fbpx

iPhone 13 Review: Onze ervaringen met de nieuwste iPhone!

iPhone 13 Review + Ervaringen

iphone 13

Apple heeft met de iPhone 13 weer een uitstekende telefoon neergezet waar iedere Apple liefhebber blij mee zal zijn. Ook al is er niet extreem veel veranderd in verhouding tot de iPhone 12 serie van vorig jaar, kun je rekenen op een uitstekende telefoon die vertrouwd aanvoelt en de nodige verbeteringen doorgaan heeft. Het scherm is nog altijd zo goed als je gewend bent – scherp, realistische kleuren en responsief ondanks het gebrek aan 120 Hz. Zoals je kan verwachten scoort de 13 beter dan alle vorige iPhones qua prestaties en ook de camera is uitstekend. De iPhone 13 is een lichte maar stevige telefoon die alles net een beetje beter doet dan zijn voorganger, en daarom de beste iPhone die je op dit moment kunt kopen! Via onderstaande knoppen vergelijk je direct de beste prijs!

Op Top-X reviewen we smartphones met uiterste precisie, waardoor jij dadelijk weet of de iPhone 13 bij jou past of niet. De voordelen en nadelen van de iPhone 13 worden verderop in het artikel uitgebreid besproken, van de camera tot de batterijduur en van de schermkwaliteit tot aan de software! Na het lezen van onze iPhone 13 review weet je dus precies of je met de iPhone 13 een goede aankoop doet, of misschien moet je de iPhone dit jaar een keertje overslaan!


Review in het kort

iphone 13

9.4

Eindbeoordeling

Design

9.1

Scherm

9.3

Hardware / accu

9.4

Camera

9.5

Voordelen iPhone 13

  • Intuïtieve iOS software
  • Camera is beter dan ooit
  • Mooi en responsief scherm
  • Goede batterij
  • Geschikt voor 4G

Nadelen iPhone 13

  • Nog geen telelens op de camera
  • Geen 120 Hz scherm
  • Geen revolutionaire verbeteringen ten opzichte van de iPhone 12 serie

Iphone 13  Review

In onderstaande sectie gaan we beginnen met onze iPhone 13 review. Zoals we eerder al aangaven hebben wij een uitgebreide review gedaan waarbij we de iPhone 13 op verschillende criteria hebben beoordeeld.

Om een goed oordeel te geven over deze telefoon hebben wij gekeken naar het design, het scherm, de hardware en accu, en de camera's. Op basis hiervan hebben we vervolgens een cijfer gegeven. Benieuwd hoe goed de nieuwste iPhone is? Lees dan gauw verder!

Design

Onze Score

9.3 /10

Apple is natuurlijk het grote voorbeeld voor productontwerpers over de hele wereld. Daarom is het ook geen verrassing dat de iPhone 13 een mooie telefoon is die niet alleen op het oog goed scoort, maar ook ontworpen is om zo makkelijk mogelijk te integreren in je handen. De telefoon heeft rechte hoeken en randen, waardoor hij super fijn in je vingers ligt. Ook is de behuizing van de iPhone 13 niet al te groot en kun je – ondanks het grote scherm – makkelijk alle knoppen van je apps bereiken.

De iPhone 13 is verkrijgbaar in vijf kleuren. Rood, roze, wit, zwart en blauw. Alle kleuren zijn erg subtiel afgewerkt en geven een rustige uitstraling. Er is niet veel veranderd ten opzichte van vorig jaar – maar daar heeft ook niemand om gevraagd. De iPhone 13 ziet er herkenbaar uit, maar daarom zeker niet minder mooi.

Scherm

Onze Score

9.3 /10

Het scherm van de iPhone 13 is ook niet veranderd ten opzichte van zijn voorganger. De iPhone 13 is voorzien van een mooi OLED scherm van 6,06 inch, wat leidt tot een resolutie van 2532 bij 1170 pixels. Qua scherpte is de iPhone 13 dan wel wat lager dan vele Android-concurrenten, met een pixeldichtheid van 460 ppi ten opzichte van de 500 ppi van de S22 Ultra die ongeveer even duur is. Maar de iPhone 13 compenseert dat met de geweldige kleurweergave dankzij de unieke OLED technologie. Dit, in combinatie met de slimme AI van Apple, maakt video’s veel kleurrijker en levendiger overkomen. 

