fbpx

Publicatie datum: 15 september, 2023

Door: Sam

Beste VPN Aanbieder 2023

Beste VPN

NordVPN

Na het testen van meer dan 14 verschillende VPN providers zijn wij tot de conclusie gekomen dat NordVPN momenteel de allerbeste optie is. Dit is met stipt de beste VPN van 2023. Zo is deze aanbieder ontzettend betrouwbaar, snel en ook niet geheel onbelangrijk; betaalbaar. Als jij het belangrijk vindt dat je privacy goed gewaarborgd wordt dan is Nord VPN een juiste keuze. Verder is deze VPN uitermate geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een VPN-dienst voor het gebruik van Netflix.

Ben jij op zoek naar de beste VPN dienst van dit moment? Goed nieuws!

Wij hebben een uitgebreid onderzoek gedaan waarbij we maar liefst 34 uur onderzoek gedaan hebben naar de best geteste VPN-aanbieders van dit moment. Hierbij hebben we meer dan 26 verschillende bekende VPN-providers in Nederland met elkaar vergeleken.

De allerbeste opties vind je terug in onze Top 5 Beste VPN providers van 2023. Welke VPN het best is ontdek je in dit artikel!


Hoe hebben wij getest?

Om een betrouwbaar advies te geven hebben wij een unieke testmodus ontwikkelt, hierdoor weet je zeker dat je geen miskoop doet!

26

aanbieders getest

34

Uur onderzoek gedaan

78

 Ervaringen gecheckt

24

Webshops vergeleken


Top 5 Beste VPN's

Beste VPN van 2023:
1. NordVPN
Ontzettend betrouwbaar, snel en betaalbaar.

atlas vpn

Beste VPN voor hoge snelheden
2. atlasVPN
Is snelheid het belangrijkste voor je? Zoek dan niet verder dan atlasVPN.

Beste VPN voor beginners
3. Cyberghost
Super makkelijk in gebruik en eenvoudig te installeren.

Beste VPN voor Netflix
4. Surfshark
Enige VPN die het toelaat om een onbeperkt aantal apparaten gelijktijdig op de verbinding te gebruiken

Beste goedkope VPN 
5. Windscribe
 Standaard geleverd met 10 GB bandbreedte


Wat is de beste VPN van 2023?

Goed, je weet inmiddels wat meer over VPN diensten. Tijd om over te gaan naar het leukste gedeelte van dit artikel; wat is de beste VPN? Welke VPN server het best is vragen veel mensen zich af.

Wij hebben een uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste VPN van 2023. Doordat er ontzettend veel verschillende VPN-diensten zijn is het soms best lastig om de beste VPN hieruit te filteren.

Toch is het ons aardig gelukt en hebben we uiteindelijk een Top 5 Beste VPN-services weten te maken.

Elk van deze 5 opties uit deze lijst beschikt over unieke voordelen. Ook hebben we gekeken naar de beste VPN per gebruikssituatie.

Uiteraard lichten we uitgebreid toe waarom we nu juist voor deze VPN hebben gekozen. Alle VPN's uit onze lijst zijn voorzien van alle veiligheidseisen. Lees gauw verder en ontdek welke VPN het beste is van dit moment.

1.Nord VPN

9.3

Eindbeoordeling

Veiligheid

9.4

Snelheid

9.7

Functionaliteiten

9.2

Specificaties Nord VPN

Aantal servers: Meer dan 5000 in 59 landen

Torrents/P2P toegestaan: Ja

Apparaten gelijktijdig: 6

Compatible: Windows, Mac, iOS,Android, Linux

VPN protcocol: OpenVPN, IKEv2/IPsec, NordLynx

Geld terug garantie: 30 dagen

Na het testen van meer dan 14 verschillende VPN providers zijn wij tot de conclusie gekomen dat NordVPN momenteel de allerbeste optie is. Dit is met stipt de beste VPN van 2023.

Zo is deze aanbieder ontzettend betrouwbaar, snel en ook niet geheel onbelangrijk; betaalbaar. Als jij het belangrijk vindt dat je privacy goed gewaarborgd wordt dan is Nord VPN een juiste keuze.

Verder is deze VPN uitermate geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een VPN-dienst voor het gebruik van Netflix.

