Stel je voor dat een onbekende toegang heeft gekregen tot al je contactpersonen, foto’s en bestanden op je smartphone. Dat vormt op zichzelf al een grote inbreuk op je privacy. Maar als een hacker ook nog toegang heeft tot je wachtwoorden, persoonlijke gegevens en creditcardinformatie wordt het helemaal riskant. Dergelijke informatie wordt namelijk op grote schaal verhandeld op het darknet. En wie deze informatie in handen heeft kan veel kwaad aanrichten, waaronder identiteitsfraude.
Signalen
Er zijn verschillende signalen waaruit je kunt afleiden dat je telefoon is gehackt:
- De batterij raakt sneller leeg dan normaal.
- Er verschijnen voortdurend vervelende pop-ups op je scherm.
- Je telefoon voelt warm aan, ook als je je telefoon niet gebruikt.
- Tijdens gesprekken hoor je achtergrondgeluiden, een echo of geklik.
- Het geluid is vervormd.
- Er staan apps op je telefoon die je niet herkent.
Achterhalen
Als je het vermoeden hebt dat je bent gehackt, wil je wellicht graag weten wie daarvoor verantwoordelijk is. Het kan iemand zijn die je kent, maar ook een volslagen vreemde. Het is in ieder geval een misvatting dat hackers een soort computerexperts zijn. Spyware is al voor zo’n 30 dollar te koop en het kost maar een paar seconden om spyware op een onbeheerde telefoon te installeren. Zo kun je achterhalen door wie je telefoon gehackt werd:
Let op je omgeving
Om spyware op je telefoon te zetten, moet de hacker fysiek toegang tot je apparaat hebben gehad. Ga na wie er allemaal in de buurt waren toen je je telefoon ergens onbewaakt hebt laten liggen.
Achterhaal het IP-adres
Ook je iCloud kan gehackt worden. Neem bij een vermoeden meteen contact op met Apple. Vraag of ze je een overzicht willen sturen van wie recentelijk toegang heeft gehad tot je account. Met de IP-adressen in het overzicht kun je de hacker identificeren.
Zet een valstrik
Er is software beschikbaar waarmee je een geluidloze foto kunt laten nemen van potentiële hackers. De software wordt geactiveerd als je telefoon beweegt of wanneer er herhaaldelijk een fout wachtwoord is ingevoerd.
Voorkomen
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Door op de volgende punten te letten, kun je het risico om gehackt te worden aanzienlijk verkleinen:
- Schakel tweefactorauthenticatie in.
- Wees voorzichtig met het installeren van apps.
- Laat je telefoon nooit onbeheerd achter.
- Schakel een VPN in als je gebruikmaakt van openbare netwerken.
- Update je apps regelmatig.
- Gebruik sterke wachtwoorden en codes, ook voor het inlogscherm van je telefoon.
Verwijderen
Ben je desondanks toch slachtoffer geworden van hackers, zorg er dan voor dat je de spyware zo snel mogelijk verwijdert. Er zijn verschillende softwareprogramma’s die daarmee kunnen helpen. Verander ook al je wachtwoorden. Een laatste uitkomst is je telefoon resetten naar de fabrieksinstellingen. Zorg er dan wel voor dat je eerst een back-up hebt gemaakt.