fbpx

Publicatie datum: 4 maart, 2023

Door: Sam

Samsung S23 Review

Best Geteste Samsung Galaxy S23

De nieuwe Samsung Galaxy S23 is een aanrader voor elke Samsung-fan. Zo is hij veel sneller dan voorgaande Samsung telefoons dankzij de Snapdragon 8 generatie processor, is de selfiecamera beter dan ooit waardoor je ook goed foto's maakt in het donker en heeft hij een revolutionaire software (OneUi 5.1) waardoor je de telefoon helemaal kunt personaliseren naar eigen smaak.

Samsung is een van de grootste merken die high-end smartphones produceren en presenteert net zoals zijn concurrent Apple ongeveer elk jaar nieuwe smartphones series. Samsung heeft dit jaar, wat was te verwachten, weer een nieuwe reeks smartphones op de markt gebracht.

Dit keer gaat het om drie nieuwe modellen: de Samsung Galaxy S23, S23+ en de S23 Ultra. We kunnen je alvast verklappen dat het verschil bij de Samsung S23 Ultra het grootst is vergeleken met het kleinste model en daar betaal je dan weer de hoofdprijs voor. In deze review gaan we het dan toch hebben over het meest gangbare toestel uit de reeks.

Wil jij weten of de Samsung Galaxy S23 iets voor jou is? Lees dan snel verder!


Samsung Galaxy S23

Het strakke uiterlijk van een design

De Samsung Galaxy S23 heeft weer een mooi en strak design gekregen net zoals zijn voorganger de Samsung S22. Op het camera design aan de achterkant van het toestel na zijn de twee modellen identiek. Het nieuwe model heeft, net zoals de S22, opnieuw een 6,1 inch formaat scherm gekregen.

Het display zou volgens Samsung wel een stuk feller zijn, maar het AMOLED-display heeft helaas nog steeds een Full-HD-resolutie van 2340 x 1080 pixels. Hierdoor kan zijn 1750 nits specificatie niet helemaal tot zijn recht komen. Toch heb je daar wel profijt van als het zonnig weer is, want dan kun je door de opgeschaalde nits beter je beeldscherm zien. Maar als je deze specificatie in vergelijking stelt met het nieuwe iPhone 14 pro model dan komt zelfs de Samsung Galaxy S23 Ultra niet in de buurt.

De zijkanten zijn vrij 'clean'

Door het metalen aluminium frame maken de zijkanten de look and feel helemaal clean. De linkerzijkant is daarbij geheel vrij van knoppen en aan de rechterzijde vind je een aan/uitknop en de volumeknoppen. Aan de onderzijde vind je een USB-C poort, speakers en de simkaart ingang.

De achterkant van de nieuwe toestellen

De achterzijde ziet er ook weer prachtig uit zoals andere jaren. Het aluminium design is mat afgewerkt, waardoor je vingerafdrukken minder makkelijk kan zien dan bij een glimmende afwerking. Daarnaast zijn de camera's in de linkerhoek gebleven, maar hebben ze wel een klein vernieuwend design gekregen.

Het formaat van de camera's zelf zijn niet veranderd, maar ze steken bij de nieuwe Galaxy S23 serie allemaal een klein beetje uit. Als je de telefoon neer zou leggen dan leunt de achterzijde op het camerasysteem net zoals bij de Apple iPhone.

Samsung Galaxy S23
Samsung Galaxy S23

Nieuwe reeks, nieuwe kleuren

Ook voor de nieuwe toestellen zijn prachtige nieuwe kleuren verzonnen. De Galaxy S23 is in de winkel te verkrijgen in lavendel paars, cream wit, phantom zwart en donkergroen.

Online op de website van Samsung zelf kun je het toestel ook exclusief aanschaffen in de kleuren lime groen en graphite grijs. Deze exclusieve kleuren zie je hiernaast op de foto.

Misschien ook interessant:

De camera is niet écht vernieuwend

De camera van de Galaxy S23 is tegenover de Galaxy S22 bijna hetzelfde gebleven. Het camerasysteem heeft opnieuw drie camera's. Dit zijn een 50 megapixel hoofd camera, een 12 megapixel groothoeklens en een 10 megapixel telelens. Helaas zijn dat precies dezelfde camera specificaties als van zijn voorganger.

Ook de optische zoom is gelijk gebleven. Het nieuwe Samsung toestel heeft dus een 3x optische zoom en een 30x digitale zoom waarmee je betere resultaten fotografeert vanaf een afstand. Overall maak je met de camera dus scherpe foto's. Daarnaast blijven de interne functies hetzelfde en kun je met de automatische stand ook foto's maken vanaf een statief of selfiestick.

De Samsung Galaxy S23 Ultra is daarentegen voorzien van de beste camera specificaties met zijn 200 megapixel groothoeklens en andere lenzen.

Samsung Galaxy S23

De selfiecamera heeft wel een upgrade

De notch aan de voorkant van het toestel, of beter gezegd de selfiecamera, heeft een nieuwe 12 megapixel camera die je wél voorziet van scherpere mooie foto's en ja, dat merk je! De schaduwen en details zijn namelijk duidelijker zichtbaar en kan je meer scherpte-diepte creëren in je foto's.

