Laatste update: juni 2022

Door: Sam

Beste spiegelreflexcamera

Nikon D3500 + AF-P DX Nikkor 18-55mm

Op zoek naar de beste spiegelreflexcamera 2022? Dan kom je met deze Nikon D3500 + AF-P DX Nikkor 18-55mm een heel eind!

De Nikon D3500 + AF-P DX Nikkor 18-55mm is een ideale camera voor beginnende fotografen. Met name doordat de camera makkelijk te bedienen is en beschikt over een variërende lens waarmee je zowel groothoek-foto's kunt maken als ver ingezoomde shots.

De Nikon D3500 + AF-P DX Nikkor 18-55mm heeft een diepe grip, dus hij ligt lekker in je hand. Daarnaast zit er voor beginnende fotografen een hulpstand op de Nikon D3500, waardoor je snel de instellingen en modi van de camera kunt leren kennen.

Dit alles maakt de Nikon D3500 + AF-P DX Nikkor 18-55mm de beste koop spiegelreflexcamera van 2022! Benieuwd naar de beste prijs? Klik dan hieronder!

Fotografie is een ontzettend leuke hobby. Onder andere omdat je alleen een camera nodig hebt om een goede foto te kunnen maken - de rest, zoals compositie, lichtinval en andere fotografische kunsten, kun je allemaal leren door simpelweg te doen.

Als je al vaak foto's maakt op je telefoon, zal de stap naar een goede spiegelreflexcamera wel even wennen zijn. Maar iedere fotograaf weet dat het uiteindelijk de moeite zeker waard is. Met een spiegelreflexcamera maak je namelijk veel mooiere foto's dan met je telefoon, ongeacht hoe duur je smartphone is.

Zeker in situaties met weinig licht kan je ontzettend veel voordeel doen met de beste spiegelreflexcamera's, omdat deze vaak een grotere lichtsensor hebben. Hierdoor kan er dus meer licht in de camera komen waardoor er een helder beeld zal ontstaan.

Een echte uitdaging voor beginnende fotografen is echter hoe je nou de beste spiegelreflexcamera uit kunt kiezen. Er zitten ontzettend veel verschillende aspecten aan spiegelreflexcamera's die erg lastig zijn om van elkaar te onderscheiden.

Zo kun je jezelf afvragen welke lens je moet kopen, wat voor opslag er in de camera moet zitten en welk merk van spiegelreflexcamera's eigenlijk het beste is. Deze vragen gaan we in dit artikel beantwoorden, door een ultieme top 5 op te stellen van de beste 5 spiegelreflexcamera's 2022!


Hoe hebben wij getest?

Om een betrouwbaar advies te geven hebben wij een unieke testmodus ontwikkelt, hierdoor weet je zeker dat je geen miskoop doet!

12

Producten getest

6

Uur onderzoek gedaan

36

 Ervaringen gecheckt

12

Webshops vergeleken


Top 5 spiegelreflexcamera

Beste koop spiegelreflexcamera
1.  Nikon D3500 + AF-P DX Nikkor 18-55mm

Beste spiegelreflexcamera voor gevorderden
2. Canon EOS 90D + EF-S 18-55mm

Beste spiegelreflexcamera voor beginners
3. Canon EOS 90D + EF-S 18-135mm

Beste spiegelreflexcamera onder 1000 euro
4. Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM

Beste spiegelreflexcamera onder 500 euro
5. Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II

Top 10 beste spiegelreflexcamera's

Heb je geen tijd om dit hele artikel te lezen? Door op onderstaande knoppen te drukken word je automatisch doorverwezen naar de top 10 beste spiegelreflexcamera's.


Waar op letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera?

Natuurlijk is het wel makkelijk om een top 5 lijst te lezen, en 1 van de beste spiegelreflexcamera's uit te kiezen. Of je kunt kijken naar de beste spiegelreflexcamera volgens de consumentenbond. Maar het is natuurlijk het fijnste om zelf zeker te weten waarom deze spiegelreflexcamera nou het beste is. Om je een stukje op weg te helpen, staan hieronder een aantal belangrijke dingen om op te letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera - opdat je zelf een bewuste keuze kunt maken voor wat de beste spiegelreflexcamera voor jou is!

Lensfitting

Verschillende camera's hebben andere lensfittingen. Dit is de vorm van de lens en hoe hij bevestigd wordt aan de camera body. Zo gebruikt Nikon vaak DX- fittingen, en kun je bij een Canon camera vaak een EF-S fitting verwachten.

