fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De invloed van de stijgende rente op het voordelig lenen van geld

Publicatie datum: 24 februari, 2023

Door: Redactie Top-X

De rente op leningen en hypotheken is in korte tijd hard gestegen. Dit heeft een grote invloed op je maandelijkse lasten en op je hypotheekbedrag. Daarom lees je in dit artikel alles hierover.

Waarom stijgen de rentes?

De rentes stijgen omdat we momenteel te maken hebben met een zeer hoge inflatie. Deze hoge inflatie heeft verschillende oorzaken, waaronder de oorlog in Oekraïne en de vele steunmaatregelen van overheden ten tijde van de coronapandemie. Om de inflatie te bestrijden verhogen de diverse centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank (ECB), de beleidsrentes. Dit wordt gedaan om de vraag naar goederen en diensten te verlagen. Door de hogere beleidsrente van de ECB stijgen ook de hypotheekrentes en de rentes op consumptieve kredieten.

Rente op consumptief krediet

De rentes op persoonlijke leningen zijn in een jaar tijd snel gestegen. De gemiddelde stijging is zelfs 2,15% sinds begin 2022. Daar waar begin 2022 de laagste rente nog 3,35% bedroeg, is dit nu 5,5%. Dit heeft een grote impact op je maandelijkse rentelasten. Op het moment dat je begin 2023 € 40.000 leent in plaats van begin 2022, dan betaal je per maand ongeveer € 70 extra aan rente. 

Rente op hypotheken

Daar waar de rente op consumptieve kredieten sterk is gestegen, is de rente op hypotheken zelfs nog sterker gestegen. Begin 2022 was het nog mogelijk om een hypotheek af te sluiten tegen een rente ónder de 1% (waarbij de rente tien jaar vast staat), nu schommelt deze rente rond de 4,5%. Op een woning met een hypotheek van € 300.000 scheelt dit maar liefst € 10.000 aan rentelasten per jaar (voor hypotheekrenteaftrek). Bovendien is door de gestegen rente je maximale hypotheekbedrag gedaald. Dit komt doordat de hogere hypotheekrente zorgt voor hogere maandlasten.

Kan je nog voordelig lenen?

De tijden van extreem lage rentes lijkt voorlopig voorbij: er is nog geen zicht op dat de rentes op korte termijn weer gaan dalen. Je kan op dit moment dus niet net zo voordelig lenen als je vorig jaar wel kon. Wil je zo voordelig mogelijk geld lenen, bijvoorbeeld voor verduurzaming van je woning, dan is het zaak om je huiswerk zo goed mogelijk te doen. Het is namelijk niet in alle gevallen zo dat een (aanvullende) hypotheek goedkoper is dan consumptief krediet, ondanks de lagere rente voor hypotheken. Dit wordt veroorzaakt de bijkomende kosten van hypotheken, zoals taxatie-, advies- en notariskosten.

Bron:

https://www.becam.nl/blog/kan-je-nog-voordelig-geld-lenen-met-de-stijgende-rente/

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>