fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat kost een Parket vloer? Alles wat je moet weten

Publicatie datum: 23 oktober, 2021

Door: Jack

Huis inrichten

Je hebt net een huis gekocht. Dit huis moet dan natuurlijk ingericht worden naar eigen smaak.

Je wilt er leuke meubels inzetten, er moeten mooie gordijnen voor de ramen, wellicht een andere keuken en badkamer en de muren moeten van een mooi nieuw kleurtje worden voorzien.

Maat wat te denken van de vloer? Ga je er een vloerbedekking in leggen, of plavuizen, tegels, tapijttegels, een pvc vloer?

Of ga je voor een parket vloer? Over parket vloer willen we in dit artikel verder uitdiepen. Een parketvloer is een goede keuze. Er zijn kwalitatief goede vloeren in beschikbaar, je hebt veel keuze qua kleurstelling en het is eventueel relatief makkelijk zelf te leggen.

Wat kosten een parketvloer?

Wat gaat je een parketvloer nu eigenlijk kosten?
De prijs van een parketvloer is van verschillende zaken afhankelijk.

Zo is om te beginnen van belang hoeveel je nodig bent uiteraard.
Het hangt er van af welk soort parket of je uit kiest en of je het zelf gaat leggen of laat je het doen?
Ook zijn er verschillende opties voor de afwerking van de vloer. Deze opties komen ook weer met verschillende prijsklasses.

Hieronder diepen we de financiële opbouw wat verder uit zodat je kunt vergelijken als je op pad gaat voor vloer kopen.

Hoe wordt de prijs van een parketvloer bepaald?

Oppervlakte

Om te beginnen is het dus van belang dat je goed in kaart brengt hoeveel je nodig bent. Hiervoor moet je nauwkeurig de vierkante meters opnemen van de oppervlakte in die ruimtes waarin je parketvloer wilt hebben. Wil je de vloer in de keuken, in de kamer of in allebei? Of wellicht in nog meer ruimtes?

Bepaal dit van te voren goed. Zodoende kun je in de winkel omrekenen naar het totaalplaatje als je een vloer aan het uitzoeken bent. Zo is het ook handig als je de vloer goed schoon wil houden met een stofzuiger. Anders loop je het risico dat je bij een vloer die misschien goedkoop lijkt per vierkante meter in totaliteit toch boven je budget raakt omdat je niet voor ogen hebt om hoeveel vierkante meter het gaat bij jou in huis.

Dikte van de planken

Als tweede zit er veel prijsverschil in de verschillende parketvloeren. Een factor die dat verschil veroorzaakt is de dikte van de planken. Hoe dikker de plank van een parketvloer, hoe duurder de totaalprijs wordt.

Bekijk van te voren bij je thuis even goed welke dikte je minimaal wilt hebben. Misschien ben je een minimale dikte nodig om op een bepaalde hoogte aan je buitenmuur uit te komen. Of misschien om zaken als bekabeling/snoeren achter weg te kunnen werken.

En misschien heb je juist wel niet veel dikte nodig? Heb je de dikte niet nodig, houd hier dan rekening mee in je aankoop. Dat kan je al onnodige uitgaven schelen.

Breedte en lengte planken

Het patroon of model van de vloer welke je uitkiest heeft ook invloed op de prijs. Wil je een vloer met brede en lange planken, dan zal de prijs hoger uitvallen.
Bekijk hiervoor goed welk model het vertrek of de ruimte heeft waar je de vloer in wilt hebben.

Is dit een langwerpige woonkamer bijvoorbeeld? Dan zal ene vloer met lange en brede planken inderdaad niet misstaan.
Gaat het om een wat kleinere vierkante ruimte? Bijvoorbeeld een slaapkamer? Dan zou ik niet kiezen voor deze lange en brede planken. In een dergelijke ruimte staan kortere, smalle planken namelijk mooier. Deze maken de ruimte dan juist weer wat groter.

Knopen

Wat ook van invloed is op de prijs, zijn het aantal knopen dat in het model parketvloer zitten. Knopen zijn zeg maar de noesten die je in het hout ziet. Dit geeft zeker een mooie uitstraling. Maar het is ook zo dat hoe meer knopen er in het hout zitten, hoe hoger het prijskaartje kaart. Dit is dus ook zeker iets om mee te nemen in je vergelijkingen.

Afwerking

Dan hebben we ook nog de afwerking. Dit verschilt per vloer. Sommige vloeren hebben enkel een afwerking nodig van 1 laag olie. Een andere vloer kan een afwerking nodig hebben van wel vier lagen olie. Vraag hier dus goed na als je een vloer gaat kopen om niet voor verassingen te komen staan.

Leggen

De vloer kun je zelf leggen. Maar je kunt er ook voor kiezen om het te laten doen. In dit laatste geval komt er natuurlijk wat bij de totaalprijs op.

Bespaartips

Massief versus lamel

Massief parket bestaat uit planken met 1 laag. Lamelparket heeft planken bestaande uit meerdere lagen. Tussen beide opties zit veel prijsverschil. Houd dit in de gaten in de winkel en je kunt veel besparen.

Afmeting planken

Zoals hierboven al genoemd is de afmeting van de planken van invloed op de totaalprijs.

Zelf leggen

Zelf de vloer leggen scheelt u uiteraard kosten. Vraag gericht naar de legkosten in de winkel.

Aanbiedingen

Houd de aanbiedingen van parketvloer in de gaten. Dit kan u zo maar 20 tot 30 procent schelen

Over de auteur

Jack

Mijn naam is Jack en sinds een tijdje schrijf ik op frequente basis voor Top-X.nl. Ik heb twee grote passies: Muziek en Sporten. Zo vind ik het heerlijk om naar de beste muziek te luisteren. Daarnaast ben ik een echte sporter. Ik wielren 3x per week, ben vaak in de sportschool te vinden en ben een echte hardloopfanaat.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>