Laatste update: Mei 2021

Door: Yara

Best Geteste Rookmelder

Alecto SA-110

5/5

Bij Alecto hebben we een uitgebreid assortiment rookmelders; daar hoort deze SA-110 Quadset bij. Bij het ontwerpen van deze lijn letten we op een aantal zaken in het bijzonder. Het belangrijkste is dat een rookmelder betrouwbaar is: werkt het apparaat ook nog optimaal als het al een aantal jaren geïnstalleerd is? Voor Alecto rookmelders geldt dat uiteraard. Een rookmelder moet direct kunnen reageren op een smeulende brand zodat jij en je gezin zoveel mogelijk tijd hebben om het pand te verlaten. De SA-110 Quadset doet precies dat! Een derde – heel belangrijke – veiligheidseis is de sterkte van het alarmsignaal. Met 85 decibel geeft de SA-110 Quadset rookmelder een geluid af waar je niet zomaar doorheen zult slapen.

Een rookmelder kopen is misschien niet iets waar je aan denkt bij het inrichten van je woning. Toch is het een aanschaf die van levensbelang kan zijn. Je moet er toch niet aan denken dat rook, de voorbode van een brand, ongemerkt door het trapgat naar boven kringelt en je te laat (of helemaal niet) wordt gealarmeerd? Of wat te denken van koolmonoxide, die onzichtbaar en geurloos is?

Wanneer er brand ontstaat, zal een rookmelder middels een alarm en een indringend, niet te missen geluid ervoor zorgen dat je onmiddellijk in actie kunt komen. Bij rookvorming, langzaam smeulende branden of koolmonoxide (afhankelijk van het soort rookmelder) wordt je direct gealarmeerd. Omdat bij brand elke seconde telt, kan een rookmelder van levensbelang zijn en levens redden.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een rookmelder?

Nu je overtuigd bent van het belang van een rookmelder, wil je natuurlijk de beste rookmelder kopen voor jouw persoonlijke situatie en woonomstandigheden. Wat is nu de beste rookmelder? 

Om te voorkomen dat je door het bos de bomen niet meer ziet, of in dit geval door de rook de rookmelder niet, beschrijven wij niet alleen enkele weetjes over rookmelders in het algemeen, maar ook een aantal verschillende soorten rookmelders en hun specifieke eigenschappen. 

In deze bevindingen zijn ook rookmelder review meegenomen. Alle onderstaande rookmelders komen voor in de top tien van beste rookmelder test 2021. 

Zo kun je een weloverwogen en veilige keuze maken voor de beste koop rookmelder. Van belang is dat je altijd een goedgekeurde rookmelder met het keurmerk EN 14604 aanschaft. Een rookmelder met dit keurmerk is de beste rookmelder volgens de brandweer. Let hier ook op bij een rookmelder aanbieding.


Product

1. Alecto SA-110 Quadset rookmelder met ingebouwde lithium batterij​

4.5/5

2. Nest Protect slimme rook- en kookmonoxide melder​

4/5

3. Elro Tweepak FS1510M

4/5

4. Rookmelder FireAngel

4/5

5. Smartwares RM149 Rookmelder​

4/5

1. Alecto SA-110 Quadset rookmelder met ingebouwde lithium batterij

0
Eindcijfer
Functionaliteiten 94%
Prijs / Kwaliteit 85%
Design 78%

Wanneer je een relatief eenvoudige, optische rookmelder wilt aanschaffen, is de SA-110 Quadset een goede keuze. Geen poespas. Het apparaat wordt als aanrader gekwalificeerd na een test van de beste rookmelder door de consumentenbond. Het apparaatje doet wat het doen moet en geeft op luide toon een luid alarmsignaal van 85 DB af zodra er rook wordt gedetecteerd of een langzaam smeulende brand.

Deze Alecta rookmelder (er zitten vier stuks in deze set) werkt op batterijen, die een levensduur van wel tien jaar hebben. Daar heb je na het installeren geen omkijken meer naar. De installatie is erg eenvoudig. Er hoeft niet eens een boormachine aan te pas te komen. Het bevestigen van de rookmelder met een goede dubbelzijdige tape volstaat ook.

Doordat deze rookmelders niet op netstroom werken, ben je flexibel in het plaatsen ervan.
Hoewel je eigenlijk nooit teveel rookmelders kunt plaatsen, kun je een van de vier ook meenemen op vakantie. Dat is toch wel een heel veilig vakantiegevoel.
Met de testknop controleer je snel en eenvoudig (bij voorkeur eens per maand) de werking van het alarm.

