Menig woning kan veel gebruiksvriendelijker worden als er een dakkapel geplaatst is. De smalle zolder wordt dan een brede lichte kamer. Maar gaat een dakkapel laten plaatsen wel zo makkelijk? In deze blog een kleine opsomming van wat erbij komt kijken, waar je op moet letten.
In het algemeen
Deze blog heeft als uitgangspunt dat het om een ‘gewoon’ huis gaat. Soms staat een woning in zo’n beschermd stadsgezicht dat er iets aan veranderen lastig zit, en natuurlijk hebben we ook onze monumentale panden.
Echter het merendeel van onze huizen zijn de rijtjeshuizen en twee-onder-één-kap woningen naast de vrijstaande huizen waar algemene regels voor gelden. Als je in zo’n woonwijk rondkijkt zal je opvallen dat de meeste dakkapellen aan de achterkant van de woning geplaatst zijn, en dat de maatvoering aardig overheen komt.
Specifiek zijn dat dakkapellen niet hoger dan 1,75 meter die 0,5 meter boven de dakgoot en eveneens 0,5 meter onder het nok staan. Ook is er aan de zijkanten minimaal een 0,5 meter ruimte met de buren. Dat het merendeel van de dakkapellen zo zijn heeft een reden. Dakkapellen zo geplaatst kan vergunningsvrij.
Dit zorgt niet alleen dat de uitvoering sneller aangevangen kan worden, maar het scheelt ook al snel zo’n 400,- euro aan kosten. In het algemeen kun je dus stellen dat je niet af moet wijken van wat je in de rest van de wijk ziet, want niemand heeft zin om zijn of haar geld te verspillen aan vergunningen.
Kosten van een dakkapel
De kosten van een dakkapel voor een vergunning zullen wel te omzeilen zijn. Je hebt nog wel te maken met een burgerlijk wetboek, maar dat is slechts de buren erop attenderen wat je van plan bent, en daar zitten op die paar kopjes koffie na geen kosten aan.
Een goede prefab onderhoudsvrije kunststof dakkapel kost inclusief het plaatsen al snel 5000,= euro. Maar dat is een investering. De woning wordt fors groter, en zal makkelijker en sneller te verkopen zijn voor de prijs die je ervoor wil hebben. De reden is logisch, de smalle donkere zolder is immers een grote lichte kamer geworden. Omdat een zolder meestal geen tussenmuren heeft, zal het waarschijnlijk de grootste kamer van het huis worden.
Het plaatsen van een dakkapel gaat in één dag, timmerlieden maken een gat in het dak, daarna komt een vrachtwagen met de dakkapel met een kraan, plaatst deze op het dak en de timmerlieden maken het dak weer dicht. Maar bij enkel het plaatsen van een dakkapel ben je nog niet klaar.
Er moet echt een kamertje gemaakt worden, en bij zolders is het van belang dat het isoleren veel aandacht krijgt. De dakkapel zelf zal wel goed geïsoleerd zijn en van dat HR ++ glas hebben wat ook veel koude en hitte tegen kan houden, maar voordat je het nieuwe kamertje gaat aftimmeren eerst goed isoleren. Dan komen er nog kosten voor een vloer en om de zolderkamer mooi op te schilderen en in te richten.