Laatste update: Mei 2021

Door: Johan

Best Geteste Slimme Rookmelder

Google Nest Protect

5/5

De 2e generatie Nest Protect is volledig opnieuw ontworpen. Deze slimme rook- & CO-melder speurt naar snel brandend en langzaam smeulend vuur, en naar koolmonoxide. De Nest Protect vertelt je met een heldere stem wat er aan de hand is en waar. De Nest Protect kan worden uitgezet vanaf je mobiel en stuurt zelfs berichten naar je mobiel als je niet thuis bent. Bovendien controleert hij zichzelf automatisch.

Wat is de beste slimme rookmelder? Het is een vraag die we vaak voorbij zien komen en om die reden hebben we besloten dit artikel te schrijven. Het is een angst van iedere huiseigenaar: wakker worden terwijl je huis in brand staat. 

Natuurlijk hopen we dat dit bij niemand gebeurt maar als het wel gebeurt is het wel belangrijk dat je snel weet waar de brand is ontstaan en of iedereen in huis veilig is. Met de razendsnelle ontwikkelingen van Smart Home en Domotica accessoires zijn er tegenwoordig steeds meer slimme producten die bijdragen aan veiligheid in huis. De slimme rookmelder is er hier één van. 

Waar een standaard rookmelder je alleen tijdig op de hoogte brengt bij rookontwikkeling of een beginnende brand in huis, biedt de smart rookmelder veel meer mogelijkheden. Zo stuurt een slimme rookmelder direct een bericht naar je telefoon wanneer er brand is, kun je zien waar de brand ontstaan is en kun je zien in welke kamers er hitte of vocht aanwezig is. 

Hierdoor kun je dus ook direct zien of het een vals alarm is of niet. Zelfs als je niet thuis bent ontvang je deze meldingen, hierdoor kun je dus altijd met een gerust gevoel van huis. 

Het kopen van een slimme rookmelder is dus zeker de moeite waard maar wat is de beste slimme rookmelder? Het uitzoeken van een geschikte rookmelder kan soms best lastig zijn en om die reden hebben wij onderzoek voor jullie gedaan. In onderstaand artikel ontdek je de top 5 beste slimme rookmelders van 2020!


Product


1. Google Nest Protect
Best getest overall

4.5/5

2. Netatmo Slimme Rookmelder

4/5

3.FIBARO Smoke Sensor 2

4/5

4. KlikAanKlikUit - Draadloze Rookmelder - ZSDR-850

4/5

5. Smartwares SH8-90103

3/5

Wat is een slimme rookmelder?

Een slimme rookmelder is een “smart” apparaat dat te verbinden is met je telefoon en andere slimme apparatuur in je huis. Waar een traditionele rookmelder alleen gaat piepen als er brand is, stuurt een slimme rookmelder gelijk een melding naar je mobiele telefoon. Daarnaast kun je op je telefoon direct zien waar de brand ontstaan is, hoe hoog de temperatuur is en of iedereen veilig is. Ook kun je direct de brandweer inlichten via je mobiele app.

Wat zijn de voordelen van een Slimme Rookmelder?

Voor we de beginnen met een overzicht van de beste slimme rookmelders willen we eerst even kort ingaan op de voordelen van een slimme rookmelder. Smart rookmelders zijn redelijk nieuw op de markt en dus nog lang niet bij iedereen bekend.  Hieronder lichten we kort de belangrijkste voordelen van een slimme rookmelder toe:

 • Geen vals alarm meer: Dankzij een slimme rookmelder is de kans op een vals alarm nihil. Je kunt de gevoeligheid van de sensoren in de rookmelders namelijk kalibreren. Het voordeel hiervan is dat je per ruimte kunt aangeven wanneer het alarm precies af gaat. In de keuken heb je bijvoorbeeld vaker rookontwikkeling dan in een andere ruimte, wanneer je de sensor goed instelt zal het alarm alleen afgaan als er echt brand is. 
 • Push notificaties: Zodra er iets in je huis aan de hand is krijg je direct een push notificatie op je mobiele telefoon waar je in kunt zien wat er aan de hand is en in welke ruimte. Deze notificaties krijg je op ieder moment, ook als je niet thuis bent. 
 • Ontdekt sneller een beginnende brand: Slimme rookmelders kunnen vaak ook de temperatuur in een kamer meten. Wanneer er plotseling een temperatuur stijging gemeten wordt geeft het apparaat hier een melding van. Dit zorgt ervoor dat je sneller een beginnende brand kunt herkennen. 
 • Direct hulp inschakelen: Wanneer een slimme rookmelder aangeeft dat er brand is, kun je direct hulp troepen inschakelen. Zo kun je vaak de melding doorzetten naar de brandweer of politie waardoor je niet meer naar 112 hoeft te bellen.
 • Batterij checken: Met een slimme rookmelder kun je gemakkelijk zien hoeveel batterij het apparaat nog tot zijn beschikking heeft. Bij de traditionele rookmelder is het een stuk lastiger dit te checken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een Slimme Rookmelder?

