fbpx

Vind de Beste Boekhouder!

Ontvang gratis tot 4 offertes van Boekhouders uit jouw regio.

Door:  Jerry van Es


Voordelig een fiets van de zaak gebruiken? Met ingang van de fietsregeling in 2020 is dit een stuk gemakkelijker geworden. Je betaalt nu alleen een vast percentage aan bijtelling voor privégebruik. In dit artikel leggen we je alles rondom de zakelijke fiets uit!

Wat is een fiets van de zaak?

Een fiets van de zaak is een zakelijke fiets die werkgevers hun werknemers kunnen aanbieden. Dit geldt voor alle soorten fietsen, van standaard fietsen tot e-bikes. De fiets mag naast zakelijk gebruik, óók onbeperkt privé gebruikt worden.


Als werkgever zijn er verschillende mogelijkheden om jouw werknemers (of jezelf) een fiets van de zaak aan te bieden. Zo kan de fiets eigendom van de werkgever blijven of eigendom van de werknemer worden. In het laatste geval worden de kosten voor de fiets bij het loon van de werknemer opgeteld.

Zakelijke fiets en bijtelling

Net als met een auto van de zaak, betaal je ook over een fiets van de zaak bijtelling voor het privégebruik. De bijtelling voor een zakelijke fiets bedraagt 7% over de cataloguswaarde van de fiets. De bijtelling wordt dan jaarlijks opgeteld bij het bruto jaarsalaris van de werknemer. 

Rekenvoorbeeld: stel, jouw fiets van de zaak heeft een cataloguswaarde van €2.000. De bijtelling over deze fiets bedraagt dan €2.000 x 0,07 = €140 per jaar. Dit komt neer op €11,70 per maand voor een zakelijke fiets.

Benieuwd of een zakelijke fiets fiscaal voordelig is voor jouw situatie? Bespreek het met een boekhouder! Top-X werkt samen met de beste boekhouders. Vul ons formulier in en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van verschillende boekhouders! Zo heb je direct een indicatie van de kosten van een boekhouder.

Kan ik ook gebruik maken van een fiets van de zaak als ZZP’er?

Ook als eenmanszaak of ZZP’er kan je gebruik maken van een fiets van de zaak. Je schaft de fiets van de zaak ZZP dan aan als bedrijfsvermogen. Een voorwaarde hiervoor is dat de fiets minimaal 10% zakelijk gebruikt zal worden. Alle kosten voor de fiets (aanschafkosten, reparaties, onderhoud en verzekering) mag je aftrekken van jouw winst. Daarnaast betaal je óók als ZZP’er 7% bijtelling over de fiets van de zaak.

Voordelen fiets van de zaak

Er zitten verschillende voordelen aan een fiets van de zaak, zowel voor werkgever als voor werknemer. Wat deze voordelen zijn lees je hieronder!

Voordelen werkgever

  • Je draagt bij aan de gezondheid van jouw werknemers
  • Geen invloed op WKR
  • Kosten voor een zakelijke fiets mogen van de winst afgetrokken worden

Voordelen werknemer

  • Fiscaal aantrekkelijk door inhouding brutoloon
  • Kosten voor onderhoud, verzekering en reparaties zijn voor werkgever
  • Geen grote investering in een fiets
  • Zakelijke fiets mag óók privé gebruikt worden

Op zoek naar een specialist voor jouw boekhouding?

Een goede boekhouder levert je meer op dan dat je maandelijks kwijt bent. Niet alleen omdat je veel meer tijd hebt om aan je onderneming te werken, maar ook omdat deze weet te profiteren van alle fiscale truucjes die er zijn. Via ons is het mogelijk om gratis 4 offertes te ontvangen op basis van jouw wensen. Dit is volledig vrijblijvend en gratis.


FAQ

Hoe duur mag een fiets van de zaak zijn?

Er zit geen grens aan wat een fiets van de zaak mag kosten. In alle gevallen betaal je 7% bijtelling.

Wie betaalt de fiets van de zaak?

Als de fiets eigendom van de werkgever blijft, betaalt de werkgever de fiets en betaalt de werknemer alleen bijtelling. Als de fiets eigendom van de werknemer wordt, betaalt de werknemer de fiets en bijtelling via loon.

Hoeveel bijtelling zit er op een fiets van de zaak?

Op een fiets van de zaak zit 7% bijtelling. Dit betaal je over de cataloguswaarde van de fiets.

Jerry van Es

About the author

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.

Vergelijk offertes en bespaar!

Benieuwd welke boekhouder het beste bij jouw situatie past? Klik op de knop hieronder en vergelijk direct tot 4 prijsopgaves van boekhouders in jouw regio!

>