fbpx
  • Home
  • /
  • Gezondheid
  • /
  • Wat kost een gehoorapparaat? Alles over de prijs van een hoortoestel [2023]

Publicatie datum: 14 maart, 2023

Door: Jerry van Es

Ons gehoor is iets bijzonders. Dankzij je oorschelp ontvang je de hele dag door geluidstrillingen. Deze worden weer doorgegeven aan het trommelvlies en de gehoorbeentje. En ta da! Jij hoort van alles: je vervelende buren, mooie muziek of de muis die verstopt zit onder het aanrecht.

Helaas zijn er verschillende factoren waardoor je gehoor flink achteruit kan gaan. De geluidstrillingen worden dan minder goed ontvangen en kunnen het trommelvlies en gehoorbeentje minder goed bereiken. Gelukkig zijn wij als mens zeer innovatief en worden er iedere dag weer nieuwe, verrijkende uitvindingen gedaan.

En één daarvan is natuurlijk het gehoorapparaat. Zo’n handig apparaat kan ervoor zorgen dat je gehoor weer wat beter kan worden, iets wat natuurlijk wel zo fijn is. Je gehoor is er immers om je te kunnen beschermen en om te kunnen communiceren met anderen.

Maar: Wat kost een gehoorapparaat? De hoortoestel kosten kunnen aardig uiteen lopen en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Daarom gaan wij je in dit artikel alles vertellen wat je moet weten over hoorapparaten prijzen.

Zo gaan we in op de gemiddelde kosten van een hoortoestel. Hierbij maken we gebruik van verschillende categorieën van milde hoorproblemen tot zeer zware hoorproblemen. Ook gaan we in op eventuele vergoedingen en specialistisch advies.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een hoortoestel?

Zoals beloofd zouden we het hebben over de gemiddelde gehoorapparaat kosten. De prijs van een hoortoestel ligt gemiddeld tussen de 500 en 800 euro. Echter is de prijs natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan de prijs van een hoortoestel hoger uitvallen wanneer je extra functies wil zoals impulsgeluiden onderdrukken of spraakherkenning.

Soorten

Gemiddelde prijs

Prijs categorie 1 - Milde hoorproblemen

500 euro

Prijs categorie 2 - Matige hoorproblemen

600 - 650 euro

Prijs categorie 3 - Gemiddelde hoorproblemen

700 - 750 euro

Prijs categorie 4 - Gemiddelde hoorproblemen

850 - 900 euro

Prijs categorie 5 - Zeer zware en ernstige gehoorproblemen

950 - 1000 euro


Kosten gehoorapparaat per categorie

Naast verschillende extra functies is de prijs van een hoorapparaat ook afhankelijk van de mate waarin je last hebt van hoorproblemen. Daarom hebben wij verschillende categorieën opgesteld voor de prijs van een hoortoestel. Dit varieërt van milde hoorproblemen to zeer ernstige hoorproblemen. Zo weet je precies wat de prijs is die past bij jouw hoorproblemen!

Prijs categorie 1 - Milde hoorproblemen

Allereerst beginnen wij bij de categorie mile hoorproblemen. Deze hoortoestellen hebben een vrij eenvoudige gehooroplossing. De prijs van zo’n hoortoestel is gemiddeld 500 euro. Hierbij heb je dan geen extra’s en een vrij simpel apparaat, omdat de hoorproblemen slechts mild zijn.


Hierbij krijg je vaak een achter-het-oor hoortoestel (ook wel AHO genoemd). Deze zit, zoals de naam al verklapt, achter je oor bevestigd. Via een speciaal slangetje dat naar je gehoorgang leidt kan je dan geluid horen.

Prijs categorie 2 - Matige hoorproblemen

En dan de tweede categorie: matige hoorproblemen. Hierbij heb je net iets meer last van je gehoor als bij de eerste categorie. De prijs ligt hierdoor ook iets hoger, omdat de klachten ook intenser zijn. De prijs voor een categorie 2 hoortoestel is ongeveer 600 tot 650 euro.


In deze categorie krijg je vaak een luidspreker-in-het-oor hoortoestel (LIHO).Deze wordt ook wel receiver in the canal genoemd. Deze zijn veel kleiner dan de AHO hoortoestellen en hebben de luidspreker in de gehoorgang zitten. Er loopt dan een dun draadje over het oor met een kleinere behuizing.

