fbpx

Wat kost een laadpaal voor thuis? Alle kosten overzichtelijk

  • Home
  • /
  • Laadpaal
  • /
  • Wat kost een laadpaal voor thuis? Alle kosten overzichtelijk

Wat kost een laadpaal voor thuis? In dit artikel gaan wij je alles vertellen wat je moet weten over de laadpaal. Zo geven we antwoord op de vraag: Wat kost een laadpaal voor thuis? Maar dat is nog niet alles! Daarnaast  gaan we ook in op de laadpaal kosten per kwh en op de vraag: Wat kost een laadpaal installeren? Zo weet jij aan het eind van dit artikel precies waar je aan toe bent!

Wat kost een laadpaal installeren voor thuis?

De kosten voor de laadpaal voor thuis zelf liggen tussen de 600 en 1500 euro, de kosten voor installatie bedragen rond de 300 en 700 euro.


Zoals we al hebben aangegeven zijn deze kosten afhankelijk van de situatie rondom de situatie van de installatie. Wanneer bijvoorbeeld de straat moet worden opengebroken ben je waarschijnlijk meer geld kwijt voor je laadpaal. 


Als de laadpaal erg makkelijk is aan te sluiten op de meterkast, ben je juist misschien wat goedkoper uit.

Ook zit er nog een verschil tussen een laadpaal aan de muur of een laadpaal in de grond. Een laadpaal aan de muur is goedkoper dan wanneer deze in de grond geplaatst moet worden. Maar dat is niet alles.


Ook het type laadpaal en het merk zijn van invloed op de uiteindelijk prijs die je moet betalen voor de laadpaal. Zo heb je bijvoorbeeld een fase 1 laadpaal of fase 3 laadpaal. Deze gebruiken beide een ander Voltage!

Wat?

Kosten

Aanschaf laadpaal

€ 600 / € 1.500

Installatie

€ 300 / € 700

Laadprijs

€ 0,20 / € 0,25 per kWh

Waarom laadpaal kosten vergelijken?

  • Ontvang 4 vrijblijvende offertes
  • Bespaar tot 40%
  • Offerte aanvragen zijn gratis en geheel vrijblijvend.

Laadpaal kosten per kWh

Naast de laadpaal kosten heb je ook nog de laadpaal kosten per kWh. Dit is in principe de huidige stroomprijs die je betaalt. Je kan op 1 kWh ongeveer 5 kilometer rijden. Gemiddeld kost één kWh bij een laadpaal voor privégebruik 20 cent. Wanneer je gebruik maakt van een publieke laadpaal is dit een heel ander verhaal. Dan kunnen de laadpaal kosten per kWh oplopen tot zo’n 35 cent per kWh.

kosten laadpaal thuis

Opties die de laadpaal kosten kunnen beïnvloeden

Er zijn zoals met veel andere dingen een aantal opties die de kosten van de laadpaal kunnen beïnvloeden. Net zoals dat niet ieder mens hetzelfde is, is ook niet iedere laadpaal hetzelfde. Technologie innoveert zich namelijk continu.

Dit zorgt er onder andere voor dat laadpalen steeds slimmer worden. Hierdoor kunnen ze meer dan vorige modellen en hebben ze misschien wel een ander systeem. Deze verschillende kenmerken kunnen allemaal van invloed zijn op de prijs. 

Wij snappen goed dat je waarschijnlijk geen zin hebt om het verschil tussen deze verschillende laadpalen zelf uit te pluizen. Naast dat dit een ontzettend gedoe is, is het ook gewoon zonde van je tijd.

Maar wees niet getreurd: wij hebben dit werk voor je gedaan! Onderstaand hebben wij de verschillen tussen de laadpalen overzichtelijk op een rijtje gezet. Zo weet jij precies welke laadpaal het beste bij jou kan passen.

1-fase of 3-fase laadpaal

Ten eerste heb je vaak de keuze uit een 1-fase of 3-fase laadpaal. Het verschil hiertussen blijkt vaak nog redelijk onduidelijk te zijn. Kort gezegd is een 1-fase laadpaal een laadpaal die werkt op een 1-fase aansluiting. Deze soort aansluiting is te vinden in iedere meterkast. Ze maken gebruik van de standaard 220 of 230 V aansluiting in huis. Het maximale laadvermogen is dan 3,7 kW.

De 3-fase laadpaal zorgt voor een hoger laadvermogen dan de 1-fase laadpaal. Niet iedere elektrische auto is geschikt voor een 3-fase laadpaal. Wanneer dit wel het geval is, adviseren wij ook om van deze laadpaal gebruik te maken. Er moet dan zeer waarschijnlijk wel een 3-fase aansluiting worden aangelegd in de meterkast. Hierdoor worden de laadpaal kosten dus hoger.

Vaste kabel of losse oplaadkabel

Ook is er nog een verschil tussen de vaste kabel of juist de losse oplaadkabel. Hierbij is het zo dat sommige laadpalen een vaste kabel nodig hebben, terwijl andere laadpalen juist een losse oplaadkabel nodig hebben. De kabel kan bij een vaste verbinding niet los worden gemaakt van het laadstation. Je moet dan een aparte kabel aanschaffen om op andere plekken je auto te kunnen opladen.

