fbpx

Publicatie datum: 4 maart, 2023

Door: Sam

Best Geteste Toetsenbord

Logitech MX Keys

We hebben een winnaar van onze test, en dus weten we wat het beste toetsenbord van 2023 is! Het beste toetsenbord van 2023 volgens consumenten de Logitech MX Keys. Mede dankzij de goede vorm van de toetsen voelt dit toetsenbord altijd vloeiend en responsief. De aanslag van deze toetsen is de beste die je gaat vinden, en de toetsen zijn allemaal individueel verlicht zodat je vingers altijd weten waar ze moeten drukken. 

Wat is het beste toetsenbord van 2023? Het is een vraag die we regelmatig voorbij zien komen en dus besloten we dit artikel te schrijven.

Toetsenborden zijn hele belangrijke producten als het gaat om computergebruik. Er wordt vaak onderschat hoe belangrijk een goed toetsenbord is. Het gebruik van een goed toetsenbord kan je workflow enorm verbeteren en zorgen dat je je werk sneller afkrijgt dan nu.

Om uit te zoeken wat het beste toetsenbord is voor verschillende gebruiksdoeleinden, hebben wij een uitgebreide test gedaan uit veel van de best beoordeelde toetsenborden. De test is gebaseerd op meerdere criteria, bijvoorbeeld toetsaanslag, lay-out van het toetsenbord en nog veel meer.


Hoe hebben wij getest?

Om een betrouwbaar advies te geven hebben wij een unieke testmodus ontwikkelt, hierdoor weet je zeker dat je geen miskoop doet!

16

Producten getest

21

Uur onderzoek gedaan

14

 Ervaringen gecheckt

6

Webshops vergeleken


Top 5 Beste Toetsenborden

Beste koop van 2023:
1. Logitech MX Keys

Beste gaming toetsenbord
2. Razer Cynosa V2

Beste toetsenbord voor creatief werk
3. Logitech Craft met draaiknop

Beste Toetsenbord voor MAC
4. Apple Magic Keyboard

Beste budget toetsenbord
5. Logitech K280e Toetsenbord Qwerty


Top 10 Beste Toetsenborden

Heb jij haast en geen tijd om dit hele artikel te lezen? Geen zorgen, we hebben hieronder een overzicht gemaakt van verschillende top-10 lijstjes van bekende websites. Door op onderstaande knoppen te klikken wordt je gelijk doorgestuurd naar de meest verkochte koffers bij de betreffende webshop. 

We zouden je willen adviseren om alle buttons even aan te klikken, hierdoor weet je zeker dat je niet te veel betaald voor je koffer!


Waar moet je op letten bij het kopen van een Toetsenbord?

Als jij een van de vele mensen bent die sinds de covid-crisis thuis werkt, is een toetsenbord een dagelijks terugkerend gebruiksvoorwerp voor je.

Een toetsenbord heeft natuurlijk grote invloed op je werkwijze en hoe efficiënt je aan de slag kunt gaan, maar wat maakt nou een goed toetsenbord? Is het de vorm van de toetsen? De lay-out van alle knoppen? Of heb je meer aan handige extraatjes, zoals USB-aansluitingen of verlichting onder de toetsen?

Het beste toetsenbord van 2023 wordt bepaald door een heleboel factoren. Dus waar moet je op letten bij het kopen van een toetsenbord? Om jou makkelijker een keuze te laten maken tussen verschillende toetsenborden, hebben wij de belangrijkste factoren op een rijtje gezet.

Vorm van de toetsen

Uiteraard een hele belangrijke factor bij het aanschaffen van een toetsenbord, is de vorm van de toetsen. Je vingers maken gemiddeld duizenden aanslagen per uur op een toetsenbord als je aan het werk bent. Daarom is het wel zo fijn als deze aanslagen prettig aan je vingers voelen. Dus niet te hard, niet te zacht en goed gevormd. 

Lay-out

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn toetsenborden over de hele wereld anders ingedeeld dan hier in Nederland. In Nederland gebruiken we over het algemeen de ‘US-Internationaal’ toetsenbordindeling.

Deze is te herkennen aan de letters ‘QWERTY’ links boven in. Het is natuurlijk niet handig om een toetsenbord met de Belgische, Duitse of Spaanse lay-out te gebruiken als je dat niet gewend bent!

Verbindingstype

Het wordt steeds makkelijker voor merken om hun apparaten draadloos te maken. Zo ook bij toetsenborden is dit het geval. Een draadloos toetsenbord kent vrijwel geen nadelen; de reactietijd is nagenoeg hetzelfde en alle vervelende draden zitten je nooit meer in de weg.

 Wel is het misschien handig om te letten op hoeveel apparaten het toetsenbord ondersteunt; de beste bluetooth-toetsenborden kunnen met meerdere apparaten tegelijk verbonden zijn, waardoor je niet steeds opnieuw verbinding moet maken als je switcht tussen je kantoor PC en je thuislaptop, om maar een voorbeeld te noemen. 