Wat wel ontbreekt aan het iPhone 13 scherm, is een verhoogd refresh rate. Dat houdt in hoeveel beeldjes per seconde er getoond worden op het display. De iPhone 13 heeft een refresh rate van 60 Hz, en voor je ogen zou 120 Hz fijner geweest zijn. Het scherm lijkt dan natuurlijker over te vloeien van app naar app en elke aanraking lijkt tot wel 2 keer zo snel geregistreerd te worden, doordat het nu in plaats van 1/60ste van een seconde in  1/120ste van een seconde zou gebeuren. Dit is bij veel concurrerende telefoons, zoals de Samsung S22, al wel het geval.

Wel heeft de iPhone 13 een verhoogde schermhelderheid: de piekhelderheid van de iPhone 13 kan tot wel 1200 cd/m³ reiken bij HDR beelden. Dit leidt er toe dat je in de zon je scherm beter af kunt lezen en video’s met veel kleuren zullen ook levendiger overkomen.

Hardware en accu

Onze Score

9.4 /10

In hoeverre is de iPhone 13 verbeterd ten opzichte van de vorige telefoons? En misschien nog wel belangrijker: hoe verhoudt de iPhone 13 zich met de concurrentie aan Android-kant? Tegenwoordig zijn smartphones gelukkig zo ver ontwikkeld dat snelheid nauwelijks nog een groot verschil maakt. Alleen als je veel games speelt op je telefoon of bijvoorbeeld een flinke multitasker bent, kun je hier echt nog veel winst uit halen. Hoe scoort de iPhone 13 op dit gebied?

De iPhone 13 is door Apple voorzien van een A15 Bionic chip. Deze heeft Apple zelf ontwikkeld zodat ze hun software nog beter kunnen optimaliseren. Qua pure kracht zijn de processors van Apple minder snel dan de concurrerende fabrikanten – maar de slimme software ontwerpers van Apple maken het verschil. De iPhone 13 is een hele snelle telefoon met betrouwbare prestaties. In vergelijking met de vorige editie van de iPhone kun je een verschil merken in snelheid van zo’n 10 tot 20 procent, dus het is de upgrade zeker waard!

Hoe weerhoudt de iPhone 13 accu zich dan met deze groeiende prestaties? Hoe sneller een telefoon wordt, hoe meer energie hij vaak gebruikt. Apple heeft hier goed over nagedacht, want de iPhone 13 accu is maar liefst 15 procent groter ten opzichte van de iPhone 12. Je kan dit merken aan de dikkere behuizing, maar gelukkig is de telefoon nog steeds erg licht en compact. 

In vergelijking met Android alternatieven zoals de Samsung S22, gaat de iPhone 13 batterij over het algemeen iets langzamer leeg. De batterij is groot genoeg om hem ruim een dag intensief te kunnen gebruiken, zonder dat ‘ie voor het slapengaan leeg is. Als je je iPhone 13 niet al te veel gebruikt kun je er zelfs wel twee dagen mee volhouden. Een nadeel is wel dat de iPhone 13 minder snel oplaadt dan concurrenten, wat er in onze iPhone 13 ervaringen toe leidde dat we de telefoon vaak ‘s nachts aan de oplader legden om hem vol genoeg te krijgen. Gelukkig zijn iPhones al jaren voorzien van een feature om je batterij leeg te vergroten – hij laadt op tot 80% en de rest gebeurt pas als je bijna wakker bent. Op deze manier wordt de batterij met dank aan kunstmatige intelligentie niet overbelast en kun je er dus nog langer mee doen.

Camera's en Kwaliteit

Onze Score

9.5 /10

Vrijwel iedereen weet dat iPhone camera’s onder de beste smartphone camera’s op de markt vallen. De camera’s van Apple zijn altijd ontzettend scherp, presteren goed in alle omstandigheden en komen met een diverse selectie aan mogelijkheden, zoals portretfoto’s, een blur op de achtergrond zodat het onderwerp er nog beter uit schiet en een indrukwekkende slow motion video opname. Is dat met de iPhone 13 dan nog steeds zo?