Via NordVPN kijk je alle films op Netflix, zelfs die van de Amerikaanse Netflix. Naast het bekijken van Netflix is deze VPN dienst ook uitermate geschikt voor het anoniem downloaden van torrents. Dit wordt gedaan via zogenaamde P2P-netwerken die werken via geheime servers.

Wanneer je een account neemt bij NordVPN kun je hier met maar liefst 6 verschillende apparaten toegang krijgen tot de versleutelde verbinding.

Hierbij maakt het niet uit wat voor soort apparaat je hebt, NordVPN is namelijk compatibel met Mac, Android en Windows. Ook hanteert NordVPN een 30 dagen geld terug garantie.

Mocht je onverhoopt niet tevreden zijn over de dienst, dan kun je gemakkelijk je geld terug vragen. Ideaal dus als je nog niet helemaal zeker bent van je zaak.

Deze geld terug garantie en de lage prijs per maand spreken ons enorm aan. Niet voor niets is dit dus een van de beste VPN-services van dit moment.

Kortom, in onze ogen is NordVPN momenteel met stipt de beste optie van 2023. Klik hier voor de beste prijs van deze VPN of lees onze review over NordVPN.

Voordelen Nord VPN

 • Allerbeste VPN provider voor allround gebruik
 • Keuze uit maar liefst 5000+ servers
 • gebruikKeuze uit maar liefst 5000+ servers

Nadelen  Nord VPN

 • Geen

2. atlasVPN

atlas vpn

9.2

Eindbeoordeling

Veiligheid

9.4

Snelheid

9.8

Functionaliteiten

8.9

Specificaties atlasVPN

Aantal servers: Meer dan 750 in 42 landen

Torrents/P2P toegestaan: Ja

Apparaten gelijktijdig: Onbeperkt

Compatible: Windows, MacOS, iOS, Android, Linux, Android TV, Amazon Fire TV

VPN protcocol: WireGuard, AES-256, ChaCha20 en IKEv2/IPsec

Geld terug garantie: 30 dagen

Uiteraard mag de VPN-dienst van het merk atlasVPN niet ontbreken aan deze lijst. Dit is in onze ogen een goede VPN-provider voor mensen die op zoek zijn naar de hoogst haalbare snelheid. Ook beschikt hij over een hele snelle 4k-streaming waardoor je geniet van de favoriete films en series met een fantastische resolutie en snelheid.

Deze VPN service maakt gebruik van de AES-256, ChaCha20 en IKEv2/IPsec protocollen met door WireGuard vervaardigde tunnels. 

We hebben deze op plek 2 gezet omdat - ondanks de fantastische snelheid - de klantenservice niet altijd even goed bereikbaar is en een reactie soms wat langer kan duren. Dit is uiteraard vervelend op de momenten dat je ze onmiddellijk nodig hebt. 

Toch is atlasVPN een geweldige aanbieder, helemaal als je op zoek bent naar de aller snelste VPN-aanbieder van dit moment. Zo krijg je met deze VPN-verbinding toegang tot maar liefst 750 verschillende servers die verspreid worden over meer dan 42 verschillende landen.

Je kunt, in tegenstelling tot veel andere VPN-diensten, onbeperkt apparaten verbinden met deze VPN, of dit een Mac, Windows, Android, IOS-apparaat is, maakt hierbij niet uit.

Uit verschillende snelheidstesten kwam naar voren dat dit een zeer snelle VPN-dienst is. Naast de snelheid scoort deze VPN service ook goed op het gebied van veiligheid en privacy.

Wil je graag ad omzeilen? Ook dat is geen probleem met atlasVPN. De service biedt namelijk een ad-blocker aan en maakt het ook mogelijk om e-mailbeveiliging in te schakelen. Al om al is dit een zeer goedkope en snelle optie en daarom verkozen tot beste VPN voor hoge snelheden. Je kunt hier meer lezen over de ervaringen met Atlas VPN.

Voordelen atlasVPN

 • Snelste VPN-dienst van dit moment
 • Beste VPN voor mensen die op zoek zijn naar een snelle 4k-streaming VPN-provider
 • Keuze uit meer dan 750 servers verspreid over 42 landen

Nadelen atlasVPN

 • Klantenservice is niet altijd even makkelijk te bereiken of reageren soms traag

3. CyberGhost

8.9

Eindbeoordeling

Veiligheid

8.6

Snelheid

9.2

Functionaliteiten

8.8

Specificaties CyberGhost

Aantal servers: Meer dan 6000 in 89 landen

Torrents/P2P toegestaan: Ja

Apparaten gelijktijdig: 7

Compatible: Windows, Mac, iOS, Android, Linux

VPN protcocol: OpenVPN, IKEv2/IPsec, Wireguard

Geld terug garantie: 45 dagen

Als jij op zoek bent naar een goede VPN providers voor beginners dan zouden we je aanraden om te kiezen voor CyberGhost.

