fbpx

Ontvang Gratis Offertes

Vergelijk 4 laadpaal specialisten in jouw regio

  • Home
  • >
  • Laadpaal
  • >
  • Is een laadpaal aftrekbaar? Dit en meer fiscale voordelen

Door: Puck


Is een laadpaal aftrekbaar? Dit en meer fiscale voordelen

Overweeg jij een laadpaal aan te schaffen maar vraag je jezelf nog af of een laadpaal aftrekbaar is? Goed nieuws! In dit artikel geven we een antwoord op deze vraag.

Zo vertellen we je in welke gevallen een laadpaal aftrekbaar is en welke andere fiscale voordelen er te halen zijn bij het aanschaffen van een laadpaal voor thuis of op de zaak. 


Is een laadpaal aftrekbaar?

Wanneer je onderdeel bent van een BV zijn de aanschaf- en plaatsingskosten of de periodieke leasekosten van een laadpaal fiscaal aftrekbaar bij je BV. Wanneer je ervoor kiest om de auto van de onderneming ook privé te gebruiken, dan dien je dit bedrag te verrekenen met de autokosten van de onderneming.

Waarom laadpaal Offertes vergelijken?

  • Vergelijk prijzen van 4 specialisten
  • Bespaar tot 40%
  • Offerte aanvragen zijn gratis en geheel vrijblijvend
  • Lokale specialisten uit jouw eigen regio

Overige fiscale voordelen

Naast het feit dat een laadpaal aftrekbaar is zijn er ook nog twee andere fiscale voordelen verbonden aan een laadpaal. Deze behandelen we beide even kort hieronder. 

Milieu-investeringsaftrek (ook wel MIA genoemd)

Aan de hand van de opgestelde milieulijst van 2022 geldt voor het oplaadstation van je elektrische auto die op je eigen bedrijfsterrein staat de milieu-investeringsaftrek. Dit aftrekpercentage bedraagt maar liefst 45%. Echter komen laadpalen die minder dan 2500 euro hebben gekost niet in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek. Hierbij is wel een uitzondering als deze samen met de elektrische auto wordt aangemeld.

Belangrijke disclaimer: de milieu-investeringsaftrek kan alleen worden ingezet als de investering binnen drie maand na aangaan van verplichting wordt gemeld bij het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Hiervoor heb je eHerkenning nodig, iets wat je wel op tijd moet aanvragen. 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (ook wel KIA genoemd)

Naast de MIA heb je ook nog de kleinschaligheidsaftrek. Dit kan een extra fiscale winst aftrek van 28% opbrengen. Hiervoor moet de minimale investering wel 450 euro zijn, maar bij een laadpaal betaal je sowieso al dat bedrag.

Goed om te weten; als je als werkgever wil dat jouw personeel de laadkosten automatisch met het bedrijf kan verrekenen, kies dan een paal met deze functie (vaak in de vorm van een maandabonnement). Een laadpaal zonder abonnement heeft deze functies en inzichten niet. 

Puck

Over de auteur

Mijn naam is Puck en naast mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen schrijf ik regelmatig voor Top-X en andere websites. Ik vind het erg leuk om mezelf vast te bijten in een onderwerp en de informatie zo duidelijk mogelijk aan de lezers te communiceren. Mocht je vragen hebben voor mij, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Bekijk hier alle artikelen die ik heb geschreven.

>