Houten vloeren zijn razend populair, maar een vorm van houten vloer die je zeer veel tegenkomt, is de houten visgraatvloer. Een visgraatvloer is een vloer met oorspronkelijk massief houten planken in dezelfde lengtes en die loodrecht op elkaar, in een hoek van 90° worden gelegd.
Hierdoor ontstaat er het visgraatmotief. De visgraatvloer stamt al uit de 16e eeuw, toen de Italianen dit patroon voor het eerst gebruikten. Langzaamaan werd de visgraatvloer ook in Noord-Europa populair.
In vele oude grachtenpanden ligt soms nog de originele oude visgraatvloer. Mede omdat er massief hout voor werd gebruikt, is een visgraatvloer een zeer duurzame vloer die honderd jaar of meer mee kan gaan.
Ook een visgraatvloer bij jou thuis?
Is een visgraatvloer ook wat voor bij jou thuis? Dat de vloer tijdloos is, staat wel vast. Een visgraatvloer wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt en nog steeds kiezen mensen voor deze vloer. Tevens, als je hiervoor ook massief houten planken gebruikt, dan gaat de vloer levenslang mee, je hoeft dus nooit meer een andere vloer te nemen.
Een nadeel is echter, dat veel mensen tegenwoordig graag trends volgen. Hierdoor is een visgraatvloer eigenlijk niet heel origineel meer. Je komt dergelijke vloeren tegenwoordig overal tegen, in zowel moderne als klassieke huizen. Om te voorkomen dat jouw visgraatvloer te gewoontjes overkomt of helemaal niet meer in het oog springt, kun je er een leuke touch aan geven.
Je behoudt dan wel het originele visgraatmodel, maar dan net even iets anders. Hierbij daarom enkele tips voor het opleuken van jouw visgraatvloer.
Een bies aanbrengen rondom je visgraatvloer
Hoewel een visgraatvloer al erg oud is, is de vloer wel meegegaan met de tijd. Bij de moderne visgraatvloeren ligt het patroon van muur tot muur. Dit was bij veel visgraatvloeren uit vroegere tijden iets anders. Daar werd gebruikgemaakt van een bies.
Dit is een omlijsting aan de wanden, waarbinnen het uiteindelijk visgraatpatroon wordt gelegd. Dit oogt misschien wel iets klassieker, maar geeft de vloer ook een luxe en stijlvolle uitstraling en net even anders dan de moderne visgraatvloer. Juist met een bies kun je de vloer een heel eigen uiterlijk geven.
Zo kun je ervoor kiezen om de bies in een ander patroon te leggen, meerdere randen te gebruiken of een extra brede bies te gebruiken. Omdat je hier geheel je eigen fantasie kunt gebruiken, wijkt je visgraatvloer zeker af van alle andere visgraatvloeren die je tegenkomt.
Combineer de visgraatvloer met andere soorten vloeren
Vooral een visgraatvloer van massief hout, kan behoorlijk prijzig zijn. Het zou dus kunnen zijn, dat je niet je hele woning van een visgraatvloer voorziet, maar bijvoorbeeld alleen de woonkamer? Dit geeft je gelijk de mogelijkheid om goed te combineren met andere vloeren. Laat de visgraatvloer op een mooi wijze aansluiten met een ander vloer, zodat er een mooie overgang wordt gecreëerd en je eventueel met contrastkleuren kunt werken. Breng bij de overgang met de andere vloer een mooie sierstrip aan in messing of aluminium.
Twee kleurtinten in je visgraatvloer
Een visgraatvloer bestaat normaliter uit dezelfde houtkleur. Maar je kunt ook gebruik maken van twee kleuren. Bijvoorbeeld een rij houten planken in lichte kleur, met hier tegenaan een rij met donkere planken. Hierdoor krijgt je visgraatvloer direct een hypermoderne uitstraling. Dit zie je zelden en garandeert je een volstrekt unieke vloer.