CyberGhost is namelijk een VPN aanbieder die bekend staat om zijn geweldige gebruiksgemak. Kwa gebruiksvriendelijkheid is dit een van de betere providers die we tegengekomen zijn.

Zo is de VPN super makkelijk te installeren en ben je eigenlijk binnen enkele minuten ready to go. Dankzij de eigen applicaties krijg je snel en gemakkelijk inzicht in de beste keuze qua servers.

Verder beschikt deze VPN dienst over een breed scala aan verschillende servers waardoor je altijd een hoge snelheid haalt.

Ook het omzeilen van blokkades op basis van geografische gegevens zijn geen probleem voor deze VPN.

De veiligheid van deze VPN is goed te noemen, dit komt doordat er gebruik gemaakt wordt van het OpenVPN protocol, dit staat bekend als zeer veilig.

Ook slaat deze VPN-verbinding geen logs op, qua privacy zit het met deze dienst dus ook wel goed.

De apps van Cyberghost worden ondersteund op verschillende apparaten, denk hierbij aan Mac, Windows, IOS en Android.

Ook bevat de mobiele applicatie een adblocker en een tracking-blokker hierdoor zijn reclames verleden tijd.

Al met al mag deze goede VPN provider niet ontbreken aan onze top 5. 

Voordelen CyberGhost

 • Beschikt over maar liefst 6000 servers in 89 verschillende landen
 • Ontzettend makkelijk in gebruik
 • Ideaal voor gezinnen of voor grote kantoorruimtes

Nadelen  CyberGhost

 • Sommige van de server zijn traag op bepaalde tijdstippen

4. Surfshark VPN

8.6

Eindbeoordeling

Veiligheid

8.4

Snelheid

8.9

Functionaliteiten

8.1

Specificaties Surfshark

Aantal servers: Meer dan 3200 in 60 landen

Torrents/P2P toegestaan: Ja

Apparaten tegelijkertijd: Geen limiet

Compatible: Windows, Mac, iOS, Android, Linux

VPN protcocol: openvpn l2tp ipsec, Wireguard, Shadowsocks

Geld terug garantie: 30 dagen

Op nummer 4 van deze lijst van best geteste VPN providers vinden we de Surfshark VPN. Deze jonge VPN-dienst staat bekend om zijn lage prijzen is ideaal voor mensen die op meerdere apparaten gebruik willen maken van elke VPN.

Dit is namelijk de enige VPN service die het toelaat om een onbeperkt aantal apparaten gelijktijdig op de verbinding te gebruiken.

Het voordeel hiervan? Je kunt met je hele familie of gezin op de VPN verbinden, ideaal dus voor grotere gezinnen. Verder is dit een goede VPN-verbinding voor mensen die graag willen Netflixen via een VPN.

Ook qua veiligheid scoort deze VPN service goed. Zo beschikt hij over het OpenVPN protocol en beschikt hij over de AES-256-GCM encryptiestandaard.

Deze versleutelingstechniek is zeldzaam en wordt nog bijna nergens gebruikt. Uiteraard houdt deze aanbieder geen logs bij waardoor je internetverbinding helemaal veilig is.

Overigens slaat deze dienst wel je wachtwoorden en gebruikersnamen op, bovendien wordt ook je betaalinformatie opgeslagen. Goed om te vermelden is dat dit wel versleuteld is.

In onze ogen is dit de allerbeste VPN-verbinding voor het gebruik van Netflix, zo krijg je toegang tot maar liefst 15 verschillende Netflix bibliotheken. Of je nu Netflix Amerika of Netflix Spanje wil kijken: het kan allemaal.

Ook ondersteunt deze VPN bijna alle software. Of je nu een iOS of Android apparaat hebt. Verder werkt deze VPN ook met routers en smart-tv's en is er ondersteuning voor MacOS, Linux en Windows. De browser extensies voor Chrome en Firefox zijn ook handig.

Helaas hebben we ook een minpunt gevonden van deze VPN provider. Zo is de software niet in het Nederlands. Ook is de veiligheidssteekproef niet heel recent.

