fbpx

Publicatie datum: 2 maart, 2023

Laatste update: 17 november, 2023

Door: Sam

Best Geteste Router

Archer C7-AC1750

Het oordeel is er uit: De best geteste router van 2023 is de Archer C7-AC1750 van het bekende merk TP-LINK! De Archer C7 is een draadloze, dual-band router die in totaal snelheden tot wel 1 gigabit kan bereiken! Naast deze ongeëvenaarde snelheid is dit de beste router. als het gaat om stabiliteit van de wifi-verbinding en het gemak waarmee de router wordt ingesteld. Al met al ontbreekt er niets aan de Archer C7, en is hij dus verkozen tot beste router 2023!

De beste router kiezen in 2023 kan best een lastige uitdaging zijn. Er komen bij routers een hoop technische specificaties kijken, waar lang niet iedereen verstand van heeft. En dat terwijl een goede router gebruiken best belangrijk kan zijn, zeker in tijden van thuiswerken, online colleges en uren per dag Netflix kijken.

Wat voor router past het best bij jouw situatie? Welke frequenties moet de router gebruiken? En wat is de beste router volgens de  consumentenbond in 2023?

Om de keuze voor u als consument wat makkelijker te maken, heeft Top-X de beste routers uitgebreid getest. Hierbij hebben we verschillende criteria in acht gehouden, zoals snelheid, frequentie en aansluitingsmogelijkheden van de routers. 


Hoe hebben wij getest?

Om een betrouwbaar advies te geven hebben wij een unieke testmodus ontwikkelt, hierdoor weet je zeker dat je geen miskoop doet!

18

Producten getest

11

Uur onderzoek gedaan

21

 Ervaringen gecheckt

7

Webshops vergeleken


Top 5 Beste Routers

Beste koop van 2023:
1. TP-LINK Archer C7-AC1750

Beste Premium router
2. ASUS RT-AX88U

Beste MiFI Router
3. TP-LINK M7350

Beste Beste router voor gaming 
4. TP-LINK Archer AX50

Beste Budget Router
5. TP-Link Archer C50, 1200 Mbps


Top 10 Beste Routers

Wil je direct weten hoe de top 10 beste routers er uit ziet? Klik dan hier om te zien wat de top 10 beste router van 2023 zijn. In deze top 10 is gekeken naar de prijs, de kwaliteit, de opties en beoordelingen van bestaande gebruikers. Onze top 10  wordt regelmatig geüpdatet en gewijzigd zodat je altijd de juiste keuze maakt. Vergelijk eerst, koop slimmer!


Waar moet je op letten bij het kopen van een Router?

Een goede router gebruiken is erg belangrijk. Het kan namelijk zo zijn dat je wifi-snelheden aanzienlijk lager uitvallen als je een ongeschikte router aanschaft, of gewoon een van lage kwaliteit. Er zijn veel routers op de markt. Sommige routers maken misbruik van de ingewikkelde technische termen die bij routers komen kijken.

Dit kan bij het aankopen van een router veel verwarring bij mensen veroorzaken. Het kan hierdoor voorkomen dat een router qua specificaties erg goed lijkt, maar eigenlijk van lage bouwkwaliteit is en maar een matig signaal door je woning stuurt. Dit kan een grote impact hebben op de snelheid van uw internet. Zo kan je in het midden van een Netflix-serie zitten, en ineens wordt de beeldkwaliteit erg laag. Ook kan het gebeuren dat je niet goed hoorbaar bent tijdens een vergadering in Microsoft Teams, of je docent is ineens niet meer te verstaan terwijl hij antwoord geeft op je vraag. Goed internet is belangrijker dan ooit – let daarom altijd op een paar belangrijke specificaties als je een goede router wilt kopen! 

Natuurlijk is het merk belangrijk. Sommige merken staan nou eenmaal meer garant voor goede kwaliteit dan andere merken. Een goedkoop merk uit China is natuurlijk nooit aan te raden – deze zijn vaak van lage bouwkwaliteit en leveren hun routers met minimale garantie. Een erkend merk, bijvoorbeeld TP-LINK of ASUS, zal na de aankoop altijd klaarstaan met goede service, waardoor je zeker weet dat je geen miskoop doet.

Een snelle router is natuurlijk het allerbelangrijkst. Als er één ding is dat iedereen wil als het over internet gaat, is het snelheid. Daarom is het handig om te letten op de maximale snelheid van de router. Een goede router in 2023 heeft een minimale snelheid van 1Gbps, maar snelheden daarboven zijn ook zeker aan te raden. Vooral voor internetverbindingen binnenshuis komen hogere snelheden zeker van pas, zoals een 4K-film casten naar je tv of een game spelen met je vrienden op hetzelfde netwerk. 

