fbpx
 • Home
 • /
 • Lease
 • /
 • Personenbus leasen: modellen, merken en kosten

Publicatie datum: 13 februari, 2023

Door: Puck

Ben je op zoek naar een bus voor personenvervoer? Dan kan het een optie zijn deze te leasen in plaats van te kopen. Leasen is namelijk een populaire optie die veel voordelen biedt. In dit artikel lees je alles over een personenbus leasen!


Wat is een personenbus?

Een personenbus is een voertuig dat ontworpen is om meerdere mensen comfortabel te vervoeren. Het voertuig is groter dan een personenauto en beschikt vaak over meerdere zitplaatsen, in de meeste gevallen 9 plaatsen inclusief de bestuurder.

Personenbussen worden gebruikt voor het vervoeren van grote aantallen mensen. Hierbij kan je denken aan het vervoeren van schoolkinderen, toeristen of werknemers. Personenbussen kan je zowel particulier als zakelijk leasen.

Waarom een personenbus leasen?

Je ziet steeds vaker dat mensen een voertuig leasen in plaats van kopen. Dit is niet voor niets! Er zijn verschillende redenen om een personenbusje te leasen in plaats van te kopen, onderstaand zetten we ze voor je op een rijtje:

 • Flexibiliteit, leasen geeft je de mogelijkheid om een personenbus voor een bepaalde periode te gebruiken, zonder dat je deze hoeft te kopen of verkopen.
 • Je verspreidt kosten, in plaats van het volledige bedrag voor het kopen van een personenbus in één keer te betalen, betaal je elke maand een beetje gedurende de leaseperiode.
 • Je voorkomt verliezen, bij verkoop van een tweedehands voertuig kan je waarde verliezen. Bij lease blijft dit risico voor de leasemaatschappij.
 • Je voorkomt onderhouds- en reparatiekosten, deze kosten zijn namelijk in veel gevallen inbegrepen in de leaseovereenkomst. Je komt bij leasen dus niet voor verrassingen te staan.
 • Gemak, met een leasecontract hoef je je geen druk te maken over de verkoop of andere complicaties van je voertuig. Dit soort problemen komen bij een eigen voertuig vaak wel kijken.

Al met al, een personenbusje leasen is een verstandige keuze voor bedrijven of particulieren die op zoek zijn naar flexibiliteit en een voordelige maandprijs. Het maakt niet uit of je het voertuig particulier of zakelijk leasen.

Wat zijn de leasevormen voor een personenbusje leasen?

Er zijn drie vormen voor het leasen voor personenbussen, namelijk: operationele lease, financial lease en shortlease. Om en geschikte keuze te maken is het verstandig de verschillende leasevormen te vergelijken en te bekijken welke het beste past bij je behoeften en financiële situatie. Onderstaand zetten we de kenmerken van elk type lease voor je op een rijtje:

Operational lease

Bij operational lease betaal je een vast maandelijks bedrag voor het gebruik van het voertuig. Dit bedrag is inclusief verzekering, onderhoud en eventuele reparaties. Aan het einde van de leaseperiode wordt het voertuig teruggegeven aan de leasemaatschappij. Bij deze leasevorm staat het personenbusje dus niet op je balans.

Financial lease

Ook bij financial lease betaal je maandelijks een vast bedrag om het voertuig te mogen gebruiken. Het verschil met operational lease zit hem in de optie om het busje aan het einde van de leaseperiode te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Bij deze leasevorm staat het personenbusje dus wel op je balans én kan je volledig eigenaar van het personenbusje worden.

Short lease

Short lease is een leasevorm voor korte periodes, meestal van enkele weken tot een paar maanden. Deze leasevorm is handig voor bedrijven of particulieren die tijdelijk een personenbus nodig hebben.

Onze 5 favoriete leasemaatschappijen

 • Athlon ➡️ De grootste van Nederland, en dat is niet voor niets
 • Volkswagen Lease ➡️ Voor betrouwbaarheid kies je voor Volkswagen!
 • SEAT lease ➡️ Veel auto voor weinig geld
 • Wittebrug Lease ➡️ Onze favoriet in de categorie Zakelijk
 • IkRij.nl ➡️ Zeer breed aanbod Private lease en Occasion lease

Aanbod personenbusje leasen

Het leasen van een personenbus kan bij meerdere bedrijven. Het aanbod kan variëren per leasemaatschappij en de locatie. Zo zie je dat de ene partij zich meer richt op een bepaald merk dan de ander of dat bepaalde locaties over meer aanbod beschikken dan anderen.