Toch kan deze VPN niet ontbreken in deze lijst met beste VPN providers. Samenvattend: een super goede VPN aanbieder die ideaal is voor het gebruik van Netflix.

Met deze VPN services kijk je zonder problemen als je favoriete series zonder dat je IP-adres hierbij zichtbaar wordt. 

Voordelen Surfshark VPN

 • Beste VPN voor Netflix
 • Geld terug garantie

Nadelen  Surfshark VPN

 • Software is niet Nederlands

5. Windscribe

8.2

Eindbeoordeling

Veiligheid

8.2

Snelheid

7.7

Functionaliteiten

8.8

Specificaties Windscribe

Aantal servers: Meer dan 4500 in 50 landen

Torrents/P2P toegestaan: Ja

Apparaten tegelijkertijd: Geen limiet

Compatible: Windows, Mac, iOS, Android, Linux

VPN protcocol: openvpn l2tp ipsec,Wireguard, Shadowsocks

Geld terug garantie: 30 dagen

Speelt budget een grote rol voor jou? Kies dan voor de Windscribe VPN. Na verschillende VPN-aanbieders getest te hebben, is dit in onze ogen de beste goedkope VPN.

Deze provider is gelokaliseerd in Canada. Het grootste voordeel van deze dienst is dat je hem als gratis abonnement kunt afsluiten.

Vanuit dit gratis abonnement is het vervolgens mogelijk om extra functionaliteiten toe te voegen aan je account.

Wanneer je voor een gratis account registreert dan krijg je standaard 10 GB bandbreedte waarmee je toegang hebt tot servers in 10 verschillende landen.

Hierbij kun je standaard gebruik maken van de volgende functionaliteiten kill switch, ad en track-blocking en zoveel gelijktijdige verbindingen als je zelf wilt.

Een ander voordeel van deze dienst is dat het bedrijf je de keuze geeft om te kiezen tussen twee verschillende protocollen: een beste VPN en een Proxy-protocol.

Beide protocollen worden beveiligd met 256-bit encryptie en een IP en DNS lekpreventie. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar komt er in de basis op neer dat je IP-adres en DNS-verzoek niet wordt gelekt.

Wanneer je gebruik maakt van het gratis abonnement kun je overigens niet gebruik maken van de Amerikaanse Netflix en BBC iplayer.

Voordelen Windscribe

 • Gratis abonnement mogelijk om mee te beginnen
 • Standaard geleverd met 10 GB bandbreedte

Nadelen  Windscribe

 • Gratis abonnement legt je bepaalde beperkingen op waardoor je niet alles kunt doen

Waar moet je op letten bij het kopen van een VPN?

Zoals je waarschijnlijk al hebt kunnen zien is het kopen van een goede VPN best een uitdaging. Zo zijn er veel verschillende elementen en criteria die je in je achterhoofd moet houden bij het uitzoeken van een goede VPN provider.

Om je op weg te helpen en je mee te nemen in de manier waarop wij deze test hebben gedaan, vind je hieronder de belangrijkste criteria voor het kiezen van de perfecte beste VPN verbinding. Door op deze zaken te letten weet je zeker dat je geen miskoop gaat doen.

Open VPN

Allereerst is het van belang dat de VPN provider OpenVPN ondersteunt. Dit is veruit de veiligste ondersteuning. Als je provider geen OpenVPN ondersteunt, ga dan tenminste voor IKEv2 dit is het beste alternatief (vooral voor mobiele apparaten).

Vestigingsland

Let bij het uitkiezen van je VPN provider altijd op het vestigingsland. Dit is het land waar de servers gelokaliseerd zijn.

Elk land heeft namelijk andere wetgeving, in de VS mag bijvoorbeeld meegekeken worden door de overheid. Als het jouw doel is om je privacy te waarborgen dan wil je hier dus rekening mee houden.

Abonnementsduur

Uiteraard is het ook belangrijk om te kijken naar de prijs en abonnementsduur. Gratis VPN services bestaan eigenlijk niet en vaak kun je dit alleen beperkt gebruiken.

Houd er bij het kiezen van een VPN ook rekening mee dat je vaak een abonnement voor een langere periode afsluit, je kunt hier niet zomaar onderuit. Vaak krijg je trouwens ook korting als je kiest voor een abonnement voor meerdere jaren.

