fbpx

Publicatie datum: 23 februari, 2023

Door: Sam

Onze NordVPN Beoordeling

9.6

Eindbeoordeling

NordVPN is momenteel de best geteste VPN provider. Geen enkele VPN provider biedt zo'n complete dienst tegen zo'n goede prijs. Bovendien bestaat deze VPN provider inmiddels al bijna 10 jaar en hebben zij verschillende goede producten, een sterke beveiliging en een groot serveraanbod.

Veiligheid

9.8

Snelheid

9.1

Prijs

9.2

Gebruiksvriendelijkheid

9.0

NordVPN is sinds een aantal jaar bij uitstek de bekendste naam in VPN-wereld. Dit komt doordat NordVPN een ontzettend grote aanwezigheid heeft als het gaat om reclames. Zo komen de meeste mensen iedere dag wel eens een reclame tegen van NordVPN, en dat kan op allerlei platformen zijn. Zo zie je op TV vaak commercials van NordVPN voorbij komen. Maar NordVPN is vooral heel aanwezig op YouTube, waar iedere dag duizenden video’s worden geupload die gesponsord worden door NordVPN. Vaak begint de video met een ‘bericht van de sponsor’, waarna wordt geopperd dat NordVPN de beste VPN is voor allerlei doeleinden.

Al met al is NordVPN, al zij het mede door deze intensieve marketing-campagne, een van de meest toonaangevende VPN diensten in 2023. Door de jaren heen heeft het bedrijf enorm veel gebruikers aangetrokken. Het bedrijf uit Panama had in 2022 al ruim 14 miljoen gebruikers, en daar komen elk jaar honderden duizenden nieuwe klanten bij. Komt dit dan gewoon doordat NordVPN zo’n goede VPN is? Of zou het voornamelijk komen doordat NordVPN zichzelf een extreme naamsbekendheid heeft gegeven door intensieve advertising? 

Bij Top-X testen we iedere dag allerlei soorten producten. Dit kunnen producten zijn van haardrogers tot aan harken en 4K TV’s tot aan tekentablets voor kinderen. Maar naast fysieke producten, vinden we het ook belangrijk om de beste VPN van 2023 te vinden. Volgens NordVPN en hun enorme hoeveelheid gebruikers wereldwijd, maken ze een grote kans om er met deze titel vandoor te gaan. Maar is NordVPN echt de beste VPN op de markt? Wat maakt NordVPN dan zo goed, en hoe kunnen we dit beoordelen? 

Als je op zoek bent naar de beste VPN voor jouw situatie, dan kunnen we ons goed voorstellen dat dit een lastige keuze is. Tegenwoordig zijn er enorm veel VPN’s in de aanbieding, en omdat je een VPN niet op een onafhankelijke website koopt (zoals Bol.com) wordt het meestal lastig voor je om goede en betrouwbare reviews van een VPN te vinden. 

Daarnaast hebben alle VPN’s weer andere voordelen en nadelen. Als je op zoek bent naar een goede VPN voor Netflix, zul je een bepaalde VPN beter kunnen gebruiken dan anderen. En als het vooral gaat om privacygericht te kunnen downloaden, zul je ook weer naar een ander soort VPN op zoek zijn. 

Daarom hebben we bij Top-X één van de meest bekende VPN’s van vandaag de dag flink onder de loep genomen. In deze uitgebreide review van NordVPN gaan we kijken naar alle, maar dan ook echte alle aspecten van NordVPN, en gaan we deze streng maar eerlijk beoordelen. Ben je dus benieuwd of NordVPN echt zo goed is als door zoveel internet-persoonlijkheden wordt beweerd? Lees dan vooral verder voor de Top-X NordVPN review!


NordVPN Review in het kort:

  • Specificaties

  • Voordelen / nadelen

Specificaties NordVPN

Prijs:  Vanaf 2.80 per maand
Besturingssysteem: Android, Windows, iOS, Linux, Mac
Gelijktijdige verbindingen: 6
Torrents toegestaan? Ja
Netflix: Werkt met Netflix
Logbeleid: Zero logs
Betaalmethoden: iDeal, Creditcard, Bitcoin, Google Pay, Amazon Pay
Geld-terug-garantie: Ja
Protocollen: OpenVPN, IKEv2, Wireguard


Wat is NordVPN? 

NordVPN is een Virtual Private Network- dienst. Dit houdt in dat NordVPN jouw internetverbinding doorlinkt via een aantal VPN servers in het buitenland, waardoor jouw privacy op het internet altijd bewaard blijft en je het internet kunt bezoeken alsof je vanuit een ander land verbonden bent. NordVPN zelf is onderdeel van Tefinkom & Co, een internet veiligheidsbedrijf uit Panama. 

NordVPN

Het hoofdkantoor van NordVPN is dan ook gevestigd in Panama, wat een aantal voordelen heeft voor de diensten en gebruikers van NordVPN. Panama is namelijk een van de weinige landen waar geen wetten of overheidsinstanties zijn, die inzage in internetdata en privacygevoelige digitale gegevens kunnen forceren. Hierdoor kan dus zelfs de overheid geen toegang krijgen tot jouw informatie als je gebruik maakt van NordVPN. 

