Goed gekozen verlichting verhoogt de sfeer van je interieur. Een doeltreffend lichtplan is essentieel. Wist je dat er verschillende soorten verlichting bestaan? Verdiep je ook in de functionele aspecten van verlichting. Stel een effectief lichtplan samen voor een optimaal eindresultaat. Waar moet je op letten? Welk licht heb je waar nodig?
Gebruik een plattegrond van je woning
Een handig hulpmiddel voor het construeren van een lichtplan is een plattegrond van je huis. Het is raadzaam om de plattegrond zo groot mogelijk te printen. Ook kun je de afzonderlijke ruimtes apart printen.
Heb je nog geen plattegrond in je bezit? Maak dan zelf een schets van alle ruimtes. De juiste afmetingen zijn van belang. Het maken van zo´n tekening is makkelijker met ruitjespapier. Bedenk dat je ook de locatie van deuren, ramen en meubilair moet weergeven.
Een plattegrond op schaal is cruciaal. Denk, bijvoorbeeld, aan 1:50. Dit is 1 cm op je schets en 50 cm in werkelijkheid. Zo ontstaat een reëel overzicht van je woning.
Bekijk de aansluitpunten
Waar komt nu de verlichting? Pak je plattegrond, of zelfgemaakte schets, en markeer alle bestaande aansluitpunten. Ga je naar een nieuwbouwwoning? Vaak mag je de nieuwe aansluitpunten zelf aangeven. Hetzelfde geldt voor de inbouwverlichting.
In een oudere woning zijn de aansluitpunten al ter plekke, maar ook hier zijn er mogelijkheden om zelf te beslissen waar een lamp komt te hangen of te staan. Een lamp met, bijvoorbeeld, een flexibele arm kan licht schijnen op een plek die jij in gedachten hebt.
Start met de basisverlichting
De basisverlichting is onmisbaar. Dit licht geeft weinig schaduw. Hoe krijg je een egale en diffuse verlichting? Maak gebruik van lampen die het licht naar boven schijnen. Als het licht weerkaatst tegen het plafond, heeft dat een diffuse verlichting tot gevolg.
De basisverlichting zorgt ervoor dat de complete ruimte wordt verlicht. Markeer op je plattegrond waar je indirect licht wilt (wand- of vloerlamp) en waar je direct licht wilt (opbouw- of inbouwspots).
Functionele verlichting
Voeg werkverlichting toe. Functionele verlichting is praktisch van aard en geeft extra licht voor allerlei activiteiten. Op welke plaatsen wil je studeren, make-up aanbrengen, werken of lezen? Denk aan een favoriete lees- of werkhoek. De lampen geven fijn en gericht licht, zodat je goed kunt zien wat je doet.
Het is prettig om de verlichting enigszins te kunnen dimmen. Het licht van de hanglamp boven je tafel kan zo dienen om een studieboek door te nemen, maar ook om samen een wijntje te drinken.
Sfeerverlichting
Bekijk je plattegrond en vraag je af welke aansluitpunten geschikt zijn voor de sfeerverlichting. Hoe krijg je een gezellige sfeer in je woning? Speel met licht en donker. Probeer een diffuse verlichting toe te passen. Lichteffecten in huis creëren een knusse sfeer.
Vaak is deze verlichting ook warmer van kleur. Je kunt diverse hoogtes met elkaar combineren. Denk aan hanglampen, kleinere tafellampen en staande lampen. Een andere naam voor sfeerverlichting is decoratieve verlichting. Een ruimte goed verlichten is hier niet het doel. Wel vallen sfeervolle lampen op door hun aparte vormgeving.
Accentverlichting
Wil je een bepaald voorwerp uitlichten? Een accentverlichting kan alle aandacht vestigen op een bijzonder beeld of schilderij. Richt een wandlampje of spotje op jouw favoriete foto of kunstwerk. Maak het accent niet al te groot. Een té groot accent verlaagt het beoogde effect. Geef de accentverlichting weer op jouw plattegrond of schets.
Een gespecialiseerde winkel zoals Directlampen.nl kan je echter goed helpen om precies die merken, modellen en stijlen verlichting te vinden die je nodig hebt.