fbpx
  • Home
  • /
  • Lease
  • /
  • Op wiens naam staat de lease auto? (private lease, zakelijk en financial)

Publicatie datum: 21 maart, 2023

Door: Puck

Als consument heb je de keuze uit verschillende soorten lease constructies, zoals bijvoorbeeld private lease of financial lease. Als nieuwe eigenaar van de leaseauto vraag je je waarschijnlijk wel af op wiens naam de auto komt te staan. Er is veel onduidelijkheid bij consumenten over wie de eigenaar is van een lease auto. Wij zochten alles uit en beantwoorden al je vragen.


Wie is de eigenaar van de lease auto?

Wie de eigenaar van een leaseauto is, en dus ook op wie zijn naam de auto staat, is afhankelijk van de specifieke lease constructie. We onderscheiden 3 soorten lease contracten; private lease, zakelijke lease en financial lease. Hieronder zie je hoe het zit in iedere situatie.

Private lease

Bij private lease is de auto eigendom van de leasemaatschappij. Ondanks dat jij in de nieuwe auto rijdt, is deze technisch gezien dus niet van jou. Dit staat ook zo vastgelegd in het contract dat je ondertekent. De leasemaatschappij zet de auto echter wel op jouw naam. Zo is dit ook geregistreerd. Eventuele verkeersboetes zijn dan bijvoorbeeld gewoon voor jouw rekening (helaas). Deze komen eerst terecht bij de maatschappij, en daarna weer bij jou. Houd er rekening mee dat het hierdoor soms iets langer kan duren.

Financial lease

Hoe werkt dat dan bij financial lease? De tenaamstelling wordt dan vaak verzorgd door de leasemaatschappij. Dit gaat via de RDW. Het RDW is de afkorting voor Rijksdienst voor het Wegverkeer. Dat houdt in dat de lease auto op jouw naam staat en jij de eigenaar bent. Dat maakt je dus ook verantwoordelijk voor de auto.

Zakelijke lease/ operational lease

Goed, hoe zit het dan bij operational lease? wie is dan de eigenaar: jij, de werkgever of de leasemaatschappij? Ook bij zakelijk leasen is de auto eigendom van de leasemaatschappij. Jij en jouw werkgever zijn dit dus niet. Je hoeft iedere maand in principe niks anders te betalen behalve de brandstofkosten.

Onze 5 favoriete leasemaatschappijen

  • Athlon ➡️ De grootste van Nederland, en dat is niet voor niets
  • Volkswagen Lease ➡️ Voor betrouwbaarheid kies je voor Volkswagen!
  • SEAT lease ➡️ Veel auto voor weinig geld
  • Wittebrug Lease ➡️ Onze favoriet in de categorie Zakelijk
  • IkRij.nl ➡️ Zeer breed aanbod Private lease en Occasion lease

Wie is de eigenaar van de auto bij private lease?
De lease maatschappij blijft in dit geval de eigenaar.

Wie is de eigenaar van de auto bij financial lease?
Bij financial lease komt de auto op jouw naam te staan en ben je ook de eigenaar.

Wie is de eigenaar van de auto bij zakelijke lease?
In dit geval blijft de lease maatschappij de eigenaar van de auto.

Over de auteur

Puck

Mijn naam is Puck en naast mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen schrijf ik regelmatig voor Top-X en andere websites. Ik vind het erg leuk om mezelf vast te bijten in een onderwerp en de informatie zo duidelijk mogelijk aan de lezers te communiceren. Mocht je vragen hebben voor mij, aarzel dan niet om contact op te nemen.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>