Lenzen

Naast de lensfitting, is het ook handig om een camera te kopen waar al een goede lens bij in zit. De soort lens die je nodig hebt is afhankelijk van wat voor soort foto's je wilt maken - maak je foto's voor een binnenshuisarchitect? Dan heb je een groothoeklens nodig. Maar wil je landschappen of vogels fotograferen? Neem dan een zoomlens.

Sensor

De sensor van de camera is misschien nog wel het belangrijkste gedeelte van het hele systeem. De sensor bepaalt namelijk hoeveel licht er binnen komt, hoeveel verschillende kleuren er geregistreerd worden en nog veel meer. 

Scherm

Een camera met scherm is vaak handig om bijvoorbeeld je foto's direct na het maken te bekijken. Daarnaast kun je met een groot scherm vaak makkelijker je instellingen aanpassen, om zo de meest optimale setting te vinden voor jouw ideale shot.


Wat is de beste spiegelreflexcamera van 2022? 

Een goede spiegelreflexcamera is een lastig product om te vinden. We helpen je graag een stuk op weg! Deze reviews zijn gebaseerd op specificaties van de camera's, gebruikersreviews en uitgebreide testen. Daarnaast hebben we rekening gehouden met verschillende budgets, zodat er voor iedereen de beste spiegelreflexcamera voor hen bij zit!

1. Nikon D3500 + AF-P DX Nikkor 18-55mm

9.5

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.8

Functionaliteiten

9.4

Prijs / kwaliteit

9.5

We beginnen met de prachtige Nikon D3500 + AF-P DX Nikkor 18-55mm! Deze spiegelreflex is echt een ideale fotocamera voor beginners, met name doordat de camera makkelijk te bedienen is en beschikt over een variërende lens waarmee je zowel groothoek-foto's kunt maken als ver ingezoomde shots.

De Nikon D3500 + AF-P DX Nikkor 18-55mm heeft een diepe grip, dus hij ligt lekker in je hand. Daarnaast zit er voor beginnende fotografen een hulpstand op de Nikon D3500, waardoor je snel de instellingen en modi van de camera kunt leren kennen.

Voordelen Nikon D3500 + AF-P DX Nikkor 18-55mm

 • Veelzijdige lens meegeleverd voor allerlei verschillende shots
 • Hulpstand voor beginners om makkelijk de instellingen van de camera te leren
 • Krachtige autofocus maakt fotograferen erg makkelijk
 • Prima prijs, zeker met meegeleverde lens

Nadelen Nikon D3500 + AF-P DX Nikkor 18-55mm

 • Geen geheugenkaart meegeleverd

2.  Canon EOS 90D + EF-S 18-55mm

9.1

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.3

Functionaliteiten

8.6

Prijs / kwaliteit

9.8

Op zoek naar wat zwaarder geschut voor professionele fotografie? Dan zit je goed met de Canon EOS 90D + EF-S 18-55mm!

De Canon EOS 90D + EF-S 18-55mm is een geschikte camera voor allerlei doeleinden, maar doordat de lens een crop factor heeft van 1.6× kun je deze camera het beste kopen voor bijvoorbeeld wildfotografie of landschapsfotografie.

Het iTR autofocus systeem zorgt ervoor dat je met gemak bewegende onderwerpen kunt fotograferen, zonder dat deze uit focus gaan als ze te veel bewegen.

Ook bij de Canon EOS 90D + EF-S 18-55mm zit een veelzijdige 18-55 mm lens waarmee je voorwerpen op alle afstanden kunt fotograferen, en de lichtinval in deze lens is prima in de meeste scenario's.

Voordelen Canon EOS 90D + EF-S 18-55mm

 • Veelzijdige 18-55 mm lens voor allerlei soorten foto's
 • iTR autofocussysteem om makkelijk bewegende beelden vast te leggen
 • 4-stops beeldstabilisatie voor donkere locaties
 • Cropfactor maakt het makkelijker om voorwerpen op grote afstanden te fotograferen

Nadelen Canon EOS 90D + EF-S 18-55mm

 • Geen geheugenkaart meegeleverd

3. Canon EOS 90D + EF-S 18-135mm

8.4

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.2

Functionaliteiten

8.3

Prijs / kwaliteit

8.7

Ben je een gevorderde fotograaf, en heb je liever een lens die wat verder in kan zoomen? Dan kun je het beste de Canon EOS 90D + EF-S 18-135mm in huis halen!

De Canon EOS 90D + EF-S 18-135mm is een geweldige camera die ook nog eens geleverd wordt met een ontzettend sterke lens. De EF-S 18-135 mm lens kan tot 135 mm inzoomen, waardoor je veel meer kan zien dan met het menselijk oog.