Kortom: bij de beste VPN services betaal je vaak per maand. Een gratis VPN-verbinding is dan ook vaak een wassen neus. Voor het gebruik van een VPN verbinding moet je nu eenmaal betalen.

Software

Eigenlijk draaien alle Vpn-aanbieders middels software die te gebruiken is op een Windows of Mac device. Als je de VPN echter op mobiel wil gebruiken is het belangrijk om hier goed naar te kijken op voorhand. Niet alle Vpn-aanbieders ondersteunen namelijk software voor iOS, Android, apparaten.

Maximaal aantal apparaten

Bij het kiezen van een goede VPN is het belangrijk dat je rekening houdt met het maximaal aantal apparaten die je kunt verbinden met de VPN dienst.

Helemaal als je van plan bent om de VPN met meerdere mensen tegelijk te gaan gebruiken is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Alle VPN diensten uit deze lijst zijn te gebruiken met minimaal 6 gebruikers per maand.

Prijs

Uiteraard is het ook belangrijk om te kijken naar de prijs van de VPN aanbieder. De meeste VPN services maken gebruik van tijdelijke acties, we zouden je adviseren om hier niet te snel aan toe te geven.

Vaak zijn de 'acties' namelijk een manier van de aanbieder om je te verleiden tot een meerjarig contract. Onze voorkeur gaat altijd uit naar een jaarlijks contract, mocht de VPN niet bevallen dan kun je altijd na een jaar kiezen voor een ander alternatief.

Overigens bieden de meeste VPN providers wel een niet goed, geld terug garantie. Het kiezen van de beste betaalde VPN blijft dus lastig, kies echter wel voor een aanbieder die een laag tarief per maand rekent.


VPN's vergelijken: hoe hebben wij getest?

Je vraagt je misschien af: "Allemaal leuk en aardig, maar hoe hebben jullie deze top 5 beste VPN providers eigenlijk gemaakt?".

Om je een concreet beeld te geven van onze besluitvorming lichten we hieronder ons testproces uitgebreid toe.

Zo ontdek je precies op welke functionaliteiten we de VPN's met elkaar vergeleken hebben en hoe we dit precies hebben getest.

De Beste VPN vinden is namelijk niet zo makkelijk als het lijkt, hier gaat een uitgebreid test onderzoek aan vooraf.

Snelheid

Een van de belangrijkste criteria van de beste VPN services is dat hij een goede snelheid kan garanderen. Om die reden zijn we begonnen met het testen van de VPN's op snelheid. Elke VPN die in deze lijst van beste VPN server staat met hoge snelheden aankunnen. Een VPN gebruikt namelijk servers in Nederland waardoor hij soms sneller is dan elke vpn.

We hebben alle verschillende VPN's getest op een privénetwerk op ons kantoor in Purmerend. Hierbij hebben we steeds, maar 1 apparaat verbonden met de VPN providers zodat we een zo goed mogelijk beeld kregen van de snelheid.

Verder hebben we alle beste VPN diensten getest op drie verschillende apparaten: Windows, Mac en Android. Een goede VPN doet het in onze ogen op elk apparaat even goed, dus om die reden hebben we deze proef op de som genomen. We testen ook alles op zowel een Macbook Air als een Windows laptop om het advies over de beste VPN te geven.

Om de downloadsnelheid, uploadsnelheid en ping (latentie) te testen, gebruiken we de website SpeedTest.net,4 die tests uitvoert met en dan zonder beste VPN diensten.

Terwijl de download- en uploadsnelheid worden gemeten in megabits per seconde, wordt de latentie gemeten in milliseconden.

Nadat we deze cijfers hebben bepaald, berekenen we het verschil tussen de twee metingen in procenten, aangezien de natuurlijke snelheden van Macs en Windows-computers sterk uiteenlopen.

In het meest ideale geval is dit verschil niet groter dan 40%. Dit hangt echter af van veel verschillende variabelen. Denk hierbij aan de afstand tot de speciale servers, het besturingssysteem en het apparaat.

Veiligheid

Veel mensen die de beste VPN providers gebruiken doen dit omdat ze veel waarde hechten aan hun privacy. Zo willen ze hun surfgedrag beschermen. Denk hierbij aan domeinnaamservers (namen van websites) en hun IP-adressen.

Om die reden willen we weten of de VPN providers ervoor zorgen dat deze privé IP-adressen echt niet doorgelekt worden.

