fbpx
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • 4 Medicinale Paddenstoelen die je geprobeerd moet hebben: Chaga, Cordyceps, Reishi & Lion’s Mane

Publicatie datum: 17 juli, 2020

Door: Redactie Top-X

Gezonde paddenstoelen die je helpen in het dagelijks leven zijn happening. Dat komt omdat de medische wetenschap langzamerhand een inhaalslag maakt op eeuwenoude geschriften uit traditionele geneeskunst. Ontdek de belangrijkste 4 paddenstoelen.

Reishi

In de bossen van Japan en China kun je zomaar de gesteelde lakzwam tegenkomen. Dat is hoe we Reishi in het Nederlands noemen. Deze schitterende paddenstoel kan onder bepaalde omstandigheden een geweivormig uiterlijk ontwikkelen, waaraan nog betere medicinale eigenschappen zijn toegedicht.

Enkele onderzochte eigenschappen van Reishi zijn:

 • Geeft het immuunsysteem een boost
 • Zou lusteloosheid en depressie kunnen helpen tegengaan
 • Ondersteunt een gezond hart- en bloedvatenstelsel
 • Balanceert de bloedsuikerspiegel
 • Verhoogt de antioxidanten status

Reishi is één van de meest bekende medicinale paddenstoelen. Het bevat stoffen die een positieve invloed hebben op de witte bloedlichaampjes en daarmee het immuunsysteem. Daarom is Reishi een heuse feelgood paddenstoel. Geen wonder dat het zo’n populair superfood is! Je kunt namelijk zelf Reishi kweken met growkitjes of lekker eenvoudig een potje capsules met een Reishi kopen.

Lion’s Mane

Van de pruikzwam, of “Priester uit de Bergen”, zoals deze schitterende zwam in Japan wordt genoemd, wordt al duizenden jaren gezegd dat hij wijsheid zou bieden aan degene die hem bereid in maaltijden. Verreweg de meest bekende naam is Lion’s Mane. Dat is niet zo verwonderlijk, want deze zwam lijkt wel wat op de manen van een witte leeuw.

Lion’s Mane heeft binnen korte tijd status verworven als een natuurlijk preventiemiddel tegen dementie als gevolg van Alzheimer. De zwam zou stoffen bevatten die de NGF (Nerve Growth Factor) bevorderen, dat de aanmaak van hersencellen en zenuwen stimuleert.

Verder kan Lion’s Mane:

 • Milde depressie helpen verlichten
 • Herstel aan de zenuwen bespoedigen na verwonding
 • Beschermen tegen maagzweer
 • Kans op hart- en vaatziekten verminderen

Wil je meer weten over medicinale paddenstoelen download het gratis e-book hier.

Cordyceps

Voor betere prestaties in de sportschool kun je het beste kiezen voor Cordyceps; een paddenstoel met een wel heel opmerkelijk verhaal. Deze parasitaire paddenstoel plant zich voort via de lichamen van diverse insecten. Mieren, vliegen en rupsen worden door stoffen in Cordyceps gedirigeerd om naar hogere plekken te kruipen. Daar aangekomen worden de arme geïnfecteerde insecten verrast door een plotselinge groei van paddenstoelen in het lichaam die enkele malen groter zijn dan de beestjes zelf. Het resultaat? De insecten knappen open en een paddenstoel schiet eruit. De hoge plek zorgt ervoor dat de sporen zich beter kunnen verspreiden en de volgende generatie Cordyceps een betere overlevingskans heeft. De natuur is wreed en tegelijk schitterend.

Gelukkig worden Cordyceps paddenstoelen vaak gekweekt zonder tussenkomst van insecten. Bijvoorbeeld bij de fabrikant Mushrooms4Life. Van Cordyceps is inmiddels aangetoond dat het de zuurstofopname in het bloed verhoogt. Dat verhoogt de conditie en het uithoudingsvermogen bij duursport. Stiekem wisten atleten uit China dat al langer, want de Chinese Olympische teams zweren al tientallen jaren bij Cordyceps supplementen.

Chaga

Chaga is een gezonde paddenstoel die ook een parasitair leven voltrekt, maar gebruikt bomen zoals berken als voedingsbron. Je kunt deze onappetijtelijk ogende zwam ook in Nederland vinden. Ze ziet eruit als een verkoold stuk hout op kale en omgevallen berkenbomen. Misschien wel het laatste waar je je tanden in zou zetten!

Chaga wordt gewonnen in de noordelijke berkenbossen waar ze talrijk zijn. Zo talrijk zelfs, dat de zwam in Estland, Finland en Rusland wordt gebruikt als natuurlijke vervanger voor koffie. Dat is zo gek nog niet, want Chaga bevat stoffen die de vorming van goede cytokines verhoogd. Dat zijn lichaamseigen stoffen die de aanmaak van witte bloedlichaampjes stimuleren en daarmee het immuunsysteem zou verbeteren. Zowel bacteriën als virussen kunnen maar beter uit de weg blijven van een immuunsysteem versterkt met Chaga.

Verder kan Chaga de bloedsuikerspiegel verlagen en het cholesterolniveau doen slinken. Deze positieve eigenschappen hebben ertoe geleid dat deze Oost-Europese koffievervanger razend populair is. Paddenstoelensupplementen zoals Chaga kopen? Dat doe je bij de betere smart- en healthshops. Een merk dat je kunt vertrouwen is Mushrooms4Life. Dé fabrikant als het gaat om Chaga, Cordyceps, Reishi & Lion’s Mane producten.

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>