fbpx
 • Home
 • /
 • Geld
 • /
 • Beste Pensioenrekening [Test 2023]

Publicatie datum: 12 september, 2023

Door: Sam

Beste Pensioenrekening

Brand New Day review

Brand New Day Pensioen beleggen

De Brand New Day hanteert lage kosten (max 0,6%). Hiermee behalen ze goede rendementen, zijn ze ontzettend transparant over de kosten en hebben ze een goede klantenservice waardoor je altijd terecht kunt voor vragen. Bovendien werkt het platform ontzettend makkelijk en kun je op een eenvoudige manier beginnen met beleggen zonder je druk te maken dat je te veel betaald. Ook kun je gratis en vrijblijvend een adviesgesprek inplannen met Brand New Day om te kijken welke vorm van beleggen voor je pensioen het beste bij jou past. 

Wat is de beste pensioenrekening van 2023? Als jij jezelf dit afvraagt hebben we goed nieuws voor je: in onze Top-X pensioenrekening test hebben we namelijk onderzoek gedaan naar welke partijen pensioenrekeningen aanbieden.

Het kent namelijk verschillende voordelen. Zo kun je alle inleg op je pensioenrekening aftrekken van de belastingdienst waardoor je nu en in de toekomst minder belasting betaalt.

Door deze voordelen is het openen van een pensioenrekening ontzettend interessant voor bijna iedereen. Maar hoe kies je nu de beste pensioenrekening? En waar moet je op letten bij het kiezen van een goede pensioenrekening?

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. Ook vind je in dit artikel een top 5 beste pensioenrekeningen overzicht met alleen de allerbeste partijen van dit moment. 


Hoe hebben wij getest?

Om een betrouwbaar advies te geven hebben wij een unieke testmodus ontwikkelt, hierdoor weet je zeker dat je geen miskoop doet!

23

aanbieders vergeleken

10

Uur onderzoek gedaan

41

 Ervaringen gecheckt


Top 5 Beste Pensioenrekeningen

Brand New Day review

Beste Pensioenrekening overall
1. Brand New Day Pensioen beleggen

Beste Pensioenrekening zelf beleggen
2. DEGIRO pensioen beleggen

Beste Pensioenrekening hoog inkomen
3. Fitvoorlater 

Beste Pensioenrekening voor ondernemers
4. BrightPensioen

Beste Flexibele pensioenrekening
5. EVI


Waar moet je op letten bij het openen van een pensioenrekening?

Voordat je een pensioenrekening opent is het goed om onderzoek te doen. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende partijen die een pensioenrekening aanbieden, hierdoor is het soms lastig kiezen. Een pensioen beleggen vergelijken kan ook gewoon heel erg lastig zijn.

Om je op weg te helpen hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de belangrijkste criteria die je in je achterhoofd moet houden bij het kiezen van een goede pensioenrekening.

Door deze criteria goed mee te nemen in je beslissing weet je zeker dat je een goede partij kiest en niet te veel betaalt voor je beleggingen. Er is hier ook gekeken naar de beste pensioenrekening volgens de consumentenbond

Kosten

Een van de belangrijkste criteria bij het kiezen van een goede pensioenrekening? De kosten! Wanneer je voor je pensioen gaat beleggen betekent dit in veel gevallen dat je tot je AOW-leeftijd geld gaat beleggen. 

Dit betekent dus ook dat je beleggingshorizon ontzettend lang is. In sommige gevallen kan dit wel 20, 30, 40 of zelfs 50 jaar zijn, afhankelijk van wanneer je begint met het beleggen voor je pensioen.

Wanneer je bij een partij zit die ontzettend hoge kosten rekent, betekent dit dus ook dat je deze kosten jarenlang gaat moeten betalen. Om de lange termijn kan een paar procent voor een verschil van honderden, wellicht wel duizenden euro's zorgen.

Bij het kiezen van de beste pensioenrekening is het daarom essentieel dat je kijkt naar de kosten die een partij rekent. Hierbij moet je echt op de procenten nauwkeurig gaan vergelijken, dit kan namelijk ontzettend veel schelen.