Foto's achterkant

De iPhone 13 is voorzien van een 12 megapixel primaire camera in combinatie met een ultra groothoek lens die ook 12 megapixels aan resolutie heeft. De primaire sensor is precies hetzelfde als in de iPhone 12 Pro Max van vorig jaar, waar je destijds flink extra voor betaalde. Een behoorlijke upgrade dus!

 Het aantal megapixels is bij iPhones standaard veel lager dan concurrerende telefoons, maar dat betekent zeker niet dat de foto’s minder mooi worden. Het verminderde aantal megapixels maakt het makkelijker om softwarematig de foto’s te bewerken, en ook de lichtinval is makkelijker om te compenseren.

De iPhone 13 maakt haarscherpe foto’s zoals maar weinig smartphones dat kunnen. In vergelijking met de S22 serie zijn de iPhone 13 foto’s veel beter in situaties met weinig licht. Er is haast geen ruis te bekennen in de foto’s die je maakt op de iPhone 13, waardoor je ook in donkere scènes de meest indrukwekkende kiekjes schiet. 

Zo is de primaire sensor voorzien van een f/ 1.6 diafragma, wat maar zelden eerder is gezien in een smartphone. Je kan gebruik maken van optische stabilisatie, wat betekent dat de sensor meebeweegt met je telefoon om een zo stabiel mogelijk beeld te creëren. 

Wat is dan precies die ultragroothoek lens? Dit is een speciale lens aan de achterkant van de telefoon waarmee je foto’s kunt maken met een extreem brede kijkhoek. Hiermee maak je hele grappige foto’s van je kat of hond, maar ook komt het van pas als je de inrichting van een kamer wil fotograferen of een groepsfoto wil maken met heel veel mensen tegelijk. Deze foto’s worden van extreem hoge kwaliteit, hoewel het bij een groothoekfoto lastiger is om schaduwen scherp en ruisloos in beeld te krijgen.

Video

Naast het maken van goede foto’s is het filmen met je telefoon ook steeds belangrijker aan het worden. Smartphone camera’s worden zo goed dat je vaak niet eens meer een camcorder nodig hebt. Dat is zeker ook van toepassing op de iPhone 13 camera. Danzij de nieuwe sensor in de iPhone 13 camera kun je video opnemen in 4K tot 60 fps, zoals bij de meeste smartphones. Nou moet wel gezegd worden dat de iPhone 13 het anders doet. De optische stabilisatie maakt filmen nog beter en door de superstabiele modus kun je je beelden echt laten lijken op professionele shoots, zonder dat je ook maar een gimbal of stabilisator nodig hebt. Als je een telefoon zoekt die de beste video’s op kan nemen van ze allemaal, dan zit je met de iPhone 13 helemaal goed. Apple is tot nu toe ongeslagen op het gebied van de videocamera en dat blijft zo met de iPhone 13 serie!

Selfiecamera

Veel iPhone gebruikers maken nou eenmaal veel selfies. Daarvoor is een goede front camera erg belangrijk in een telefoon. Naast selfiefanaten is een goede front camera ook erg belangrijk voor mensen die veel videobellen – die groep is zeker sinds corona steeds groter geworden. Onder meer influencers en content creators maken graag gebruik van iPhones, dus zal de iPhone 13 dan echt zo’n goede selfiecamera hebben?

In de werkelijkheid valt de iPhone 13 front camera best mee. In vergelijking met concurrenten is de selfie camera iets minder scherp en komen de kleuren minder tot leven. De Samsung S22 bijvoorbeeld is een logischere keuze als je de selfiecamera echt heel belangrijk vindt. Apple heeft de front cam namelijk al sinds de iPhone 11 niet meer geüpdatet – dat is best een beetje teleurstellend te noemen als je het ons vraagt. Hierdoor heb je het over een f/ 2.2 diafragma met een 12 megapixel sensor. Geen specificaties om over naar huis te schrijven als je de concurrentie in de gaten houdt. Gelukkig maakt de slimme AI software van Apple wel veel goed, waardoor je misschien niet de beste, maar nog steeds uitstekende selfie foto’s krijgt op de iPhone 13.


