fbpx
  • Home
  • /
  • Tankpas
  • /
  • Hoe werkt een tankpas en wat is het precies?

Publicatie datum: 25 januari, 2023

Door: Jerry van Es

Wanneer je een auto van de zaak rijdt, of zakelijke rijders tussen je personeel hebt zitten, dan is de kans groot dat je al weet wat een tankpas is en hoe het werkt. Veel startende ondernemers hebben er wel eens van gehoord maar hebben ook nog vragen hierover. Vandaar dit artikel waarin alles duidelijk wordt!

P.s. voor je verder leest willen we je graag wijzen op ons onderzoek waarin we onze beste tankpassen op een rij hebben gezet!


Wat is een tankpas?

Een tankpas is een kaart met magneetstrip waarmee je de brandstof bij tankstations kunt afrekenen zonder dat je hier direct voor betaalt. Een keer per maand worden de kosten van je rekening afgeschreven en ontvang je alles op een maandelijkse verzamelfactuur.


Sommige tankpassen kun je ook gebruiken om af te rekenen in wasstraten of voor het parkeren van jouw auto. Je hebt tankpassen waarbij je per maand een vast bedrag betaalt maar er zijn ook tankpassen die gratis zijn maar een vast tarief berekenen per transactie.


Voorbeeld

Tankpas A: € 8,- per maand, geen kosten per transactie

Tankpas B: € 0,-, transactiekosten € 0,35 per transactie

Hoe werkt een tankpas?

Een tankpas werkt vrij gemakkelijk. Je ontvangt van de aanbieder een pasje met een magneetstrip. Deze magneetstrip werkt bij de tankstations die zijn aangesloten bij jouw tankpas partij. De tankpas gebruik je om je brandstof af te rekenen.

Wanneer jij je brandstof wil afrekenen gebruik je hiervoor de tankpas. Hiermee kun je de kosten afrekenen bij het tankstation. In werkelijkheid betaalt de tankpas aanbieder jouw kosten vooruit. Aan het eind van de maand ontvang je een overzichtelijke maandfactuur waar alle kosten op zijn uitgesplitst. Het bedrag wat erbij hoort dien jij vervolgens over te maken. Ook kun je er voor kiezen dat dit iedere maand automatisch wordt afgeschreven.

Voordelen van een tankpas

  • Soepele administratie - Nooit meer gerommel met bonnetjes, je ontvangt een overzichtelijke verzamelfactuur aan het einde van de maand.
  • Besparen op brandstof - Welke brandstofpas je ook besluit aan te vragen, bij de meeste aanbieders krijg je toegang tot de app waarin je in één blik kunt zien waar je op dat moment het best kunt tanken voor de beste prijs. Dit scheelt al gauw een paar euro per tankbeurt.
  • Makkelijk je BTW terugvorderen - Op de maandfactuur staan de kosten exclusief en inclusief BTW vermeld. Het terugvragen van de BTW d.m.v. je BTW aangifte gaat zo wel heel gemakkelijk.

Marcel

Klant van Tankpas.nl

"Het fijnste van een tankpas vind ik dat je alle kosten op een maandelijkse verzamelfactuur ontvangt. Het kleine bedrag wat ik per maand betaal voor de kaart weegt gemakkelijk op tegen de tijd die ik hiermee bespaar"


Dingen om rekening te houden bij het kiezen van een tankpas

Overweeg je zelf een tankpas aan te vragen? Zorg dat je de volgende dingen mee laat wegen in je keuze.

Dekking

Tank jij altijd bij hetzelfde tankstation of komt het ook regelmatig voor dat je op andere plekken met een bijna lege tank komt te zitten? In dat geval is het wel zo fijn dat je (bijna) overal terecht kunt, zowel bemande als onbemande stations. Je wil natuurlijk niet eerst op zoek moeten naar een locatie waar jij je tankpas kunt gebruiken. Hoe hoger de dekking, hoe beter!

Maandelijks bedrag of betalen per transactie

Je hebt de keuze tussen tankpassen die gratis zijn en tankpassen waarbij je een vast bedrag per maand betaalt. Met gratis bedoelen we niet dat je helemaal geen kosten kwijt bent. In plaats daarvan betaal je een klein bedrag per transactie (parkeren, tanken of wassen). Afhankelijk van hoe vaak jij tankt of parkeert kan dit een stuk goedkoper zijn.

Extra service

Bij verschillende tankpassen kun je deze ook gebruiken voor andere zakelijke autokosten, zoals de wasstraat, parkeren op straat of in parkeergarages of vloeistoffen voor je auto.

Tankpassen die wij vergeleken hebben

Op Top-X zijn we speciaal in de markt van tank- en laadpassen ingedoken. Tot nu toe hebben we de volgende aanbieders vergeleken; MoveMove, MKB brandstof, Shell tankpas


Kun je goedkoper tanken met een tankpas?

Het is mogelijk om goedkoper te tanken met een tankpas. Dit is vaak alleen zo bij merkgebonden tankpassen. Het nadeel van merkgebonden brandstofpassen t.o.v. universele tankpassen is de dekking. Wanneer je merkgebonden bent (Shell, BP, Tango) kun je dus niet overal terecht om te tanken.

Goedkoper tanken scheelt vaak ongeveer 5 cent per liter korting t.o.v. de landelijke adviesprijs. In de praktijk betekent dit vaak maximaal 1 of 2 euro's per tankbeurt.

Een tankpas is super handig en voor een heel klein bedrag per maand kun je overal tanken en zit je nooit meer te rommelen met (kwijtgeraakte) bonnetjes. Na uitgebreid onderzoek door Top-X zijn dit de door ons als best verkozen brandstofpassen:

Hoogst beoordeelde tankpassen volgens Top-X

Tankpas.nl
Meest gekozen!

Kosten: € 7,75 per maand
Dekking: 99%

Bijzonderheden: Meest populair in NL 

MoveMove

Movemove Tankpas

Kosten: € 6,95 per maand
Dekking: 99%

Bijzonderheden: maandelijks opzegbaar

Shell Card

Kosten: € 0,- (betaal een klein bedrag per transactie)
Dekking: Alle Shell tankstations

Bijzonderheden: Ontvang korting bij Shell

Over de auteur

Jerry van Es

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>