NordVPN bestaat sinds 2012, en is opgericht door een paar vrienden uit Panama. Het moederbedrijf Nord Security ontwikkelt niet alleen NordVPN, maar ook andere cyberveiligheidsdiensten. Mede hierdoor word NordVPN erkend als een betrouwbaar en veilig product, dat gemaakt wordt door mensen met veel ervaring in de industrie. 

De ontwikkelaars van NordVPN worden vertrouwd door hun gebruikers, en dat is gezien hun historie goed te begrijpen. Vooral in Rusland werd NordVPN namelijk veel gebruikt, mede om de restricties die de Russische overheid voor het internet instelde, te omzeilen. Het vrije internet werd door NordVPN op deze manier gewaarborgd. Dit mocht echter niet lang duren, omdat de Russische overheid in maart 2019 eiste dat NordVPN zou meewerken om alle in Rusland verboden websites te blokkeren. NordVPN ging hier uit principiële overwegingen niet in mee, waardoor ze enorm veel Russische gebruikers verloren. Dit leidde tot veel respect vanuit de westerse wereld, want het gebeurt uiteraard niet vaak dat een bedrijf zijn principes verkiest boven winst.

Houdt NordVPN deze principes dan nog altijd in stand? Zorgen ze echt voor een veiliger en vrijer internet, ook voor mensen die in het vrije westen wonen? Gezien de enorme naamsbekendheid en mooie historie van NordVPN zullen we de lat hoog leggen in onze NordVPN review. 


Hoe werkt NordVPN?

NordVPN is een ingewikkeld product, waarvan de werking en het doel soms niet helemaal begrepen worden. Dat is ook helemaal niet zo gek, omdat een Virtual Private Network ook best ingewikkeld is om te begrijpen. Daarom leggen we de werking van een VPN graag even aan je uit. Om dat te kunnen doen, moeten we beginnen met hoe een normale internetverbinding werkt, zoals je hem waarschijnlijk nu al gebruikt terwijl je dit artikel leest. 

Hoe werkt het internet zonder VPN?

Het internet is, heel simpel gezegd, een gigantisch netwerk met superveel verschillende informatie. Deze informatie staat opgeslagen op miljoenen ‘servers’, oftewel harde schijven, die over de hele wereld verspreid staan. Google heeft bijvoorbeeld een datacenter met servers in de Eemshaven, in het noorden van de provincie Groningen staan. 

Als jouw computer, telefoon, laptop, of wat voor een apparaat dan ook, verbinding wil maken met deze server, heb je alleen een URL nodig – dit ken je waarschijnlijk als de link van een website, bijvoorbeeld Top-X.nl.

Je internetbrowser, bijvoorbeeld Google Chrome, zoekt dan het IP-adres op dat hoort bij deze URL. Een IP is bijvoorbeeld 64.233.191.255, een reeks getallen, vergelijkbaar met een telefoonnummer. Hierdoor kan je apparaat via honderden tot duizenden razendsnelle kabels dus binnen 1 seconde verbinding maken met de website die je wil bezoeken. Je browser vraagt dan de informatie aan bij de server, van hoe de website eruit ziet en wat er gebeurt als je op een knop drukt. Hierdoor kun je dus alle websites van de hele wereld bereiken, simpelweg door wat tekst in te vullen in je browservenster.

Hoe werkt een VPN systeem?

Zoals je begrijpt werkt het internet via een VPN heel anders dan zonder VPN. Een VPN staat dus voor Virtual Private Network, omdat het op een virtuele manier zorgt voor meer privacy in jouw internetgebruik. In plaats van dat de informatieaanvraag naar de website server rechtstreeks vanuit jouw apparaat naar de server gaat, wordt het via een aantal andere servers doorverwezen naar de eindbestemming.

Tussenpersoon

Dit kun je het makkelijkst begrijpen door het te vergelijken met menselijke communicatie. Als je rechtstreeks tegen een persoon praat, ziet hij je gezicht, je kleding, en natuurlijk ook je locatie. Mocht je echter een netwerk hebben van mensen die de boodschap aan de ontvanger willen doorgeven, dan ziet de ontvanger alleen de persoon die het hem vertelt – en zal hij of zij nooit weten wie of waar je bent, hoe je er uit ziet of wat voor kleding je aan hebt.

Wat doet NordVPN?

NordVPN zorgt dus als het ware voor een reeks tussenpersonen om jouw informatieaanvraag aan websites door te geven. Hierdoor krijgt de website in kwestie dus alleen informatie binnen over de tussenpersoon, of te wel één van de VPN servers. Je kunt bij een VPN, ook bij NordVPN, zelf instellen in welk land en zelfs welke regio deze VPN ‘tussenserver’ zich bevindt. Dit heeft meer voordelen dan alleen privacy.

