fbpx
 • Home
 • /
 • TV
 • /
 • Casten of Streamen naar de TV: alle mogelijkheden

Casten of Streamen naar de TV: alle mogelijkheden

Door Sam

juni 7, 2022


Zou jij graag willen casten of streamen naar je TV? Goed nieuws! In dit artikel gaan we je namelijk precies uitleggen hoe je dit kunt doen.

Tegenwoordig kunnen we op verschillende apparaten video's bekijken. Zoals een telefoon, tablet en laptop.

De tijd dat we alleen video's op een televisie konden bekijken, ligt al een tijdje achter ons. Veel mensen kiezen er echter wel voor om de video's van hun telefoon, tablet of laptop, naar de tv te casten of streamen.

Waarom streamen naar de tv?

Mensen streamen naar een tv om verschillende redenen. Ten eerste het formaat van het scherm, deze is natuurlijk veel groter dan die van een telefoon, tablet of laptop. Na een lange werk- of schooldag, heb je soms geen zin meer om naar zo'n klein scherm te turen.

Door de beelden naar jouw tv te streamen, kun je heerlijk achterover leunen en een stuk aangenamer kijken. In sommige gevallen willen meerdere mensen tegelijk een video of stream bekijken, ook in dit geval kun je het beste de beelden streamen naar de tv. Zo kun je gezamenlijk tv kijken via de telefoon, tablet of laptop.

Het kan ook zo zijn dat je niet over een smart tv beschikt. Zonder smart tv heb je niet de beschikking over apps op jouw tv, zoals bijvoorbeeld de Videoland of Viaplay app. Het is dan erg handig wanneer je de beelden van jouw externe apparaten naar de tv kunt streamen.

De voordelen van streamen naar je TV:

 • Beter voor je ogen
 • Gemakkelijker samen TV kijken
 • Je een presentatie wilt geven

Verschillende stream mogelijkheden

Je kunt op verschillende manieren de beelden van jouw telefoon, tablet of laptop naar de tv streamen. We gaan ze allemaal met jou bespreken en leggen uit wat je nodig hebt. Zo weet jij welke oplossing het beste bij jou past.

1. Streamen naar je tv met Apple TV

apple tv

Wanneer je over één van de nieuwere iPhones, iPads of MacBooks beschikt, kun je overwegen om te gaan streamen via Apple TV. Een Apple TV is geen tv maar een tv ontvanger, die tussen de €150 en €300 kost. De prijs is afhankelijk van het model die je wilt kopen, denk aan opslag en beeldresolutie.

Je sluit het apparaat aan op jouw tv met een HDMI-kabel en verbind hem met jouw Wi-Fi netwerk. Vervolgens kun je via het apparaat Netflix, YouTube en bijvoorbeeld Ziggo Go bekijken op jouw tv. Wanneer jouw iPhone, iPad of MacBook in verbinding staan met hetzelfde Wi-Fi netwerk, kun je de beelden van deze apparaten ook streamen naar de Apple TV. Deze beelden zullen dan zichtbaar worden op jouw tv.

Kies de video die je op jouw tv wilt bekijken en druk op het AirPlay icoontje. Als alles goed is aangesloten kun je nu de Apple TV ontvanger selecteren. Het beeld wordt nu naar jouw tv gestreamd.

Voordelen Apple TV

 • Apple TV is ook handig voor de mensen zonder iPhone, iPad of MacBook, ze kunnen gebruik maken van de apps op de tv ontvanger.
 • Binnen twee snelle stappen kun je de beelden van jouw iPhone, iPad of MacBook streamen naar de tv.
 • Dankzij Siri kun de tv gemakkelijk bedienen met jouw stem.
 • Je krijgt er een afstandsbediening bij.

Nadelen Apple TV

 • Apple TV heeft weinig meerwaarde wanneer je niet over een iPhone, iPad of MacBook beschikt.
 • Een Apple TV is behoorlijk prijzig.

2. Streamen naar je tv met Google Chromecast

Chromecast

De Google Chromecast is een klein apparaat die je aansluit op de hdmi poort van jouw tv. Door hem vervolgens toe te voegen aan jouw Wi-Fi netwerk, kun je de beelden van jouw telefoon, tablet of laptop streamen naar de tv. Zo kun je Netflix, Videoland en bijvoorbeeld Ziggo Go bekijken op jouw tv, zonder dat je een smart tv nodig hebt. Het is zelfs mogelijk om een PowerPoint presentatie op jouw tv weer te geven, zeer handig voor tijdens een vergadering.

Wanneer de Chromecast correct is aangesloten en verbonden, kun je de beelden zeer gemakkelijk naar de tv streamen door op het Chromecast icoontje te drukken. Deze is zichtbaar wanneer je bijvoorbeeld een YouTube filmpje bekijkt op jouw telefoon, tablet of laptop. Dit geldt ook voor apps zoals Videoland, Netflix en NPO. Wanneer je op het Chromecast icoontje hebt gedrukt kun je de aangesloten tv selecteren. De beelden zullen nu zichtbaar worden op de tv.