Betrouwbaarheid en veiligheid

Het tweede punt bij het kiezen van de beste pensioenrekening? De betrouwbaarheid en veiligheid van verschillende aanbieders van pensioenrekeningen.

Bij het beleggen voor je pensioen is veel geld gemoeid. Dit betekent dat je dit natuurlijk alleen wil investeren bij een partij die volledig te vertrouwen is.

In Nederland zijn er verschillende instanties die toe zien op de veiligheid van dit soort organisaties. Het is daarom goed om te kijken naar een partij die bijvoorbeeld onder toezicht van de AFM of de Nederlandsche Bank staat.

Aanbieders die onder toezicht staan van deze instanties moeten aan strenge regelgeving voldoen en hebben bepaalde garanties dat wanneer er onverhoopt toch iets gebeurt, er bepaalde bedragen verzekerend zijn.

Welke pensioenrekening past bij mij?

Bij het kiezen van een geschikte pensioenrekening is het naast bovenstaande factoren altijd van belang dat je goed kijkt naar je persoonlijke situatie. Lang niet elke pensioenrekening is geschikt voor elke situatie.

Kijk daarom goed naar je eigen situatie, vragen die je hierbij kan stellen zijn:

 • Hoelang ga ik pensioen beleggen? Wat is mijn beleggingshorizon?
 • Wil ik alles uitbesteden of wil ik zelf mijn portfolio samenstellen?
 • Hoeveel waarde hecht ik aan gemak? Moet het bijna geen tijd kosten?
 • Waar wil ik in beleggen? Bedrijven of juist andere fondsen zoals vastgoed?

Maandelijks beleggen of in 1x een groot bedrag?

Beleggen voor je pensioen kan op verschillende manieren. Je kunt er voor kiezen om  in 1 keer een groot bedrag te storten en dit vervolgens te laten staan.

Je kunt er ook voor kiezen om juist maandelijks een bedrag te storten op je pensioenrekening. Uiteraard kun je ook kiezen voor een mix van deze twee opties.

In dit geval leg je eenmalig een bedrag in en stel je vervolgens een maandelijks bedrag in dat je wilt beleggen.

Het is goed van tevoren te bepalen welke van bovenstaande opties je voorkeur heeft. Dit omdat lang niet elke pensioenrekening al deze opties aanbiedt.


Wat is de beste pensioenrekening van 2023?

Goed, je weet inmiddels waar je op moet letten bij het kiezen van een goede pensioenrekening. Tijd om over te gaan naar het leukste gedeelte van dit artikel: onze testresultaten.

In onderstaande sectie geven we antwoord op de vraag: 'Wat is de beste pensioenrekening en welke pensioenrekening past het beste bij mij?'. Wij hebben een uitgebreide pensioenrekening test uitgevoerd waarbij we de grootste en meest populaire pensioenrekeningen van dit moment hebben vergeleken op verschillende aspecten.

Op basis hiervan hebben we een top 5 samengesteld waarin alleen de beste pensioenrekeningen van dit moment terug te vinden zijn. Kortom, door te kiezen voor een van onderstaande pensioenrekeningen weet je zeker dat je goed zit.

1. Brand New Day Pensioen beleggen

Brand New Day review

9.4

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.2

Aanbod

9.4

Kosten

9.8

Waar je pensioen beleggen? Na meer dan 10 verschillende pensioenrekeningen vergeleken te hebben zijn we tot de conclusie gekomen dat de pensioenrekening van Brand New Day de beste pensioenrekening is van dit moment. 

Brand New Day is een Nederlands bedrijf dat sinds 2011 actief is, vandaag de dag beleggen meer dan 200.000 Nederlanders bij Brand New Day en beheren ze in totaal zo'n 4 miljard euro.

Zo is Brand New Day momenteel de partij die het grootste aanbod aan beleggingsmogelijkheden heeft. Zo kun je hier terecht voor beheerd beleggen, zelf beleggen, maar kun je er ook voor kiezen om te sparen.

Verder zijn de kosten van Brand New Day laag in vergelijking met andere partijen, je betaalt hier ongeveer 0,6% per jaar. Voor het openen van een rekening betaal je eenmalig 45 euro.