NordVPN voor Netflix gebruiken

Als je je VPN instelt op Amerika, dan gelooft een service als bijvoorbeeld Netflix dat je je in Amerika bevindt. Het Netflix assortiment is in de VS heel anders dan in Nederland. Dit komt door copyright problemen waardoor een film in Nederland niet op Netflix mag staan, maar in de VS wel. Door verbinding te maken via een VPN server die gebaseerd is in de VS, kun je dus deze Netflix content als het ware ontgrendelen. Je kunt hierbij dus alles bekijken van de Amerikaanse Netflix. Met een VPN kun je vaak vanuit vrijwel ieder land van de wereld verbinding maken met het internet. Zo kun je dus ook in ieder land het Netflix-aanbod te zien krijgen met een VPN abonnement!

Hoe gebruik je NordVPN?

NordVPN is op ieder soort apparaat te gebruiken. Zo bestaat NordVPN op je Windows laptop of PC, op allerlei soorten Apple apparaten zoals iPhones, iPads en MacOS, en uiteraard ook op Android-telefoons en tablets. Een VPN werkt achter de schermen erg ingewikkeld, en er zijn wereldwijd duizenden servers nodig om alles draaiende te houden voor jou als eindgebruiker. Maar gelukkig is het lang niet zo ingewikkeld om de app te gebruiken!

De NordVPN app gebruiken

Op alle platformen is de app zeer makkelijk in te stellen zoals je zelf wilt. Je kan simpelweg inloggen met je accountgegevens, waarna je verbinding kunt maken met verschillende landen. Het menu in de app is erg simpel – je kunt simpelweg op de aan/uit knop klikken, wat meestal voldoet als je je VPN puur gebruikt voor privacy – en als je wil kun je zelf het land uitkiezen van waaruit je dus verbinding maakt. Of in ieder geval: van waaruit het voor de website lijkt dat je verbinding maakt…

NordVPN zonder app gebruiken

En wat als NordVPN geen app heeft op het apparaat dat je wil gebruiken, zoals op een Xbox, Playstation of AppleTV? Dan is het altijd mogelijk om een VPN router aan te schaffen, of als je huidige router dit toestaat, NordVPN op je router te installeren. Dit zorgt ervoor dat NordVPN je hele internetverbinding doorlinkt via hun VPN servers, dus niet alleen van het apparaat waar je de app op hebt geïnstalleerd. Dit is de beste manier om 100% garantie te krijgen op een veilig en privé gebruik van je internet. NordVPN is ook gemakkelijk te gebruiken via chrome en firefox. Hierdoor heb je dus geen app nodig maar kun je de VPN simpelweg instellen via chrome en firefox.

Al met al werkt NordVPN dus vrij simpel. Installeer de app, die bestaat voor vrijwel ieder modern apparaat. Log in met je account (je hebt dus wel een abonnement nodig) en stel de VPN zo in als je zelf wil. Dit kan door hem simpelweg aan te zetten, maar je kunt ook ingewikkelde instellingen doen zoals reclames blokkeren, verbinden vanuit andere landen en nog veel meer. Geen zin om de NordVPN app te gebruiken? Dan kun je hem ook gebruiken via Chrome en firefox. 


NordVPN test & review [2023]

Maar is NordVPN dan echt zo goed? Het is tijd om dit eens te onderzoeken. We hebben daarom NordVPN voor een lange tijd gebruikt, en gelet op de snelheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van NordVPN. We hebben zelfs dingen als de klantenservice van NordVPN meegenomen en uiteraard houden we rekening met de prijs. Dit is de 2023 NordVPN review van Top-X!


Snelheid: Hoe snel is NordVPN?

Een VPN is zoals we net hebben uitgelegd een soort van tussenpersoon voor je internetverbinding. De vergelijking met tussenpersonen is hier echter niet helemaal van toepassing; als je namelijk door een netwerk van meerdere mensen een boodschap doorgeeft, kun je er vanuit gaan dat de boodschap pas enkele minuten of uren later overkomt. 

Bij goede VPN diensten is dit natuurlijk niet de bedoeling. Je wil graag meer privacy op je internetverbinding, maar dit mag niet ten koste gaan van snelheid. NordVPN belooft een optimale snelheid te behouden tijdens het gebruik van hun dienst, en we hebben even getest of ze dit ook echt waarmaken.

NordVPN maximumsnelheid

De beweringen van NordVPN kloppen echter volledig! NordVPN is een van de eerste VPN’s waarbij de meeste servers gebruik maken van 10Gbps verbindingen. Even wat vlug rekenwerk: 10 Gbps staat voor 10 gigabits per seconde. Een bit is een achtste van een byte, wat door internetfabrikanten en telecombedrijven vaak wordt gebruikt om snelheden hoger te laten lijken voor de marketing. Maar alsnog staat 10 gigabit dus gelijk aan zo’n 1,25 gigabyte. Dat is ongeveer evenveel data als een volledige HD-film van twee uur. In potentie betekent dit dat je een volledige film zou kunnen downloaden in 1 à 2 seconden, en dat is met geen enkel Nederlands internetabonnement mogelijk. Zelfs niet met glasvezel. De servers van NordVPN zijn dus behoorlijk goed qua maximumsnelheid.

Is NordVPN snel?