Verlichting

Werk je vaak nog tot laat in de nacht door aan een schoolproject? Of heb je soms moeite om onverlichte toetsen op je toetsenbord te kunnen onderscheiden van elkaar? Dan is het misschien handig om een toetsenbord met verlichting te overwegen. Verlichting van een toetsenbord komt in allerlei soorten en maten, en je kunt het vaak aan of uit zetten afhankelijk van de situatie. Zo zijn er RGB-toetsenborden waarbij je zelf een kleurenschema kunt instellen, maar ook gewoon toetsenborden met zachte verlichting zodat je in het donker verder kan werken.

Functionaliteit

Toetsenborden zijn hele diverse producten. Er zijn bijvoorbeeld toetsenborden die geen numpad hebben. Sommige toetsenborden hebben geen functietoetsen (F1 tot en met F12) en anderen beschikken weer wel of niet over geluidstoetsen, zodat je zonder je muis te hoeven pakken het geluid harder of zachter kan zetten tijdens een YouTube-filmpje.

Het is altijd handig om na te gaan wat voor functionaliteit jij gebruik van gaat maken, en wat voor features je ook wel zonder kunt. Gebruik je altijd een headset met ingebouwde volumeregeling? Misschien zijn volumetoetsen dan niet per se nodig. Gebruik je de numpad-toetsen eigenlijk nooit? Dan kan je in principe zonder. Wel is het zo dat die toetsen natuurlijk nooit in de weg zitten, dus het kan geen kwaad om ze voor de zekerheid gewoon er bij te nemen!


Wat is het beste toetsenbord van 2023?

Op basis van al de bovenstaande criteria, en natuurlijk nog veel meer, hebben we een uitgebreide test gedaan onder tientallen hoogwaardige toetsenborden.

Uit de resultaten van die test hebben we een ultieme top 5 toetsenborden opgesteld, met winnaars in verschillende categorieën.

De categorieën zijn onder andere het beste gaming toetsenbord, het beste all-round toetsenbord en het beste toetsenbord voor Apple computers. Wat is het beste toetsenbord van 2023 volgens de consumentenbond en volgens de test van Top-X? Hier is de top 5 toetsenborden uit de test van 2023!

1. Beste all-round toetsenbord: Logitech MX Keys

9.3

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.1

Functionaliteiten

9.6

Prijs / kwaliteit

9.2

Als beste getest uit de beste koop toetsenborden test van Top-X is de Logitech MX Keys. Dit draadloze, ergonomische toetsenbord was in vergelijking tot alle andere toetsenborden die getest waren, bij uitstek het fijnste in gebruik. 

De setup is erg handig en het toetsenbord ondersteunt meerdere apparaten tegelijk. De type test ging van een leien dakje met de heerlijke perfect-stroke toetsen van Logitech, waardoor je nooit een toets verkeerd raakt.

Ook de MX Keys beschikt over een adaptieve verlichting, waardoor de toetsen oplichten naarmate je vingers dichterbij komen. Zo zie je altijd waar je vingers moeten zijn en kun je altijd prettig typen, of het nou voor werk of school is, of overdag of ’s nachts.

Voordelen Logitech MX Keys

 • De perfect-stroke toetsen zijn het nieuwste snufje van Logitech en maakt dit toetsenbord het fijnste om mee te typen van ze allemaal.
 • De verlichting is adaptief, dus je hoeft nooit in het donker te zoeken naar het knopje om de toetsen verlichting aan te zetten.
 • De verbinding tussen toetsenbord en computer is optimaal, en je kan zelfs meerdere apparaten tegelijk verbinden met dit toetsenbord.
 • In plaats van vervelende batterijen te moeten vervangen als het toetsenbord leeg is, kun je gewoon verder werken met de meegeleverde USB-C oplaadkabel.

Nadelen Logitech MX Keys

 • Voor optimaal gebruik van de MX Keys dien je software van Logitech te downloaden op je apparaten.

2. Beste voor gaming: Razer Cynosa V2

9.1

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.4

Functionaliteiten

9.1

Prijs / kwaliteit

8.9

Voor games zijn natuurlijk hele andere dingen belangrijk als het gaat om toetsenborden. Een goed toetsenbord om mee te gamen heeft losse pijltjestoetsen, zodat je snel kan navigeren tijdens een intense game.

Het liefst kan je de WASD-toetsen aparte kleuren geven om ze herkenbaarder te maken, en is het toetsenbord iets groter dan normaal om je handen er optimaal op te kunnen leggen en snel van toets tot toets verspringen. De Cynosa V2 van Razer heeft het allemaal.

Kortom, dit is het beste gaming toetsenbord van 2023.

