• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Homegym bouwen met deze fitness materialen

Laatste update: november 2021

Door: Redactie Top-X

Wil jij lekker thuis trainen onder het genot van je eigen muziek en op je eigen tijden? Dan kun je een (goedkope) homegym maken met verschillende apparaten en gewichten. Dit is een behoorlijke investering, maar geeft je wel  veel vrijheid. Bovendien bespaar je zo op je maandelijkse abonnement bij de sportschool. In deze blog op Top-x.nl leren we jou een homegym bouwen met de beste producten!

Welke fitness materialen heb je nodig voor een thuisgym?

Voordat je lukraak spullen gaat bestellen voor jouw homegym is het belangrijk om te bepalen welke materialen je precies nodig hebt. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw trainingsmethode, de beschikbare ruimte en jouw budget. 

Doe je aan zware krachttraining, dan heb je meer apparatuur nodig dan iemand die vooral met lichaamsgewicht en weerstandsbanden sport. Denk dan bijvoorbeeld aan een Squatrack, halterstang met schijven, zware dumbbells en een optrekstang. 

Omdat grote fitness materialen veel ruimte in beslag nemen, is het slim om te beslissen welke kamer je gaat omtoveren tot een homegym. Je wil achteraf niet voor de verrassing komen te staan dat je gekochte sport spullen er niet in passen. Bepaal ook vooraf hoeveel geld je maximaal wil uitgeven aan het bouwen van jouw thuisgym. 

Homegym bouwen? Dit zijn onze kooptips

Budget en ruimte in huis bepaalt voor jouw homegym? Dan ben je klaar om fitness materialen te kopen. Om je hele lichaam goed te kunnen trainen raden wij een aantal apparaten aan. 

  • Squatrack met optrekstang
  • Halterstang + schijven
  • Verstelbare fitnessbank
  • Dumbbells + kettlebell
  • Fitnessmat
  • Weerstandsbanden

Squatrack met optrekstang

Een goed Squatrack is de basis van iedere homegym. Je kunt hier natuurlijk meer oefeningen doen dan enkel de Squat, zo kun je er ook Shoulder Presses in doen en bankdrukken. Kies voor een stevig squatrek waar je flinke gewichten op kunt leggen, zonder dat je een gevoel van instabiliteit ervaart. 

Optrekken is een van de beste oefeningen voor je rugspieren. Kies daarom bij voorkeur voor een Squatrack met optrekstang. Je bespaart ruimte omdat je geen losse Pull-up bar hoeft te kopen. Bovendien zijn die optrekstangen vaak lastig te monteren. 

Halterstang en schijven

Om spiermassa op te bouwen en sterker te worden heb je gewichten nodig. Je wil je lichaam immers uitdagen om sterker te worden. Daarom is een halterstang met schijven essentieel bij een homegym bouwen. Met zo’n barbell kun je eigenlijk je gehele lichaam trainen. Let wel goed op de afmeting van de stang en de diameter van de stang. De schijven moeten immers wel op de stang passen. 

Zorg ervoor dat je voldoende halterschijven of bumperplates haalt voor jouw thuisgym. Als je sterker wil worden moet je je spieren blijven uitdagen, door de gewichten waar je mee traint steeds te verhogen. Maar overdrijf niet, het is zonde om veel geld uit te geven aan schijven die je uiteindelijk toch niet gebruikt. 

Verstelbare fitnessbank

Met een Squatrack en barbell kun je alle compound oefeningen doen. In een goede workout doe je misschien ook wel isolatie oefeningen om de kleinere spiergroepen goed aan te pakken. Daarvoor is een fitnessbankje ideaal in jouw thuisgym. Je kunt het bankje gebruiken om oefeningen met dumbbells te doen.

Wij raden aan om een fitnessbank met verstelbare rugleuning te kopen. Je kunt dan de leuning schuiner omhoog zetten om te ondersteunen bij oefeningen zoals de Incline Dumbbell Press of Dumbbell Shoulder Press. Ook hier geldt dat je het best kunt kiezen voor een stevig (en duurder) bankje. Je hebt dan meer kwaliteit en kunt zwaar trainen zonder dat het bankje gaat wiebelen. 

Dumbbells en kettelebell

Met een setje dumbbells kun je net op een andere manier trainen dan wanneer je alleen een halterstang gebruikt. Omdat je beide armen afzonderlijk gebruikt moet je jezelf in balans houden. Hierdoor stimuleer je ook de kleine stabiliserende spiertjes in de buurt van de grote spiergroepen. Dumbbells en eventueel een kettlebell horen dus bij jouw fitnessruimte in huis

Om ruimte en geld te besparen kun je het best een set dumbbells kopen met verstelbaar gewicht. Je kunt dan zelf de schijfjes op de stang draaien om het gewicht in te stellen. Dit is praktischer en goedkoper dan het aanschaffen van veel verschillende dumbbells in verschillende gewichten. 

Fitnessmat

Een van de goedkoopste materialen voor jouw thuisgym is een fitnessmatje. Het trainen van je buikspieren moet wel comfortabel zijn. Sit-ups doen op een harde vloer is niet prettig én slecht voor je rug. Onderschat daarom zeker niet het gemak van een fitnessmatje of yogamat bij het thuis trainen. 

Weerstandsbanden

Met weerstandsbanden of elastieken kun je lichaamsgewichtoefeningen zwaarder maken. Denk bijvoorbeeld aan het opdrukken, maar ook aan oefeningen voor je billen zoals de Hip Thrust. Met een weerstandsband kun je oefeningen juist ook makkelijker maken. Vind je optrekken moeilijk? Oefen dan eerst met behulp van een elastiek ter ondersteuning. 

Andere materialen voor jouw fitnessruimte aan huis

Met de hierboven genoemde fitness materialen kun je een homegym bouwen waarin jij heerlijk kunt trainen. Maar een beetje extra aankleding is natuurlijk wel leuk. Waar moet je dan aan denken? Nou als eerst een goede spiegel, waarin je kunt controleren of  je een oefening wel goed uitvoert. Zo help je jezelf om nog meer uit je training te halen. Verder is een goede muziekbox geen overbodige luxe in jouw homegym. Opzwepende deuntjes motiveren je om nog harder te trainen. 

Verder kun je het aanschaffen van een cardio-apparaat overwegen. Een hometrainer, crosstrainer of loopband kun je gebruiken om aan je uithoudingsvermogen te werken en meer vet te verbranden. Echter vinden wij dit niet noodzakelijk bij het bouwen van een homegym. Cardio kun je namelijk ook erg makkelijk buiten doen. Hardlopen, wielrennen of mountainbiken is toegankelijk en zorgt ervoor dat je ook nog lekker in de frisse lucht actief bent. 

Is jouw thuisgym ready voor gebruik? Dan is het enige wat nog ontbreekt een op maat gemaakt fitnessschema. Bij Voeding-en-fitness.nl kun je terecht voor een trainingsprogramma afgestemd op jouw doelen, fysieke mogelijkheden en natuurlijk de materialen van jouw homegym! 

Redactie Top-X

Over de productexpert

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Via onderstaande buttons neem je snel en gemakkelijk contact met mij op!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Exclusieve deals, aanbiedingen en tips ontvangen? 

 Laat je e-mail achter en sluit je aan bij meer dan 5.000 andere 

>

Let Op: Cyber Monday deals (korting tot 70%) staan nu al live op Bol.com! OP=OP