• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Corrosie tegen gaan? Kies voor vernikkelen

Laatste update: Juni 2021

Door: Redactie Top-X

Veel mechanische onderdelen krijgen in de loop van de tijd last van slijtage. Dit komt omdat ze constant in beweging zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat er zo min mogelijk slijtage en corrosie optreedt? Daar gaan we vandaag verder op in.


Mechanische onderdelen in machines, auto’s en grote apparaten zijn kwetsbaar. Omdat ze veel bewegen, draaien en contact hebben met andere onderdelen, treedt er op termijn vaak slijtage op. Ook zijn mechanische accessoires en onderdelen kwetsbaar voor roestvorming. Om het slijten en roesten van mechanische onderdelen tegen te gaan, wordt steeds vaker gekozen voor chemisch vernikkelen van kwetsbare onderdelen.

Hierbij wordt er gelijkmatig een beschermende coatinglaag op de onderdelen aangebracht, waarbij ook de kleinere en meer kwetsbare delen worden meegenomen. Maar wat houdt dit precies in, chemisch vernikkelen? En hoe zit het chemisch vernikkelen proces in elkaar?

Hoe gaat een chemisch vernikkelen proces in zijn werk?

Als u kiest om uw apparaten of machines chemisch vernikkelen te laten, gebeurt dit door een specialistisch bedrijf die een anti-corrosie behandeling van de betreffende onderdelen en materialen uitvoert. Vroeger noemde men het aanbrengen van een antiroestlaag ook wel ‘kanigen’, terwijl er tegenwoordig gesproken wordt van chemisch vernikkelen. Via machines wordt er een nikkellaag over het oppervlakte van ijzer, staal of aluminium gelegd om te zorgen voor een optimale bescherming. Kies hierbij voor een ervaren uitvoerder, die weet hoe deze klus moet worden aangepakt en een volautomatische bedieningslijn heeft. Dan heeft u de garantie op kwaliteitswerk, een snelle (op)levering en een lange levensduur van uw vernikkelde onderdelen. Maximaal kunt u trouwens onderdelen van apparatuur laten vernikkelen met als afmetingen 2000 x 1000 x 800 mm, uiterlijk 1,3 ton.

De zogenoemde tamponbehandeling: wat houdt deze methode in?

De standaard wijze van chemisch vernikkelen staat bekend onder de naam tamponbehandeling. Dit klinkt nogal als een biologische aanpak of als een verzorgingstherapie. Maar de tamponbehandeling is toch echt een chemisch proces. Hieronder wordt een methode verstaan van een nikkelafzetting aanbrengen buiten de kuip. Dit gebeurt via een lokale elektrolyse. Hierbij fungeert de zogenoemde ‘tampon’ als de anode, terwijl het gecoate onderdeel de kathode vormt. Het chemisch vernikkelen proces kan worden toegepast op uiteenlopende materialen, namelijk stalen onderdelen, op gietijzer, op koperlegeringen en op RVS-materialen.

In welke situaties wordt de tamponbehandelingen gebruikt?

Tamponbehandelingen worden in diverse situaties toegepast. Ten eerste voor het aanbrengen van een plaatselijke of lokale deklaag. Hierbij hoeft er niet ondergedompeld te worden en is er slechts sprake van een deelbehandeling. In de tweede plaats kan er ook een deklaag aangebracht worden of gerepareerd worden op locatie. Ten slotte gebeurt het ook dat oude nikkellagen verwijderd worden om een nieuwe, betere deklaag aan te brengen.

Redactie Top-X

Over de productexpert

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Via onderstaande buttons neem je snel en gemakkelijk contact met mij op!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>