Deze lekken hebben we getest via de website DNSLeakTest.com Door het IP adres van mijn computer te vergelijken met de IP adressen die op de website verschijnen, kunnen we zien of er een DNS lek was met de VPN diensten of niet.

Om er zeker van te zijn dat er echt geen lekken zitten, testen we de VPN diensten vervolgens ook met de tool WebRTC. Dit is een soortgelijke tool waarbij we kunnen zien of IP-adressen gelekt worden of juist niet.

Prestaties

Naast de snelheid van de beste VPN providers is het ook van belang dat de beste VPN service beschikt over krachtige prestaties.

Omdat veel mensen een beste VPN verbinding gebruiken voor media zoals films en televisie, zoeken we daarom naar VPN's met toegang tot Netflix en grote torrent websites. Veel mensen willen bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix bekijken met hun gelijktijdige verbindingen. Voor een goede VPN provider zal dit geen probleem zijn.

Een andere functie waar we naar zoeken is split tunneling, waardoor gebruikers tegelijkertijd toegang hebben tot het VPN en het openbare netwerk. Dit zorgt voor een lagere bandbreedte, wat voor hogere snelheden kan zorgen. We geven ook de voorkeur aan dubbele of multi-hop VPN's, omdat ze gegevens meerdere keren versleutelen via meerdere servers.

Klantenservice & mobiele applicatie

Als laatste hebben we ook gekeken naar hoe de beste VPN providers omgaan met hun klanten. Een goede VPN service heeft wat ons betreft altijd een goede klantenservice.

Je betaalt voor een Virtual Private Network namelijk vaak een flink bedrag per maand, je wilt natuurlijk wel dat de VPN provider voldoet aan al je eisen.

Ook hebben we gekeken naar de mobiele applicatie. De beste VPN aanbieder heeft namelijk een goede applicatie waarin je makkelijk kunt werken.


Wat is een VPN?

Laten we beginnen bij het begin; wat is een VPN eigenlijk? VPN is een afkorting die staat voor Virtual Private Network. In het Nederlands zou dit neerkomen op een virtueel privénetwerk.

Een VPN verbinding kun je gebruiken om via je pc, smartphone of tablet te verbinden met een externe computer (op een andere locatie). Hierdoor kun je dus veilig surfen op het internet via de internetverbinding van de betreffende server.

Stel dat je bijvoorbeeld een VPN hebt die verbindt via een server in Finland, dan zal het lijken alsof jouw internet verbinding vanuit Finland komt en niet vanuit Nederland.

Het voordeel hiervan is dat je privacy beter gewaarborgd wordt en dat je toegang krijgt tot content die je normaliter niet in kunt zien.

Bovendien wordt de VPN-tunnel die gebruikt wordt om je internetverbinding te realiseren vaak versleuteld. Hierdoor is alle data ontoegankelijk en niet in te zien voor externe partijen.

Hoe werkt een VPN

Wat zijn de voordelen van een VPN?

Nu je weet wat een VPN precies is gaan we verder naar het volgende onderdeel: wat zijn eigenlijk de voordelen van een VPN-verbinding?

Een VPN-verbinding wordt voor verschillende doeleinden ingezet en kunt dus verschillende voordelen. De belangrijkste vind je hieronder:

Voordelen VPN verbinding
 • Dankzij een VPN kun je gemakkelijk geografische beperkingen omzeilen, hierdoor kun je video en muziek streamen op websites in landen waar dit normaal niet kan.
 • Met een VPN bekijk je extra media op Netflix en Amazon Prime.Je kunt jezelf gemakkelijk beschermen tegen spionage.
 • Niemand kan je ware locatie zien waardoor je anoniem kunt surfen op het internet.
 • Je log gegevens kunnen niet meer ingezien worden tijdens het downloaden van torrents en andere bestanden.

Veelgestelde VPN vragen

Waarom heb je een VPN nodig?

Door gebruik te maken van een VPN internet verbinding is het voor internetproviders, medebewoners, werkgevers en overheden lastiger om je surf gedrag in te zien.

Je hebt het misschien niet door, maar wanneer je aan het surfen bent op internet laat je continu allerlei persoonlijke gegevens achter. Al deze data wordt vervolgens weer gebruikt door grote websites waardoor je privacy in het geding komt.