Ook staat Brand New Day onder toezicht van de Nederlandse bank waardoor al je geld veilig is, werkt het platform van Brand New Day ontzettend makkelijk en hebben zij een Nederlandstalige klantenservice die je altijd kunt bereiken.

Bovendien kun je geheel gratis en vrijblijvend een adviesgesprek inplannen. In dit gesprek wordt gekeken naar de mogelijkheden die je hebt en welk product het beste past bij jouw situatie. Klik hier om direct zo'n gesprek in te plannen.

Onlangs schreven wij ook een review over Brand New Day, mocht je nog meer informatie over deze partij willen hebben, dan kun je onze review lezen.

Voordelen Brand New Day Pensioen beleggen

 • Groot aanbod van beleggingsmogelijkheden: zelf beleggen, beheerd beleggen of sparen
 • Beleggen voor je pensioen wordt super eenvoudig en kost je weinig tijd
 • Je geld wordt belegd in indexfondsen met bewezen rendementen over de afgelopen jaren
 • Brand New Day biedt de mogelijkheid tot automatisch risicoafbouw naarmate je AOW-leeftijd dichterbij komt

Nadelen Brand New Day Pensioen beleggen

 • Geen

2. Pensioenbeleggen bij DEGIRO

9.2

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.5

Aanbod

9.7

Kosten

9.5

Op nummer twee van onze lijst met best geteste pensioenrekening van Nederland vinden we DEGIRO. Degiro is bij menig belegger waarschijnlijk wel bekend. Dit is namelijk een van de bekendste en grootste brokers van Nederland

Als jij op zoek bent naar een pensioenrekening waar je zelf echt actief kunt beleggen dan is een pensioenrekening bij DEGIRO een slimme keuze. Hier betaal je namelijk relatief lage kosten en kun je zelf je aandelen, ETF's en indexfondsen verhandelen binnen je pensioenrekening.

Bij DEGIRO handel je rechtstreeks op de beurs zonder dat hier een tussenpartij tussen zit. Dit zorgt ervoor dat de kosten in vergelijking met andere aanbieders laag zijn. 

Wel is het zo dat DEGIRO wat moeilijker werkt en niet geschikt is voor beginnende beleggers. In onze DEGIRO review ontdek je meer over deze partij. 

Voordelen DEGIRO

 • Beste pensioenrekening voor beleggers die zelfstandig willen beleggen
 • Kosten zijn relatief laag 
 • Gigantisch aanbod

Nadelen DEGIRO

 • Interface is niet heel overzichtelijk waardoor het minder geschikt is voor beginnende beleggers

3. FitvoorLater

8.5

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.5

Aanbod

8.0

Kosten

9.0

Op nummer 3 van deze lijst met beste pensioen beleggingsrekeningen vinden we FitvoorLater. Dit is een pensioenrekening speciaal voor mensen met een hoog inkomen.

Je kunt hier namelijk alleen beleggen voor je pensioen als je een jaarinkomen van boven de 114.000 euro hebt. Er zijn verschillende fiscale voordelen wanneer je dit bedrag verdient op jaarbasis en FitvoorLater speelt hier slim op in door al het werk uit handen te nemen en je te helpen met het benutten van deze fiscale voordelen. 

Bij deze partij kun je kiezen uit vijf verschillende gemak fondsen die allemaal hun eigen risicoprofielen hebben. Ook zijn er 10 verschillende strategiefondsen waarbij je thema's als wereldwijd, duurzaam, of opkomende landen kunt kiezen. Met het aanbod zit het dus wel goed bij deze partij.

Het aanbod is dus groot, maar hoe zit het met de kosten? Bij Fitvoorlater betaal je €0,- voor het openen van een pensioenrekening. Ook zijn de kosten slechts 0,57%. Dit is aan de lage kant in vergelijking met andere partijen.

