fbpx
 • Home
 • /
 • Padel
 • /
 • Spelregels Padel: Hoe speel je Padel? De complete uitleg met regels!

Publicatie datum: 2 mei, 2023

Door: Jack

Op zoek naar de spelregels van padel? Goed nieuws! In dit artikel vertellen we je alles wat jij moet weten over padel. In deze uitleg gaan we onder andere in op de volgende vragen:

 • Hoe werkt de service van Padel?
 • Hoe is de puntentelling bij Padel?
 • Wanneer win je en wedstrijd?
 • Wanneer is de bal uit?

Kortom, lees gauw verder en ontdek direct alles wat je moet weten over padel.


De Padel spelregels in het kort

Geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Hieronder staan de belangrijkste spelregels.

 • Padel speel je altijd met vier personen
 • Bij Padel zijn de spelers de scheidsrechter
 • Padel heeft hetzelfde scoreverloop als tennis, dus 15, 30, 40 en gewonnen game
 • Padel speel je om drie gewonnen sets.
 • Een game of set win je met een verschil van minimaal twee punten.
 • De derde set of deuce stand speel je via een tiebreak
 • De opslag is altijd onderhands.
 • De bal mag niet twee keer op je eigen speelhelft stuiteren.
 • Het glas en hekwerk zijn onderdeel van het speelveld.
 • Een speler mag het speelveld verlaten om de bal terug te slaan.

 • Wat is Padel?

  Padel is in 2023 de snelst groeiende sport in Nederland. Je kunt deze balsport, die veel weg heeft van een kruising tussen tennis en squash, inmiddels op meer dan 400 locaties beoefenen.

  Padel is in 1969 ontstaan in de Mexicaanse badplaats Acapulco, als sport voor de lokale elite en is vanaf hier geïntroduceerd in het Spaans Marbella. Hier sloeg de sport aan bij een breder publiek. Inmiddels is padel wereldwijd een populaire sport, die je zowel binnen als buiten kunt beoefenen. 

  Een padelbaan is met een omvang van 10 bij 20 meter kleiner dan een tennisbaan. Net zoals bij tennis is de baan gescheiden door een net, waardoor er twee speelhelften ontstaan met ieder een achterveld en twee servicevakken. Net als bij squash is het veld omheint door een glazen wand. De wand aan de korte zijde is hoger dan het hekwerk. Dit is de wand aan de lange zijde. De bal is kleiner en lichter dan een tennisbal. Omdat de druk van de bal lager ligt, beweegt de bal tijdens het spel trager dan een tennisbal.

  De spelregels van Padel

  Lees tip: Bekijk ook onze review over beste Padel Racket!


  Puntentelling van Padel

  Padel heeft hetzelfde scoreverloop als tennis, dus 15, 30, 40 en gewonnen game. Is de stand 40-40, dan heet dit ook deuce. De speler die op dat moment twee achtereenvolgende punten scoort, wint de game. Na zes gewonnen games win je de set. Is de stand 6-6, dan volgt, net als bij tennis, een tiebreak.

  Je wint de set door minimaal zeven punten te halen met een verschil van twee punten. De meeste wedstrijden worden via het 'best of three' principe gespeeld. Met twee gewonnen sets win je de wedstrijd. Bij een gelijke 1-1 stand, speel je een complete derde set, of een supertiebreak. Bij deze tiebreak moet je als eerste tien punten halen, met een minimaal verschil van twee punten.


  Regels voor het serveren bij Padel

  De padel service regels zijn eenvoudig. Een wedstrijd begint met de toss. Dit kan met een muntje, of je kiest voor de Spaanse toss. Hierbij speelt een speler de bal in het veld en slaan de andere drie spelers om beurten de bal naar elkaar. Nadat alle spelers de bal hebben gespeeld gaat het spel 'open' en spelen de teams om een enkel punt. Het team dat het punt wint, wint de toss en krijgt de keus of ze als eerste gaan serveren of de bal ontvangen. 

  De opslag is altijd onderhands en je mag de bal hierbij niet hoger dan je middel opslaan. Net als bij tennis begint een opslagbeurt rechts van het speelveld om vervolgens afwisselend de linker en rechterkant te gebruiken. Voor de opslag laat de speler de bal 1 × stuiteren, waarna de bal zonder het net te raken in het diagonaal gelegen servicevlak van de tegenpartij moet uitkomen.

  Raak je de netrand en komt de bal wel in het goede servicevak, dan speel je de opslag opnieuw. Raakt de bal het hekwerk of verdwijnt de bal buiten de kooi, dan is dit een foute service. Raakt de bal na de opslag de wand, dan begint de rally. De ontvanger mag de bal na de eerste stuit direct terugspelen, of hiermee wachten tot de bal het glas heeft geraakt. 

  Padel Serve

  Spelregels tijdens de rally

  Volgens de spelregels van padel mag de bal tijdens een rally maar een keer op de grond stuiteren. Je mag de bal na een stuit terugslaan of je kiest ervoor om direct te volleren. Een volley is alleen direct na de opslag niet toegestaan. De bal mag na een stuit, net zoals bij squash, wel het glas of het hekwerk raken voordat je de bal terugslaat.

  De padel regels over glas laten toe dat je de bal via de achterwand naar de andere speelhelft slaat. De padel regels over het hek bepalen dat je deze pas mag raken als de bal over het net is geslagen. Krijg je de bal via het speelveld over het 4 meter hoge glas of 3 meter hoge hekwerk, dan scoor je hiermee een punt. De tegenstander mag wel proberen om deze bal buiten de kooi nog terug te spelen. 

  Stuitert de bal twee keer op de eigen vloer, dan verdiend de tegenstander een punt. Na iedere oneven game wisselen de spelers van speelhelft.

  Adidas Drive 3.1

  Adidas Drive 3.1

  HEAD Padel Pro S

  PADELBALLEN PRO S GEEL

  Over de auteur

  Jack

  Mijn naam is Jack en sinds een tijdje schrijf ik op frequente basis voor Top-X.nl. Ik heb twee grote passies: Muziek en Sporten. Zo vind ik het heerlijk om naar de beste muziek te luisteren. Daarnaast ben ik een echte sporter. Ik wielren 3x per week, ben vaak in de sportschool te vinden en ben een echte hardloopfanaat.


  Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

  Andere bekeken ook:
  {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >