Laatste update: juni 2022

Door: Sam

Best Geteste Gaming stick

Beste gaming stick

Thrustmaster T.16000M FCS Hotas Flight Pack

De beste gaming stick van 2022 volgens de gaming stick test 2022 van Top-X, is de Thrustmaster T.16000M FCS Hotas Flight Pack geworden! Deze gaming stick wordt geleverd met rudder pedalen, een throttle lever en een hele goede gaming stick of vliegstick. Zo kun je met de nieuwste flight simulator, DCS of andere vliegsimulators ideaal vliegen met een alles in 1 pakket van Thrustmaster. De kracht van de motor regel je met de throttle lever, voor de staartrudder gebruik je de voetpedalen, en voor een precieze besturing van de ailerons en trimmers, maak je gebruik van de gaming stick.

De Thrustmaster T.16000M FCS Hotas Flight Pack beschikt over een heleboel slimme knoppen, die je in kunt stellen om maar liefst 256 verschillende toetsenbord en muis combinaties in te programmeren. En met deze handige meegeleverde software kun je in iedere game dezelfde besturingen gebruiken, doordat het programma met de games communiceert. Al met al is er aan alles gedacht met deze Thrustmaster T.16000M FCS Hotas Flight Pack!

De beste gaming stick van 2022 vinden? Bij Top-X hebben we een aantal gaming sticks getest en beoordeeld over verschillende categorieën. Een gaming stick of flightstick kun je gebruiken in vliegsimulatie games, zoals Microsoft Flight Simulator en Digital Combat Simulator. Met de beste gaming stick ben je alle vijandige straaljagers in die laatste game te snel af, en ook in Microsoft Flight Simulator zul je veel hogere landingscijfers krijgen als je gebruik maakt van een goede gaming stick. 

Maar dan is er de vraag: Wat is de beste gaming stick voor mij? Wat heb ik nodig van een goede gaming stick? En wat maakt het verschil tussen goede gaming sticks en de beste gaming stick? Een gaming stick of flight stick is natuurlijk een heel divers apparaat – er zitten op iedere gaming stick weer andere knopjes, andere besturingsmethoden en weer andere manieren om bepaalde vliegoppervlakten van je digitale vliegtuig, zo goed mogelijk te beheersen. Na al die verschillende producten even goed bij langs te zijn gegaan, hebben we een ultieme top 5 opgesteld van de beste gaming sticks 2022. Dit hebben we gedaan door te kijken naar verschillende gebruikersreviews, maar ook een aantal belangrijke specificaties van de vele verschillende goede gaming sticks.


Hoe hebben wij getest?

Om een betrouwbaar advies te geven hebben wij een unieke testmodus ontwikkelt, hierdoor weet je zeker dat je geen miskoop doet!

16

Producten getest

7

Uur onderzoek gedaan

12

 Ervaringen gecheckt

16

Webshops vergeleken


Top 5 Beste Gaming sticks

Beste gaming stick

Beste koop 4k TV
1.  Thrustmaster T.16000M FCS Hotas Flight Pack

Beste throttle paneel 
2. Thrustmaster Hotas Warthog Dual Throttles

Beste voor combat flight simulators
3. Thrustmaster F-16C Viper Hotas Add-On Grip

Beste voor de F/A 18C
4. Thrustmaster F/A-18C Hornet Hotas Add-On Grip

Beste Game stick met HOTAS
5. Thrustmaster T-Flight Hotas X Joystick

Top 10 beste Gaming sticks

Heb je geen tijd om dit hele artikel te lezen? Door op onderstaande knoppen te drukken word je automatisch doorverwezen naar de top 10 beste Gaming sticks , dit zijn direct de meest verkochte Gaming sticks bij onderstaande webshops.


Waar op letten bij het kopen van een Gaming stick?

Maar welke belangrijke specificaties zitten er dan aan de beste gaming stick? En waar moet je op letten bij het kopen van een gaming stick? Dat is een hele goede vraag. Bij Top-X hebben we de gaming sticks beoordeeld op een aantal van de belangrijkste aspecten die een goede gaming stick moet hebben. Om je een goed idee te geven van wat voor dingen dit vooral zijn, hebben we dat hieronder even voor je opgeschreven!