Voordelen Alecto SA-110 Quadset rookmelder met ingebouwde lithium batterij

 • Lange levensduur
 • Makkelijk te installeren
 • Veel waar voor je geld
 • Ook op vakantie te gebruiken

Nadelen Alecto SA-110 Quadset rookmelder met ingebouwde lithium batterij

 • Niet onderling koppelbaar
 • Detecteert geen koolmonoxide of hitte

2. Nest Protect slimme rook- en kookmonoxide melder

0
Eindcijfer
Functionaliteiten 94%
Prijs / Kwaliteit 85%
Design 78%

Wil je het neusje van de zalm onder de rookmelders? Dan is de Nest Protect slimme rookmelder de juiste keuze. Het is de beste rookmelder van 2020. Deze intelligente rookmelder detecteert rook, koolmonoxide en langzaam en snel brandend vuur. 

Met een geluidsniveau van 85 DB is de sirene goed hoorbaar. Maar ook de heldere stem van Nest vertelt je waar en wat er aan de hand is en stuurt een melding naar je mobiel. Zo kun je op afstand een vals alarm (bijvoorbeeld doordat er iets aanbrandt) met je mobiel uitschakelen. Wist je dat de Nest Protect zichzelf wel 400 keer per dag controleert?

Ondanks de zeer lange levensduur van de batterijen, zullen die op een gegeven moment aan vervanging toe zijn. Hierover word je via je mobiel op de hoogte gebracht, maar ook door het groene lampje dat kort oplicht. Bij Nest Protect dus geen irritant gepiep midden in de nacht. Nest Protect licht ook op in de ruimte waar je ’s nachts loopt. De lichtsterkte pas je eenvoudig met de app aan.

Voordelen Nest Protect slimme rook- en kookmonoxide melder

 • Meldingen ook buitenshuis via de app
 • Lange levensduur vanwege de duurzame sensoren en lithium batterijen
 • Onderling te koppelen, zodat alle rookmelders tegelijk afgaan
 • Draadloos
 • Detecteert ook koolmonoxide

Nadelen Nest Protect slimme rook- en kookmonoxide melder

 • Wifi noodzakelijk
 • Relatief duur in aanschaf

3. Elro tweepak FS1510M rookmelder met tien jaar batterij en magneetmontage

0
Eindcijfer
Functionaliteiten 88%
Prijs / Kwaliteit 84%
Design 84%

Een goed alternatief voor de Alecta SA-110 Quadset rookmelder is het tweepak van Elro, ideaal wanneer je maar klein behuisd bent, of je een kamerbewoner bent.

Deze ELRO FS1510M optische rookmelder (worden als set van twee stuks geleverd) met een geluidsniveau van 85 DB en een hoogwaardige sensor, zorgt ervoor dat je bij brand tijdig wordt gewaarschuwd. Deze rookmelders beschikken over een lithium batterij met een levensduur van tien jaar hebben. De garantietermijn is dan ook 10 jaar. Mocht de batterij onverhoopt toch (bijna) leeg zijn, dan geeft een indicator dat aan.

De installatie is erg eenvoudig, een boormachine is niet nodig. De rookmelders worden met bevestigingsmateriaal en twee magneetplaten per rookmelder aan het plafond bevestigd. Zodra je de rookmelder hebt geplaatst, kun je die activeren door de testknop een paar seconden ingedrukt te houden.

Voordelen Elro tweepak FS1510M rookmelder met tien jaar batterij en magneetmontage

 • Lange levensduur
 • Tien jaar garantie
 • Makkelijk te installeren middels magneetplaten
 • Ideaal voor klein behuisden
 • Draadloos

Nadelen Elro tweepak FS1510M rookmelder met tien jaar batterij en magneetmontage

 • Niet onderling koppelbaar
 • Detecteert geen koolmonoxide

4. Rookmelder FireAngel ST-622-BNLT P-Line

0
Eindcijfer
Functionaliteiten 88%
Prijs / Kwaliteit 81%
Design 74%

De FireAngel ST-622-BNLT P-Line rookmelder is voorzien van een combinatie van optische en thermische technieken. Daardoor heeft deze rookmelder een snellere responstijd bij zowel een smeulbrand als uitslaande brand en is er met tevens verminderde kans op vals alarm. 

De verzegelde en geïntegreerde Panasonic batterij heeft een levensduur van liefst tien jaar. Op de rookmelder geldt een garantietermijn van tien jaar. Dit apparaat controleert zichzelf en de montage is eenvoudig. 

De rookmelder wordt met een universele montageplaat voor verschillende bevestigingen geleverd. Extra is de optionele diefstalbeveiliging die in de montageplaat is de optionele diefstalbeveiliging die in de montageplaat is geïntegreerd. Optioneel, dus zonder te boren, kan het apparaatje ook met een magnetische bevestigingskit worden bevestigd.
Behalve alarmering via geluid (85 DB) geeft deze rookmelder ook een optische alarmmelding door middel van het oplichten van een rode LED.