Nu je weet wat de voordelen zijn van een slimme rookmachine is het tijd om door te gaan naar het volgende onderwerp. Waar moet je op letten bij het kopen van een slimme rookmelder? Wat zijn de belangrijkste functies die een rookmelder moet hebben? 

Het kopen van een goede slimme rookmelder kan best lastig zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende opties te koop en lang niet allemaal zijn ze even goed. Ook beschikken ze lang niet allemaal over alle functionaliteiten die nodig zijn voor een slimme rookmelder. Om je op weg te helpen lees je hieronder de belangrijkste dingen om in je achterhoofd te houden bij het kopen van de beste slimme rookmelder:

Wat moet de rookmelder signaleren?
Allereerst is het belangrijk om te kijken naar wat de melder precies moet gaan detecteren. Wil je bijvoorbeeld dat de slimme rookmelder alleen rookontwikkeling signaleert of wil je ook dat het apparaat koolmonoxide signaleert? Als je dit weet kun je kijken naar een slimme rookmelder die beschikt over deze functionaliteiten.

Smart Home Hub ondersteuning
Heb jij meerdere smart home artikelen in huis? Let. er dan op dat je slimme rookmelder compatible is met deze andere apparaten. Hierdoor kun je de rookmelder toevoegen aan je zogenaamde “smart home hub” waardoor je een verzameling van al je apparaten kunt bijhouden en koppelen aan elkaar.

Hoeveel gebruikers?
Als je met meerdere personen in een huishouden woont is het belangrijk om te kijken naar het aantal gebruikers dat je kunt koppelen aan de rookmelder. Je hebt namelijke slimme rookmelders waarbij je meerdere gebruikers kunt koppelen. Hierdoor kan iedereen in je huis de rookmelder koppelen met haar of zijn telefoon. 

Top 10 Beste Slimme Rookmelders

Wil je direct weten hoe de top 10 Slimme rookmelders eruit ziet?  In deze top 10 is gekeken naar de prijs, de kwaliteit, de opties en beoordelingen van bestaande gebruikers. Deze top 10 wordt regelmatig geüpdatet en gewijzigd zodat je altijd de juiste keuze maakt. Vergelijk eerst, koop slimmer!

Wat is de Beste Slimme rookmelder?

Welke slimme rookmelder is het beste? In onderstaande alinea vind je onze top 5 met best geteste Slimme Rookmelders van dit moment. In dit onderdeel vind je een korte review van elke slimme rookmelder, onze eindscore en de voor- en nadelen.

1. Google Nest Protect

0
Eindcijfer
Design 88%
Prijs / Kwaliteit 84%
Functionaliteiten 84%

De onbetwiste winnaar van de best geteste slimme rookmelders van 2020 is de Google Nest Protect. Deze slimme rook- & CO-melder van Google speurt naar snel brandend en langzaam smeulend vuur, en naar koolmonoxide. De Nest Protect vertelt je met een heldere stem wat er aan de hand is en waar. 

De voordelen van dit apparaat zijn eindeloos. Zo kun je vanaf je telefoon de Nest Protect uitzetten, zelfs als je niet thuis bent. Zodra de Nest Protect ontdekt dat er sprake is van rook of koolmonoxide wordt er eerst een gesproken waarschuwing gegeven. 

Het alarm gaat dus niet direct af. Wanneer er wel echt iets aan de hand is worden er vanaf je mobiele telefoon instructies gegeven. Hierdoor weet je precies wat je moet doen in een situatie van brand. De Google Nest beschikt verder over een strak design dat mooi afgewerkt is en is gemakkelijk te installeren. Een ander voordeel is dat de Nest ruimtes kan verlichten in het donker.

 Als er dus iets aan de hand is gaan alle lichten aan waardoor je veel beter kunt zien wat er om je heen gebeurt. Al met al is dit in onze ogen de beste slimme rookmelder van het moment. Je kunt ervoor kiezen om te beginnen met 1 Google Nest echter is het voordeliger als je meerdere Google Nest in 1 keer aanschaft. Je krijgt namelijk een flinke korting op deze manier!

Voordelen Google Nest Protect

 • Nest Protect vertelt je met een heldere stem wat er aan de hand is
 • Makkelijk te gebruiken app die je zelfs kunt aansturen als je niet thuis bent
 • Google Nest heeft een licht functie die donkere ruimtes kan verlichten

Nadelen Google Nest Protect

 • Geen

2. Netatmo Slimme Rookmelder

0
Eindcijfer
Design 88%
Prijs / Kwaliteit 81%
Functionaliteiten 74%

Op nummer twee van deze lijst vinden we de intelligente rookmelder van Netatmo. Deze rookmelder heeft een batterij met een levensduur van maar liefst 10 jaar. Je hoeft je dus niet echt zorgen te maken over het feit dat de batterij bijna leeg is. 

Ook ontvang je met deze slimme rookmelder real-time meldingen zodra er rook gesignaleerd is, ook als je niet thuis bent. De rookmelder voelt goed en stevig aan en is bovendien ontzettend makkelijk te installeren. 

