fbpx

Vind de Beste Boekhouder!

Ontvang gratis tot 4 offertes van Boekhouders uit jouw regio.

Door:  Jerry van Es

De accountantsverklaring opstellen: wanneer jij een eigen jaarrekening hebt samengesteld is dit eigenlijk onmisbaar. Zonder deze verklaring kan de overheid immers niet weten of je jaarrekening wel legitiem is!

Wij gaan je in dit artikel dan ook alles vertellen wat je moet weten over deze verklaring. Zo gaan wij in op de accountantsverklaring kosten en een accountantsverklaring aanvragen. Op deze manier wordt dit een appeltje eitje.

Wat is een Accountantsverklaring?

De accountantsverklaring is een verklaring die een accountant aflegt over de door jouw opgestelde jaarrekening. In deze verklaring bevestigt de accountant dat hij de financiële historie niet in twijfel trekt.  Zo’n verklaring is in sommige gevallen nodig omdat de overheid en/of de KVK (Kamer Van Koophandel) anders niet kunnen vaststellen of deze cijfers legitiem zijn. 


Helaas zijn er in het verleden namelijk wel eens mensen geweest die dachten een deel van bijvoorbeeld de inkomstenbelasting te kunnen ontduiken door de verklaring niet naar waarheid in te vullen.

En omdat een accountant een specialist is op het gebied van boekhouding zien zij hier doorheen. Zo wordt voorkomen dat je dus kan rommelen met de cijfers. Deze verklaring heb je nodig om te kunnen bewijzen dat je de jaarrekening naar echtheid hebt ingevuld.


Wat kost een accountantsverklaring?

Waarschijnlijk ben je wel benieuwd naar de kosten van een accountantsverklaring. Een accountantsverklaring laten maken heeft helaas een prijskaartje. Gemiddeld kost een accountantsverklaring tussen de 1.000 en 4.000 euro.

En ja, dat is behoorlijk wat geld. Hoeveel dit exact is heeft natuurlijk te maken met bij welke accountant je dit laat doen. De één is hierin vaak goedkoper dan de ander of juist weer duurder. 

Echter is het ons wel opgevallen dat accountants in de grote steden als Amsterdam vaak een hogere prijs vragen voor zo’n verklaring. Dit kan er onder andere mee te maken hebben dat ze ook in een duurder pand zitten en een bekender accountantskantoor zijn. Als je hierop dus een beetje wil besparen kan je beter kijken naar een accountant in de randstad.

Vergelijk offertes en bespaar!

Benieuwd welke boekhouder het beste bij jouw situatie past? Klik op de knop hieronder en vergelijk direct tot 4 prijsopgaven van boekhouders in jouw regio!


Welke soorten accountantsverklaringen zijn er?

Dit is vaak een onbekend punt. Maar er zijn verschillende soorten accountantsverklaringen. En wanneer jij denkt aan een accountantsverklaring aanvragen is het wel zo handig dat je ook daadwerkelijk weet welke je nodig hebt natuurlijk. 

Om het voor jou daarom lekker makkelijk te maken hebben wij hieronder de verschillende soorten accountantsverklaringen op een rijtje gezet. Dat scheelt jou weer zoeken naar de juiste verklaring!

Controleverklaring

Allereerst willen wij even ingaan op de controleverklaring accountant. Wat voor een soort accountantsverklaring is dit? De naam verklapt dit al een beetje, maar een controleverklaring is de uitkomst van een controleopdracht die is uitgevoerd door een accountant.

Bij zo’n controleopdracht controleert de accountant of de financiële verantwoording van een organisatie een betrouwbare en duidelijke weergave is van de financiële situatie van het bedrijf op een bepaald moment. Hierbij worden ook gekeken naar de wet- en regelgeving die op dat moment van toepassing is op de verantwoording. Dit kan overigens alleen gedaan worden door een RA-accountant.

Samenstellingsverklaring

En dan de samenstellingsverklaring accountant. Wat is zo’n verklaring dan precies? Bij een samenstellingsverklaring wordt een verklaring gegeven over een jaarrekening of een ander financieel overzicht. Dit wordt meestal gedaan door een AA-accountant.

Deze AA-accountant moet zich houden aan een strikte gedragscode en moet de samenstellingswerkzaamheden uitvoeren volgens de gestelde standaard. De samenstellingsverklaring is tevens vertrouwelijk en mag niet openbaar gemaakt worden zonder de toestemming van de opdrachtgever.

Beoordelingsverklaring

Tot slot heb je ook nog de beoordelingsverklaring accountant. Zo’n beoordelingsverklaring is net wat anders dan de controleverklaring. Het grote verschil is dat een beoordelingsverklaring een lagere mate van zekerheid biedt.

