fbpx
 • Home
 • /
 • Smart Home
 • /
 • Gordijnen slim maken? Je gordijnen automatisch open en dicht op 3 manieren

Publicatie datum: 7 maart, 2023

Door: Sam

Het is 08:00 in de ochtend. Je komt vanuit je slaapkamer de woonkamer binnengelopen. Omdat er genoeg buitenlicht is, zijn even daarvoor jouw gordijnen automatisch open gegaan. Zo wordt je lekker wakker met natuurlijk buitenlicht en kun je zelf ook nog even besparen door de woonkamer lampen uit te laten. Dit is slechts een voorbeeld van automatische slimme gordijnen. In dit artikel vertellen we je over de drie verschillende manieren hoe je gordijnen slim kunt maken, ook met bestaande gordijnen!

Zomeractie: In de maanden Juli en Augustus ontvang je 10% korting op alle Slide producten met de code Topxslide


Geen zin om verder te lezen?

Met de volgende apparaten kun je jouw gordijnen in een handomdraai smart maken zodat je deze kunt besturen met je stem, OF via een app, of koppelen aan andere smart apparaten


Hoe kun je jouw bestaande gordijnen slim maken?

Steeds meer mensen willen automatisch de gordijnen dicht of open kunnen doen. Gelukkig komen er ook continu nieuwe oplossingen op de markt waardoor het voor steeds meer huishoudens werkelijkheid kan worden. Er zijn eigenlijk twee verschillende manieren om dit te doen; een makkelijke manier en een moeilijke(re) manier.

1. Universele gordijnmotor

De simpelste wijze om je gordijnen automatisch te kunnen bedienen is via een universele gordijnmotor. Een gordijnmotor is een apparaat wat je aan jouw huidige gordijnrails bevestigt. Hierdoor creëer je als het ware een slimme gordijnrails.

Het voordeel van een universele gordijnmotor is dat het te gebruiken is op 99% van de gordijn railsen. Je hoeft dus niet te boren, op te meten, of je gordijnen te verstellen. Bevestig de motor aan je gordijnrails en je kunt direct je gordijnen bedienen met je stem of via je telefoon.

De beste oplossing hiervoor is de Slide. Dit Nederlandse product gaat momenteel de hele wereld over omdat je in een opslag je gordijnen kunt automatiseren zonder dat je hoeft te klussen of een elektrische gordijnrails hoeft te kopen.

Voordelen

 • Simpele installatie
 • Werkt op zowat iedere gordijnrails
 • Ook te gebruiken na verhuizing/verbouwing

Nadelen

 • Werkt niet in bochten, alleen bij een rechte rails

Zo werkt de Slide:

2. Elektrische gordijnrails

Je kunt ook geautomatiseerde gordijnen in huis plaatsen door middel van een elektrische gordijnrails.

Een elektrische gordijnrails doet eigenlijk hetzelfde als een gordijnmotor, met het verschil dat de slimme functie in de rails zelf is gebouwd. Dit werkt net zo goed maar brengt wel wat extra nadelen met zich mee. Een elektrische gordijnrails is best kostbaar en is vrij ingewikkeld om te installeren. Ook moet je jouw bestaande gordijnrails eraf halen.

Wanneer je gaat verhuizen en nog niks hebt hangen dan is het een mogelijkheid om elektrische gordijnen via deze wijze te installeren. Mocht je al iets hebben hangen dan is een gordijnmotor een prima alternatief.

Voordelen

 • Werkt ook in bochten

Nadelen

 • Complexe installatie
 • Meestal nieuwe rails nodig bij verhuizing of verbouwing

3. Elektrische rolgordijnen

Iets wat we steeds vaker zien zijn slimme rolgordijnen. Slimme rolgordijnen zijn elektrische rolgordijnen die te koppelen zijn aan je bestaande smart home hubs zoals Google Home of Alexa. Op deze manier kun je jouw hele huishouden slim maken door je (rol)gordijnen bijvoorbeeld te koppelen aan je slimme verlichting.

Het nadeel is wel dat het vrij kostbaar is om voor ieder raam een automatisch rolgordijn te installeren. Het grootste deel van de consumenten wil dit niet dus we gaan er in dit artikel niet teveel op in.


Waarom je gordijnen automatisch openen en dicht laten gaan?

Voordat we je precies vertellen hoe je jouw gordijnen ook 'smart' kunt maken willen we nog even kort ingaan op de voordelen van slimme gordijnen. Hier zijn namelijk 3 verschillende redenen voor.

Besparen Op Airco Of Verwarming

Wil je het in de zomer lekker koel houden, zonder dat je de airco op standje 100 hoeft te zetten? In de zomer zal de zon op vaste tijdstippen vol op je raam schijnen. Door je gordijnen op deze momenten automatisch dicht te laten doen zal je veel meer warmte buiten je woning houden en kun je dus best wel veel besparen op de energie die je nodig hebt voor de airco.

Zelfs als je besluit de airco nog steeds aan te zetten hoeft deze minder hoog/koud te staan dan je normaal zou doen.

Gemak

Hoewel slimme gordijnen ook bijdragen aan het besparen van energie, is het voor de meeste mensen gewoon een hele coole smart home toepassing. Want je gordijnen automatisch open of dicht doen vanaf je smartphone, of gewoon met je stem is natuurlijk de toekomst. Met de Slide kun je gemakkelijk jouw bestaande gordijnen slim maken en koppelen aan bijvoorbeeld je Google assistant of Google Home apparaat

Besparen Op Licht

Je kunt heel gemakkelijk op licht besparen in verschillende ruimtes in je huis door de gordijnen te openen op de momenten dat het licht buiten wordt. Tuurlijk, bespaar je hiermee geen tientallen euro's per maand maar je zult merken door er mee bezig te zijn dat je veel bewuster wordt ven wanneer je wel of geen lampen aan doet in huis.

Beste merk om je gordijnen slim te maken

Slide

slide slimme gordijnen

Er zijn een aantal merken gordijnmotoren waaruit je kunt kiezen als je je gordijnen wil automatiseren met een gordijnmotor. Eerder noemden we al even de Slide. De Slide is ontworpen in Nederland en is universeel. Dit houdt in dat het voor bijna iedere gordijnrails geschikt is.

Zij zijn momenteel de marktleider en dat is natuurlijk niet voor niets. Neem zelf gerust een kijkje op de officiële website om te zien wat het product jou te bieden heeft.

Switchbot

Een andere optie is de Switchbot Curtain Rod. Ook dit product werkt erg goed. Er is een speciale Switchbot die geschikt is voor een U-rails maar er zijn ook varianten die geschikt zijn voor gordijnroedes. Let op: een gordijnmotor is niet altijd geschikt voor bochten. Vraag dit eerst na voor je besluit tot aankoop over te gaan.

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>