Een andere handige functie is dat de rookmelder zichzelf onderhoud. Zo checkt hij elke dag zijn eigen batterij, rooksensor en de WiFi-verbinden. Zodra er iets niet klopt krijg je hier direct een melding van. Je zorgen maken over een batterij die leeg is is dus verleden tijd. 

Verder is dit een rookmelder die goed werkt met Apple Homekit. Al met al een goede slimme rookmelder. 

Voordelen Netatmo Slimme Rookmelder

 • Goede batterij
 • Doet zelf batterij, WiFi en rook tests
 • Werkt met Apple Homekit

Nadelen Netatmo Slimme Rookmelder

 • Design is iets ‘ouderwetser’

3. FIBARO Smoke Sensor 2

0
Eindcijfer
Design 89%
Prijs / Kwaliteit 76%
Functionaliteiten 90%

De FIBARO Smoke Sensor is één van de meest compacte draadloze rook sensoren. In tegenstelling tot andere vergelijkbare apparaten, en dankzij het stijlvolle ontwerp volstaat de Smoke Sensor in elk type interieur. 

De compacte sensor is voorzien van een ingebouwde optische sensor, temperatuursensor, LED indicator en sirene. De optische sensor detecteert de rook al bij een beginnende brand. De FIBARO Smoke Sensor werkt op batterijen en is volledig draadloos.

Wat we ontzettend goed vinden aan deze slimme rookmelder is de koppelmogelijkheid. Je kunt de apparaten ontzettend makkelijk met elkaar koppelen waardoor je een effectief branddetectiesysteem in je huis kunt maken. 

Verder is deze smoke sensor te koppelen met Toon, Fibaro, Homey en andere Z-Wave controllers. Klein minpuntje is de batterijduur, die is namelijk niet heel goed. 

Voordelen FIBARO Smoke Sensor 2

 • Ontzettend compact
 • Stijlvol ontwerp
 • Volledig draadloos

Nadelen FIBARO Smoke Sensor 2

 • Batterijduur is niet geweldig

4. KlikAanKlikUit - Draadloze Rookmelder - ZSDR-850

0
Eindcijfer
Design 94%
Prijs / Kwaliteit 85%
Functionaliteiten 78%

Deze Trust Smart Home rookmelder is een slimme rookdetector. Het intelligente, foto-elektrisch ontwerp zorgt voor een foutloze werking met de laagste kans op vals alarm. Gecombineerd met een waarschuwingsgeluid bij een bijna lege batterij, zorgt ervoor dat jouw huis altijd goed beveiligd is.

De Zigbee rookmelder is eenvoudig te installeren. Download en installeer de app om de rookmelder op een Z1 ZigBee Bridge of ICS-2000 aan te sluiten. Selecteer een kamer in de app, selecteer de Zigbee line/ Rookmelder en volg de instructies. Bevestig de rookmelder vervolgens eenvoudig op de gewenste locatie met behulp van de bijgeleverde beugel. Opmerking: Om pushmeldingen te kunnen ontvangen, is een werkende internetverbinding nodig.

Al met al een prima rookmelder die zeker een plekje in deze top 5 beste rookmelders verdient.

Voordelen KlikAanKlikUit – Draadloze Rookmelder – ZSDR-850

 • Makkelijk in gebruik
 • Geeft waarschuwing als batterij bijna leeg is
 • Makkelijk te bevestigen

Nadelen KlikAanKlikUit – Draadloze Rookmelder – ZSDR-850

 • Apparaat is groot waardoor hij opvalt in huis

5. Smartwares SH8-90103

0
Eindcijfer
Design 94%
Prijs / Kwaliteit 85%
Functionaliteiten 78%

We sluiten deze lijst af met de smartWares SH8-90103 Slimme rookmelder. Als jij graag een slimme rookmelder wilt aanschaffen maar niet de hoofdprijs wil betalen dan is dit je beste optie. 

Deze rookmelder is een stuk goedkoper dan de alternatieven uit deze lijst echter voldoet hij wel aan alles eisen van een goede slimme rookmelder. Zo is deze rookmelder te gebruiken als individuele rookmelder maar kun je hem ook koppelen aan andere rookmelders. 

Verder stuurt deze rookmelder een seintje zodra er gevaar is mits je aangemeld bent op de Pro Series link. Dit is de app van de rookmelder. Al met al is het kwalitatief gezien niet de beste rookmelder maar doet hij wel wat hij moet doen. Bovendien is de prijs super laag waardoor je een prima aankoop doet met deze rookmelder.

Voordelen Smartwares SH8-90103

 • Lage prijs

Nadelen Smartwares SH8-90103

 • Kwalitatief niet de beste

Johan

Over de productexpert

Ha! Van jongs af aan ben ik op mijn zolderkamer bezig met techniek dus heb ik deze flink zien ontwikkelen. Hierdoor weet ik precies wat écht de goede productspecificaties zijn. Daarnaast heb ik mijn grote droom om een radiostation op te zetten destijds uit laten komen, hier kijk ik met vol trots op terug. Op dit moment ben ik nog steeds werkzaam in de technische branche en help ik graag anderen door mijn kennis te delen.

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Via onderstaande buttons neem je snel en gemakkelijk contact met mij op!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>