Voordelen Rookmelder FireAngel ST-622-BNLT P-Line

 • Lange levensduur
 • Tien jaar garantie op batterij en sensor
 • Diefstalbeveiliging
 • Goedkoop in aanschaf
 • Draadloos

Nadelen Rookmelder FireAngel ST-622-BNLT P-Line

 • Niet onderling koppelbaar
 • Detecteert geen koolmonoxide

5. Smartwares RM149 Rookmelder

0
Eindcijfer
Functionaliteiten 89%
Prijs / Kwaliteit 76%
Design 90%

Ook deze rookmelder van Smartwares is van een optische sensor voorzien en reageert daarmee snel op smeulbranden. Het geluidssignaal van liefst 85 DB is niet te missen. Het apparaat wordt als aanrader gekwalificeerd na een test van de beste rookmelder door de consumentenbond.


De 9v batterij gaat relatief kort mee maar wanneer de batterij vervangen moet worden, word je door de lege batterij indicator tijdig gewaarschuwd.
De rookmelder van Smartswares kan vanwege een beveiligingspin alleen worden gemonteerd als er een batterij geplaatst is.

Voordelen Smartwares RM149 Rookmelder

 • Eenvoudige montage
 • Draadloos
 • Drie jaar garantie op batterij en sensor
 • Levensduur sensor tien jaar
 • Beveiligingspin

Nadelen Smartwares RM149 Rookmelder

 • Batterij gaat relatief kort mee (een tot vijf jaar)
 • Niet onderling koppelbaar
 • Detecteert geen koolmonoxide

ALGEMENE WEETJES

VOEDING
Een rookmelder funktioneert op netstroom of op een batterij. Het voordeel van een draadloze rookmelder is dat je die op elke willekeurige plek kunt plaatsen. Je bent niet afhankelijk van een stroompunt. Je moet wel goed in de gaten houden of en wanneer je de batterij(-en) moet vervangen. Sommige batterijen hebben een levensduur van tien jaar, andere maar een levensduur van vijf jaar.Wanneer je een rookmelder aanschaft die op het lichtnet moeten worden aangesloten, brengt het aanleggen en aansluiten van de bedrading wat meer werk met zich mee. Mocht je naderhand de rookmelder willen verplaatsen, is dat minder eenvoudig.

ONDERLINGE KOPPELING
Koppelbare rookmelders die onderling met elkaar verbonden zijn, zullen, wanneer er één rook of koolmonoxide detecteert, allemaal afgaan. Wanneer je op alle verdiepingen een koppelbare rookmelder hebt geplaatst, gaat er op al die verdiepingen een alarm af. Een geruststellende en veilige gedachte.

LEGE BATTERIJ INDICATIE
De meeste rookmelders laten door het afgeven van korte piepgeluiden, kenbaar maken dat de batterij vervangen dient te worden. De meeste moderne rookmelders hebben een lege batterij indicatie.

TESTKNOP
Met alle moderne apparatuur in huis die een signaal afgeven (denk aan de oven, magnetron, vaatwasser of wasmachine) is het van belang het brandalarm te herkennen. Een rookmelder test je met de testknop. Doe dit sowieso elke maand, dan weet je zeker dat het alarmsignaal van de rookmelder naar behoren funktioneert. Let op, met de testknop kun je de werking van de rookmelder zelf niet controleren.

RESETKNOP
Soms gaat de rookmelder af, terwijl er geen brand is, bijvoorbeeld als je aan het koken bent. Misschien blijft je rookmelder maar piepen terwijl je de batterijen net vervangen hebt of is er een andere storing. Dan kun je met de resetknop de storing verhelpen.

VERLICHTING
Bij rookontwikkeling moet je je zo snel mogelijk een weg naar buiten banen. Sommige rookmelders hebben (nood-)verlichting die je daarbij helpen. Wanneer het alarm afgaat, wordt er ook een lichtsignaal uitgezonden, zodat je je beter kunt oriënteren.

VERVANGING
Vervang uiterlijk na tien jaar reeds geplaatste rookmelders. Dat is de maximale levensduur van de optische sensoren. Let bij aanschaf dan ook goed op de productiedatum.

ONDERHOUD
De werking van een rookmelder kan door stof en vuil achteruit gaan. Daarom is het van belang om je rookmelder maandelijks schoon te maken. Dat kan bij voorkeur met een licht vochtige doek. Halfjaarlijks kun je een stofzuiger gebruiken. Gebruik echter nooit schoonmaakmiddelen en verf de rookmelder niet.

Yara

Over de productexpert

Hi, ik ben Yara, 34 jaar. Met vol trots kan ik zeggen dat ik sinds kort moeder ben van een prachtige zoon. Naast het moederschap en samen zijn met mijn gezin vind ik het heerlijk om mij te verdiepen in de nieuwste interieurtrends. Ook zeg ik altijd, als je het doet moet je het goed doen daarom hou ik van producten met kwaliteit, want hier heb je het langst plezier van!

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Via onderstaande buttons neem je snel en gemakkelijk contact met mij op!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>