fbpx

Vind de Beste Boekhouder!

Ontvang gratis tot 4 offertes van Boekhouders uit jouw regio.

Door:  Jerry van Es

Om jouw bedrijf te representeren, maak je representatiekosten. Hierbij kan je denken aan zakelijke diners, feesten of relatiegeschenken. Deze kosten mogen tot een bepaalde grens van de winst afgetrokken worden. Benieuwd hoe dit precies werkt? In dit artikel leggen we het je uit!


Wat zijn representatiekosten?

Representatiekosten zijn de kosten die je als ondernemer maakt om jouw bedrijf te presenteren, zonder dat hier een tegenprestatie tegenover staat. Hierbij kan je denken aan: zakelijke diners, feesten en/of relatiegeschenken.


Representatiekosten vallen onder ‘gemengde kosten’ en zijn daarmee deels aftrekbaar van de winst. De winst waarover je dan nog belasting betaalt wordt dan lager!

Zijn representatiekosten aftrekbaar?

Representatiekosten zijn deels aftrekbaar van de winst en mogen op twee manieren berekend worden, namelijk: via de vastgestelde drempel regeling of de 80/20-regeling. Je kan zelf kiezen welke optie in jouw geval het voordeligst is!

Vastgestelde drempel regeling
Voor de gemengde kosten, heeft de Belastingdienst een drempel ingesteld op € 4.700. De eerste € 4.700 zijn dan niet aftrekbaar van de winst. Gemengde kosten die boven deze drempel uitkomen mogen wél volledig van de winst afgetrokken worden.

TIP! Veel kleine ondernemers zullen deze drempel van € 4.700 aan gemengde kosten niet bereiken, zij kunnen beter gebruik maken van de 80/20-regeling!

80/20-regeling
De 80/20-regeling stelt dat 80% van de totale representatiekosten aftrekbaar is. De overige 20% mag je niet van de winst aftrekken. In veel gevallen is deze optie voor kleine ondernemers en ZZP’ers het voordeligst!

TIP! Liggen jouw representatiekosten boven de € 23.500? Dan is de vastgestelde drempel regeling de voordeligste optie. Kom je niet boven dit bedrag uit? Dan is de 80/20-regeling de voordeligste optie.

Wist jij dat een goede boekhouder jou meer geld oplevert dan dat deze kost? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.


Representatiekosten voorbeelden

Er is veel verwarring rondom de vraag: ‘welke kosten vallen nu wel en niet onder representatiekosten?’ Top-X zet het daarom voor je op een rijtje! Onderstaand zie je welke kosten volgens de Belastingdienst wel en niet onder representatiekosten vallen:
Voorbeeld WEL representatiekosten
  • Zakelijke lunch en diners
  • Organisatiekosten aan zakelijke feesten en evenementen
  • Bijdragen aan feesten en evenementen
  • Bedrijfskleding met opdruk van logo
  • Relatiegeschenken
  • Congressen en recepties
  • Reis- en verblijfkosten (max. € 1.500 per jaar)
Voorbeeld GEEN representatiekosten
  • Kleding zonder opdruk van logo
  • Persoonlijke verzorging
  • Vaartuigen voor representatieve doeleinden

Representatiekosten en BTW

Over bepaalde representatiekosten is BTW aftrekbaar. Zo mag je bijvoorbeeld over een relatiegeschenk tot maximaal 227,- euro excl. BTW, de betaalde BTW van de winst aftrekken. BTW over horecabestedingen is niet aftrekbaar. Echter, organiseer je een lunch op kantoor en doe je hiervoor zelf de inkopen? Dan zijn de representatiekosten BTW wel weer aftrekbaar, mits je onder de grens van 227,- euro exclusief btw per gast blijft.

Een boekhouder die je meer oplevert dan kost?
Een boekhouder houdt alle financiële transacties voor je bij, kan jouw jaarrekening opstellen en zorgt voor de BTW-aangifte. Daarnaast kan een boekhouder zich ook over de representatiekosten ontfermen. Top-X werkt samen met de beste boekhouders! Via onze website vind je dan ook gemakkelijk een geschikte boekhouder!

Benieuwd naar de kosten van een boekhouder? Vul dan ons formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend een aantal offertes van verschillende geschikte boekhouders! Zo kun je gemakkelijk vergelijken en zelf beslissen verder contact op te nemen!


FAQ

Wat is het verschil tussen reclamekosten en representatiekosten?

Reclamekosten zijn 100% aftrekbaar van jouw winst, representatiekosten maar 80%. Onder representatiekosten vallen de kosten die je als ondernemer maakt om jouw bedrijf te presenteren zonder dat hier een tegenprestatie tegenover staat. Bij reclamekosten staat er wel een tegenprestatie tegenover, denk aan: folders, advertenties, reclamespotjes, etc.

Hoeveel representatiekosten mag je aftrekken?

Je mag alle representatiekosten boven de drempel van €4.700 aftrekken of 80% van de totale representatiekosten aftrekken.

Zit er een verschil tussen representatiekosten en relatiegeschenken?

Relatiegeschenken vallen onder ‘representatiekosten’. Relatiegeschenken zijn daarmee beperkt aftrekbaar.

Wat zijn de meest voorkomende representatiekosten als ZZP’er?

De meest voorkomende representatiekosten ZZP zijn relatiegeschenken, tickets voor congressen of seminars en reis- en verblijfskosten.

Jerry van Es

About the author

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.

Vergelijk offertes en bespaar!

Benieuwd welke boekhouder het beste bij jouw situatie past? Klik op de knop hieronder en vergelijk direct tot 4 prijsopgaves van boekhouders in jouw regio!

>