Bij een controleverklaring wordt namelijk de werking van het interne beheersingssysteem getoetst. Echter is dit bij een beoordelingsverklaring maar minimaal aan de orde. Vaak is dit wel de goedkoopste verklaring, maar dat dan wel met minder zekerheid.


Wat moet er in een accountsverklaring staan

Wij hebben nu de verschillende soorten accountantsverklaring kort met je behandelt. Maar het is ook belangrijk dat je weet wat er allemaal precies in zo’n verklaring moet staan. De inhoud van een accountantsverklaring bespreken wij daarom ook nog in dit artikel

En om het wederom lekker eenvoudig te houden hebben wij de vereiste onderdelen hieronder op een rijtje gezet. Wanneer dit er allemaal in staat weet je zeker dat je goed zit.

De accountantsverklaring omvat dus:

  • Een vermelding op welke jaarrekening het onderzoek betrekking heeft
  • Welke wettelijke voorschriften van toepassing zijn op de jaarrekening
  • Een beschrijving van de reikwijdte van het onderzoek waarin ook staat aangegeven welke richtlijnen er zijn gebruikt door de accountant tijdens de controle
  • Het oordeel of de jaarrekening genoeg inzicht geeft en ook aan de gestelde regels voldoet
  • Een verwijzing naar zaken waar de accountant in het bijzonder aandacht aan heeft besteedt
  • Een vermelding van eventuele tekortkomingen die naar voren zijn gekomen tijdens het onderzoek
  • Een oordeel over de verenigbaarheid van het jaarverslag inclusief de jaarrekening

Wil jij meer weten over de accountantsverklaringVia deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen. 


Is een accountantsverklaring verplicht?

Laten we direct met de deur in huis vallen: een accountantsverklaring is echt niet verplicht. Toch kan het wel erg handig zijn. Een accountantsverklaring is in principe alleen verplicht als er ook een accountant betrokken is geweest bij het opstellen van de jaarrekening. Daarvoor moet de accountant dan een samenstellingsverklaring afgeven. 

Ook bij een BV is het verplicht om ieder jaar een accountantsverklaring aan te leveren. Bij een eenmanszaak hoeft dit bijvoorbeeld niet. Alleen de middelgrote- en grote rechtspersonen moeten een accountantsverklaring hebben in Nederland. 

Een accountantsverklaring is verplicht wanneer:

  • Je bedrijf 50 of meer medewerkers in dienst heeft
  • De netto-omzet van het bedrijf gelijk of groter dan 12 miljoen is
  • Het balanstotaal groter dan of gelijk aan 6 miljoen is

Wil jij meer weten over de accountantsverklaring ? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen. 


Kun je zelf een accountantsverklaring maken?

Een accountantsverklaring mag je helaas niet zelf maken. Hieraan zitten wat strenge eisen verbonden. Zo mag een samenstellingsverklaring worden samengesteld door zowel een accountant als een gecertificeerde boekhouder.

De jaarrekening wordt dan door de boekhouder of de accountant samengesteld. Een beoordelingsverklaring of controleverklaring moeten voldoen aan strengere eisen. Die mogen alleen worden uitgevoerd door een NBA-kantoor. Hierbij zitten alleen de NBA-gecertificeerde accountants aangesloten.


Accountantsverklaring aanvragen? Bespaar op de kosten

Wil jij besparen op de kosten die verbonden zijn aan een accountantsverklaring opstellen? Dan ben je bij ons op het goede adres. Bij ons van Top-X kan je namelijk super makkelijk besparen op de kosten van een boekhouder of accountant voor het opstellen van de accountantsverklaring.

Door je aanvraag zo duidelijk mogelijk in te vullen op ons formulier ontvang je tot maximaal 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox. Zo kies jij de beste accountant of boekhouder tegen de laagste prijs! En dit is uiteraard volledig vrijblijvend, je bent niet verplicht om hierop in te gaan.


Veelgestelde vragen

Hoe kom je aan een accountantsverklaring?

Een accountantsverklaring wordt samengesteld door een account dit aangesloten staat bij de NBA. Je kunt een accountantsverklaring dus niet zelf maken maar hebt hier altijd een accountant of boekhouder voor nodig.

Wanneer is een accountantsverklaring verplicht?

Een accountantsverklaring is in specifieke gevallen. Als het bedrijf bijvoorbeeld 50 medewerkers of meer heeft ben je verplicht een accountantsverklaring te laten maken. Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden. Klik op ons artikel om deze antwoorden te ontdekken.


Jerry van Es

About the author

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.

Vergelijk offertes en bespaar!

Benieuwd welke boekhouder het beste bij jouw situatie past? Klik op de knop hieronder en vergelijk direct tot 4 prijsopgaves van boekhouders in jouw regio!

>