fbpx

Publicatie datum: 30 december, 2022

Door: Redactie Top-X

Heb jij een scooter met een blauw kenteken? Dan ben je vanaf 1 januari 2023 verplicht om een helm te dragen. Draag je geen helm op je snorfiets? Dan riskeer je een boete van boete van € 100, -.

In dit artikel vertellen we je alles wat jij moet weten over de snorfiets helmplicht van 2023. We vertellen je wat er precies veranderd, welke scooterhelmen voldoen aan de nieuwe regelgeving en hoe deze wetswijziging tot stand is gekomen. 

Belangrijkste punten helmplicht 2023

  • Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een helm te dragen op een snorfiets voor zowel bestuurders als passagiers
  • Het niet dragen van een helm kan een boete van € 100, - opleveren
  • De helm die je draagt, dient goedgekeurd te zijn. Dit is te herkennen aan het ECE of NTA 8776 kenmerk
  • Snorfietsen mogen op het fietspad blijven rijden (alleen niet in Amsterdam en Utrecht)
  • Helmen worden ook verplicht op andere voertuigen met een blauw kenteken (speed pedelecs)

Helmplicht 2023: wat gaat er veranderen?

De helmplicht van 2023 heeft aardig wat voeten in de aarde gehad. Zo wordt er sinds 2018 eigenlijk al gesproken over deze maatregel.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het dan echt definitief: vanaf dit moment moet elke snorfiets bestuurder (en passagiers) verplicht een helm dragen. Heb jij een scooter met een blauw kenteken? Dan moet je dus vanaf 1 januari een helm dragen.

Tot 1 januari 2023 was dit niet verplicht. De helmplicht was alleen van toepassing wanneer jij een bromfiets of scooter had met een geel kenteken. 

Kortom, heb jij een scooter met blauw kenteken? Dan dien je vanaf 1 januari een goedgekeurde scooterhelm te dragen. Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete van 100 euro. 

Hoe is de helmplicht tot stand gekomen?

  • 2018: Verschillende artsen maken zich hard voor een helmplicht voor snorfietsen. Volgens de artsen kan het dragen van een helm op snorfietsen veel ongelukken en letsel voorkomen. 130 verschillende artsen sturen in dit jaar een brandbrief aan de tweede kamer.  
  • 2019: Helmplicht wordt in Amsterdam en Utrecht actief
  • 2023: Helmplicht wordt landelijk actief per 1 januari 2023

Wat is een snorfiets?

Goed, de nieuwe helmplicht van 2023 gaat dus gelden voor snorfietsen. Maar wat is een snorfiets eigenlijk? Een snorfiets is te herkennen aan de blauwe kentekenplaat.

Snorfietsen mogen maximaal 25 km per uur rijden. Ook dienen snorfietsen te rijden op een (brom)fietspad of op de rijbaan wanneer er geen fietspad aanwezig is. 

In Amsterdam en Utrecht zijn deze regels overigens net even anders. In deze steden reden snorfietsen op de rijbaan. Sinds een aantal jaren geldt in deze steden overigens ook een helmplicht. 

Is een helm verplicht op een snorfiets?

Ja, vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een helm te dragen op een snorfiets of scooter met blauw kenteken. Wanneer je geen helm draagt riskeer je een boete van 100 euro.


Waarom worden helmen verplicht voor snorfietsen?

Zoals eerder aangegeven wordt er al lang gesproken over het verplicht maken van helmen voor snorfietsen. Maar wat is nu eigenlijk het doel van deze wetswijziging? 

Het antwoord op deze vraag is simpel. Met deze helmplicht voor snorfietsen wil de overheid hoofdletsel bij ongelukken en verkeersdoden voorkomen. 

Volgens het CBS neemt het aantal verkeersdoden onder motorrijders en bromfietsen toe, dit is dan ook een van de redenen om de helm plicht definitief te maken. 


Waar moet de helm aan voldoen?

Het dragen van een helm op een snorfiets wordt dus verplicht. Maar welke helmen kun je nu dragen? Welke helmen voldoen aan de eisen van de helmplicht 2023?

Allereerst is het goed te vermelden dat er veel helmen zijn die niet aan de veiligheidseisen van de overheid voldoen. Om deze reden zijn er eisen voor de helmen voor snorfietsers gesteld. Hieronder leggen we je uit hoe je een goedgekeurde helm herkent: 

  • Goedgekeurde brom / fietshelmen: deze is te herkennen aan een cirkel met hoofdletter E erin. Achter de E staat een cijfer, elk cijfer staat voor een EU-land. In nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4.
  • Goedgekeurde speed-pedelec helmen: Deze zijn te herkennen aan de markering NTA 8876:2016

Beste helmen voor de helmplicht 2023

Wanneer jij zonder helm rijdt op je snorfiets riskeer je een boete van 100 euro. Dit is natuurlijk zonde en om deze reden kun je maar beter zorgen voor een goede helm. 

In het overzicht hieronder vind je 3 goede scooterhelmen die voldoen aan alle eisen van de helmplicht in 2023. Door voor een van deze scooterhelmen te kiezen weet je zeker dat je een goede scooterhelm in huis haalt. 

Beste Integraal helm
Scooterhelm test 2023
Scorpion EXO390 Solid
Beste Jethelm
Vito Jet Bruzano Jethelm
Beste speed pedelec helm
ABUS Pedelec 2.0 Fietshelm

Veelgestelde vragen

Welke scooter mag je zonder helm rijden?

Vanaf 1 januari 2023 is er geen enkele scooter die je kunt rijden zonder scooter. Of je nu op zoek bent naar een elektrische scooter of een andere scooter: het dragen van een helm is verplicht.

Is de helmplicht al definitief?

De helmplicht voor snorscooters is definitief aangenomen en gaat vanaf 1 januari 2023 in. Wanneer je op een scooter rijdt met blauw kenteken zonder helm riskeer je vanaf dat moment een boete van 100 euro. 

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>