Met een portretmodus wordt er een bokeh effect toegepast bij het maken van een selfie. Dit ziet er nog steeds heel erg goed uit, want de persoon en de achtergrond worden netjes van elkaar gescheiden gehouden. Je kan achteraf je foto's ook nog bewerken met verschillende effecten zoals grijstinten of studiolicht. Ook met een camera app zoals Snapchat zie je duidelijk verschil.

De nieuwe nachtmodus

Ten opzichte van zijn de Samsung Galaxy s22 zijn de lenzen in het nieuwe toestel wat lichtsterker geworden waardoor je beter kan fotograferen in het donker. Details worden zichtbaarder wanneer je met je camera een foto maakt in de duisternis. Dit gaat dan net zoals bij andere smartphones gepaard met wat meer ruis, maar dat maakt deze fijne verbetering totaal niet minder. Met de automatische stand kan het Samsung toestel deze nachtmodus overigens zelf activeren.

Ook het maken van video's heeft door de nachtmodus een verbetering gehad. Filmpjes die opgenomen zijn in het donker met een 4K resolutie zijn veel gedetailleerder dan als je het vergelijkt met de vorige Samsung smartphone serie. Ook kun je nu filmpjes maken in 8K en die zien er veel soepeler uit door zijn hogere framerate.

Een grote hardware upgrade: Snapdragon processor

Samsung heeft eerder al smartphones uitgebracht met een Snapdragon processor, maar Europa werd tot op heden uitgesloten bij de verkoop ervan. Europese Samsung fans hebben dus even wat langer moeten wachten op een goede hardware upgrade, maar daar is hij dan eindelijk. Samsung geeft zijn nieuwe reeks de Snapdragon 8 generatie 2 en dat belooft heel veel goeds!

Voorheen maakte de Zuid-Koreaanse fabrikant hun eigen processors zoals de Exynos 2200 die in de Europese Samsung S22 ingebouwd zit. Gelukkig is Samsung toch in zee gestapt met een andere fabrikanten voor de verbetering van de Snapdragon 8.

De nieuwe processor is een stuk sneller door zijn hogere kloksnelheid en je zou zeggen dat hij daarom speciaal gemaakt is voor het gamen. De snelle processor heeft een 8 GB Ram aan geheugen en dat had wel wat meer mogen zijn. Maar Samsung levert met deze verandering een goede verbetering op, want in vergelijking met de nieuwste iPhone 14 Pro is hij ongeveer even snel.

Samsung Galaxy S23 - Snapdragon

Opslagcapaciteit stagneert in opties

De nieuwe reeks is niet anders dan de andere modellen van vorig jaar. De Samsung Galaxy S23 is beschikbaar met een opslaggeheugen van 128 GB of 256 GB en met de Samsung Galaxy S23 Ultra heb je ook nog een keuze voor 512 GB of 1 TB.

Het enige verschil is dat het Samsung S23 toestel met 128 GB opslag beschikt over een UFS 3.1 geheugen en de toestellen met 256 GB opslagruimte beschikken over een UFS 4.0 opslaggeheugen. Dit zegt je misschien helemaal niets en in de praktijk merk je er ook echt niet zoveel van, maar er zit wel degelijk een verschil in.

Een UFS 4.0 chip is namelijk kleiner, energiezuiniger en bied hogere lees- en schrijfsnelheden. Je zou het in de praktijk kunnen merken aan de snelheid bij het openen van grote en zware apps. Mocht je de Samsung Galaxy S23 willen kopen dan is het misschien slim om voor een paar euro meer een 256 GB telefoon aan te schaffen.

Het nieuwe model levert wat in, maar ook wat op

In de Samsung Galaxy S23 toestellen kunnen helaas geen micro-sd kaartjes gestopt worden. Zo kun je dus geen extern geheugen toevoegen door middel van een SD-kaart. Wel heeft de smartphone nu extra ruimte gemaakt voor een dual-sim die in combinatie met de nieuwe processor ook 5G-netwerk ondersteunt. Daarnaast beschikken de nieuwe Galaxy modellen over bluetooth 5.3 zodat je bestanden kunt delen en ontvangen.

Het geluid komt uit twee ingebouwde stereospeakers. Eentje zit aan de onderkant naast de USB-C poort en de andere zit in een klein spleetje aan de bovenkant van het scherm. De speakers ondersteunen Dolby Atmos geluid en is over het algemeen vrij helder met hier en daar zelfs wat bas. Een Headphone-jack aansluiting heeft de smartphone ook niet meer, maar heb je oortjes met een USB-C aansluiting? Dan kun je ze gewoon met de oplaadpoort gebruiken.

Het toestel heeft ook een IP-68 certificering en is daarbij stof- en waterdicht. Dit betekent dat je de smartphone tot maximaal 1,5 meter onderwater kan houden voor 30 minuten. Wel kan de bescherming na verloop van tijd afnemen, dus is het niet slim om er uitgebreid mee te gaan zwemmen.