Betekent dit echter dat jouw internetsnelheid erop vooruit zal gaan als je NordVPN gebruikt? Nee, dat is helaas niet mogelijk. Omdat de snelheid van NordVPN nog altijd afhankelijk is van jouw internetprovider, bijvoorbeeld Ziggo of KPN. Daardoor kan je maximaal de snelheid behalen die je krijgt van je provider. In Nederland is het hoogst haalbare, zelfs met het nieuwe glasvezel, nog altijd 500Mbps. Dit staat gelijk aan zo’n 60 megabyte per seconde. 

De NordVPN snelheid ligt dus veel en veel hoger dan de haalbare verbindingssnelheid tussen je apparaat en de website server. Hierdoor zul je met NordVPN vrijwel nooit problemen ondervinden met je verbindingssnelheid, omdat de snelheidslimiet van NordVPN door vrijwel geen enkel netwerk in de wereld bereikt kan worden. 

servers nordvpn

Hoeveel servers heeft NordVPN?

Wat wel voor problemen kan zorgen, echter, is de capaciteit van NordVPN. De VPN provider heeft wereldwijd namelijk ruim zes duizend servers via waar je verbinding kunt maken met het internet. Deze servers van NordVPN zijn te vinden over de hele wereld. Dat lijkt enorm veel (is eigenlijk ook zo), maar we moeten wel rekening houden met de hoeveelheid gebruikers van NordVPN. Zoals eerder benoemd ligt dit aantal ruim boven de 14 miljoen. 

Als alle 14 miljoen gebruikers van NordVPN tegelijkertijd verbinding zouden maken met de VPN servers, en het was gelijk verdeeld, zouden er ruim tweeduizend mensen op één zo’n server zitten. En zoals je waarschijnlijk thuis wel eens hebt gemerkt: hoe meer mensen het internet gebruiken, hoe langzamer je verbinding wordt. 

Echter is het in onze NordVPN test niet voorgekomen dat de snelheid beperkt werd door een gebrek aan capaciteit. In ieder geval hebben we dit niet gemerkt. Het is voor internetsnelheid namelijk lastig te meten wat de beperkende factor is, zeker als je een VPN gebruikt. Mocht er een klein dipje in de snelheid komen, is het ook mogelijk dat dit aan de website ligt, of aan de internetprovider die je gebruikt.  Aan de servers van NordVPN ligt het echter niet.

Hoe snel is NordVPN dan echt?

De daadwerkelijke snelheid van NordVPN kunnen we gerust beschrijven als subliem. In de paar weken dat we de NordVPN review hebben uitgevoerd, hebben we weinig dipjes in de snelheid gemerkt. Als ze er al waren, duurden ze niet lang en had het net zo goed aan onze provider kunnen liggen. Daarom haalt de service in onze NordVPN review een perfecte score als het neer komt op de snelheid van NordVPN!

Veiligheid: Hoe veilig is NordVPN?

Een VPN gebruik je echter niet voor de snelheid. In tegendeel: een VPN kan je snelheid niet verhogen, en je mag al blij zijn als je door gebruik van een VPN niet met een lagere snelheid te maken krijgt. Maar zoals de naam al zegt – een virtual private network hoort jouw privacy en online veiligheid te beschermen. In hoeverre lukt dit met NordVPN? Hoe veilig is NordVPN, en hoe goed kun je NordVPN gebruiken om je gegevens privé te houden? Dat hebben we uiteraard ook eens goed onderzocht.

NordVPN veiligheid

Hoe weet je of een VPN veilig te gebruiken is of niet? Nou, ten eerste is het belangrijk om te kijken hoe NordVPN eigenlijk zorgt dat je gegevens bewaard blijven. Door je verbinding simpelweg om te leiden via een aantal andere servers, kan een slimme websiteserver alsnog je gegevens proberen te achterhalen. Dit kunnen ze doen door te kijken naar wat voor apparaat de informatieaanvraag naar de server stuurt, en daaruit op te maken waar je je bevindt, en uiteindelijk misschien zelfs wie je bent.

Om dit te voorkomen gebruikt NordVPN een bepaalde encryptiemethode. Bij veel VPN’s is dit geen ondoorbreekbare beveiliging. Gelukkig maakt NordVPN gebruik van een methode die zelfs door militaire organisaties over de hele wereld gebruikt wordt, om jouw gegevens zo privé mogelijk door te geven aan de website. 

Om een hele technische term te introduceren gebruikt NordVPN de AES-256-CBC cipher. Dit woord mag je wat ons betreft gelijk weer vergeten, maar de cipher is de manier waarop jouw informatie en de informatie van de site wordt doorgestuurd. Als het ware wordt jouw data uit elkaar gehaald in duizenden verschillende stukjes, en deze stukjes worden door NordVPN ge-encrypt. 

NordVPN encryptie

Encryptie is te vergelijken met een soort geheimtaal; de informatie wordt vertaald naar een reeks nullen en enen, die voor computers niets betekenen tenzij ze de geheimtaal spreken. Deze geheimtaal is niet te kraken en daarom wordt het zelfs door overheden en militaire instellingen gebruikt om gegevens te delen. Zowel de gegevens die jij / jouw apparaat naar de website stuurt, als de informatie die je van de website terug krijgt, worden via deze encryptie naar elkaar doorgestuurd. Alleen als een computer de juiste digitale sleutel heeft, kan er informatie gedeeld worden met dit systeem. En dat kan dus nooit gebeuren!