Voordelen Chromecast

 • De Chromecast is ook geschikt voor het weergeven van bijvoorbeeld PowerPoint presentaties.
 • Het is geschikt voor alle type smartphones, tablets en laptops (dus ook Apple).
 • De Google Chromecast is voor zo'n €35 te verkrijgen.

Nadelen Chromecast

 • Je kunt de Chromecast alleen bedienen met bijvoorbeeld jouw telefoon, tablet of laptop.

3. Streamen naar je tv met Miracast

De Miracast techniek is op de meeste televisies van vandaag beschikbaar. Het is een zeer handige techniek die ook wel hdmi via Wi-Fi wordt genoemd. Het beeld van jouw telefoon of tablet wordt via Wi-Fi direct op jouw tv weergegeven. Je hebt er geen internetverbinding voor nodig, omdat de verbinding tussen jouw apparaat en de tv lokaal wordt gelegd.

Miracast kan soms nog wel eens verwarrend zijn, omdat iedere tv-fabrikant zijn eigen variant maakt en het een eigen benaming geeft.

Door naar de instellingen van jouw telefoon of tablet te gaan, kun je de Miracast verbinding tot stand brengen. Op mijn telefoon heet het Draadloze Projectie. Vervolgens kun je de gewenste tv selecteren om de verbinding te maken.

3. Streamen naar je tv met Miracast

De Miracast techniek is op de meeste televisies van vandaag beschikbaar. Het is een zeer handige techniek die ook wel hdmi via Wi-Fi wordt genoemd. Het beeld van jouw telefoon of tablet wordt via Wi-Fi direct op jouw tv weergegeven. Je hebt er geen internetverbinding voor nodig, omdat de verbinding tussen jouw apparaat en de tv lokaal wordt gelegd.

Miracast kan soms nog wel eens verwarrend zijn, omdat iedere tv-fabrikant zijn eigen variant maakt en het een eigen benaming geeft.

Door naar de instellingen van jouw telefoon of tablet te gaan, kun je de Miracast verbinding tot stand brengen. Op mijn telefoon heet het Draadloze Projectie. Vervolgens kun je de gewenste tv selecteren om de verbinding te maken.

Voordelen Miracast

 • Het is beschikbaar op veel televisies, smartphones en tablets.
 • Er is geen installatie nodig.
 • Je hebt geen externe apps nodig.
 • Geen extra kosten.

Nadelen Miracast

 • Het scherm van jouw telefoon of tablet moet aanblijven.
 • De kwaliteit van het beeld is erg slecht.
 • Het neemt erg veel energie van de batterij van jouw telefoon of tablet.

4. Met je telefoon streamen naar TV met een bedrade aansluiting

Wil je liever gebruik maken van een bekabelde verbinding? Dat kan! Je kunt dit doen met zowel een micro-usb aansluiting als usb-c aansluiting.

Aansluiten op tv met telefoon met micro-usb poort
Beschikt jouw telefoon over een micro-usb poort? Koop dan een mhl-adapter.


Je plaatst deze aan één kant van de adapter de micro-usb kabel die is verbonden met jouw telefoon. Aan de andere kant plaats je een HDMI kabel die je op de tv aansluit. 


Er zijn ook mhl-adapters verkrijgbaar met een VGA poort. Wij raden aan om een exemplaar met HDMI poort te gebruiken, zo wordt ook het geluid overgebracht naar de tv. 


In het geval van een VGA aansluiting dien je een 3.5mm audiokabel te gebruiken, om het geluid naar de tv over te brengen.


Een nadeel van de mhl-adapter is de compatibiliteit, niet iedere apparaat is geschikt voor een mhl-adapter. Je zou dus eerst moeten onderzoeken of jouw telefoon en tv geschikt zijn voor een mhl-adapter.

Aansluiten op tv met telefoon met usb-c poort
Indien jouw telefoon over een usb-c poort beschikt, kun je deze verbinden met de tv via een usb-c naar HDMI adapter.


Je sluit de usb-c kabel van de adapter aan op jouw telefoon en plaatst aan de andere kant van de adapter een HDMI-kabel. Deze HDMI kabel plaatst je weer in de tv. 


Nu selecteer je op de tv de HDMI poort die in verbinding staat met de adapter.


Heeft jouw tv alleen een VGA aansluiting? Koop dan een usb-c naar VGA adapter, ook in dit geval heb je een 3.5mm audiokabel nodig om het geluid naar de tv over te brengen.

Is Streamen hetzelfde als Casten?

Ja streamen is hetzelfde als casten. De benaming casten stamt waarschijnlijk af van de benaming van Google zijn apparaat, de Google Chromecast.

Veelgestelde vragen

Kun je streamen naar je tv zonder Wi-Fi?

Ja, je kunt dit doen via Miracast. Je kunt ook jouw telefoon aansluiten op de tv met een mhl-adapter of usb-c naar hdmi adapter. Heeft jouw tv geen hdmi aansluiting? Kies dan voor een adapter met vga aansluiting.

Hoe kun je het best foto's casten naar je tv?

Je kunt foto's naar jouw tv casten door een Apple TV of Google Chromecast te gebruiken. Je kunt ook kiezen voor Miracast.

Sam

Over de schrijver

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>