De verbetering van de batterijduur blijft uit

De Samsung smartphone heeft ten opzichte van eerdere modellen echt een tamelijk slechte accucapaciteit gekregen van 3.900 mAh. De Samsung Galaxy S21 Ultra had tenslotte een accucapaciteit van 5.000 mAh. De S23 smartphone gaat ongeveer anderhalve dag of 15 uur mee bij actief gebruik en de S23+ ongeveer anderhalve dag of 18 uur. Dat is een aardig verschil in dezelfde reeks, maar gelukkig werkt de nieuwe processor uitermate zuinig en kun je er dus nog goed de dag mee door komen.

Het opladen gaat ook langzaam, want de telefoon volledig opladen duurt ongeveer zo'n 1,5 uur. Dat is wel echt een misser van Samsung als je het gaat vergelijken met andere concurrenten. Je kunt ook draadloos opladen, maar dat gaat helaas nog minder snel.

Snelladen zal je minimaal helpen met je batterijduur

Samsung Galaxy S23

Een snellader van Samsung met een laadsnelheid van 30 of 45 watt kun je wel helpen, maar komt alsnog niet in de buurt als je het vergelijkt met de 100 watt van Oppo of One Plus smartphones. Bovendien is de accuduur van deze smartphones hoger. Het opladen en de batterijduur kun je dan ook wel beschouwen als een van de minpunten.

Wel kun je met de Samsung Galaxy S23 nog omgekeerd opladen. Zo kun je je smartwatch en draadloze oortjes opladen door die op de rug van de Galaxy S23 te leggen. Bij het aanschaffen van een Samsung Galaxy S23 krijg je alleen een USB-C naar USB-C oplader kabel en geen oplaadblok in verband met duurzaamheid.

De USB-C oplader is wel fijn, omdat vanaf eind 2024 in de EU geen mobiele apparaten meer verkocht mogen worden zonder USB-C aansluiting.

Als kers op de taart is er een vernieuwde software

De Samsung Galaxy S23 is natuurlijk voorzien van zijn Android besturingssysteem, maar die hebben deze keer even een beste update gegeven. De OneUI 5.1 software begint steeds meer een IOS-uitstraling te krijgen door zijn uitgebreide kleurenschema.

Net zoals bij Apple kun je op het vergrendelscherm gebruik maken van widgets en kun je van meerdere widgets een stapel maken op je startscherm. Ook notificaties zijn beter leesbaar en zichtbaar in je scherm, maar je kunt ook aanpassen welke app notificaties je op je vergrendelscherm wil zien.

Het vergrendelscherm is verder nog meer aanpasbaar, want je kunt niet alleen het lettertype en de kleuren veranderen, maar ook de positie van je digitale of analoge klok. Met de nieuwste versie van Android, ook wel Android 13 genoemd, ben je helemaal up-to-date. Deze versie van Android is standaard geïnstalleerd en geeft je garantie op 5 jaar lang beveiligingsupdates tot en met Android 17.

Samsung Galaxy S23 OneUI 5.1

Conclusie Samsung Galaxy S23 review

Best Geteste Samsung Galaxy S23

8.6

Eindbeoordeling

Design

9.5

Gebruiksgemak

9.0

Functionaliteiten

8.5

Prijs / kwaliteit

7.5

Zoals tegenwoordig al vaker voorkomt, brengt de Samsung Galaxy S23 geen echte grote verschillen met zich mee. De behuizing en uitstraling is, op de camera's en kleuren na, geheel hetzelfde gebleven.

Het grootste verschil zit hem in zijn beste krachtige processor die de smartphone stukken sneller maakt dan zijn voorganger. Maar deze is vooral van belang bij het gebruiken van grote en zware apps zoals games. De accu is een van zijn minpunten en het laden is wat je kan zeggen best wel dramatisch in vergelijking met andere concurrenten.

De nieuwe OneUI 5.1 software zorgt daarentegen wel voor een vrolijke en kleurrijke sfeer in de nieuwe Samsung Galaxy serie. Daarbij weet je ook zeker dat je nog vijf jaar voorzien bent van allerlei updates. Maak je ook graag foto's in het donker of scherpere selfies dan is het het overwegen wel waard, maar daar hangt wel een prijskaartje van minstens €949,- aan.

Als je even geduld hebt dan zal de prijs binnen een halfjaar vaak nog wel (flink) gaan dalen.

Voordelen Samsung Galaxy S23

  • Veel sneller door zijn nieuwe krachtige Snapdragon 8 Generatie 2 processor
  • Een verbeterde selfiecamera met een nachtmodus voor beter foto's in het donker
  • Een strak uiterlijk met USB-C poort en IP-68 stof- en waterdichtheid certificering
  • De nieuwe OneUI 5.1 software waarmee je je telefoon nog meer naar eigen wens kan inrichten

Nadelen Samsung Galaxy S23

  • De nieuwe smartphone is erg prijzig tegenover weinig innovatie
  • Er is geen upgrade in het camerasysteem aan de achterzijde
  • De accucapaciteit blijft aan de kleine kant, maar voldoende genoeg 
  • Opladen of snelladen is zachtgezegd dramatisch in vergelijking met andere smartphones op de markt

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>