Het aanbod personenbussen omvat vaak zowel nieuwe als gebruikte modellen (occasions) van verschillende automerken. Hieronder benoemen we enkele populaire modellen die vaak aangeboden worden:

 • Mercedes-Benz V-klasse
 • Volkswagen Transporter
 • Ford Transit
 • Renault Trafic
 • Peugeot Partner
 • Citroen Berlingo
 • Nissan NV300

Het is aan te raden om het aanbod van verschillende leasemaatschappijen te vergelijken en op basis daarvan te bepalen welke personenbus of leasecontract het beste op jouw behoeften aansluit!

Kosten personenbus leasen

De kosten voor het leasen van een personenbus kunnen variëren van enkele honderden euro's tot meer dan een duizend euro per maand. De kosten voor het leasen van een personenbus zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

 • Merk en model, populaire merken en modellen zijn meestal duurder in aanschafprijs dan minder populaire of oudere modellen. Dit maakt ze ook duurder om te leasen.
 • Leaseperiode, hoe langer je de personenbus leaset, hoe lager de maandelijkse kosten zullen uitvallen.
 • Aantal kilometers, vaak beperken leasemaatschappijen het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Wanneer je meer kilometers wil rijden, kunnen de kosten oplopen.

In ons artikel over het leasen van een 7 persoons auto hebben we al uitgezocht dat de kosten voor het leasen van een personenbus begint bij ongeveer € 400,- per maand. Dit loopt fors op bij luxere modellen tot wel ruim 900 euro voor bijvoorbeeld de nieuwste Volvo.

Waar moet je op letten bij een personenbus leasen?

Ga je op zoek naar een personenbus? Dan zijn er een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden. Onderstaand zetten we ze voor je op een rijtje!

Budget, het is belangrijk om te weten hoeveel je per maand kunt uitgeven aan leasekosten en of je binnen je budget past.

Kilometerbeperking, controleer of de leaseovereenkomst een beperking op het aantal gereden kilometers bevat en of dit past bij je verwachte gebruik van het voertuig.

Onderhoud en verzekering, let op of de kosten voor onderhoud en verzekering in de prijs zijn inbegrepen of dat hier extra kosten voor gerekend kunnen worden.

Leasemaatschappij, vergelijk de tarieven en voorwaarden van verschillende maatschappijen en kies de leasemaatschappij die je vertrouwt.

Aanvullende voorwaarden, controleer of er aanvullende voorwaarden zijn, zoals afkoopmogelijkheden aan het einde van de leaseperiode of de mogelijkheid om het voertuig te vervangen. Ook is het goed om te weten of je een auto leaset met bkr registratie of zonder bkr.

Duur van de lease, kies voor de duur van een leaseovereenkomst die het beste bij je behoeften past. Hoewel langere leaseperioden vaak lagere maandelijkse kosten hebben, is dit niet altijd de beste keuze.

De minimale/maximale leeftijd van de leaser, dit kan verschillen per leasemaatschappij.

Flexibiliteit, let op of de leaseovereenkomst flexibel is en of je het voertuig kunt inleveren voordat de leaseperiode is verstreken.

Meer weten over de verschillende leasemaatschappijen? Klik op de knop hieronder om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.


Veelgestelde vragen

Hoe snel kun je een personenbus leasen?

Hoe snel je een personenbus kan leasen hangt af van de beschikbaarheid van het voertuig en de leasemaatschappij. In sommige gevallen kun je binnen enkele dagen over een personenbus beschikken, terwijl het in andere gevallen enkele weken of zelfs enkele maanden kan duren.

Wat kost een personenbus leasen?

De kosten voor het leasen van een personenbus kunnen variëren van enkele honderden euro's tot meer dan een duizend euro per maand.

Over de auteur

Puck

Mijn naam is Puck en naast mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen schrijf ik regelmatig voor Top-X en andere websites. Ik vind het erg leuk om mezelf vast te bijten in een onderwerp en de informatie zo duidelijk mogelijk aan de lezers te communiceren. Mocht je vragen hebben voor mij, aarzel dan niet om contact op te nemen.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>