fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 5 Tips bij het kopen van een Radiator

Publicatie datum: 28 oktober, 2021

Door: Redactie Top-X

Een warm en behaaglijk gevoel in je huis, dat is de basis voor ieder huis. Met name in de wintermaanden is dit onmisbaar. Een warme trui biedt aangename warmte, maar in een koud huis zal je toch niet genoeg hebben aan alleen die warme trui. Een mens heeft externe warmte nodig naast warme kleding die hun eigen lichaamswarmte vasthoudt.

Er zijn verschillende verwarmingsbronnen in omloop. Vloerverwarming, een gashaard, een convectorput en zelfs glasverwarming. Ook bestaat er stralingswarmte via een paneel. Maar waar geen huid zichtbaar is word je niet verwarmd. Zie je jezelf al zitten achter je bureau met je koude knieën? De klassieke radiator is toch wel één van de meest aangename warmtebronnen en bestaat in vele varianten.

Een radiator kopen kan verschillende redenen hebben. Welke reden jou ook drijft, je wilt er door je nieuwe aanschaf in elk geval op vooruit gaan. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een radiator? Hoe weet je zeker dat je straks de juiste radiatoren voor jouw huis hebt? Dat het formaat goed is, dat ze je ruimte voldoende kunnen verwarmen, dat de aansluiting passend gaat zijn? Daarvoor hebben we een aantal tips voor je bij he

1. Type Verwarming

In de eerste plaats is het goed te letten op het type radiator dat je koopt. Elk type wordt aangegeven met een code die bestaat uit twee cijfers. Daarbij staat het eerste cijfer voor het aantal platen waarover de radiator beschikt. Een plaat is de zijde waar het water doorheen stroomt. Het tweede cijfer staat voor het aantal convectoren. De convectoren worden aan de binnen- of achterkant van de platen gemonteerd. De platen en radiatoren samen bepalen de capaciteit in Watts die de radiator leveren kan. Hoe hoger het typenummer is, hoe hoger het vermogen en dus de warmteafgifte van de radiator is.
Een paar opties:
Type 10 radiatoren hebben één plaat maar geen convector.
Type 11 radiatoren hebben één plaat en één convector.
Type 20 radiatoren hebben twee platen maar geen convector.
Type 21 radiatoren hebben twee platen en één convector.
Type 22 radiatoren hebben twee platen en twee convectoren.
Type 33 radiatoren hebben drie platen en drie convectoren.

2 Online of in de winkel?

dan is er de keuze of je je nieuwe radiator online of in een winkel gaat kopen. In een winkel kan je vragen om advies en je nieuwe verwarmingsbron daadwerkelijk zien en voelen. Deze dingen kan je online in een webshop niet. Maar als jij zeker van je zaak bent en weet waar je op moet letten, dan hoeft dat geen probleem te zijn. De meeste websites hebben een zoekfilter zodat je eenvoudig een selectie kunt maken. Op die manier houd je maar een paar radiatoren over die aan jou specifieke behoeften voldoen. Daaruit kan jij daarna je definitieve keuze maken.

3. Vermogen van de radiator

Daarna is het belangrijk om te bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt om de ruimte te verwarmen. Als er meerdere ruimtes van radiatoren voorzien moeten worden, is het handig per kamer te weten hoeveel vermogen je nodig hebt. Om het gewenste vermogen te bepalen kan je een capaciteitsberekening maken, die kan je overal op het internet invullen. Er wordt daarbij gevraagd om de lengte, breedte, hoogte en mate van isolatie van je woonkamer. Als laatste wil de rekenhulp ook weten wat je gewenste kamertemperatuur is, omdat de radiator het wel aan moet kunnen om je ruimte op die temperatuur te krijgen.

4. Afmeting van de radiatoren

In de vierde plaats zijn de afmetingen van je radiatoren belangrijk. Doordat je zojuist je benodigde vermogen bepaald hebt, kan je nu aan de hand daarvan kijken wat voor ruimte je radiatoren in beslag gaan nemen. De afmetingen die je beschikbaar hebt in je woning en de benodigde wattage vormen samen een selectie waar je dadelijk je keuze uit kunt maken. Zo kan je twee kleine radiatoren in plaats van een grote kopen als dat beter uitkomt in je woning. Mocht je in je huis nu meer verticale dan horizontale ruimte hebben, dan kan je in dat geval kiezen voor verticale radiatoren.

5. Welke ruimte wil je verwarmen?

Ten vijfde is het van belang te weten om welke ruimte het gaat. Dat bepaalt namelijk mede het soort radiator dat je koopt. Zo zijn er radiatoren voor de badkamer, woonkamer, keuken, slaapkamer en hal. Dan is er uiteraard nog de uitstraling van de radiator. Er zijn verschillende modellen en merken op de markt, daaruit kun je een keuze maken wat er het beste past bij jouw smaak en woonruimte.

Lees tip: Op zoek naar een elektrische kachel? Klik op de link!

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>