• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De beste Tips om een schilderij mooi op te hangen!

Laatste update: december 2022

Door: Gerard

Waarom een rail ophangsysteem

Het rail ophangsysteem voor schilderijen werd oorspronkelijk ontworpen voor galerijen en musea over de hele wereld. Het wordt nu echter steeds populairder omdat veel woningen en commerciële ruimtes ook graag zien dat hun posters en schilderijen recht hangen. Ze moeten ook volgens plan op een duidelijke en mooie manier tentoongesteld worden.

Een kunstcollectie zo ophangen dat deze regelmatig in een andere volgorde kan worden tentoongesteld en nieuwe kunstwerken in een woning, commerciële ruimte of in een openbaar gebouw kunnen worden geïntroduceerd.

Niet alleen voor kunstgalerijen

Een populaire toepassing is het ophangen van familiefoto’s op een manier die je favoriete herinneringen verzamelt met evenwicht en warmte in een groeiende verzameling. Het tentoonstellen van de foto’s van je familieleden op een manier waarbij je ze kunt herschikken zoals je wilt, is een geweldige toepassing van schilderijrails, hangers en haken.

Hiermee kun je ook de omgeving van winkels, cafés en ook de kunstgalerijen verlevendigen. Bovendien kun je met deze techniek een bepaalde tentoonstelling aanvullen met een andere. Of het nu gaat om een verzameling familiefoto’s, reisfoto’s of om een kunstverzameling, een moderne lijn van schilderijrails in je huis te hebben is altijd handig.

Schilderijen zijn zwaar, door de constructie van de lijst er om heen. Het is ook niet zo makkelijk het middelpunt van het gewicht te vinden, vooral niet wanneer je de lijst zelf gemaakt hebt.

Maar ook posters ophangen is een kunst op zich, niet zo makkelijk als het op het eerste gezicht lijkt.

Dan kun je twee dingen doen

De schilderijen en posters ophangen op de ouderwetse manier, in de hoop dat alles recht zal komen, of een professionele aanpak nastreven.
Een professioneel ophangsysteem wordt niet alleen gebruikt door professionelen en het is dus ook voor jou een goed idee.

Vooral wanneer je schilderijen, posters, tekeningen en andere afbeeldingen door elkaar in een uitstalling wilt gebruiken heb je een goed ophangsysteem nodig.

Wanneer je voor al je schilderijen, tekeningen, posters en andere kunstwerken dezelfde lijsten gebruikt, met precies dezelfde afmetingen is het niet moeilijk. Boor gaatjes op dezelfde afstanden ven elkaar, reken even uit wat de juiste hoogtes zijn, houdt je altijd aan dezelfde regels en je hebt een mooie tentoonstelling. Voor hele harde muren heb je hier een boorhamer voor nodig. Dat wil zeggen, als alle ruimtes in je gebouw of huis dezelfde afmetingen hebben, er geen meubels tegen de wanden staan en er ook geen keukens, badkamers of slaapkamers de regelmaat onderbreken.

Maar we praten over kunst

Als het gaat om het inrichten van onze leefruimtes, is de kunst waarmee we ons omringen alles. Het is onze unieke kans om dat te laten zien waar we van houden, die ons inspireren, die ons iets laten voelen. En om je kunst goed op te hangen, moet je jezelf wapenen met specifiek gereedschap.

Om te beginnen raden we je aan om eerst met een spijker zoek apparaat naar eventuele spijkers in de muur te zoeken. Een draadeind is een ideale manier om het gewicht van je kunstwerk te ondersteunen zonder dat je extra hardware nodig hebt. Als er geen draadeinden beschikbaar zijn, of als je kunstwerk aan de lichte kant is, kun je muurankers gebruiken.
Gebruik altijd een meetlint om je muren te markeren voordat je gaat boren of hameren.

Neem deze paar vuistregels in acht als je begint

Hang kunst over het algemeen op ooghoogte, ongeveer 57 tot 60 centimeter boven de vloer. Dit is waar het midden van je kunstwerk moet zijn, niet de haak.
Als je het kunstwerk boven een groter meubelstuk wilt plaatsen, zoals een bank, bed of boekenkast, dan moet het tussen de 4 en 6 centimeter boven het meubel zitten. Bovendien moet het kunstwerk ongeveer twee derde van de lengte van het meubelstuk zijn. Het ziet er het mooist uit als het meubelstuk iets groter is dan het kunstwerk aan de wand.
Het is altijd aan te raden aan een waterpas te gebruiken om ervoor te zorgen dat de wandbekleding evenwichtig en gelijkmatig is. Dit geeft het een strakke, professionele uitstraling.

Voor galeriewanden is het een handige truc om je spullen eerst op de grond te leggen en ze daar te rangschikken tot het geheel aanvoelt en er uit ziet zoals jij wilt. Je kunt ook op maat geknipte stukken papier gebruiken en deze met schilderstape ophangen.

In het ideale geval moeten de kunstwerken of foto’s tussen twee en drie centimeter uit elkaar hangen, maar het zijn jouw muren, jouw regels. Doe wat voor jou het beste voelt en eruit ziet. Dat is echt het enige dat telt.

Over de auteur

Gerard

Samen met mijn vrouw vorm ik een sterk koppel in de tuin. We hebben een heerlijke tuin op het zuiden waar onze groene vingers wel raad mee weten. Gelukkig ben ik al circa 16 jaar werkzaam als timmerman, en heb ik van veel dromen al werkelijkheid weten te maken. Voor anderen zit in het vinden van het beste gereedschap vaak veel tijd, maar met mijn advies ben je binnen no time klaar.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>