fbpx
  • Home
  • /
  • Lease
  • /
  • Leasebudget: wat kun je ermee en hoe bereken je jouw budget?

Publicatie datum: 16 maart, 2023

Door: Puck

Wil jij een auto leasen? Tof! Maar hoe kies je dan het juiste budget? Dat kan toch nog best lastig zijn. Zeker als je je bedenkt dat er ook héél erg veel verschillende auto's zijn om uit te kiezen. En al deze auto's hebben uiteraard weer een andere prijs. Gelukkig bespreken wij met jou in dit artikel hoe je het leasebudget moet bepalen. Ook bespreken we wat leasen nou precies is en welke verschillende soorten lease er zijn (denk aan private lease en zakelijk leasen bijvoorbeeld).


Onze 5 favoriete leasemaatschappijen

  • Athlon ➡️ De grootste van Nederland, en dat is niet voor niets
  • Volkswagen Lease ➡️ Voor betrouwbaarheid kies je voor Volkswagen!
  • SEAT lease ➡️ Veel auto voor weinig geld
  • Wittebrug Lease ➡️ Onze favoriet in de categorie Zakelijk
  • IkRij.nl ➡️ Zeer breed aanbod Private lease en Occasion lease

Wat is een leasebudget?

Een leasebudget is het maximale maandbedrag wat je kunt uitgeven aan je leasecontract. Vooral bedrijven maken gebruik van een vastgesteld zakelijk leasebudget. Dit houdt in dat de werkgever het maximale bedrag bepaalt dat je kunt uitgeven. Binnen dit bedrag mag je zelf kiezen welke auto je graag wil leasen.


Een private leasebudget is eigenlijk precies hetzelfde, met het verschil dat je dit helemaal voor jezelf bepaalt wat jouw budget is.


Leasebudget bepalen

Hoe moet je nou je leasebudget bepalen? Als werknemer hoef je niks te doen omdat je werkgever al het leasebudget berekent. Maar als particulier is het wel handig om aan de hand van een aantal gegevens je budget te bepalen. Hoe je dat doet is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet. Zo kan jij precies inschatten wat jouw verwachte kosten zullen zijn. En dat is natuurlijk wel zo fijn.

Met of zonder brandstof/ elektriciteit?

Zo heb je namelijk leasebudgetten inclusief brandstof en exclusief. Laten we daar ook maar direct mee beginnen. Soms ontvang je namelijk van je werkgever een brandstofpas om mee te tanken. Het tanken betaal je dan dus ook niet zelf. Of een speciale laadpas waarmee je de elektrische auto's kan opladen.

Kortom: soms is zelfs de brandstof voor de auto niet voor jouw rekening. Maar goed, dat verschilt dan ook weer per werkgever en hoeveel mobiliteitsbudget er beschikbaar is.

Sector

In welke sector jij werkt is ook enorm belangrijk voor het leasebudget. In een paar sectoren worden namelijk enorm veel auto's geleaset. Bijna dertig procent van alle leaseauto's in Nederland worden gereden door mensen in de communicatiesector en ICT. Als je erover nadenkt is dat natuurlijk ook niet heel erg gek. Het vinden van ICT'er is tegenwoordig namelijk best lastig. Ofwel: het is voor werkgevers moeilijk om werknemers te vinden.

En hoe los je dat probleem dan op? Juist! Een auto van de zaak. Dat is een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde die een sollicitant toch nét over de streep kan trekken. Ook in de bouwsector wordt veel aan geleaset: maar liefst 21 procent. Ook wel logisch, aangezien ze vaak op de weg zijn naar bouwprojecten. Dan is een lease auto toch wel zo handig.