De digitale sleutel is als het ware te vergelijken met een woordenboek van deze computergeheimtaal. Alleen als je weet wat de woorden en code die met de website worden gedeeld betekent, kun je er dus de nodige informatie uithalen – en gelukkig is deze digitale sleutel bij NordVPN voor iedere gebruiker anders

Door dit handige en supercomplexe systeem zul je nooit te maken kunnen krijgen met hackers die je verbinding willen stelen, of grote bedrijven die graag alles over je willen weten. Facebook zal dus nooit meer weten waar je bent zo lang je een VPN gebruikt, omdat ze niet kunnen bepalen met welk netwerk je verbonden bent en van waaruit je je internetverbinding in werking hebt gesteld. Ook de informatie die je dus normaal gesproken zonder dat je het zelf doorhebt deelt met bijvoorbeeld Google, zal nu volledig geheim blijven. Hierdoor kan jij 100% veilig over het internet browsen, en hoef je geen seconde bang te zijn voor digitale inbrekers, massa spionage of soortgelijke criminele activiteiten.

Illegaal downloaden met NordVPN

Ben jij iemand die wel eens, of vaker dan wel eens, een film, serie of game illegaal downloadt? Het downloaden van digitale content via websites als bijvoorbeeld the Pirate Bay is al zo lang het mogelijk is, verboden. Maar wat je misschien niet weet, is dat er sinds een aantal jaren flinke boetes staan op het illegaal downloaden van betaalde content. Hieronder vallen erg veel soorten content, namelijk films, series, games, boeken, tv-programma’s, muziek en zelfs nog veel meer. 

Illegaal downloaden boetes Nederland

De Nederlandse politie heeft tegenwoordig een speciale afdeling waarmee dit soort criminaliteit wordt opgespoord. Illegaal downloaden kan sinds een aantal jaar leiden tot flinke boetes. Niet alleen moet je alle content die je gedownload hebt betalen, maar hier kan een boete tot wel 150 euro bovenop komen. Denk je dat het niet mogelijk is om hiervoor gepakt te worden als je geen VPN gebruikt? Dan zal het je verbazen dat de stichting BREIN, Dutch Filmworks en verscheidene andere bedrijven die digitale content in Nederland beheersen, in de afgelopen jaren meerdere mensen een schikkingsvoorstel hebben gestuurd van tot wel € 12.500,-. Dit kan na een tijdje uitlopen tot een juridisch conflict, waar echt niemand op zit te wachten.

VPN voor illegaal downloaden?

Werkt NordVPN voor de mensen die graag gebruik maken van torrenting en films, series of games downloaden? Het antwoord daarop is ja. Door gebruik van VPN diensten als NordVPN is het voor instanties als stichting BREIN namelijk niet meer mogelijk om je te traceren of om je identiteit te achterhalen. Zonder naam en adres kun je geen aanklacht indienen, waardoor je dus nooit gepakt kan worden met illegale downloads. Hoewel het in Nederland nog niet zo vaak voorkomt als in landen als bijvoorbeeld Duitsland (waar al tientallen duizenden schikkingsvoorstellen en boetes zijn uitgeschreven aan mensen die illegaal content downloadden), is het alsnog sterk aan te raden om een VPN te gebruiken. Zeker omdat het aantal boetes elk jaar stijgt en er steeds meer mensen problemen krijgen met illegaal downloaden. 

Gebruiksvriendelijkheid NordVPN :Is NordVPN gebruiksvriendelijk?

NordVPN is een wereldwijd gebruikte service en heeft ontzettend veel gebruikers. Betekent dit dan ook dat al deze gebruikers het fijn vinden om NordVPN te gebruiken? Een VPN is erg belangrijk in sommige gevallen, en daarom heeft gebruiksvriendelijkheid ook de hoogste prioriteit voor de beste VPN diensten. Bij Top-X kijken we altijd erg streng naar hoe goed het ontwerp van de apps is, of de lay-out makkelijk te begrijpen en overzichtelijk genoeg is en hoe snel je in het algemeen door NordVPN heen kunt scrollen om te vinden wat je nodig hebt. Natuurlijk kan de gebruiksvriendelijkheid van NordVPN per apparaat verschillen, dus we hebben een aparte editie gemaakt voor desktop, mobiel en TV.

Gebruiksvriendelijkheid Windows & Mac

De UI (user interface) van NordVPN is erg simplistisch, waar we in principe veel van houden. Bij een VPN valt ook niet bijzonder veel in te stellen, omdat de dienst vooral in de achtergrond van je besturingssysteem draait. Op Windows en MacOS is het gebruiken van NordVPN een fluitje van een cent. Het hele proces van installatie, inloggen en instellen nemen we even kort door.

NordVPN instellen Windows & MacOS

Je installeert NordVPN simpelweg door naar de website te gaan en op download te klikken. Je kunt NordVPN ook vinden in de appstore of Microsoft store. Als je de app opent kun je inloggen met je account, waarna je een aantal opties ziet. Het eerste wat je kunt doen is de VPN aan of uit zetten. Hierbij selecteert NordVPN automatisch een server voor je waarbij je een hoge snelheid krijgt. 