Links- of rechtshandig

Een echte piloot kan natuurlijk met beide handen vliegen, maar als je net begint met een vliegsimulator game of je vliegt gewoon het liefst met één van je beide handen, dan is het een goed idee om te kijken of de gaming stick die je op het oog hebt, wel geschikt is voor die hand. Vaak hebben de beste gaming sticks twee varianten, één voor links en één voor rechtshandigen – maar niet alle gaming sticks zijn voor beide handen geschikt!

Inbegrepen accessoires

Heb je alleen een gaming stick nodig? Of wil je ook een throttle unit er bij, en wil je je flaps en rudders ook nog kunnen besturen? Vaak zitten gaming sticks in een all-in 1 pakket waardoor je zowel de rudder pedalen, de gaming stick of flight stick zelf, en een throttle hebt zodat je zo’n beetje alle besturingsplatformen van een vliegtuig of helikopter kunt bedienen.

Platform

Vlieg je op Xbox, PlayStation of zoals de meeste simulatie games – op de computer? Alles is natuurlijk prima, maar zorg wel dat je een geschikte gaming stick koopt die compatibel is voor jouw platform!

Vechten of vliegen

Sommige gaming sticks zijn meer speciaal gemaakt om combat games zoals DCS te kunnen spelen. Deze games hebben vaak meer knoppen bij de duimen, zodat je er snel bij kan. Je kan vaak aan het product wel zien of het geschikt is voor wat jij er ook maar mee gaat doen.

Materiaal

Het materiaal waarmee een gaming stick is gemaakt is van groot belang, zeker op de lange termijn. Als je je eerste gaming stick koopt om even uit te proberen hoe dat is, dan is het niet erg om een van plastic te kopen, maar als je graag wil dat je gaming stick langdurig mee gaat, raden we aan om een van hoogwaardige materialen te kopen (zoals metaal).


Wat is de beste Gaming stick van 2022? 

Op basis van de bovenstaande criteria, hebben we bij Top-X een uitgebreide test uitgevoerd onder meerdere gaming sticks die goede beoordelingen hadden van mensen die het product uitgebreid hebben kunnen uitproberen.

We hebben gekeken naar duurzaamheid op de lange termijn van de gaming sticks, maar ook naar de kwaliteit van het product, hoe prettig de gaming stick bijvoorbeeld in de hand ligt en wat je er zo al mee kunt doen. Dit zijn de 5 beste gaming stick 2022, volgens onze uitgebreide gaming stick test!

1.  Thrustmaster T.16000M FCS Hotas Flight Pack

Beste gaming stick

9.5

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.3

Functionaliteiten

9.5

Prijs / kwaliteit

9.1

De Thrustmaster T.16000M FCS Hotas Flight Pack is een all in one gaming stick set, waar je dus niet alleen een handige gaming stick mee krijgt om je vliegtuig te besturen. Ook zitten er in de set rudderpanelen inbegrepen, om nog meer precisie te krijgen wat betreft de positie van de staartrudder en het neuswiel.

Daarnaast krijg je de beschikking over een throttle paneel – zo stel je de kracht van de motoren op de centimeter precies in en wordt het ‘ready for take off’ moment alleen nog maar intenser.

De Thrustmaster T.16000M FCS Hotas Flight Pack bevat ook hele fijne software waarmee je de gaming stick zo in kunt stellen dat het precies werkt zoals jij wil. Zo stel je tot 256 toetsenbord-en-muis combinaties in op de programmeerbare knoppen, en kun je zowel met je linkerhand als met je rechterhand deze gaming stick gebruiken!