Voordelen Razer Cynosa V2

 • RGB-verlichting met veel presets die speciaal voor gamen zijn ontwikkeld
 • Het perfecte formaat en lay-out om goed te kunnen gamen, zoals losse pijltjestoetsen en extra duidelijk zichtbare WASD toetsen
 • Niet alleen volumeknoppen, maar ook navigatieknoppen voor je muziek zijn aanwezig zodat je tijdens een game je muziek kan pauzeren, skippen of terug kan spoelen

Nadelen Razer Cynosa V2

 • Dit toetsenbord is bedraad, wat hem natuurlijk minder flexibel maakt
 • De toetsen zijn wat dikker dan bij normale toetsenborden, wat niet naar iedereens voorkeur zal zijn

3. Beste voor creatieve doeleinden: Logitech Craft met draaiknop

9.1

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.3

Functionaliteiten

9.1

Prijs / kwaliteit

8.9

Logitech heeft speciaal voor creatieve doeleinden een toetsenbord met een draaiknop ontwikkeld. Deze draaiknop is handig bij het gebruiken van creatieve programma’s als Photoshop of Premiere Pro.

Je kan er bijvoorbeeld een functiemenu mee openen, een hele precieze waarde instellen in het programma en nog veel meer. Daarnaast heeft het toetsenbord een fijne toetsaanslag en een prettige ergonomische vorm.

Klik hier voor de beste prijs.

Voordelen  Logitech Craft met draaiknop

 • Handige draaiknop om nog meer controle te krijgen bij het gebruik van creatieve programma’s
 • ‘Perfect-stroke’ toetsen ontwikkeld door Logitech zorgen voor een optimale aanraking van de toetsen
 • Verlichting van de toetsen is adaptive, wat in houdt dat de lichten aangaan als je je vingers in de buurt van het toetsenbord beweegt
 • Het toetsenbord is uitgebreid en beschikt over alle nodige functies die je nodig hebt, zoals geluidsbediening, een number pad en andere soorten handigheidjes

Nadelen Logitech Craft met draaiknop

 • Accuduur valt volgens sommige gebruikers wat tegen
 • De draaiknop werkt niet met oudere Adobe-programma’s, zoals Photoshop CS6

4. Beste koop Apple toetsenbord: Apple Magic Keyboard

8.5

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.4

Functionaliteiten

8.9

Prijs / kwaliteit

8.1

Voor Apple-computers wordt een andere lay-out gebruikt dan voor Windows of andere apparaten. Daarom ontwikkelt Apple zelf het Magic Keyboard, een goed, simpel toetstenbord met een hele fijne toetsaanslag, speciaal ontwikkeld door en voor het Apple-ecosysteem.

Voordelen Apple Magic Keyboard

 • Een prettige toetsaanslag
 • Makkelijk te verbinden met al je Apple-apparaten (ook een iPhone of iPad!)
 • Licht qua gewicht en makkelijk mee te nemen, zodat je overal een toetsenbord bij de hand hebt

Nadelen Apple Magic Keyboard

 • Apple apparaten werken meestal minder goed samen met producten die niet door het bedrijf zelf zijn gemaakt, zoals Windows computers
 • Het toetsenbord beschikt door de Apple-layout onder andere niet over een number pad of een alt-toets

5. Beste budget toetsenbord: Logitech K280e Toetsenbord Qwerty

8.2

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.2

Functionaliteiten

7.7

Prijs / kwaliteit

8.8

Het beste budget toetsenbord van 2023 is in onze test uitgekomen op de K280e van Logitech! Dit toetsenbord heeft een prettige, ergonomische vorm, wat het een prettig product maakt om lang achter elkaar op te typen. De fijne polssteun helpt ook mee voor een prettige gebruikssessie. Een number pad is inbegrepen, net als vele andere functies zoals geluidstoetsen.

Voordelen Logitech K280e Toetsenbord Qwerty

 • Ergonomisch erg prettig
 • Veel functionaliteit inbegrepen
 • Makkelijk te verbinden met draad
 • Stille toetsen zorgen voor een fijne en rustige werkomgeving, ook voor je collega’s

Nadelen  Logitech K280e Toetsenbord Qwerty

 • Met een bedraad toetsenbord ben je iets minder flexibel
 • Het toetsenbord is niet verlicht, dus misschien niet altijd even leesbaar in donkere ruimtes

Hoeveel soorten toetsenborden hebben jullie getest?

Wij willen een zo compleet mogelijk beeld geven. Voor dit onderzoek en deze review hebben we dan ook meer dan 16 toetsenborden workmates getest. Op basis hiervan hebben we 5 producten geselecteerd die tot de beste behoren. Bekijk deze hier.

Waar hebben jullie de toetsenborden op beoordeeld?

Om te bepalen wat de best geteste toetsenbord is kijken we naar verschillende aspecten. We kijken naar prijs, kwaliteit, functies en beoordelingen van andere gebruikers. Dit nemen we allemaal mee in onze bepaling van de uiteindelijke scores. Bekijk hier direct de beste koop!

Hoe betrouwbaar zijn jullie reviews?

Het ene product is het andere niet. Daarom doen we altijd voordat we beginnen met testen een productonderzoek om te bepalen wat gebruikers belangrijk vinden en wat de trends zijn binnen dit product. In elk product zit een minimum van 6 uur productonderzoek. Bekijk hier wat de beste opties  zijn.

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>