Serverlocatie kiezen NordVPN

Wil je de serverlocatie zelf uitkiezen om bijvoorbeeld Netflix of een andere streamingsdienst te ontgrendelen? Dan kun je dit makkelijk doen door in de lijst met landen een keuze te maken. Wil je bijvoorbeeld het Amerikaanse Netflix aanbod? Dan selecteer je de VS. Wil je een site die alleen in België bereikbaar is, ontgrendelen? Neem dan een server die zich in België bevindt. Lekker makkelijk toch?

Automatisch verbinden NordVPN

Daarnaast heeft NordVPN een functie om automatisch op te starten als je je computer aan zet. Zo hoef je je nooit druk te maken om dat je je VPN vergeet aan te zetten, wat een groot pluspunt is van NordVPN. Ook handig; je kunt bij NordVPN instellen dat de VPN automatisch aan gaat, als je verbinding maakt met een openbaar netwerk, bijvoorbeeld op een vliegveld of in de trein. Dit voorkomt aanvallen van buitenaf, bijvoorbeeld van een hacker die met hetzelfde netwerk verbonden is en je gegevens wil stelen.

Split-tunneling

Het enige verschil tussen de Windows editie en MacOS editie van NordVPN, is dat je op MacOS apparaten (MacBooks en iMacs) geen split-tunneling kunt gebruiken. Split-tunneling is een manier om bepaalde apps, websites of IP adressen uit te sluiten van je VPN verbinding. Vertrouw je een app of website dus volledig, kun je op Windows instellen dat deze gewoon zonder VPN met het internet mogen verbinden. Op MacOS kan dit niet, waardoor je dus meer internet gebruikt door je VPN heen.

Hoe werkt NordVPN op Mac & Windows

We kunnen het inmiddels wel met zekerheid zeggen: NordVPN is de beste VPN als het neerkomt op gebruiksvriendelijkheid. Het is duidelijk te merken dat NordVPN goed kijkt naar de wensen van hun eigen gebruikers. Ze hebben ontzettend veel dingen die lastig zijn aan het gebruik van de meeste VPN’s aangepakt, waardoor een prettige gebruikerservaring ontstaat. Denk hierbij aan het makkelijk aanzetten als je je PC op start, en de makkelijke manier om een serverlocatie te vinden. Ook de verschillende instellingen die je verder nog kunt doen zijn makkelijk om doorheen te navigeren en je zult bijna nooit tegen een probleem op lopen in het menu van de desktop apps.

NordVPN review mobile

Ook voor mobiel heeft NordVPN gelukkig apps, zowel voor iPhone als Android. Zijn deze apps goed te gebruiken, en wordt je telefoon er niet langzamer van? Dat hebben we in onze NordVPN review natuurlijk voor je getest.

NordVPN instellen

Op je telefoon is NordVPN nog makkelijker om te installeren en goed in te stellen dan op je desktop. Je opent simpelweg de app, en logt in met je account. Vervolgens moet je in je operating system, dus Android of iOS, de NordVPN app toestemming geven om zijn VPN diensten op te zetten. Hierna is het instellen van NordVPN net zo simpel als op de desktop versie. Er is een grote aan-uit knop in het midden van het scherm en daarnaast kun je er grofweg hetzelfde mee als op je desktop apparaat.

Split-tunneling op iOS NordVPN

Een van de weinige verschillen die de iOS versie heeft, is dat NordVPN op iOS geen ondersteuning biedt voor split-tunneling. Je kunt dus niet een bepaalde app mét VPN gebruiken en een andere app zonder VPN. Dit komt simpelweg door hoe iOS omgaat met VPN diensten, dus we kunnen NordVPN hier weinig verwijten.

Split-tunneling op Android NordVPN

NordVPN biedt op Android-apparaten wel ondersteuning voor split-tunneling. Het werkt tevens net zo makkelijk als op je computer. Klik linksboven op het tandwiel icoontje, en klik dan logischerwijs op de split-tunneling knop. Vervolgens kun je de apps aanvinken die je wil uitsluiten van je VPN-verbinding. Makkelijk, toch? 

Is NordVPN gebruiksvriendelijk? – mobile versies

Ja, NordVPN is ontzettend makkelijk en prettig te gebruiken op zowel mobiele apparaten als op desktops en laptops. De iOS en MacOS- versies hebben dus iets minder mogelijkheden, maar zijn nog altijd erg makkelijk in gebruik. Ook als je niet zo tech-savvy bent, zul je prima uit de voeten kunnen met NordVPN op mobiel. 

NordVPN op mobiel: hoe belangrijk is het?

Onderschat het belang van NordVPN niet! NordVPN op mobiel is vooral handig om je gegevens te beschermen als je verbinding maakt met een open netwerk. Dat doe je voornamelijk op je telefoon. Je hebt vast wel eens uren lang op een vliegveld of treinstation moeten wachten tot je kon vertrekken, en op het internet gezeten op je mobiel. Of in een fastfood restaurant even een online spelletje gespeeld op het gratis WiFi netwerk. In al deze gevallen hadden hackers in principe bij de gegevens op je telefoon kunnen komen. Dit is lastig en gebeurt gelukkig niet vaak, maar een openbaar wifi netwerk is allesbehalve veilig. Daarom zijn mobiele vpn diensten als NordVPN erg aan te raden voor dit soort locaties.