Prijs categorie 3 - Gemiddelde gehoorproblemen

Wanneer je hoorproblemen een tol beginnen te eisen in je dagelijks leven kom je al gauw in categorie 3 terecht: gemiddelde hoorproblemen. Hierbij neemt je gehoor bijvoorbeeld af volgens het gemiddelde. De prijs ligt bij categorie 3 rond de 700-750 euro.


Anders dan bij de eerste twee categorieën heb je bij gemiddelde gehoorproblemen een in-het-oor gehoorapparaat. Deze zitten diep in je oorschelp geplaatst en vallen daardoor vrijwel niet op. Je hebt dus geen gedeelte meer achter het oor of een draadje langs het oor.

Prijs categorie 4 - Gemiddelde gehoorproblemen

De iets heftigere categorie is 4: die met zware hoorproblemen. Je wordt in je dagelijks leven redelijk erg belemmerd door je gehoorproblemen, of je kan andere mensen zelfs niet goed verstaan. Je betaalt dan tussen de 850 en 900 euro voor een hoortoestel.


Je hebt dan een compleet-in-het-kanaal hoortoestel nodig (ook wel CIC afgekort). Deze zitten volledig in je gehoorgang verstopt. Ze zijn dan ook zeer klein omdat ze zo diep in het oor zitten en zijn van buitenaf vrijwel niet te zien.

Prijs categorie 5 - Zeer zware en ernstige gehoorproblemen

En de laatste categorie is dan logischerwijs categorie 5: die met zeer zware en ernstige gehoorproblemen. Je gehoorapparaat is hier ook op aangepast. Doordat de gehoorproblemen zo heftig zijn, is er complexe technologie nodig om dit zoveel mogelijk recht te kunnen trekken. Een categorie 5 gehoorapparaat kost dan ook al gauw 950 tot 1000 euro. Hiermee zijn ze ook direct de duurste categorie.


Je krijgt dan de Cochleair implantaten (ook wel CI afgekort). Dit implantaat is een apparaat dat dove mensen de mogelijkheid kan bieden weer iets te horen. De CI heeft namelijk een speciale functie waarbij de zintuigcellen in een beschadigd binnenoor worden overgenomen en de intact gebleven gehoorzenuwe direct elektrisch gestimuleerd wordt. De CI heeft een inwendig en uitwendig gedeelte.


Worden de kosten van een gehoor apparaat vergoed?

Wij kunnen ons voorstellen dat je misschien een beetje bent geschrokken van de prijzen van een gehoorapparaat. Dat is ook niet niks, die paar honderd euro! De belangrijke vraag is dan of de kosten van een gehoorapparaat vergoed kunnen worden.

En dan brengen we goed nieuws. Vanuit de basisverzekering wordt maar liefst 75% van de aanschafprijs van een gehoorapparaat vergoedt! Dat scheelt al direct een hoop geld. 

En goed nieuws voor ouders: voor kinderen tot 18 jaar geldt een vergoeding van maar liefst 100% vanuit de basisverzekering. Wel een puntje om rekening mee te houden is dat de aanschaf van een hoortoestel meetelt voor het eigen risico. Dit moet dus eerst verbruikt zijn.


Specialistisch advies

Twijfel je over je gehoor of weet je niet of je een gehoorapparaat nodig hebt? Dan adviseren wij je altijd om een afspraak te maken bij een audicien. Deze hebben namelijk verstand van zaken en kunnen jou het beste adviseren op elk gebied rondom hoortoestellen. 

Ook weet je dan zeker dat je het juiste hoortoestel krijgt toegewezen. Afspraken zijn altijd gratis bij een audicien en je bent niet verplicht om een gehoorapparaat te kopen!


Veelgestelde vragen over de prijs van hoorapparaten

Wat kost een goed hoortoestel?

De gehoorapparaat kosten hebben te maken met de mate van je gehoorproblemen. Gemiddeld kost een gehoorapparaat tussen de 500 en 600 euro voor een basismodel. Dit is dan zonder eventuele extra’s, hier kan de prijs weer een stukje hoger van worden.

Wat kost een gehoorapparaat bij Schoonenberg?

Een zeer bekende aanbieder van gehoorapparaten is natuurlijk Schoonenberg. Hier kost een gehoorapparaat tussen de 95 en 190 euro na aftrek van de vergoeding.

Wat kost een hoortoestel bij Beter Horen?

Naast Schoonenberg is Beter Horen ook een zeer bekend bedrijf in hoortoestellen. Hier betaal je voor een gehoorapparaat tussen de 500 en 1500 euro, en daar gaat dan nog een gedeeltelijke of volledige vergoeding van af.

Over de auteur

Jerry van Es

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>