fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe kom je met een gemiddeld inkomen nog aan een koopwoning?

Publicatie datum: 11 januari, 2020

Door: Redactie Top-X

Het kopen van een huis wordt voor een grote groep geïnteresseerde met de dag moeilijker. Prijzen stijgen, aanbod daalt. Met een gemiddeld inkomen heb je geen schijn van kans. 

Het vergelijken van woningen, met als doel er uiteindelijk eentje te kopen, lijkt iets uit een ver verleden. Het vinden van een betaalbaar huis is al een zware klus, laat staan dat er uit meerdere woningen gekozen kan worden. De tijd dat je met een aantal brochures in je herschel rugzak naar huis kon om rustig te overwegen welk huis je voorkeur had, is voorbij. 

Volgens de laatste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn het laatste kwartaal van 2019 de prijzen met acht procent gestegen in vergelijking met hetzelfde kwartaal in het jaar daarvoor. Gemiddeld betaal je 326 duizend euro voor een woning. Wie kan dat nog betalen?

Starters grijpen ernaast

In ieder geval niemand met een modaal inkomen en ook al verdien je anderhalf keer modaal dan nog is het moeilijk om aan een betaalbare woning te komen. Starters komen helemaal niet aan bod.  

Alle mogelijke doelgroepen grijpen straks naast de pot. Studenten die momenteel dagelijks met schooltassen richting de universiteiten gaan, en binnenkort op zoek moeten naar een baan, maken nauwelijks kans op een koopwoning. Zij zijn de starters van de toekomst, en voor hen lijkt het financieren van een koopwoning vrijwel onmogelijk. 

Bieden boven de vraagprijs

Niet alleen de verkoopprijzen stijgen, het aantal woningen dat wordt aangeboden daalt. Dat geringe aanbod zorgt nog meer voor een opdrijving van de prijzen. Het befaamde ‘boven de vraagprijs bieden’ is eerder regel dan uitzondering. 

Op deze manier wordt de koopwoningmarkt voor steeds minder mensen toegankelijk, zo verwacht de NVM. Het woord wooncrisis wordt door sommigen zelfs als vervangen door woningnood. Veel woningzoekenden zitten knel. 

Nieuwbouw prijst zich uit de markt

Een groot aantal mensen heeft interesse in nieuwbouwwoningen. De gemiddelde prijs daarvan steeg afgelopen jaar met tien procent tot 388 duizend euro. Daarmee lijken deze woningen zichzelf uit de markt te prijzen, want ook die verkoopprijs is voor veel potentiële kopers niet weggelegd. Tevergeefs draag je dan een nieuwbouwbrochure in de schoudertas heren mee. Bovendien worden er de komende tijd minder nieuwbouwwoningen opgeleverd, mede door alle stopgezette projecten in verband met de stikstof problematiek. 

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>