Maar goed, wat heeft dit nodig met het leasebudget? Nou, hoe meer mensen in de sector een lease auto hebben, hoe hoger dikwijls de prijs. Want ja: de vraag is nou eenmaal groter. Ook is het dan nog belangrijk voor welk bedrijf je werkt. Vaak maakt dat voor de prijs niet uit, maar wel voor het bedrag dat jij mag uitgeven. Zo kan een groot bedrijf namelijk schaalvoordeel afdwingen. Dat betekent dat de leaseprijzen dan lager liggen. Hierdoor kunnen ze dus voor hetzelfde bedrag een luxere auto leasen.

Looptijd van het leasecontract

Voor het leasebudget is de looptijd van het contract ook nog een belangrijk puntje. Het bepaalt namelijk hoeveel je betaalt voor de auto. De looptijd is dikwijls 36 of 48 maanden. Hoe langer het leasecontract dan is, hoe minder je betaalt voor dezelfde auto. Dit kan je vergelijken met bijvoorbeeld een telefoonabonnement.

Hier is dat ook het geval. Wanneer je een telefoonabonnement afsluit voor slechts één jaar betaal je namelijk meer dan bij twee jaar. Ondanks dat het dezelfde telefoon is. Het loont dus om een langer contract af te sluiten, mits je zeker weet dat je dat maandelijkse bedrag ook kan betalen. Dan is het een goede keuze.

Jouw loonstrookje

Tot slot is dan ook nog jouw loonstrookje belangrijk. Misschien heb je wel helemaal geen werkgever en ben je afhankelijk van je inkomsten als ondernemer/ ZZP'er. Ook dan zijn er genoeg leaseauto's beschikbaar. Hoe meer inkomsten je hebt, hoe meer geld je kan besteden aan een leasebudget natuurlijk.

Daar komt bij dat een elektrische auto vaak toch nog wel iets prijziger is. Het gemiddelde leasebudget bij 20.000 euro per jaar ligt rond de 300 - 400 euro per maand. Het is natuurlijk ook maar net hoeveel je er zelf voor over hebt.

Welke lease auto past bij mijn budget?

We hebben je nu al verteld waar je leasebudget van afhankelijk is. Hieronder hebben we nog een kort overzicht gemaakt met daarin leaseauto's voor ieder budget. Zo weet jij precies wat voor auto je kan verwachten, mocht je leasen gaan proberen.

Leasebudget tot 300 euro per maand

Bij een budget tot 300 euro per maand kan je denken aan bijvoorbeeld een Toyota Aygo (gunstigste prijs op Athlon). Deze compacte auto is perfect wanneer je in de stad woont met weinig ruimte. Verder is het model enorm populair en ook verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Ook is de Volkswagen Polo (gunstigste prijs op VolksWagen Lease) perfect voor dit budget. En heel eerlijk: wie kent deze iconische auto van Volkswagen nou eigenlijk niet? De auto heeft een modern design en staat bekend om probleemloos rijden. Hier ga je niet gauw problemen mee krijgen dus!


Leasebudget tussen de 400 en 500 euro

Met dit budget heb je al iets ruimere auto's om uit te kiezen. Denk maar eens aan de Nissan Qash-qai (gunstigste prijs op IkRij.nl) bijvoorbeeld. Dit is een hybride auto, wat betekent dat 'ie volledig op beide motoren kan draaien (stroom en benzine).


Leasebudget tussen de 500 en 600 euro

Nog wat ruimer is natuurlijk een budget tussen de 500 en 600 euro. Je kan dan denken aan de luxe Volkswagen ID.3 bijvoorbeeld. Dit model is al een stuk ruimer en ook ideaal wanneer je in het weekend met het gezin op pad wil.


Leasebudget van meer dan 700 euro

Met meer dan 700 euro kan je echt all-in gaan. Kies bijvoorbeeld voor de Tesla model 3 (gunstigste prijs op Wittebrug Lease)Een enorm moderne auto die van alle gemakken voorzien is. Verder is het model dan ook nog eens erg populair én elektrisch. Uiteraard ook van alle gemakken voorzien (denk maar eens aan stoelverwarming).


