Wat is het verschil tussen een chromebook en een laptop?

Door Sam

juni 9, 2022


Wat is het verschil tussen een chromebook en een laptop? Het is een vraag die we voornamelijk voorbij zien komen en om die reden besloten we alle vraagtekens de wereld uit te helpen.

Als je in de afgelopen jaren wel eens op zoek bent geweest naar een nieuwe laptop, is de kans groot dat je tegen een aantal Chromebooks aan bent gelopen. Dit zijn vaak wat goedkopere laptops, en daarom lijken ze heel aantrekkelijk voor bijvoorbeeld studenten, of misschien mensen die hun laptop alleen gebruiken voor simpele taken. Toch komt het vaak voor dat mensen een Chromebook in handen krijgen, en verbaasd zijn over de werking van de laptop. Het verschil tussen een Chromebook en een standaard Windows laptop is namelijk groter dan je denkt, dus het is misschien handig om even na te gaan of een Chromebook wel geschikt is voor jou. 

Ga je binnenkort een laptop kopen en weet je nog niet zeker of een Chromebook een geschikte optie is? We helpen je even op weg door de grootste verschillen, voordelen en nadelen van Chromebooks te noemen, ten opzichte van standaard laptops. Zo weet je gelukkig zonder al te veel research of je een chromebook of laptop moet kopen om het maximale uit je budget te halen.

Verschillen tussen Chromebook en laptop, kort samengevat:

 • Chromebooks draaien op een ander besturingssysteem, namelijk ChromeOS. Dit is gebaseerd op de Chrome webbrowser. ChromeOS is makkelijker te gebruiken, maar biedt ondersteuning voor fors minder zware apps (bijvoorbeeld Photoshop).
 • Chromebooks zijn beperkter in de installatie van programma’s. Alleen apps die specifiek voor ChromeOS óf Android zijn ontwikkeld, werken op een Chromebook.
 • Als je veel gamet, is een Windows laptop een geschiktere optie. ChromeOS heeft ondersteuning voor weinig games en Chromebooks zijn vaak ook niet krachtig genoeg om zwaardere games te spelen
 • Chromebooks werken het beste als je een internetverbinding hebt. Zo sla je bestanden op zonder na te denken en vind je ze in no time weer terug. Ook samenwerken in één tekstbestand of presentatie is erg makkelijk op een Chromebook.
 • Chromebooks zijn veel goedkoper dan Windows laptops met dezelfde prestaties.
Verschillen Chromebook en laptop infographic

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een laptop die in tegenstelling tot Windows- en Apple laptops draait op een nieuw besturingssysteem, genaamd ChromeOS. Dit is gebaseerd op de Chrome web browser, die je waarschijnlijk al kent. Met ChromeOS kun je dus alles doen wat je in je webbrowser kunt. Zo houd je met een Chromebook dus makkelijk je excel-bestanden bij, kun je notities maken en zelfs spelletjes spelen op het internet. Kortom, alles wat je doet in een klaslokaal of bij een gemiddelde kantoorbaan. 


Hoe en waarom is een Chromebook ontstaan?

Om een optimaal beeld te geven, duiken we eerst even de geschiedenis in. Zoals je misschien wel weet, zijn er sinds het begin van het elektronische tijdperk twee grote computerontwikkelaars op de markt. Apple, onder meer bekend van de iPhone, Macbook en iMac, en Microsoft. Het bedrijf dat Windows op de markt bracht - dat is het besturingssysteem dat je op het ruime merendeel van computers wereldwijd tegenkomt. 

Apples besturingssysteem, MacOS, wordt alleen gebruikt op de laptops en computers van Apple zelf. Windows werd echter verkocht aan andere bedrijven die laptops ontwikkelden, zoals HP, Asus of Dell. Je kon dus, net als nu, kiezen tussen twee systemen - MacOS (Apple) of Windows (alle andere laptopmerken).

