Cryptomunten zijn de laatste jaren een steeds populairdere investering geworden, zeker voor particulieren. Cryptomunten zijn een soort van digitale munteneenheid. Dit geld wordt gecreëerd door computers die ingewikkelde wiskundige sommen berekenen.
Cryptomunten zijn aantrekkelijk omdat het een gedecentraliseerde munteneenheid is. Kortom, er is niet één regering of één persoon die er controle over heeft. Bitcoin is de bekendste cryptomunt, maar er zijn honderden verschillende cryptomunten te koop.
1. Onderzoek je cryptomunt
Als je eenmaal voor een cryptomunt gekozen hebt, doe dan eerst onderzoek naar deze specifieke munt voordat je er in investeert. Dat kan je een hoop kopzorgen besparen.
Apps en websites waar je de munt kan kopen, laten je ook zien hoe de waarde van de munt gedurende zijn bestaan is veranderd. Let vooral op of je een compleet beeld kan krijgen van de waarde van de munt, kortom of de tijdlijn compleet is en er niet dagen aan data missen.
Waar je ook op kan letten is wat de ontwikkelaars van de munt zeggen. Zijn zij transparant over de ontwikkeling van de munt? Hebben ze bijvoorbeeld een roadmap – een document dat uitlegt wat hun plannen voor de toekomst zijn?
2. Cryptomunten zijn volatiel
Voordat je in cryptomunten gaat investeren, is het belangrijk om jezelf af te vragen hoe stressbestendig je bent. Cryptomunten zijn een van de meest volatiele investeringen; ze kunnen in korte tijd veel meer of veel minder waard worden. Als je succesvol in cryptomunten wilt investeren, zal je daar rekening mee moeten houden. En niet in paniek al je munten verkopen omdat de markt er vandaag minder goed voor staat.
3. Kijk uit voor pump and dump
Bij een ‘pump and dump’ scam probeert een groep oplichters zoveel mogelijk hype te creëren rondom een cryptomunt waarvan zij zelf al een flink aantal in bezit hebben. De hoop is dan dat andere mensen, die gevoelig zijn voor hype, allemaal flink gaan investeren in deze cryptomunt. Hierdoor kunnen de oplichters hun eigen munten voor veel geld verkopen. De mensen die de hype volgden blijven dan achter met waardeloze munten, omdat de waarde van de munten kunstmatig opgehoogd was.
De beste manier om deze scam te ontwijken is door een cryptomunt eerst te onderzoeken, voordat je er investeert.
4. Apps en websites
Cryptomunten kopen kan via vele apps en websites. Belangrijk om te weten is dat sommige apps je niet zozeer cryptomunten laten kopen, maar als tussenpersoon functioneren, dat betekent dat je je cryptomunten niet kan overzetten naar een niet-bewaarplichtige portemonnee. Als je dat wel van plan bent, is het goed om voor een toegewijde cryptocurrency-uitwisseling te kiezen.
Andere zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een app of website:
- Worden de munten die jij wilt kopen verhandeld op de app/website?
- Hoe beveiligen ze transacties en accounts?
- Wat zijn de provisies en zijn er verborgen kosten?
- Is de app/website makkelijk in gebruik?
- Hebben ze een toegewijde klantenservice?
5. Diversifieer je portefeuille
Tenslotte is het net zoals bij andere investeringen belangrijk om een gespreide portefeuille te hebben. Er zijn honderden cryptomunten op de markt, dus het is niet moeilijk om er een aantal te vinden die jou aanspreken. Zelfs als een van je cryptomunten daalt in waarde, is het waarschijnlijk dat de cryptomarkt in het algemeen zal stijgen. Zo investeer je slimmer en veiliger.
De spaarrentes staan historisch laag en je spaartegoeden leveren dus niets op. Het kan zomaar meer geld opleveren door te gaan beleggen. Maar hoe en bij wie doe je dat? Waar moet je rekening mee houden en waar ben je het voordeligst uit? Op deze en meer vragen krijg je in dit artikel antwoord.
Nederlandse platformen waar je het best kunt beleggen
Een ander woord voor “platform” is in beleggingstermen een broker. In dit artikel spreken we dan ook over brokers, waarmee we de online brokers bedoelen. Je kunt namelijk ook beleggen via je eigen bank maar dat is in bijna altijd (veel) duurder en die behandelen we hier dus niet.
Enkele online brokers in Nederland zijn: DeGiro, BinckBanck, Etoro en Lynx. Daarnaast heb je ook specifieke crypto brokers zoals Coinmerce.
Waar moet je op letten bij het vergelijken van brokers?
Brokers onderscheiden zich van elkaar op verschillende manieren. De ene richt zich op lage kosten, de andere op de beste service en weer een andere op een zo groot mogelijk aanbod. Bij Etoro bijvoorbeeld rekent men geen transactiekosten maar heb je wat minder “keus” dan bij andere aanbieders. De BinckBanck is wat duurder dan DeGiro maar hun klantenservice wordt zeer gewaardeerd. Het is dus maar net waar jij de meeste behoefte aan hebt.
Een ander punt is dat je van te voren goed moet overleggen hoe je precies wilt beleggen. Wil je dit zelf actief doen of geef je de voorkeur aan iemand die jouw geld belegt? Beide opties hebben hun voors en tegens. Ook is het van belang te weten of je vooral in Nederland wilt handelen, of dat je breder wilt kijken. Europawijd bijvoorbeeld, of in Amerika en Azië.
Nog even terug naar de kosten, aangezien die van groot belang zijn op je rendement. Zaken die hierin het verschil maken zijn de service fees, de transactiekosten en de beheerkosten. Die kunnen per broker zeer verschillend zijn. Tot slot is het goed om te vergelijken welke minimum inleg een broker vereist.
DeGiro kernselectie biedt een breed aanbod aan beurzen, je kunt er direct beleggen in 50 verschillende beurzen over de hele wereld. De transactiekosten zijn laag en het platform zelf werkt makkelijk en is overzichtelijk. Kijk hier voor een uitgebreide DeGiro review.