Onze 5 favoriete leasemaatschappijen

  • Athlon ➡️ De grootste van Nederland, en dat is niet voor niets
  • Volkswagen Lease ➡️ Voor betrouwbaarheid kies je voor Volkswagen!
  • SEAT lease ➡️ Veel auto voor weinig geld
  • Wittebrug Lease ➡️ Onze favoriet in de categorie Zakelijk
  • IkRij.nl ➡️ Zeer breed aanbod Private lease en Occasion lease

Verschillende soorten lease

Net zo belangrijk als het leasebudget is het type auto lease dat je aan wil gaan. Zoals hierboven besproken kan leasen dus op verschillende manieren. Zo kan jij zakelijk leasen en rondrijden op een 'auto van de zaak'. Ook kan je soms via je werkgever een auto leasen, bijvoorbeeld wanneer je redelijk lange afstanden moet afleggen voor werk. Je hebt dan immers wel een goede auto nodig.

Maar ook private lease is zeker mogelijk. Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos. Hieronder staan de verschillende soorten lease mogelijkheden nog voor je op een rijtje. En wie weet is dit ook wel wat voor jou!

Private lease

Ook als particulier kan je een auto leasen. Dit wordt dan ook wel private lease genoemd. Tegenwoordig is dit dan ook zeer populair. En eigenlijk is dat ook helemaal niet zo gek. Je betaalt namelijk een vast bedrag per maand, en in ruil daarvoor mag je in een prachtige auto rijden. Je hebt de keuze uit benzine auto's, maar ook elektrische auto's. Voor ieder wat wils dus. Ook is er bijna altijd wel een mooie private lease aanbieding waar je uit kunt kiezen. Zorg dat je vooraf je leasebudget in kaart brengt.

Alle kosten zijn dan ook gedekt, behalve brandstof. Tweedehands private lease auto's zijn ook erg populair, en vaak goedkoper. Je hebt dus meerdere opties. Er zijn enorm veel verschillende private lease aanbieders te vinden. Sommige focussen zich op een specifieke behoefte in de markt, zoals halal leasen.

Financial lease

Ook heb je nog financial lease. Jij koopt de auto en de leasemaatschappij zorgt voor de financiering. Eigenlijk als een soort hypotheek van een huis dus. Er is dan wel één kanttekening: je betaalt namelijk rente. Heb je het hele bedrag afbetaald? Dan ben je ook economisch gezien eigenaar van de auto. Dit kan met een nieuwe auto, maar tweedehands is ook een optie. Dit is dan ook weer goedkoper.

Zakelijk leasen

En dan heb je tot slot natuurlijk nog zakelijke lease. Bij zakelijk leasen hoef jij in principe niks meer zelf te regelen. Zo zijn alle kosten meegenomen in het maandbedrag dat je moet betalen en zijn hier verder geen risico' aan verbonden. Wanneer het gaat om een nieuwe auto kan je deze vaak ook zelf ontwerpen. Daarnaast betalen sommige werkgevers betalen een zakelijke lease auto's voor hun werknemers. In dat geval spreken we van een zakelijk leasebudget. Misschien die van jou dus ook wel!

Wat kun je met een leasebudget van 1000 euro?

Een leasebudget van 1000 euro is behoorlijk hoog. Je kunt hier zeer mooie auto's mee leasen van verschillende a-merken. Wij raden aan om een kijke te nemen bij Volkswagen en Athlon, aangezien zij de vetste auto's hebben voor een leasebudget van 1000 euro.


Over de auteur

Puck

Mijn naam is Puck en naast mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen schrijf ik regelmatig voor Top-X en andere websites. Ik vind het erg leuk om mezelf vast te bijten in een onderwerp en de informatie zo duidelijk mogelijk aan de lezers te communiceren. Mocht je vragen hebben voor mij, aarzel dan niet om contact op te nemen.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>