fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe zit glasvezel internet eigenlijk in elkaar?  

Publicatie datum: 23 augustus, 2024

Door: Redactie Top-X

Al een aantal jaar is men in Nederland bezig met het uitrollen van het glasvezelnetwerk, en dat vordert inmiddels aardig. Nog niet alle straten zijn bereikt, helaas, maar zij die er al van hebben kunnen proeven zijn over het algemeen erg enthousiast over glasvezelinternet. Het is dan ook de meest geavanceerde techniek op het gebied van internet die er momenteel beschikbaar is. Glasvezel internet biedt ongeëvenaarde mogelijkheden voor snelheid en een hoge betrouwbaarheid die revolutionair genoemd zou kunnen worden. Maar hoe zit die techniek nu eigenlijk in elkaar? Dat bespreken we in dit artikel. Benieuwd of jij ook gebruik kunt maken van glasvezel internet? Check glasvezel mogelijkheden bij jou thuis met een online postcode check.

hoe werkt glasvezel

Alles begint bij de glasvezelkabels

De kern van de glasvezeltechniek zit hem in de glasvezelkabels, dat het centrum van dit technologische hoogstandje vormt. Waar bij kabelinternet gebruikt gemaakt wordt van koperen kabels, bestaan glasvezelkabels uit zeer dunne, flexibele strengen klas of kunststof. De dikte hiervan is vergelijkbaar met die van een menselijk haar. Desondanks zijn ze zeer krachtig en duurzaam, wat toch wel indrukwekkend genoemd mag worden. Deze bijzondere, dunne vezels zijn de basis van de ultrasnelle en stabiele internetverbindingen die glasvezel internet biedt. Glasvezel is in staat om enorme hoeveelheden data te dragen en ze te verplaatsen over lange afstanden met nauwelijks signaalverlies. Dit in tegenstelling tot met name DSL-internet.

Licht ingezet als drager van gegevens

Met alleen revolutionaire kabels zijn we er echter nog niet, want er moet natuurlijk ook nog een manier zijn om daadwerkelijk gegevens te ‘verpakken’ om te versturen via glasvezelkabels. Dat gebeurt niet zoals bij koperen kabels met elektrische signalen, maar met lichtsignalen die door de vezels gestuurd worden als een soort van morsecode. Het voordeel dat dit biedt, is dat lichtsignalen in staat zijn om aanzienlijk sneller te reizen dan elektrische signalen, zodat data razendsnel van het ene punt naar het andere punt kan worden gestuurd. Het feit dat binnen de vezel het licht intern gereflecteerd wordt zorgt het ervoor dat het verlies van signaalsterkte minimaal blijft. De zogenaamde gegevensintegriteit blijft daardoor zelfs over lange afstanden behouden. Als je dus op zoek bent naar een betrouwbare internetverbinding, zit je goed met glasvezel internet.

Modulatie met zender en ontvanger

Er ontbreekt echter nog een belangrijke factor, en dat is de apparatuur die dit alles in goede banen leidt. Dat zijn de zender en ontvanger. Die eerste speelt een cruciale rol door elektrische signalen om te zetten in lichtsignalen om door de glasvezelkabel te versturen, een proces dat men modulatie noemt. Aan de andere zijde worden de lichtsignalen opgevangen door de ontvanger, die tevens als taak heeft om ze weer om te zetten in elektrische signalen die je computer en andere apparaten kunnen begrijpen. Dat noemt men dan weer niet geheel verrassend demodulatie. Hiermee is de techniek van glasvezel internet compleet.

Als je gebruik maakt van het internet, wil je dat niet alleen veilig, maar ook lekker soepel kunnen doen. Glasvezel internet kan je daar uitstekend in faciliteren. We mogen het wel omschrijven als een technologische triomf die de manier waarop we verbinden met het internet en data versturen en ontvangen revolutioneert. Kortom, als je de kans hebt om over te stappen op glasvezelinternet, dan is er alle reden om dat ook te doen!

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>