fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Een vieze gevel: wat kan je ertegen doen?

Laatste update: augustus 2023

Door: Redactie Top-X

Iedere huizenbezitter wil dat de gevel er mooi uitziet. Misschien kan je je nog wel herinneren dat je een nieuwbouwwoning kocht met een fonkelnieuwe gevel. Het is helaas onrealistisch dat de gevel in die mooie staat blijft. Zware buien trekken over de gevel en laten sporen na.

Natuurlijk kan je in sommige gevallen met een spons al een heel eind komen, maar voor de grotere opknapbeurten is er zwaarder geschut nodig. Dat kan je zelf doen, maar of dat altijd even slim is, is de vraag.

Verschillende soorten vuil

Er bestaat overigens niet zoiets als dé gevel reinigen. Daar is het nu eenmaal een veel te breed begrip voor. Witte aanslag, mos, een groene waas, het zijn zomaar wat voorbeelden van vuil op de gevel. En je raadt het waarschijnlijk al, voor ieder probleem is een andere oplossing.

Daarom is het slim om eerst te kijken met wat voor soort vuil je te maken hebt. Pas daarna kan je bepalen hoe de reiniging gaat verlopen, en of je dat zelf kunt en wilt doen.

Chemisch?

Chemisch reinigen kan vrijwel altijd, en is ook een zeer geschikte oplossing. Het gevolg van deze manier van gevelreiniging is dat je het moet uitbesteden. Het is niet handig om zelf met chemische producten in de weer te gaan. Het kan wel, maar moet je dit echt willen?

Een gespecialiseerd bedrijf heeft namelijk de juiste apparatuur én de juiste kennis. Je betaalt er wel wat voor, maar weet zeker dat je gevel daarna weer als nieuw is.

Zandstralen

Het grove werk. Zandstralen is op het gebied van gevel stralen de hardste manier. Er wordt gebruik gemaakt van grove korrels straalmiddel. Deze worden met hoge druk op de gevel gespoten. Voor zandstralen kies je als er hardnekkig vuil op je gevel zit. Ook voor het verwijderen van graffiti is zandstralen geschikt. Voor zandstralen is overigens in sommige gemeenten een vergunning nodig.

Een extra beschermlaag

Je hebt waarschijnlijk weinig zin in het jaarlijks schoonmaken van je gevel. Door je gevel te impregneren kan je deze beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf, zoals vorst en regen, maar ook schimmel.

Impregneren kost gemiddeld zo’n 7 euro per vierkante meter. Het is het overwegen meer dan waard. Het laagje beschermt je gevel zo’n 10 jaar. En vaak krijg je ook nog garantie van de gevelspecialist.

Houd het voegwerk bij

Een huis moet je verzorgen. Daar hoort ook de buitenkant bij. Het voegwerk heeft af en toe zwaar te lijden. En dat terwijl de voegen heel belangrijk zijn. Ze houden vocht tegen. Doe daarom een jaarlijkse inspectie. Dit kan overigens goed gecombineerd worden met het reinigen of impregneren van de gevel. Dan is het wel een dure klus, maar ben je er vervolgens jaren van af.

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>