Om hoge snelheden te garanderen, is het gebruik maken van een 5GHz-router ook aan te raden. Een moderne router heeft vaak een 5GHz mogelijkheid, wat in houdt dat de frequentie van de wifi-signalen ruim twee keer zo groot is als normaal (2.4 GHz). 

Als je met meerdere mensen in een huis woont, waar iedereen veel gebruik maakt van internet, is vooral de maximale totale snelheid van belang. Dit geeft aan hoeveel verbindingen tegelijkertijd gebruik kunnen maken van hoge internetsnelheden. Stel dat je zelf een Netflix film aan het kijken bent op je 4K televisie, en je zus, partner of huisgenoot wil een game downloaden zodat ze hem vanavond nog kan spelen; dit gaat lastig als een router maar twee wifi netwerken tegelijkertijd aan kan sturen op hoge snelheid!

Uiteraard kun je ook altijd kijken naar de beste router volgens de consumentenbond.


Wat is de beste router van 2023?

Om de keuze makkelijker te maken, is Top-X op zoek gegaan naar de beste routers die in 2023 te verkrijgen zijn in Nederland. We testen onder andere de snelheid, verbindingssterkte en stabiliteit van de vijf beste routers van 2023. Ook hebben we de routers uitgebreid getest of ze de geclaimde specificaties wel haalden.

Van de best geteste routers hebben we een ultieme top 5 lijst gemaakt, waarin jij makkelijk kan terugvinden welke router nou de beste koop is voor jou! 

1. Archer C7-AC1750

9.1

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.1

Functionaliteiten

9.6

Prijs / kwaliteit

9.2

Als beste naar voren gekomen in onze router test van 2023, is de Archer C7 van TP-LINK. Deze dual-band router haalt snelheden tot 1 gigabit, wat ruimschoots snel genoeg is om de snelheden van Nederlandse providers aan te kunnen. 

Deze router heeft wel vier ethernet-poorten, waardoor je dus al je thuis-apparaten aan kunt sluiten met een kabel voor de maximale snelheid. Ook is de totale snelheid van de router met 1600 Mbps genoeg om iedereen in een normaal huishouden online zijn ding te laten doen, zonder dat er iemand achterloopt of een slechte verbinding krijgt.

Hou er wel rekening mee dat de 5GHz wifi-band misschien niet tot alle uithoeken van het huis en de tuin reikt, gebruik op langere afstanden altijd de 2,4 GHz verbinding.

Al met al is de C7-AC1750 als beste uit onze test gekomen, en is de router ook een enorme aanrader voor dagelijks gebruik.

Voordelen Archer C7-AC1750

 • Ideaal voor een vochtarme, droge huid
 • Niet vet
 • Bevat plantaardige ingrediënten zoals groene thee, aloë vera

Nadelen Archer C7-AC1750

 • Redelijk prijzig

2. ASUS RT-AX88U

8.6

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.4

Functionaliteiten

8.1

Prijs / kwaliteit

8.9

Bij het aanschaffen van een router is het van belang dat deze van goede kwaliteit is. Het is fijner om een iets duurdere router aan te schaffen, waarvan je zeker weet dat hij het goed gaat doen en lang mee gaat. Op het gebied van internet neem je op dat gebied liever geen wilde gok.

Daarom is de ASUS RT-AX88U de beste premium router van 2023. Waarom? Omdat deze router beschikt over Wifi-6, twee verschillende netwerkfrequenties die je tegelijkertijd kunt gebruiken, en vier grote antennes die de wifi snel door het hele huis kunnen sturen. 

Maar dat is nog niet alles – De ASUS RT-AX88U ondersteunt tot wel 256 apparaten tegelijkertijd, wat deze router uitermate geschikt maakt voor smart homes. Je kunt wel honderd smart home-lampen, slimme stekkers en allerlei andere apparaten op het netwerk aansluiten zonder dat de prestaties daarvan omlaag gaan.

Als er een router toekomstbestendig is, is het deze wel! Let wel op dat niet alle apparaten ondersteuning bieden voor Wifi-6. Veel nieuwe smartphones, laptops en andere apparaten bieden hier pas sinds de afgelopen jaren ondersteuning voor.

Voordelen ASUS RT-AX88U

 • Beschikt over Wifi-6
 • Heeft twee verschillende netwerkfrequenties die je tegelijkertijd kunt gebruiken
 • Ondersteunt tot wel 256 apparaten tegelijkertijd

Nadelen ASUS RT-AX88U

 • Prijs is aan de hoge kant

3. TP-LINK M7350

8.2

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.3

Functionaliteiten

9.1

Prijs / kwaliteit

8.6

Een router hoeft niet alleen maar een apparaatje voor thuis in de meterkast te zijn; ook onderweg kan je je internet delen met meerdere apparaten.

Dit kan met de TP-LINK M7350 als de beste. De M7350 is een Mifi router, wat in houdt dat je een 4G simkaart in het apparaat kunt doen. 

