Laatste update: Mei 2021

Door: Jerry

Voor levensgenieters en wietrokers komt eens het moment: de ouderwetse spliff begint saai te worden. Dit is het beste moment om een bong aan te schaffen. Je weet wel, zo’n geëvolueerde waterpijp die ze vooral in Amerika gebruiken. Je hebt er ontzettend veel. Waar moet je in hemelsnaam naar kijken als je een bong gaat kopen?

Glazen Bong? Of een Ander Materiaal?

Veruit de meeste bongs zijn van glas. Een glazen bong is handig omdat je zo altijd kunt zien of je hem voldoende vult met rook. Daarnaast weet je ook snel vuile plekken te detecteren, zodat je hem op tijd schoon kunt maken. Want iedereen die wel eens een bong heeft gebruikt weet: als je hem vies achterlaat, wordt het schoonmaken daarna een hel. Nog een voordeel van glas? Je kunt het in alle vormen buigen die je maar wilt. Daarom worden er ook van die absurd gevormde glazen bongs verkocht.

Naast glas heb je ook nog acryl, keramiek, siliconen en bamboe als materiaal voor een bong. Siliconen bongs zijn erg handig omdat ze niet kapot gaan en je ze overal mee naartoe kunt nemen. Een acryl bong is eigenlijk dé budget bong. Het is een soort plastic dat speciaal geschikt is om verhit te worden. Keramiek heeft net als een glazen bong als voordeel dat je ze in allerlei soorten en maten kunt laten maken. Je komt dan ook vaak keramische bongs tegen in de vorm van een naakte vrouw of een rare kabouter. Last but not least: bamboe. Het is natuurlijk gewoon heel vet om uit een holle bamboe stam je wiet te roken. Het unieke materiaal geeft na verloop van tijd zijn eigen karakteristieke smaak af. Moet je eens geprobeerd hebben!

Wiet Bong of Dab Bong?

Kijk altijd goed voor welke rookwaren de bong die je op het oog hebt geschikt is. Je hebt namelijk de ‘normale bongs’. Daar zit een bowl op waar je wiet in kunt doen om het vervolgens aan te steken. Maar er bestaan ook speciale dab bongs, ook wel dab rigs genoemd. Hier zit een zogenaamde nail of banger op. Dit is een element dat je kunt verwarmen. Door er op extreem hoge temperaturen wietconcentraten of dabs op te leggen, kun je het roken. Wil je dus wiet roken met een dab bong? Dat wordt lastig. Daarvoor heb je echt een ouderwetse wiet bong nodig.

Nu hoor ik je denken: wat zijn dabs in godsnaam. Dat zijn wietconcentraten met een zeer hoog percentage THC. THC is de werkzame stof in wiet. Het stofje waar je high of stoned van wordt. Maak je een concentraat van THC? Dan heb je dabs. Met een klein beetje dabs kun je razendsnel het gewenste gevoel bereiken. Lijkt het je wat? Koop een dab bong!

Er zijn ook speciale bongs die je zowel voor wiet als voor dabs kunt gebruiken. Er worden dan vaak twee soorten bowls meegeleverd. Wil je een all-in pakket? Kijk dan voor een mooie bong met dubbele mogelijkheden.

Glazen bong met wiet bowl & dabbing nail

Kijk naar de Extra Tools

Een bong heeft allerlei handige extraatjes. Om je een beetje wegwijs te maken in deze extra mogelijkheden, zetten we een paar termen voor je op een rij. Als je dan een mooie glazen bong op het oog hebt en je ziet deze termen in de productinformatie staan. Dan weet je wat je kunt verwachten.

  • Bowl: het kommetje dat uitsteekt bij een bong heet een bong bowl. Hier kun je de wiet of andere rookwaren in doen. Een bong is nooit compleet zonder een bowl. Aanrader: je kunt je standaard bong ook opfleuren door een unieke bong bowl te kopen! Je hebt ze in allerlei vormen.
  • Kickhole: dit is een gaatje dat meestal achterop de bong zit. Door je vinger op dit gaatje te houden terwijl je een hijs neemt van de bong, vult de holle pijp zich sneller met rook. Zodra de bong volledig is gevuld, haal je de vinger weer van de kickhole, zodat je alle rook kunt inhaleren. Sommige bongs hebben geen kickhole. Bij deze bongs moet je de bowl optillen om alles te kunnen inhaleren. Het is maar net wat je prettig vindt!
  • Ice bong: een ice bong is een bong waarbij een uitsparingen aan de binnenkant van de holle pijp zitten. Hierdoor kun je ijs in de bong stoppen, waardoor de rook wordt gekoeld voordat je het inhaleert. Een veelgehoorde klacht van mensen die voor het eerst van een bong roken is dat de rook zo heet is. Wil je dat voorkomen? Koop een ice bong!
  • Bong grind: handig om te weten wanneer je een bong gaat kopen is de bong grind. Dit is het formaat van de fitting van de bowl. Klinkt ingewikkeld, hé? Kort gezegd: de opening waar je de bowl in steekt heeft een maat. De diameter van het gat verschilt namelijk per bong. Dit wordt aangeduid met ‘SG’. De meeste hebben als bong grind ‘SG14’. Dit staat voor een 14,5 mm opening. De bong grind is handig om te weten als je een nieuwe bowl wilt kopen, of bijvoorbeeld een vaporizer of water bubbler op je bong wilt aansluiten.
  • Percolator / Recycler / HoneyComb / Diffuser: deze lastige termen staan allemaal voor verschillende soorten filters. Dure glazen bongs hebben vaak speciale filters. De rook wordt dan door zo’n percolator of recycler geblazen voordat het je mond bereikt. Het resultaat: koelere rook, een fijner gevoel over de longen en een watershow aan de binnenkant van de bong waar de Efteling een puntje aan kan zuigen. Een fantastische feature op elke bong!

Een bong met vele percolator filters

Bong Kopen bij een Betrouwbare Headshop

Nu je weet waar je op moet letten kun je veilig een bong kopen! Maar je doet er verstandig aan om een betrouwbare headshop te zoeken. Je wilt natuurlijk niet dat je een hele andere bong krijgt thuisgestuurd. Of als hij stuk bij je aankomt, dan wil je gewoon een nieuwe. Gelukkig kun je bij terecht bij Dutch-Headshop. Bong kopen? De experts van de Dutch-Headshop klantenservice kunnen je helpen met al je vragen. Gaat er iets mis? Dan lossen ze het voor je op. Dé headshop voor het aanschaffen van een bong.

Jerry

Over de productexpert

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Via onderstaande buttons neem je snel en gemakkelijk contact met mij op!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>