Verder kun je met de Canon EOS 90D + EF-S 18-135mm gebruik maken van een scherpe autofocus, hetzelfde iTR systeem als bij de vorige camera in deze top 5 - hierdoor kun je ook bewegende beelden dus optimaal vastleggen.

Ook kan je met deze Canon EOS 90D + EF-S 18-135mm filmen tot wel 4K (cinema) resolutie. Dit is dus even scherp als een bioscoopfilm!

Voordelen Canon EOS 90D + EF-S 18-135mm

 • 4K cinema resolutie bij filmen
 • Veelzijdige lens meegeleverd voor allerlei soorten fotografie
 • iTR autofocussysteem om makkelijk bewegende beelden vast te leggen
 • Cropfactor maakt het makkelijker om voorwerpen op grote afstanden te fotograferen

Nadelen Canon EOS 90D + EF-S 18-135mm

 • Lens verliest wat lichtsterkte bij ver inzoomen

4. Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM

8.5

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.0

Functionaliteiten

8.3

Prijs / kwaliteit

8.1

De Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM is de ideale camera voor portret- en landschapsfoto's. Voor een hele degelijke prijs kun je namelijk foto's maken die automatisch op de ogen van mensen focussen, waardoor je zelf niet meer elk portret hoeft scherp te stellen.

De Creative Assist functie helpt je ook om je foto's scherper te krijgen, door automatisch de focus op het onderwerp te leggen en andere instellingen precies goed te zetten.

De lens die wordt meegeleverd is een 18-55 mm lens waarmee je dus wederom een variatie aan foto's kunt maken. Daarnaast kun je met de Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM video opnemen in Ultra HD 4K resolutie!

Voordelen Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM

 • video opnemen in Ultra HD 4K resolutie
 • 18-55 mm lens voor een rijke variatie aan foto's
 • Creative Assist functie helpt je om je foto's scherper te krijgen
 • Eye AF stelt automatisch scherp op de ogen

Nadelen Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM

 • Niet stof-en spatwaterdicht, dus gebruik in de regen is af te raden

5. Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II

8.2

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.4

Functionaliteiten

7.1

Prijs / kwaliteit

8.0

Op zoek naar een goedkope spiegelreflexcamera? Met de Canon EOS 2000D zit je dan helemaal goed!

Mooie foto's hoeven helemaal niet zoveel te kosten als je zou denken. Met deze Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II camera kun je hele scherpe foto's maken met weinig licht, en dat voor een hele redelijke prijs.

De Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II is tevens geschikt voor allerlei soorten foto's, zoals natuurfotografie, portretten en landschapsfoto's. De camera beschikt over beeldstabilisatie, waardoor je foto's ook scherp blijven als je de camera iets beweegt.

De Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II beschikt ook over een hulpfunctie om de camera nog sneller onder de knie te krijgen, wat hem al helemaal ideaal maakt voor iedereen die fotografie graag een kans wil geven als nieuwe hobby.

Voordelen Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II

 • Hulpfunctie om de camera helemaal onder de knie te krijgen
 • Beeldstabilisatie voor scherpe foto's bij een bewegende camera
 • 18-55 mm lens voor een rijke variatie aan foto's
 • Goede prijs

Nadelen Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II

 • Geen geheugenkaart meegeleverd

Veelgestelde vragen:

ℹ Hoeveel spiegelreflexcamera's hebben jullie getest?

Wij willen een zo compleet mogelijk beeld geven. Voor dit onderzoek en deze review hebben we dan ook meer dan 10 soorten spiegelreflexcamera's getest. Op basis hiervan hebben we 5 producten geselecteerd die tot de beste behoren. Bekijk deze hier.

Waar hebben jullie de spiegelreflexcamera's op beoordeeld?

Om te bepalen wat de beste spiegelreflexcamera's op dit moment zijn kijken we naar verschillende aspecten. We kijken naar prijs, kwaliteit, functies en beoordelingen van andere gebruikers. Dit nemen we allemaal mee in onze bepaling van de uiteindelijke scores.

Hoe betrouwbaar zijn jullie reviews?

Het ene product is het andere niet. Daarom doen we altijd voordat we beginnen met testen een productonderzoek om te bepalen wat gebruikers belangrijk vinden en wat de trends zijn binnen dit product. In elk product zit een minimum van 6 uur productonderzoek.  

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Exclusieve deals, aanbiedingen en tips ontvangen? 

 Laat je e-mail achter en sluit je aan bij meer dan 5.000 andere 

>