Enkele of dubbele lader

We hebben het al even kort gehad over het verschil tussen een vaste laadkabel en een losse oplaadkabel. Maar wist je ook dat er een verschil is tussen een enkele lader of een dubbele lader? 

Wanneer je slechts één elektrische auto hebt is een enkele lader helemaal prima voor de laadpaal. Echter kan het ook zijn dat zowel jij als je partner een elektrische auto hebben. Het kan dan best vervelend zijn als je moet wachten tot de ander zijn auto heeft opgeladen, zeker wanneer je bijvoorbeeld haast hebt.

Dan kan je gebruik maken van een dubbele lader. Je kan dan niet één, maar twee auto’s tegelijk opladen. Maar ook wanneer je een extra laadpunt wil voor visite of klanten kan een dubbele lader wel zo handig zijn. De laadpaal kosten liggen dan logischerwijs ook hoger bij een dubbele lader.

Offline of online laadpaal voor thuis

Dit verschil is over het algemeen iets minder bekend. Een laadpaal thuis kan zowel offline als online werken. Sommige laadpalen werken alleen offline: dat betekent dat deze alleen verbonden zijn met de auto. Wanneer de stekker dan wordt aangesloten begint de laadpaal te laden en zodra je de stekker er weer uithaalt zal de laadpaal stoppen met opladen.

Een online laadpaal werkt heel anders. Deze geeft je namelijk de optie om de paal op afstand te bedienen waardoor je automatisch stroomkosten kan verrekenen en de laad geschiedenis van de paal kan inzien. Zo krijg je meer inzicht in je verbruik.

Slimme functies

Tot slot willen we nog even ingaan op de verschillende slimme functies die een laadpaal kan hebben. Hoe meer slimme functies je op je laadpaal wil hebben, hoe hoger de prijs wordt die je uiteindelijk moet betalen. Een laadpaal thuis kan meerdere slimme functies in één combineren.

Zo heb je bijvoorbeeld de functie dynamic load balancing. Deze functie gaat stroomuitval tegen door iedere seconde te meten hoeveel stroom er wordt afgenomen. Wanneer dit te hoog dreigt te worden zal de laadpaal minder stroom gaan verbruiken. Je hebt ook andere slimme functies zoals Peak Shaving (piekmomenten energieverbruik worden teruggedrongen), gezichtsherkenning en autostart. Hoe meer functies, hoe hoger de laadpaal kosten zullen zijn.


Laadpaal kosten vergelijken? Zo doe je dit!

Wij hebben je nu een hoop informatie gegeven over een laadpaal voor thuis. Wij van Top-X vinden het ontzettend belangrijk dat jij als consument zijnde de juiste keuze maakt in het aankoopproces voor een laadpaal voor in huis. Hierbij hoeft dit niet direct de goedkoopste of juist meest luxe laadpaal te zijn, maar wel de laadpaal die het beste bij jou past!

En dit kan je het beste doen door je verschillende opties met elkaar te vergelijken. En om hier nou zelf het hele internet voor af te zoeken… dat is zonde van je tijd. Daarom kan je bij ons heel gemakkelijk je gegevens en voorkeuren achterlaten op het formulier. Je krijgt dan van ons binnen 24 uur tot wel 4 gratis op maat gemaakte offertes in je mailbox. Zo weet je zeker dat je de beste laadpaal in huis kan halen!

stap 1

Vul het formulier op deze pagina in

Beschrijf in dit formulier zo goed mogelijk wat je precies zoekt, hierdoor kunnen wij je behoeftes beter koppelen aan eventuele laadpaal specialisten.

stap 2

Wij zoeken de beste specialisten

Wij gaan aan de slag met jouw gegevens en zoeken de beste specialisten voor jouw wensen en behoeften. Om deze reden is het belangrijk dat je het formulier goed invult.

stAp 3

Ontvang 4 gratis offertes

Wanneer wij de 4 beste specialisten voor jouw situatie hebben gekozen ontvang je volledig gratis en vrijblijvend 4 offertes. Hierdoor kun je direct vergelijken en zien welke offerte het beste bij jou past.

stAp 4

Kies de beste specialist

Wanneer je de laadpaal offertes goed hebt vergeleken kun je kiezen voor de beste specialist. 

Lees tip: Bekijk ook onze review over 50five of onze laadpaal test! Op zoek naar een laadpaal zonder abonnement? Dat kan ook!


Veelgestelde vragen over een laadpaal voor thuis

Hoeveel kost een laadpaal voor thuis?

Hoeveel een laadpaal voor thuis precies kost, is afhankelijk van verschillende factoren. Daarom werken wij hier met gemiddelden. Gemiddeld kost een laadpaal voor thuis tussen de 600 en 2000 euro (inclusief installatie), afhankelijk van de functies, merk en nog andere factoren.

Wat kost een laadpaal in de tuin?

Een laadpaal in de tuin kost gemiddeld ongeveer net zoveel als bij een laadpaal voor thuis. De kosten zijn afhankelijk van de ondergrond van de laadpaal, en of deze aan de muur wordt geplaatst of niet. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 600 en 2000 euro inclusief installatie.

>