Voordelen Thrustmaster T.16000M FCS Hotas Flight Pack

 • Handige T.A.R.G.E.T. software waarmee je de gaming stick makkelijk naar jouw wensen kunt programmeren
 • Geschikt voor zowel linkshandige als rechtshandige virtuele piloten
 • De Hall-Effect technologie van Thrustmaster maakt dat deze gaming stick perfect reageert op alle mini bewegingen, en voorkomt schade van de onderdelen op de lange termijn
 • Alles wat je nodig hebt om gedetailleerd te kunnen vliegen zit inbegrepen, namelijk een throttle paneel, een vlieg stick en voetpedalen voor de rudder

Nadelen Thrustmaster T.16000M FCS Hotas Flight Pack

 • Sommige oudere programma’s zoals Prepar3D werken niet geweldig samen met de rudderpedalen

2. Thrustmaster Hotas Warthog Dual Throttles

9.1

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.3

Functionaliteiten

9.6

Prijs / kwaliteit

8.8

Heb je al een vliegstick in huis, maar wil je graag nog een setje throttles daar bij kopen? Dan raden we de Thrustmaster Hotas Warthog Dual Throttles enorm aan. Deze throttle set beschikt over twee afzonderlijk bedienbare throttle sticks, waardoor je zowel je linker als je rechter motor onafhankelijk kan bedienen.

Dat is erg handig als je probeert te simuleren dat één motor kapot gaat, of als je een landing met veel zijwind moet uitvoeren in je lijnvlucht met twee motoren. Ook op deze throttle set kun je tot 256 combinaties van je toetsenbord of muis voorprogrammeren, zodat je altijd snel toegang hebt tot de belangrijkste functies van je vliegtuig.

De Thrustmaster Hotas Warthog Dual Throttles is gebaseerd op de A-10 Warthog, een gevechtsvliegtuig dat door de Amerikaanse luchtmacht nog steeds wordt gebruikt, en is gemaakt van dezelfde materialen als het echte vliegtuig!

Voordelen Thrustmaster Hotas Warthog Dual Throttles

 • 17 actieknoppen die je kunt programmeren tot 256 combinaties van je toetsenbord of muis
 • Gebaseerd op de A-10 Warthog, en gemaakt van dezelfde materialen als het echte vliegtuig
 • Magnetische 3D sensoren zorgen er voor dat je met veel precisie gas kunt minderen of bij kunt geven

Nadelen Thrustmaster Hotas Warthog Dual Throttles

 • Bevat geen flight stick in het pakket, dus echt alleen de throttle

3. Thrustmaster F-16C Viper Hotas Add-On Grip

8.9

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.2

Functionaliteiten

8.3

Prijs / kwaliteit

8.7

De Thrustmaster F-16C Viper Hotas Add-On Grip is geschikt voor mensen die graag vliegen in een combat flight simulator, zoals DCS. Het feit dat de Thrustmaster F-16C Viper Hotas Add-On Grip is gebaseerd op de flight stick van een echt vliegtuig, namelijk de F-16 C Viper, maakt de ervaring alleen nog maar realistischer en dus veel vetter.

Met de Thrustmaster F-16C Viper Hotas Add-On Grip heb je een gaming stick van hoogwaardige materialen in huis, die ook nog eens beschikt over 19 actie knoppen op de stick zelf – zo kun je ieder wapen op een andere knop instellen en precies de rakketten afvuren die je nodig hebt. 

Voordelen Thrustmaster F-16C Viper Hotas Add-On Grip

 • 19 actieknoppen die je kunt programmeren tot 256 combinaties van je toetsenbord of muis
 • Gebaseerd op de A-10 Warthog, en gemaakt van dezelfde materialen als het echte vliegtuig
 • Magnetische 3D sensoren zorgen er voor dat je met veel precisie gas kunt minderen of bij kunt geven
 • Dankzij het koppelstuk kun je deze gaming stick omwisselen voor een andere die weer op een ander vliegtuig is gebaseerd, zoals de A-10 Warthog

Nadelen Thrustmaster F-16C Viper Hotas Add-On Grip

 • Je kunt deze gaming stick niet gebruiken zonder het basisstuk van een HOTAS Warthog of HOTAS Cougar

4. Thrustmaster F/A-18C Hornet Hotas Add-On Grip

8.5

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.0

Functionaliteiten

8.7

Prijs / kwaliteit

8.1

De Thrustmaster F/A-18C Hornet Hotas Add-On Grip is nog zo’n add on voor de Hornet HOTAS basis gaming stick. Met de Thrustmaster F/A-18C Hornet Hotas Add-On Grip simuleer je precies hoe het is om de F/A 18C Hornet, oftewel de F18 gevechtsstraaljager, te kunnen besturen.

