fbpx

Vind de Beste Boekhouder!

Ontvang gratis tot 4 offertes van Boekhouders uit jouw regio.

Door:  Jerry van Es

Wil je een auto van de zaak gaan rijden? Dan kan een youngtimer een gunstige optie zijn! Met een youngtimer kom je namelijk in aanmerking voor de youngtimer regeling 2023, hiermee geniet je van een verlaagde bijtelling. In dit artikel vertellen we je alles over de youngtimer en bijbehorende fiscale voordelen!


Wat is een youngtimer?

Een youngtimer is een personenauto met een leeftijd tussen de 15 en 25 jaar. Youngtimers zijn erg populair onder zakelijke rijders vanwege hun zogenaamde youngtimer regeling. Dit is een financiële compensatie van de Belastingdienst waarbij ondernemers die een youngtimer rijden profiteren van een verlaagde bijtelling.

Naast deze regeling biedt een youngtimer als zakelijke auto nog meer belastingtechnische voordelen. Zo mag je ook onderhoud- en brandstofkosten opgeven als aftrekpost. Hiermee is een youngtimer auto voor ondernemers gunstiger als een nieuwe auto.


Bijtelling youngtimer

De belangrijkste reden waarvoor men een youngtimer aanschaft is de gunstige bijtelling. De bijtelling van een youngtimer is in vergelijking tot een nieuwe auto erg voordelig. De youngtimer bijtelling wordt namelijk berekend over de dagwaarde in plaats van over de cataloguswaarde. 

Voor een nieuwe auto betaal je 22% bijtelling over de cataloguswaarde. Voor een youngtimer betaal je 35% bijtelling over de dagwaarde. Hoewel het bijtellingspercentage van een youngtimer hoger ligt, valt de bijtelling vaak alsnog lager uit. Dit komt omdat in veel gevallen de dagwaarde van een youngtimer erg laag is

Soort auto

Bijtelling

Youngtimer

35% over de dagwaarde

Normale benzine/diesel auto (< 15 jaar)

22% over de cataloguswaarde

Elektrische auto (< 15 jaar)

16% over de cataloguswaarde


Youngtimer kosten berekenen

Bijtelling over een youngtimer bereken je als volgt: begin met het berekenen van 35% over de dagwaarde. Dit bedrag vermenigvuldig je vervolgens met jouw belastingtarief.

Je belastingtarief is 37,01% in belastingschijf 1 en 49,50% in belastingschijf 2. De uitkomst van deze vermenigvuldiging zijn de bijtelling kosten over een jaar.

Rekenvoorbeeld
De dagwaarde van jouw youngtimer is €4.000. De bijtelling youngtimer komt dan uit op €4.000 x 0,35 = €1.400.

Als je binnen het laagste belastingtarief van 37,07% valt, dan is je bijtelling 0,3701 x €1.400 = €518 per jaar (€43 per maand).

Vergelijk offertes en bespaar!

Vergelijk offertes en bespaar!

Benieuwd welke boekhouder het beste bij jouw situatie past? Klik op de knop hieronder en vergelijk direct tot 4 prijsopgaven van boekhouders in jouw regio!


Wat zijn de nadelen en voordelen van een youngtimer?

Youngtimer voordelen

Het aanschaffen van een youngtimer brengt verschillende voordelen met zich mee. Deze zetten we hieronder voor je op een rijtje!

Pluspunten
  • Je betaalt bijtelling over de dagwaarde i.p.v. cataloguswaarde;
  • Lage bijtelling, dus lage maandelijkse kosten;
  • Je mag kosten zoals benzine en parkeergeld aftrekken van je winst;
  • De bijtelling wordt elk jaar opnieuw berekend aan de hand van huidige dagwaarde.

Youngtimer nadelen

Het aanschaffen van een youngtimer brengt ook enkele nadelen met zich mee. Deze zetten we hieronder voor je op een rijtje!

Minpunten
  • Werken slecht met een klein aantal merken, hierdoor zijn je opties beperkt en maak je wellicht niet de beste keuze
  • Niet de goedkoopste (ook niet de duurste)

Kan ik een privé youngtimer omzetten naar zakelijk

Wil je jouw prive youngtimer zakelijk rijden? Dat kan! Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo kan de bank om een taxatierapport van de auto vragen zodat zij de dagwaarde kunnen bepalen. In de praktijk komt dit niet heel vaak voor.

Op zoek naar een goede boekhouder?
Laat je je graag adviseren over de youngtimer regeling 2023? Of kamp je met andere financiële vragen?


Via onze website vind je gemakkelijk de beste boekhouder! Een boekhouder is geschikt voor verschillende klussen, van een jaarrekening opstellen tot aan financieel advies.


Vul ons formulier in en vergelijk vrijblijvend een aantal verschillende boekhouder kosten!


Wanneer is een auto een youngtimer volgens de belastingdienst?

Een auto valt onder de categorie ‘youngtimer’ zodra deze tussen 15 en 25 jaar oud is. Het is de categorie auto’s die qua leeftijd net voor de ‘old timers’ valt.

Hoeveel bijtelling zit er op een youngtimer?

Voor een youngtimer betaal je 35% bijtelling over de dagwaarde. De dagwaarde is het bedrag dat de youngtimer op een gegeven moment waard is.

Wat is de dagwaarde van een youngtimer?

De precieze dagwaarde verschilt per youngtimer. De dagwaarde van een youngtimer wordt bepaald afhankelijk van het merk, de technische staat, het onderhoud en eventuele aanwezigheid van bijzondere opties of uitvoeringen.

Verdwijnt de youngtimer regeling?

Het is nog niet bekend of de youngtimer regeling verdwijnt. Wel zijn er steeds meer organisaties en politieke partijen die van de regeling af willen. Zij vinden het oneerlijk dat mensen financieel voordeel behalen uit oude milieuvervuilende auto’s.


Jerry van Es

About the author

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.

Vergelijk offertes en bespaar!

Benieuwd welke boekhouder het beste bij jouw situatie past? Klik op de knop hieronder en vergelijk direct tot 4 prijsopgaves van boekhouders in jouw regio!

>