Op kracht van een grote batterij zendt de Mifi router een signaal af naar tot wel 10 apparaten tegelijkertijd! Ideaal voor road trips met grote gezinnen, maar ook als je gaat picknicken in het park of een evenement organiseert met een voetbalteam.

Een klein nadeel aan de M7350 is dat hij alleen 2,4 GHz verbindingen ondersteunt, dus extreme snelheden zullen niet altijd haalbaar zijn.

Voordelen  TP-LINK M7350

 • Mifi router zendt een signaal af naar tot wel 10 apparaten tegelijkertijd
 • Makkelijk mee te nemen

Nadelen TP-LINK M7350

 • Extreme snelheden zijn niet haalbaar

4. TP-LINK Archer AX50

8.1

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.4

Functionaliteiten

7.8

Prijs / kwaliteit

8.1

Omdat gamen via internet natuurlijk een hele sterke verbinding vereist, zijn er speciale routers die voor gaming geoptimaliseerd zijn. Onder andere de openheid van netwerken (NAT-type) en natuurlijk de stabiliteit van het internet zijn van belang bij een goede router voor gamen.

De TP-LINK Archer AX50 heeft vier grote antennes, die er voor zorgen dat meerdere apparaten een goede verbinding krijgen zonder storingen in het signaal. De router komt met een virusscanner, voor als internetcriminelen het op je netwerk gemunt hebben, en met wifi 6. 

Dat is een nieuwe, snellere internetstandaard die over een paar jaar in ieder apparaat gebruikt wordt. Kortom, om games te spelen die via internet werken, is deze router de perfecte keuze!

De Archer AX50 is erg goed voor gamen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld een mancave, maar is voor grotere woningen iets minder geschikt – je kunt multiroom wifi aanzetten als je hem toch als router voor het hele huis wilt gebruiken. 

Tip lees hier ons artikel over beste gaming routers!

Voordelen TP-LINK Archer AX50

 • Vier grote antennes, die er voor zorgen dat meerdere apparaten een goede verbinding krijgen zonder storingen in het signaal
 • Router komt met een virusscanner
 • Goed voor gamen in kleinere ruimtes

Nadelen TP-LINK Archer AX50

 • Niet ideaal voor grotere ruimtes

5. TP-Link Archer C50, 1200 Mbps

8.1

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.2

Functionaliteiten

7.7

Prijs / kwaliteit

8.8

Om te beginnen hebben we de beste budget router volgens consumenten in 2023. De Archer C50 van TP-LINK staat bekend als een hele goedkope, maar toch goede router voor mensen die er liever niet al te veel geld aan uitgeven. 

De Archer C50 beschikt over een maximale snelheid van 1200Mbps, wat genoeg is om de gemiddelde internetsnelheid van een Nederlandse verbinding ruimschoots aan te kunnen. 1200Mbps is echter niet de hoogste standaard die in Nederland gebruikt wordt, dus deze router is niet de meest toekomstbestendige variant.

De Archer C50 wifi-router is makkelijk op te zetten; binnen een paar minuten staat je internet klaar om aan de slag te gaan. De router ondersteunt ook 5GHz-verbindingen, wat fijn is voor het gebruik in combinatie met smartphones en game consoles.

De 2.4 GHz wifi-banden kunnen tegelijkertijd gebruikt worden voor minder intensieve taken, zoals browsen of kleine bestanden delen. Al met al is dit de beste koop budget router van 2023!

Voordelen TP-Link Archer C50, 1200 Mbps

 • Beste budget router 
 • Maximale snelheid van 1200Mbps
 • De Archer C50 wifi-router is makkelijk op te zetten

Nadelen  TP-Link Archer C50, 1200 Mbps

 • Niet de meest toekomstbestendige variant

Veelgestelde vragen:

Hoeveel soorten routers hebben jullie getest?

Wij willen een zo compleet mogelijk beeld geven. Voor dit onderzoek en deze review hebben we dan ook meer dan 17 routers getest. Op basis hiervan hebben we 5 producten geselecteerd die tot de beste behoren. Bekijk deze hier.

Waar hebben jullie de routers op beoordeeld?

Om te bepalen wat de beste router is kijken we naar verschillende aspecten. We kijken naar prijs, kwaliteit, huidtypes en beoordelingen van andere gebruikers. Dit nemen we allemaal mee in onze bepaling van de uiteindelijke scores.. Bekijk hier direct de beste koop!

Hoe betrouwbaar zijn jullie reviews?

Het ene product is het andere niet. Daarom doen we altijd voordat we beginnen met testen een productonderzoek om te bepalen wat gebruikers belangrijk vinden en wat de trends zijn binnen routers. In elk product zit een minimum van 6 uur productonderzoek. Bekijk hier wat de beste opties  zijn.

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>

Mis het niet: Black Friday Deals nu al live op Bol.com (tot 70% korting)!