Klantenservice NordVPN: hoe goed is de klantenservice van NordVPN?

NordVPN weet dat hun gebruikers 24/7 afhankelijk zijn van hun diensten en servers om zich online veilig en comfortabel te voelen. Daarom heeft NordVPN ook een klantenservice die dag en nacht geopend is. Voor NordVPN abonnees is het hierdoor erg makkelijk en snel om ze te bereiken, zelfs als je midden in de nacht ineens je internet nodig hebt. 

De klantenservice van NordVPN is speciaal getraind om je te helpen met allerlei gevallen. Ze kunnen je ook vertellen wat je moet doen als je niet weet met welk land je verbinding moet maken, of hoe je ingewikkelde problemen gerelateerd aan NordVPN op kunt lossen. Probleem met je account, kan je niet meer inloggen of is je verbinding ineens op elke server heel erg langzaam? Dan kun je de NordVPN klantenservice altijd bereiken.

De NordVPN klantenservice is bereikbaar per telefoon, mail, en chat. Ook op Facebook en Twitter kun je ze een berichtje sturen, maar het is daar misschien niet mogelijk om privé gegevens te delen. Mocht je dus een probleem hebben gerelateerd aan je account of betalingen, moet je waarschijnlijk mailen, bellen of chatten om de integriteit van je account en financiële middelen te garanderen.

Mogelijkheden NordVPN – wat kun je allemaal met NordVPN?

NordVPN is een uitstekend product, kunnen we inmiddels wel stellen. Maar wat kun je er zoal mee? Heeft het nog extra mogelijkheden die NordVPN onderscheiden van de vele andere VPN diensten die beschikbaar zijn? Dat hebben we ook voor je uitgezocht!

VPN diensten

De VPN diensten van NordVPN zijn natuurlijk het belangrijkst. We hebben de snelheid en veiligheid van de VPN diensten van NordVPN al uitgebreid besproken, en we zijn hier bij Top-X erg tevreden over. Qua VPN diensten is er geen andere aanbieder die NordVPN verslaat, omdat er simpelweg niets op aan te merken valt. De VPN diensten zijn op allerlei apparaten beschikbaar en werken snel, veilig en erg gemakkelijk. Een aantal dingen die NordVPN biedt en die bij andere VPN diensten niet beschikbaar zijn, lees je hieronder.

Split-tunneling

NordVPN beschikt over een split-tunneling funtie. Dit klinkt ingewikkeld. Is het niet. Split-tunneling betekent eigenlijk gewoon dat je bepaalde apps door de VPN kunt laten verbinden, en anderen niet. Als je bijvoorbeeld een game speelt, kun je deze dus uitsluiten van de VPN diensten – zo beperkt het je snelheid niet en krijg je dus geen last van lag door de VPN verbinding. Handig als je tijdens het gamen wel eens een illegale download aan hebt staan, of muziek luistert via YouTube of een andere tracking website!

Double VPN

Double VPN betekent dubbele VPN, dat is makkelijk te begrijpen. Dit houdt simpelweg in dat de VPN niet één andere server gebruikt, maar twee. Hierdoor is het al helemaal onmogelijk om getraceerd te worden. Niet alle VPN diensten hebben deze mogelijkheid.

OnionVPN

Surf jij wel eens over onion websites met de Tor browser? De Tor browser biedt mogelijkheden om geblokkeerde en illegale websites te bezoeken. Voor mensen die graag onderzoek doen naar de digitale onderwereld, heeft NordVPN een functie waarbij de Tor-browser van alle extra veiligheidskenmerken van NordVPN profiteert. Dit zorgt voor een optimale browse-ervaring voor de Tor-browser en het Onion netwerk voor iedereen die hierin is geïnteresseerd.

Streaming support

Wil je graag het aanbod van Prime Video, Netflix en andere streamingsdiensten in andere landen zien? NordVPN heeft een speciale functie om automatisch de juiste server uit te kiezen voor Netflix, Prime Video en nog veel meer. Hierdoor hoef je zelf niet meer te zoeken en ontgrendelt NordVPN met een druk op de knop alle content voor je.

Prijs van NordVPN: wat kost NordVPN?

NordVPN is een uitstekende service met veel mogelijkheden. Maar heb je wel al die mogelijkheden nodig, en is het de prijs waard? De kosten van NordVPN moeten we uiteraard meerekenen in onze NordVPN review, en dat doen we bij deze!

Maandelijkse prijs NordVPN

Per maand kost NordVPN € 10,16. Tien euro per maand is best duur voor een VPN, maar bij vrijwel alle andere VPN’s is de prijs vergelijkbaar als je een abonnement neemt op maandelijks basis. Echter heb je vrijwel nooit een VPN nodig voor maar 1 maand, dus daarom biedt NordVPN ook abonnementen van een jaar of twee jaar.