Alles veranderde toen Google een gat in de markt zag. Waar Apples laptops vooral erg duur waren en simpliciteit voorop stond, waren de meeste Windows laptops iets goedkoper. Wel waren ze ingewikkelder in gebruik. Goedkope Windows laptops waren (en zijn nog steeds) vaak erg traag, omdat de hardware simpelweg niet krachtig genoeg is om het systeem goed te kunnen draaien.

Om de vraag naar goedkope, simpele en snelle laptops te voldoen, heeft Google een nieuw besturingssysteem ontwikkeld. Dit heet ChromeOS, en laptops die erop draaien heten Chromebooks. ChromeOS is gebaseerd op de Chrome web browser, die je waarschijnlijk al hebt geïnstalleerd op je huidige laptop. In die browser kun je al jaren apps downloaden, zoals Google Docs en Sheets. Op basis van dat systeem heeft Google een nieuw besturingssysteem ontwikkeld, dat dus zeer geschikt is voor simpele taken. Denk hierbij aan het bijhouden van Excel-sheets, het maken van Powerpoints of tekstdocumenten - eigenlijk alles wat je vooral voor studie of kantoor veel moet gebruiken. Gebruik je een Android-telefoon? Dan zul je je in een Chromebook helemaal thuis voelen, omdat het systeem erg op elkaar lijkt. Android wordt namelijk ook ontwikkeld door Google en gebruikt grofweg dezelfde apps.


Wat is het verschil tussen een Chromebook en een laptop?

Programma’s downloaden op Chromebook of laptop

De belangrijkste verschillen tussen een Chromebook en een Windows-laptop kun je vooral beschrijven in de mogelijkheden. Windows is een ontzettend complex besturingssysteem. Door die complexiteit kun je er ontzettend veel mee - de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Gamen, Photoshoppen, over het internet browsen en zelfs programmeren. Het nadeel van al die mogelijkheden is dat je vaak duurdere hardware nodig hebt om het allemaal soepel te laten werken. Ook is het lastiger te gebruiken als je niet superhandig bent met computers.

Google heeft dit probleem opgelost door hun eigen systeem te ontwikkelen. Met een Chromebook kun je dus geen Windows-programma’s downloaden, zoals Photoshop. Deze programma’s dienen apart ontwikkeld te worden voor dit nieuwe besturingssysteem. Aangezien het vrij nieuw is, kan het voorkomen dat de programma’s die jij gebruikt (nog) niet werken op een Chromebook. Voordat je er één koopt is het dus handig om dit even te controleren voor je een Chromebook koopt.

Het downloaden van apps op een Chromebook gaat net een beetje anders dan een normale laptop. Op Windows kun je overal op het internet programma’s downloaden. Chromebooks zijn iets beperkter - de meeste Windows-apps werken niet. Wel hebben Chromebooks ondersteuning om Android-apps te draaien. Deze downloadt je gewoon via de Play Store, net als op een Android telefoon.

Gamen op een Chromebook of laptop met Windows

Hoe zit het dan met gamen op een Chromebook? Als je van gamen houdt, moet je dan een Chromebook of laptop kopen? Allereerst is het handig om te benadrukken dat games die voor Windows ontwikkeld zijn, niet werken op Chromebooks. Dat is één van de Chromebook nadelen die vooral voor gamers interessant is.

Dat betekent echter niet dat je ze helemaal niet kunt spelen. Google biedt een aantal alternatieven om alsnog Windows-games te kunnen spelen. Met Google Stadia kun je games ‘in de cloud’ draaien; voor een zacht prijsje per maand abonneer je je hierop en kun je overal waar je een goede internetverbinding hebt, de games spelen. Je hoeft ze niet te installeren omdat alles in de servers van Google draait. Ook ben je gegarandeerd van goede prestaties, je hoeft dus helemaal geen dure Chromebook aan te schaffen om goed te kunnen gamen. Bij Windows laptops is dat wel het geval. Let wel op dat lang niet alle games beschikbaar zijn op Google Stadia.