Door de een goede VPN dienst te gebruiken voorkom je dit. VPN diensten zorgen er namelijk voor dat internetverkeer versleuteld is, hierdoor kunnen externe partijen niet meekijken in je surf gedrag.

Ook kun je beste VPN diensten gebruiken voor het omzeilen van geografische blokkades. Als je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van Netflix Amerika, kun je middels een goede verbinding toch toegang krijgen, terwijl dit via een reguliere internetverbinding niet mogelijk is.

Hoe werkt een VPN verbinding?

VPN's werken door de gebruiker te verbinden met een privéserver ( private internet access). Normaliter internet je via een publieke server.

Deze private server versleutelt het surfgedrag en de activiteit van de gebruiker in een tunnel en vervangt vervolgens het IP-adres. Hierdoor is de kans om gehackt te worden een stuk kleiner dan normaal gesproken. Private internet acces verkleint de kans dat je data op plekken komt waar je liever niet hebt dat het komt.

De meeste VPN-bedrijven hebben een aantal servers over de hele wereld (vaak servers in 90 landen of meer), zodat gebruikers zo lokaal mogelijk verbinding kunnen maken; hoe dichterbij de server, hoe hoger de snelheden tijdens de verbinding.

Sommige VPN's versleutelen het P2P verkeer van gebruikers zelfs meerdere keren via een groot aantal servers, een proces dat "multi-hop" wordt genoemd. Hierdoor is de VPN verbinding nog veiliger

Wanneer je surft via een VPN verbinding wordt al je surfgedrag versleuteld met de nieuwste technieken zoals AES-256, de SSL, of Secure Socket Layer, evenals SHA 2, het Secure Hash Algorithm.

Zodra de VPN de versleutelde tunnel creëert, worden de gegevens van de gebruiker naar de server verzonden met gebruikmaking van VPN-protocollen zoals TCP, Transmission Control Protocol, en L2TP, Layer 2 Tunneling Protocol.

Al deze jargon klinkt natuurlijk enorm lastig, gelukkig krijg je hier als gebruiker van een VPN server niks van mee. Je hoeft eigenlijk alleen te verbinden met de VPN verbinding en je kunt vervolgens zorgeloos surfen op het internet. Hierbij is je IP adres versleuteld waardoor je privacy helemaal gewaarborgd wordt

Voor wie is een VPN bedoeld?

VPN diensten zijn bedoeld voor iedereen die veel waarde hechten aan hun privacy en graag willen surfen op het internet zonder dat al hun surfgedrag opgeslagen wordt.

Ook is een VPN verbinding uitermate geschikt voor mensen die regelmatig gebruik maken van openbare WiFi-netwerken of mensen die veel reizen.

Ben je iemand die graag de Amerikaanse Netflix of andere streaming diensten bekijkt? Ook dan is de beste VPN providers iets waar je jezelf in zou moeten verdiepen. Dankzij een VPN verbinding is het namelijk mogelijk om geografische blokkades te omzeilen.

Of je nu een Windows, Mac of Android hebt, het kan allemaal met het gebruik van een VPN verbinding. Als jij het belangrijk vindt dat je online zo anoniem mogelijk bent dan is een VPN een juiste uitkomst voor je.

Gratis VPN of betaalde VPN?

Een vraag die we regelmatig voorbij zien komen is: 'Is een gratis VPN net zo goed als een betaalde VPN?'. In onze ogen is er een grote misvatting gaande onder vele consumenten.

Gratis VPN-aanbieders bestaan eigenlijk niet. Vaak is het zo dat VPN providers 'gratis' abonnementen aanbieden echter kun je dan lang niet gebruik maken van alle functionaliteiten.

In 9 van de 10 gevallen zit er gewoon een verdienmodel achter de gratis VPN aanbieders. Ook is het zo dat de meeste gratis VPN's geld verdienen door het doorverkopen van persoonlijke gegevens voor reclame en marketingdoeleinden.

Bovendien is het zo dat veel belangrijke privacy gerelateerde functionaliteiten niet goed werken. Zo is de encryptie vaak niet goed genoeg bij gratis VPN aanbieders waardoor je het risico loopt dat je gegevens op straat komen.

We zouden je dus niet aanraden om te kiezen voor een gratis VPN dienst. Simpelweg omdat dit verschillende risico's met zich mee brengt. Buiten de risico's hebben gratis VPN's allerlei beperkingen denk hierbij aan limieten op data, snelheid en downloaden.

Wat is de beste gratis VPN?