Om dit zo realistisch mogelijk te maken is dus dezelfde stick gebruikt als die die echt in het vliegtuig zit, en ook is de Thrustmaster F/A-18C Hornet Hotas Add-On Grip van dezelfde materialen gemaakt als de stick die echte piloten vasthouden in een F18C straaljager. Om het nog vetter te maken kun je ook op deze gaming stick maar liefst 256 combinaties van je toetsenbord of muis instellen met het handige T.A.R.G.E.T. programma.

Voordelen Thrustmaster F/A-18C Hornet Hotas Add-On Grip

 • 19 actieknoppen die je kunt programmeren tot 256 combinaties van je toetsenbord of muis
 • Gebaseerd op de A-10 Warthog, en gemaakt van dezelfde materialen als het echte vliegtuig
 • Magnetische 3D sensoren zorgen er voor dat je met veel precisie gas kunt minderen of bij kunt geven
 • Dankzij het koppelstuk kun je deze gaming stick omwisselen voor een andere die weer op een ander vliegtuig is gebaseerd, zoals de F-16 Viper

Nadelen Thrustmaster F/A-18C Hornet Hotas Add-On Grip

 • Je kunt deze gaming stick niet gebruiken zonder het basisstuk van een HOTAS Warthog of HOTAS Cougar

5.  Thrustmaster T-Flight Hotas X Joystick

8.2

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.4

Functionaliteiten

7.1

Prijs / kwaliteit

8.0

Om je setup niet al te moeilijk te laten worden en een overzichtelijk bureau te behouden, kun je gaan voor de Thrustmaster T-Flight Hotas X Joystick. Deze gaming stick is een HOTAS variant, wat staat voor Hands On Throttle And Stick – of te wel, met de Thrustmaster T-Flight Hotas X Joystick heb je altijd je handen op zowel de throttle als de flight stick, voor maximale controle tijdens intense gevechten of een moeilijke landing in noodweer.

De 12 knoppen en 5 assen zijn programmeerbaar en zijn voor de meest populaire games al voor geïnstalleerd. Het handige aan de Thrustmaster T-Flight Hotas X Joystick is dat de throttle wordt meegeleverd en dat het allemaal in 1 pakket aan elkaar vast zit – zo hoef je niet voor het vliegen aan je hele bureau om te bouwen, maar kun je gewoon 1 apparaatje neerzetten!

Voordelen Thrustmaster T-Flight Hotas X Joystick

 • 2 in 1 pakket met throttle en flight stick
 • Voor de prijs is deze gaming stick van uitstekende kwaliteit
 • Je bureau of gaming setup blijft clean en simpel lijken doordat alle elementen van deze gaming stick aan elkaar vast zitten

Nadelen Thrustmaster T-Flight Hotas X Joystick

 • De throttle heeft een kleine bewegingsruimte, waardoor je de kracht van de motor niet altijd op de procent precies in kunt stellen

Veelgestelde vragen:

ℹ Hoeveel game sticks hebben jullie getest?

Wij willen een zo compleet mogelijk beeld geven. Voor dit onderzoek en deze review hebben we dan ook meer dan 14 soorten gamesticks getest. Op basis hiervan hebben we 5 producten geselecteerd die tot de beste behoren. Bekijk deze hier.

Waar hebben jullie de game sticks op beoordeeld?

Om te bepalen wat de beste gamestickop dit moment zijn kijken we naar verschillende aspecten. We kijken naar prijs, kwaliteit, functies en beoordelingen van andere gebruikers. Dit nemen we allemaal mee in onze bepaling van de uiteindelijke scores.

Hoe betrouwbaar zijn jullie reviews?

Het ene product is het andere niet. Daarom doen we altijd voordat we beginnen met testen een productonderzoek om te bepalen wat gebruikers belangrijk vinden en wat de trends zijn binnen dit product. In elk product zit een minimum van 6 uur productonderzoek. Bekijk hier wat de beste game sticks zijn.

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Exclusieve deals, aanbiedingen en tips ontvangen? 

 Laat je e-mail achter en sluit je aan bij meer dan 5.000 andere 

>