Voordelen FitvoorLater

 • Lage beheerkosten van maximaal 0,57%
 • Groot aanbod aan verschillende beleggingsmogelijkheden

Nadelen FitvoorLater

 • Alleen geschikt voor mensen met een jaarlijks inkomen van €114.866

4. Bright Pensioen

8.3

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.7

Aanbod

8.3

Kosten

8.1

Op nummer 4 van deze lijst vinden we Bright Pensioen. Bright is een Nederlandse aanbieder die zich voor de volle 100% focust op pensioen gerelateerde producten. 

Via Bright kun je gebruik maken van de fiscale voordelen van het beleggen voor je pensioen tegen ontzettend lage kosten. Ook kun je wanneer je een rekening opent bij deze partij gratis een tweede beleggingsrekening openen.

Deze aanbieder van pensioenen richt zich voornamelijk op zzp'ers en ondernemers. Als zzp'er of ondernemer is het een slimme keuze om te kiezen voor Bright Pension omdat ze verschillende extra functionaliteiten bieden voor ondernemers. Denk hierbij aan het gebruikmaken van een fiscale oude dag reserve en het opbouwen van een buffer.

De afsluitkosten bij deze partij bedragen 50 euro. De beheerkosten zijn 210 euro per jaar, alleen als je meer dan 5000 euro hebt belegd. Beleggen zelf kost zo'n 0,17 tot 0,21% per jaar wat ontzettend laag is.

Voordelen Bright pensioen

 • Beste pensioenrekening voor zzp'ers en ondernemers omdat je ook een buffer kunt opbouwen waar je altijd bij kunt
 • Beleggingskosten zijn aan de lage kant met 0,17 tot 0,21% per jaar
 • Je ontvangt automatisch Bright aandelen wanneer je belegt in deze partij

Nadelen Bright pensioen

 • Je betaalt 210 euro lidmaatschapskosten per jaar

5. Evi Pensioenbeleggen

7.8

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.4

Aanbod

7.1

Kosten

8.0

Als laatste in deze lijst: Evi Pensioenbeleggen. Evi is een partij waarbij je op een flexibele manier kunt beleggen voor je pensioen en kunt profiteren van belastingvoordeel.

Een van de voordelen van Evi Pensioenbeleggen is dat deze partij het risico automatisch afbouwt. Hoe dichter je bij de AOW-leeftijd komt, hoe minder risico de partij neemt met het geld dat je hebt belegd.

Daarnaast wordt Evi gezien als een zeer flexibele aanbieder van pensioenrekeningen. Zo kun je op elk moment geld inleggen en bepaal je zelf hoeveel dit is.

Verder deelt Evi pensioenbeleggers in verschillende leeftijdsgroepen in. Hoe jonger iemand is des te meer risico wordt er genomen, als iemand ouder is geworden er juist minder risico genomen.

Om een pensioenrekening te openen bij deze partij betaal je 49 euro. Deze 49 euro komt overigens elk jaar terug, ongeacht je inleg. De kosten voor het beheren van de fondsen zijn 0,61%. 

Voordelen Evi Pensioenbeleggen

 • Automatische herbalancering mogelijk
 • Flexibel inleggen mogelijk
 • Geen maandelijkse kosten

Nadelen Evi Pensioenbeleggen

 • Je betaalt jaarlijks 49 euro 

Veelgestelde vragen:

Hoeveel pensioenrekeningen hebben jullie vergeleken?

Wij willen een zo compleet mogelijk beeld geven. Voor dit onderzoek en deze review hebben we dan ook meer dan 15 soorten pensioenrekeningen in Nederland vergeleken. Op basis hiervan hebben we 5 producten geselecteerd die tot de beste behoren. Bekijk deze hier.

Waar hebben jullie de pensioenrekeningen op beoordeeld?

Om te bepalen wat de beste pensioenrekening op dit moment zijn kijken we naar verschillende aspecten. We kijken naar prijs, kwaliteit, functionaliteiten en beoordelingen van andere gebruikers. Dit nemen we allemaal mee in onze bepaling van de uiteindelijke scores.

Hoe betrouwbaar zijn jullie reviews?

Het ene product is het andere niet. Daarom doen we altijd voordat we beginnen met testen een productonderzoek om te bepalen wat gebruikers belangrijk vinden en wat de trends zijn binnen dit product. In elk product zit een minimum van 6 uur productonderzoek.  

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>