Overweeg je ondanks de risico's toch een gratis VPN verbinding maar vraag je je af welke VPN het beste is? Lees dan verder.

In onze ogen zijn er een aantal VPN providers die momenteel een goede gratis variant aanbieden. Het kiezen van de beste is echter lastig. Onze voorkeur gaat uit naar de volgende 3 VPN providers:Hotspot Shield, Windscribe, en ProtonVPN.

Deze VPN providers zijn overigens niet geheel gratis. Vaak kun je het virtual private network gratis gebruiken tot 500 MB. Wanneer je alle functionaliteiten wilt gebruiken moet je vaak overstappen naar een betaalde VPN. Welke betaalde VPN verbinding het best is lees je boven aan idit artikel.

Zijn VPN diensten in Nederland legaal?

Interneten via een VPN verbinding is in Nederland gelukkig gewoon normaal. Dit is lang niet vanzelfsprekend, in Rusland en China is het bijvoorbeeld alleen toegestaan om een VPN verbinding te gebruiken die door de overheid is goedgekeurd. Je kunt je dus afvragen hoe veilig deze 'goedgekeurde' VPN verbindingen echt zijn.

Wat is een mobiele VPN dienst?

Zoals we al eerder aangaven kan het zo zijn dat je een speciale VPN verbinding nodig hebt voor het gebruik op je mobiele apparaten, hierdoor wordt je IP adres van je telefoon verborgen. Elke VPN beschikt namelijk over andere voor- en nadelen en lang niet alle VPN's zijn evengoed voor het gebruik op mobiele apparaten.

Als je van plan bent de VPN server vooral op je mobiele telefoon (iOS, Android het kan allebei) dan is het verstandig hier rekening mee te houden. Door gebruik te maken van een mobiel-vriendelijke VPN voorkom je tragere snelheden en garandeer je meer dataprivacy.

Mobiele VPN's hebben over het algemeen een kleinere geheugenvoetafdruk en vereisen minder verwerkingskracht dan desktop VPN's. Hierdoor werken ze sneller en besparen ze meer batterij.

Welke VPN provider het beste is voor mobiele telefoons? Elke VPN provider in onze top 5 is geschikt voor het gebruik op een mobiel apparaat. Hiermee is het kiezen van de beste VPN verbinding dus een stuk makkelijke dan je zou denken.

Overige vragen over VPN's

Wat is de beste VPN?

Er zijn verschillende goede VPN aanbieders. De beste VPN aanbieders hebben wij uitgebreid behandeld in deze review. Hierbij hebben we gekeken naar de beste VPN voor elke gebruikssituatie.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Met een VPN wordt al je surfverkeer versleuteld waardoor persoonlijke data niet bij andere partijen terecht komt. Klik hier om meer te ontdekken over VPN verbindingen en de voordelen. 

Hoeveel kost een VPN?

VPN diensten variëren tussen de 6 en 12 euro per maand. In onze top 5 vind je een overzicht van de beste betaalde VPN providers, door voor een van deze te kiezen weet je zeker dat je een goede VPN verbinding hebt. 

Is een gratis VPN goed?

Er zijn gratis VPN's beschikbaar, maar ons advies is simpel: Het is het beste om hier ver weg van te blijven. Het klinkt wellicht aantrekkelijk echter raden wij een gratis VPN provider af. De gevaren om gehackt te worden zijn simpelweg veel hoger bij deze VPN's dan bij betaalde VPN's.

Zijn VPN's moeilijk te gebruiken?

De beste VPN's zijn zeer eenvoudig te gebruiken. Vaak kun je op je mobiele telefoon gemakkelijk een applicatie downloaden waarop je de VPN gebruikt. De beste VPN verbinding heeft vaak een applicatie die beschikt over een gebruiksvriendelijke interface waardoor iedereen met de VPN kan werken.

Moet ik een VPN op m'n mobiele telefoon gebruiken?

Idealiter zou je een VPN moeten gebruiken op elk apparaat dat u met het internet verbindt. Elke verbinding met het internet is immers een kans op hacking, surveillance en tracking. Veel VPN's, waaronder alle diensten die deel uitmaken van onze beste VPN services  hierboven, bieden apps voor een verscheidenheid aan apparaten, waaronder smartphones. Wil je meer weten? Klik hier voor onze Beste VPN's voor Android en beste VPN services voor iOS onderzoeksartikelen.

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>