Speel je wel eens games op je telefoon? Grote kans dat je die wel gewoon kunt spelen. Je downloadt honderden spelletjes op je Chromebook die gemaakt zijn voor smartphones. Dat doe je via de Google Play Store, net als apps dus. Je hoeft je dus echt niet te vervelen tijdens saaie colleges - ook al raden we aan om altijd op te letten natuurlijk!

Online functionaliteit & samenwerken bij een Chromebook

Een Chromebook is niet voor niets vernoemd naar een internetbrowser. Chromebooks zijn vooral geschikt om te gebruiken als je een internetverbinding hebt. Alle Google apps zijn super goed geïntegreerd met Google Drive. Als je bijvoorbeeld een document opslaat, kun je deze op alle andere apparaten gelijk zien. Als je je laptop laat vallen zijn je bestanden dus niet weg, in tegenstelling tot normale laptops. 

Doordat alles altijd online is, heb je ook weinig last meer van bestanden ‘kwijtraken’. We hebben allemaal wel eens een deadline bijna niet gehaald omdat we het werkstuk niet meer terug konden vinden op de harde schijf. Bij een Chromebook komt dit niet meer voor doordat Google van alles onthoudt waar je het hebt opgeslagen. 

Één van de grootste Chromebook voordelen is wel de makkelijk samenwerking met anderen. Waar je met Windows-laptops vaak het Word-bestand eerst moest opslaan, en dan naar iemand moest mailen voordat hij of zij ermee aan de slag kon, kun je in Google Docs gewoon samen in een bestand werken, zelfs tegelijkertijd. Dit is één van de redenen dat Chromebooks steeds populairder worden op scholen en universiteiten.


Wat zijn de voordelen en nadelen van een Chromebook?

Het idee van een Chromebook is zeker niet verkeerd, en er zijn ontzettend veel mensen voor wie er veel Chromebook voordelen op te noemen zijn. Vooral de eenvoudige asamenwerking is een goede reden voor veel scholen om een Chromebook aan te bevelen aan studenten. Daar komt bij dat de aanschafprijs van een Chromebook vaak enorm meevalt. De meeste Chromebooks kosten ruim onder de 500,-. Voor die prijs is het lastig om een moderne Windows laptop te vinden die even snel simpele taken uitvoert.

Het simpele en intuïtieve systeem (ChromeOS dus) dat je op een Chromebook vindt, is een verademing voor veel mensen die niet zo makkelijk omgaan met computers. Als je het op een Windows laptop altijd een gedoe vond om apps en programma’s te installeren, zul je enorm blij zijn hoe simpel dit gaat op een Chromebook - net zo makkelijk als op je telefoon! Dit zorgt er tevens voor dat je minder gauw per ongeluk een virus installeert, omdat je alles vanaf één betrouwbare locatie kunt downloaden (de Play Store). Als je eraan denkt om een laptop te kopen voor je ouders die bijvoorbeeld niet zo handig zijn met technologie, kunnen we een Chromebook zeker weten aanraden.

De grootste Chromebook nadelen zitten echter in de functionaliteit. Alleen als je écht alleen simpele dingen doet met je laptop, zoals het bijhouden van je excel-sheets of gewoon tekstdocumenten typen, is het absoluut een goede keuze. Maar als je ook maar één keer wél een spelletje wil spelen, Photoshop wil gebruiken of een ander programma wil gebruiken dat niet in de Play Store staat, kun je het met een Chromebook al gauw vergeten. Als je echt het maximale uit je laptop wil halen en genoeg budget hebt, is een Chromebook waarschijnlijk niets voor jou.

Voordelen Chromebook

 • Altijd een goedkope keuze
 • Zeer geschikt voor samenwerken met anderen
 • Erg makkelijk te gebruiken
 • Keuze uit duizenden Chrome / Android apps
 • Veiliger wat betreft virussen

Nadelen Chromebook

 • Beperkte functionaliteit
 • Maar weinig professionele programma’s te gebruiken op een Chromebook

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Windows-laptop?