Jaarlijks abonnement NordVPN kosten

Een heel jaar NordVPN abonnement kost €4,18 per maand, dus 50 euro per jaar. Met deze prijzen bespaar je dus bijna 60% van de maandprijs. Een VPN zul je nooit nodig hebben voor maar 1 maand, dus we raden je sterk aan om een langdurig abonnement af te sluiten – hierdoor bespaar je enorm veel kosten!

Tweejaarlijks abonnement NordVPN kosten

Bij NordVPN is het tweejarige abonnement slechts €3,12 per maand. Daarnaast krijg je drie maanden cadeau bij dit abonnement, waardoor je in totaal dus nog geen 90 euro kwijt bent voor de hele twee jaar! Dit is verreweg de voordeligste optie van ze allemaal.

NordVPN automatisch verlengen

Bij NordVPN kun je zelf kiezen of je abonnement automatisch verlengt. De meeste gebruikers hebben dit aanstaan, maar NordVPN is zo beleefd om voordat het abonnement automatisch verlengt een waarschuwingsmail te sturen – zo word je er aan herinnerd dat je je abonnement eventueel op kunt zeggen.

Al met al is NordVPN een voordelige VPN, zeker bij gebruik op de lange termijn. Het feit dat je boetes kunt besparen, en enorm veel privacy en veiligheid er voor terug krijgt, betekent in onze ogen dat NordVPN het geld dubbel en dwars waard is.


Wat zijn de belangrijkste voor-en nadelen van Nord VPN?

Nu je inmiddels al veel meer weet over deze VPN verbinding is het tijd om de belangrijkste voor-en nadelen van deze VPN server even op een rijtje te zetten. Bekijk hieronder belangrijkste voor-en nadelen van NordVPN.

Voordelen
  • Makkelijk te gebruiken op al je apparaten
  • NordVPN zorgt voor een snelle verbinding, waar je ook bent
  • Militair goedgekeurde beveiliging op je data zorgt voor maximale veiligheid
  • Ontzettend veel extra opties, zoals split-tunneling en automatisch verbinden
  • Zeer voordelige abonnementen voor de lange termijn
Nadelen
  • iOS en MacOS hebben niet alle functies
  • Opzegbare abonnementen zijn per maand fors duurder

Conclusie NordVPN review 2023

Al met al kunnen we concluderen dat NordVPN een hele geschikte optie is voor iedere soort VPN gebruiker. Er zijn veel VPN diensten die van alles beloven, maar aan de meesten mankeert altijd wel iets. Zo zijn veel VPN diensten langzaam, hebben ze niet alle serverlocaties, of zijn de apps wat lastig te gebruiken. Bij NordVPN is dit allemaal niet het geval.

NordVPN is ontzettend snel, met maar liefst 10Gbps servers. De informatie die je via NordVPN aan websites geeft, wordt volledig anoniem gemaakt en vergrendeld met militaire graads technologieën. Hierdoor kun je zeker zijn van je veiligheid en privacy, zelfs op openbare netwerken.

Met NordVPN kun je al je apparaten aansluiten, en voor elk apparaat is er een handige app die precies doet wat hij moet doen. De app is snel, overzichtelijk en ontzettend makkelijk te gebruiken. Tevens zit de app vol met mogelijkheden, zoals automatisch opstarten, split-tunneling en nog veel meer. 

Ben je dus op zoek naar een all-round VPN die goed werkt op al je apparaten? De YouTube-video’s en tv-spotjes hadden gelijk! NordVPN is de beste VPN in 2023, of je het nou gebruikt voor Netflix, illegaal downloaden of gewoon om je privacy te beschermen. 


Veelgestelde vragen over Nord VPN

Wanneer je het tot hier hebt gered: goed gedaan! Wellicht dat je nog een aantal korte vragen hebt over deze VPN provider. Om je hiermee op weg te helpen hebben we hieronder de meest voorkomende vragen omtrent de servers van NordVPN en deze VPN provider op een rijtje gezet.

Is NordVPN goed?

Ja, NordVPN is een ontzettend goede VPN provider met veel mogelijkheden, waar je altijd en overal gebruik van kunt maken op meerdere apparaten tegelijk. Dit alles is voor een lage prijs beschikbaar.

Hoe kan ik NordVPN opzeggen?

Log in op je NordVPN account op de website van NordVPN. Ga vervolgens naar ‘mijn abonnement’, en zoek de knop om je abonnement op te zeggen. Een abonnement opzeggen bij NordVPN gaat direct in als je een maandelijks abonnement hebt genomen, of aan het eind van je abonnementtermijn als je een jaarlijks- of tweejaarlijks abonnement hebt afgesloten.

Is NordVPN ook in het Nederlands?

Ja, NordVPN is ook in het Nederlands verkrijgbaar. De taal van NordVPN past zich automatisch aan aan je systeemtaal, dus als je telefoon of computer op Nederlands staat ingesteld zal NordVPN ook Nederlands zijn.

Is er een gratis versie van NordVPN?

Je kunt NordVPN 30 dagen lang gratis uitproberen. Daarna kost het afhankelijk van je abonnement €3,12 per maand.

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>