fbpx

Vind de Beste Boekhouder!

Ontvang gratis tot 4 offertes van Boekhouders uit jouw regio.

Door:  Jerry van Es

Ben jij als particulier bij een bedrijf ingehuurd voor een klus? Of heb jij als particulier een product verkocht aan een zakelijke partij? Als particulier stuur je dan geen factuur, maar een kan je een kwitantie maken.

In dit artikel vind je alle informatie over het opstellen van een kwitantie én een kwitantie voorbeeld die je gratis kan downloaden en aanpassen!


Wat is het verschil tussen een kwitantie en een factuur?

Een kwitantie lijkt in eerste instantie erg op een factuur, toch zijn er belangrijke verschillen. Waar een factuur uitgereikt wordt tussen twee zakelijke partijen, wordt een kwitantie uitgereikt tussen een particulier en een zakelijke partij. Daarnaast mag op een kwitantie geen BTW vermeld worden, particulieren hebben immers geen BTW-nummer.

Een factuur geldt als zakelijke afname en bevat onder andere een beschrijving van het geleverde product/dienst, een BTW-tarief en een volgnummer. Een kwitantie geldt als betaalbewijs dat aangeeft dat een bedrijf zijn schuld heeft voldaan bij een particulier.

Kwitantie maken; dit moet erop staan!

Een kwitantie particulier moet aan een aantal eisen voldoen om als geldig document gezien te worden. Zo zijn er een aantal verplichte gegevens die op elke kwitantie vermeld moeten worden.

Verplichte gegevens die op een kwitantie vermeld moeten worden zijn:

  • Beschrijving geleverde goederen/diensten
  • Hoeveelheid goederen/diensten
  • Het exacte bedrag voor geleverde goederen/diensten
  • Datum van afgifte
  • Naam en handtekening leverende partij
  • Naam afnemende partij

Naast deze verplichte gegevens, zijn er ook een aantal optionele gegevens die op de kwitantie vermeld kunnen worden. Het benoemen van deze gegevens is dus géén verplichting!

Optionele gegevens die op een kwitantie vermeld kunnen worden zijn:

  • Bankgegevens leverende partij, zo weet de afnemende partij waar het geld naar overgemaakt kan worden.
  • Adresgegevens leverende partij
  • Adresgegevens afnemende partij

Zelf als particulier een kwitantie maken

Wil je een kwitantie maken? Dit kan op verschillende manieren! Een kwitantie kan opgesteld worden via een boekhoudprogramma, via Word of via Canva. Hieronder lichten we alle mogelijke opties aan je toe!

Via een boekhouder

De beste manier om een kwitantie op te stellen is via een boekhoudprogramma. Via een boekhoudprogramma zet je eenvoudig en snel een kwitantie in elkaar, waarna je deze direct op kunt slaan en aan jouw opdrachtgever kan sturen!

Boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf €9,95 per maand. Deze kosten verdien je zo terug met de tijd die je bespaart als wanneer je een kwitantie zelf maakt in Word.  Klik hier en maak via e-Boekhouden.nl snel & gemakkelijk gratis je kwitantie aan! 

Het beste boekhoudprogramma voor het opstellen van een kwitantie is e-boekhouden. Naast dat dit programma erkend is door de Belastingdienst, is het ook nog eens gratis voor startende ondernemers!

Via Word

Een tweede manier waarop je een kwitantie kan maken, is via Word. Voor Word zijn er twee opties wat betreft het opstellen van een kwitantie, namelijk: zelf maken of een template downloaden.

Voor Word zijn er gratis templates beschikbaar die je zelf in kan vullen en op kan slaan. Heb je liever een eigen ontwerp? Dan kan je ook zelf een kwitantie opstellen in Word. Het opstellen van een kwitantie via Word kost je wel meer tijd dan via een boekhoudprogramma.

Via Canva

Canva is een gratis tool dat beschikt over verschillende sjablonen die je gratis kunt downloaden en opslaan. De tool beschikt over vele verschillende sjablonen: van facturen tot een jaarrekening opstellen.

Canva beschikt alleen over sjablonen voor facturen, voor een kwitanties zou je dus mogelijk enige aanpassingen in het sjabloon moeten doorvoeren!

Klik hier om direct naar Canva te gaan!


Kwitantie voorbeeld

Direct een kwitantie maken? Download dan deze gratis voorbeeld kwitantie! Via onderstaande link stel je gemakkelijk een eigen kwitantie op. Stuur hem naar jouw afnemer(s) en zorg dat ook jouw administratie zo op orde blijft!

Kwitantie voorbeeld

Kwitantie en de belastingdienst; hoe zit dat?

Het opgeven van inkomsten uit kwitanties aan de Belastingdienst is verplicht. Inkomsten uit kwitanties vallen onder ‘inkomsten uit overig werk’. Deze inkomsten dienen jaarlijks tijdens de inkomstenbelasting aan de Belastingdienst opgegeven te worden.

Doe je dit niet? Dan ziet de Belastingdienst dit gedrag als belastingontduiking, dit is strafbaar. Let daarom op dat je inkomsten uit kwitanties jaarlijk bij de Belastingdienst opgeeft!


Jerry van Es

About the author

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.

Vergelijk offertes en bespaar!

Benieuwd welke boekhouder het beste bij jouw situatie past? Klik op de knop hieronder en vergelijk direct tot 4 prijsopgaves van boekhouders in jouw regio!

>