Ook Windows-laptops hebben zo hun toepassingen. Vrijwel ieder programma dat ooit is ontwikkeld (behalve door Apple natuurlijk) kun je draaien op een Windows-laptop. Er zijn werkelijk miljoenen verschillende toepassingen die je kunt gebruiken zoals jij dat wilt. Door een Windows-laptop te kiezen krijg je maximale vrijheid in wat je doet met je apparaat. Photoshop? Check. AI-robots programmeren? Check. Hardcore gaming? Check. Zelf bepalen waar je al je bestanden opslaat, het systeem precies zo instellen zoals jij het wil hebben, check. Al met al zorgt een Windows-laptop dus voor verreweg de meeste functionaliteit.

Door die vrijheid kan een Windows laptop echter wel heel erg ingewikkeld worden. Je krijgt op Windows regelmatig te maken met ingewikkelde situaties. Het installeren van programma’s via het internet kan al behoorlijk lastig zijn, omdat er geen centrale plek is waar je al je apps kunt downloaden zoals op een Chromebook wel het geval is. Het is zo makkelijker om per ongeluk een virus te installeren op je laptop. 

Naast gevaar voor virussen of hackers, kun je natuurlijk ook zelf de weg kwijtraken in alle mogelijkheden. De instellingen van Windows-systemen zijn echt eindeloos, en zelfs zoiets simpels als een koptelefoon aansluiten kan soms al problemen opleveren. 

Ben je nou echt totaal niet handig met computers? Dan zijn Windows laptops misschien niet je favoriet. Ook niet te vergeten is dat Windows laptops onder de 600,- vaak al snel wat trager worden, omdat het systeem dus ingewikkelder is en betere hardware vereist. Ook is gamen op een laptop vaak pas mogelijk bij de wat duurdere modellen, afhankelijk van wat voor games je speelt.

Voordelen Laptop

 • Eindeloos veel mogelijkheden
 • Geschikter voor gaming
 • Ieder programma is bijna wel verkrijgbaar voor Windows
 • In alle soorten en maten verkrijgbaar, van groot naar klein en budget-vriendelijk naar high-end

Nadelen laptop

 • Veel ingewikkelder in gebruik
 • Vatbaarder voor virussen

Wat is beter; Chromebook of laptop?

Naar de hand van al deze informatie is het tijd voor jou om te bepalen wat voor laptop je wil kopen. Wat is een betere optie voor jou: de Chromebook of toch een normale laptop? Deze keuze is volledig afhankelijk van wat je met je laptop allemaal gaat doen. Ook je persoonlijke voorkeur moet je natuurlijk niet vergeten.

Een Chromebook kopen kun je het beste doen als je alleen van plan bent om simpele taken uit te voeren met je laptop, zoals:

Wanneer een chromebook kopen?

Een Chromebook kopen kun je het beste doen als je alleen van plan bent om simpele taken uit te voeren met je laptop, zoals:

 • Netflixen
 • Documenten bewerken
 • Presentaties in elkaar zetten 
 • Internet surfen
 • Simpele spelletjes spelen
 • Videobellen met collega's

De algemene vuistregel die je aan moet houden, is: als je het kunt doen binnen je Chrome-browser op je huidige laptop of computer, kun je het ook doen op een Chromebook.


Tip: Bekijk de Beste Chromebook van dit moment hier!

Wanneer een laptop kopen?

Een Windows-laptop is een flexibele, maar vaak iets duurdere optie. Kies voor een normale laptop als je van plan bent om ingewikkeldere taken uit te voeren. Denk hierbij aan:

 • Foto’s bewerken met Photoshop
 • Video’s editen in Première of After Effects
 • Zware games spelen, zoals Call of Duty of Cyberpunk 2077
 • Programmeren of het gebruiken van ingewikkelde bedrijfssoftware

Naast deze dingen kun je met een laptop alles doen wat je met een Chromebook ook kan. Het is alleen iets ingewikkelder. Of een Chromebook of laptop het beste is, kunnen we niet voor je bepalen. Hopelijk heb je wel een duidelijk beeld gekregen van wat de beste optie is voor jou!


Tip: Bekijk de Beste Laptop van dit moment hier! 

Sam

Over de schrijver

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>