Conclusie – Onze iPhone 13 ervaringen

iphone 13

9.4

Eindbeoordeling

Design

9.3

Scherm

9.3

Hardware / accu

9.4

Camera

9.5

Ondanks dat de iPhone 13 geen baanbrekende verschillen met zich mee brengt ten opzichte van de iPhone 12 of zelfs de iPhone 11, is de nieuwste in de reeks van iPhone telefoons zeker de beste optie als je een Apple-gebruiker bent. Een fantastische camera, langdurige accu en de snelste prestaties tot nu toe bij een iPhone telefoon, het zal je aan weinig ontbreken als je de iPhone 13 in huis haalt. En als de iPhone 13 net niet helemaal past, kun je altijd gaan voor de iPhone 13 mini of de iPhone 13 Pro / Max varianten. De concurrentie scoort op sommige vlakken net iets hoger, maar op het gebied van gebruiksgemak is Apple met de iPhone 13 nog steeds niet te overtreffen.


iPhone 13 alternatieven?

Vind je de iPhone 13 aan de hand van deze review net niet helemaal de beste keuze voor jou? Gelukkig zijn er nog tientallen andere toestellen te vinden die misschien beter aan jouw wensen en eisen voldoen. Het kan zijn dat je liever een betere selfiecamera hebt in je nieuwe telefoon, of dat je toch liever gebruik maakt van Android in plaats van iOS. Op basis van je persoonlijke voorkeur raden we één van de onderstaande toestellen aan als alternatief voor de iPhone 13! Kijk ook eens naar onze lijst met de top 5 beste iphones van 2022!

Samsung Galaxy S22

Als je een selfiefanaat bent, veel videobelt of je make-up doet met je telefoon als spiegel, is de iPhone 13 niet de beste optie op de markt. Zeker voor de redelijk stevige prijs van de iPhone 13 is de Galaxy S22 een beter alternatief op dit gebied. De S22 heeft een grotere sensor aan de voorkant van de telefoon, die garant staat voor meer lichtinval. Zo maak je nog betere foto’s van jij en je hond. Of je kat, of je vriendin. (Lees ook onze Samsung Galaxy S22 review)

Apple Iphone 13 Pro

Als je het extra geld kunt missen, komt het scherm van de iPhone 13 misschien net tekort. Dan kun je kiezen voor zijn grotere broertje, de iPhone 13 Pro Max. Dit is een grotere telefoon met een betere camera, grotere accu en vooral: een groter scherm. Dit scherm is groter, scherper en heeft ondersteuning voor een 120 Hz refresh rate. Dit houdt in dat het scherm sneller reageert op je aanrakingen. De telefoon voelt zo sneller aan en ook de extra schermruimte is voor ‘pro’ gebruikers erg fijn.

iPhone 13 mini

Hou je enorm van iPhones, maar past de iPhone 13 net niet binnen je budget? Geen zorgen, gelukkig heeft Apple ook aan jou gedacht in hun iPhone 13 mini serie. Apple brengt sinds een paar jaar altijd een ‘mini’ versie uit van de iPhone reeks. Deze is kleiner en heeft dus ook een kleiner scherm, maar wel dezelfde camera en dezelfde prestaties als de grotere varianten. Met de iPhone 13 mini kun je zelfs rekenen op een snellere telefoon doordat er minder pixels aangestuurd hoeven te worden met dezelfde hardware. En dat alles voor een nog veel lagere prijs – perfect voor iPhone liefhebbers die met een beperkt budget moeten werken!


Veelgestelde vragen over iPhone 13

Hoe hebben jullie de iPhone 13 beoordeeld?

Om een eerlijk beeld te geven over de iPhone 13 hebben wij deze telefoon beoordeeld op meerdere criteria. We hebben hierbij gekeken naar het design, het scherm, de hardware en de accu en de camera. Op basis hiervan hebben we elk criteria een score meegegeven en uiteindelijk een beoordeling gemaakt voor deze telefoon.

Hoe betrouwbaar zijn jullie reviews?

Het ene product is het andere niet. Daarom doen we altijd voordat we beginnen met testen een productonderzoek om te bepalen wat gebruikers belangrijk vinden en wat de trends zijn binnen dit product. In elk product zit een minimum van 6 uur productonderzoek. Bekijk hier wat de beste opties zijn.

>