fbpx

Vind de Beste Boekhouder!

Ontvang gratis tot 4 offertes van Boekhouders uit jouw regio.

Door:  Jerry van Es

Een auto nodig voor jouw onderneming? Bij het aanschaffen van een auto kan je op de auto op de zaak zetten of privé aanschaffen. In dit artikel leggen we je uit wanneer je een auto het beste privé of zakelijk aanschaft!


Auto zakelijk rijden

Als ondernemer kan je een auto op de zaak kopen, de auto komt dan op de bedrijfsbalans te staan. Zodra je een zakelijke auto koopt, zijn er twee mogelijke opties: de auto op de zaak zetten of de auto privé kopen. Beide opties leggen we aan je uit!

Auto op de zaak zetten

Je kan een auto op de zaak zetten, de auto staat dan op naam van jouw onderneming en behoort tot het ondernemingsvermogen. Wanneer de auto bijna alleen maar zakelijk gebruikt wordt, mogen alle kosten (aanschafkosten, btw, brandstofkosten en onderhoudskosten) van de winst afgetrokken worden. 

Wanneer je de auto bijna alleen maar zakelijk gebruikt, ofwel minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt, betaal je geen bijtelling over de auto. Ben je van plan meer dan 500 kilometer per jaar te rijden voor privédoeleinden? Dan betaal je wel bijtelling over de auto.

Auto privé kopen

Je kan een zakelijke auto ook privé kopen. De auto staat dan op eigen naam en behoort tot het privévermogen. Bij zakelijk gebruik van de auto kunnen de kilometers dan gedeclareerd worden bij het bedrijf. Per kilometer wordt €0,19 vergoedt.

LET OP! Zodra je een zakelijke auto privé koopt, zijn alle kosten privé en dus niet aftrekbaar van de winst.

Op zoek naar een boekhouder die je kan adviseren wat het meest gunstig is in dit soort situaties? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Een goede boekhouder levert meer op dan dat hij of zij jou kost!

Waarom de auto op de zaak zetten?

Wanneer je een auto op de zaak zet profiteer je van verschillende belastingvoordelen. Allereerst mag je alle autokosten (aanschafkosten, brandstof, parkeerkosten, onderhoud en verzekeringen) van je winst aftrekken. Je betaalt dan minder belasting.


Reken je de auto volledig tot bedrijfsvermogen? Dan mag je ook nog de BTW over de aanschaf, onderhoud en gebruik van de auto als voorbelasting afschrijven. Dit kan een behoorlijk bedrag schelen!


Voordelen auto op de zaak

  • Je profiteert van verschillende belastingvoordelen.

  • Je mag autokosten van de winst aftrekken, hierdoor betaal je minder belasting.

  • Je mag BTW afschrijven als voorbelasting over de auto.

Auto op de zaak of privé?

De keuze om jouw auto op de zaak of privé te zetten is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

  • Kilometers, hoeveel ben je van plan zakelijk te rijden? En hoeveel privé?
  • Type auto, duurdere auto’s kosten meer bijtelling.
  • Verwachte autokosten, met een auto op de zaak mag je alle autokosten van de winst aftrekken.
  • Administratie, een privé auto zakelijk rijden vraagt veel administratief werk.

Met deze informatie kan je een keuze te maken wat voor jouw situatie de beste optie zal zijn. Rijd je minder dan 500 kilometer privé? Dan is een auto op de zaak vaak de voordeligste optie. Rijd je meer dan 500 kilometers privé? Dan kan het soms voordeliger zijn €0,19 cent per zakelijke kilometer op te geven.


Een boekhouder die je meer oplevert dan kost?
Een boekhouder houdt alle financiële transacties voor je bij, kan jouw jaarrekening opstellen en zorgt voor de BTW-aangifte. Daarnaast kan een boekhouder zich ook over de representatiekosten ontfermen. Top-X werkt samen met de beste boekhouders! Via onze website vind je dan ook gemakkelijk een geschikte boekhouder!

Benieuwd naar de kosten van een boekhouder? Vul dan ons formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend een aantal offertes van verschillende geschikte boekhouders! Zo kun je gemakkelijk vergelijken en zelf beslissen verder contact op te nemen!


FAQ

Kan je een auto op de zaak zetten bij een eenmanszaak?

Ja, ook met een eenmanszaak kan je een auto op de zaak zetten. De auto valt dan onder het ondernemersvermogen

Kan je een 15 jaar oude auto op de zaak zetten?

Ja, een 15 jaar oude auto kan op de zaak gezet worden. Auto’s van deze leeftijd vallen onder de youngtimer regeling. De bijtelling over youngtimers bedraagt 35% van de dagwaarde en is daarmee extra gunstig.

Jerry van Es

About the author

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.

Vergelijk offertes en bespaar!

Benieuwd welke boekhouder het beste bij jouw situatie past? Klik op de knop hieronder en vergelijk direct tot 4 prijsopgaves van boekhouders in jouw regio!

>