Laatste update: december 2022

Door: Thea

Best Geteste DNA afkomst test

Beste DNA afkomst test

Ancestry DNA afkomst test

Het was een hele spannende wedstrijd, maar uiteindelijk is er een duidelijke winnaar naar voren gekomen. Namelijk de DNA test van Ancestry! Deze test kwam als veruit de beste uit de test en is daarmee verkozen tot de beste DNA test van 2021.

En dat was voor ons totaal geen verassing. Zo biedt deze test meer dan alleen een uitslag. Je kan helemaal teruggaan in de tijd en de stamboom terugvinden op je telefoon! Daarnaast zijn er waar het kon zelfs nog foto’s bijgevoegd van jouw verre familieleden! 

Je kan dus wel stellen dat dit de beste koop DNA test is die je kan vinden. Nog nooit ben je zo dichtbij je eigen familiegeschiedenis gekomen als je komt met deze mooie test!

We leven in een tijd waarin alles mogelijk is. Dankzij slimme testen kan je tegenwoordig zelfs je gehele familiestamboom achterhalen en dieper in de geschiedenis van je eigen afkomst duiken.

Je weet waarschijnlijk wel of je Nederlands bent of bijvoorbeeld Duits of Spaans. Maar je gehele afkomst hoeft niet per sé alleen Nederlands te zijn, dit is ook deels bepaald door de afkomst van bijvoorbeeld je overgroot ouders. 

We kunnen ons dan ook voorstellen dat je hier ontzettend nieuwsgierig van kan worden. Wie weet wie je verre familie is, waar ze vandaan kwamen en wat voor beroep ze uitvoerden? Misschien heb je je klusvaardigheden wel van je betovergroot opa die als smid heeft gewerkt! 

Er zijn tegenwoordig dan ook erg veel mensen die zo’n DNA test laten doen om dit soort interessante dingen te kunnen achterhalen. Het aantal aanbieders van zulke DNA afkomst testen komen dan ook als paddenstoelen uit de grond.

Aan de ene kant is het voor jou als consument dan erg fijn om ruim de keuze te kunnen hebben. De beste DNA afkomst test zit er dan sowieso tussen. Echter kan dit ook een overweldigend gevoel met zich mee brengen.

Veel keuze is niet altijd beter, en misschien zie je daardoor door de bomen het bos niet meer. Dat kunnen wij ons maar al te goed voorstellen.

En omdat wij dit zo goed begrijpen, willen we je graag een eindje op weg helpen. Hoe we dat doen? Ten eerste hebben wij speciaal voor jou alle punten op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden tijdens het kopen van de beste DNA afkomst test.

Zo weet jij zeker dat je geen spijt krijgt van je aankoop en je lekker op zoektocht kan gaan! Maar dat is nog niet alles. Ook hebben we tientallen verschillende DNA afkomst testen met elkaar vergeleken.

Zo kunnen we jou garanderen van alleen de beste DNA afkomst test en daarmee ook de beste kwaliteit. Wel zo fijn natuurlijk!

En als kers op de taart staat aan het eind van dit artikel nog een spannende review waarin de beste DNA afkomst testen met elkaar worden vergeleken. Lees je gauw verder? 


Hoe hebben wij getest?

Om een betrouwbaar advies te geven hebben wij een unieke testmodus ontwikkelt, hierdoor weet je zeker dat je geen miskoop doet!

16

Producten getest

7

Uur onderzoek gedaan

12

 Ervaringen gecheckt

16

Webshops vergeleken


Top 5 Beste DNA afkomst testen

Beste DNA afkomst test

Beste DNA afkomst test
1. Ancestry DNA afkomst test

Beste DNA afkomst test voor gezondheid en ziektes
2. 23andMe DNA afkomst test

Beste stamboom DNA afkomst test
3. MyHeritage DNA afkomst test

Beste afkomst DNA afkomst test
4. DDC Diagnostics DNA afkomst test

Beste budget DNA afkomst test
5. DNA profiel test


Waar op letten bij het kopen van een DNA afkomst test?

Een DNA afkomst test is dus de perfecte manier om je eigen afkomst te achterhalen en te kunnen zien wie jouw voorouders waren en wat zij deden in hun dagelijks leven. Omdat dit tegenwoordig steeds meer in trek is neemt het aantal aanbieders van zulke testen ook toe.

Dit kan zorgen voor een aardig overweldigend gevoel natuurlijk. Daarom hebben wij zoals beloofd alle punten op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden tijdens het kopen van de beste DNA afkomst test!

Soort DNA test

Het eerste punt is direct ook de belangrijkste. Er zijn namelijk verschillende soorten DNA afkomst testen. Hierbij zijn er drie verschillende soorten testen te onderscheiden, welke wij allemaal hieronder kort even toelichten.

Autosomale DNA afkomst test

Deze test gaat om de eerste 22 paar chromosomen en kijkt niet naar het 23e paar. Deze test kan afgenomen worden bij zowel mannen als vrouwen omdat het geslachtschromosoom buiten beschouwing wordt gelaten.

Deze test is bedoeld om te achterhalen in welke mate het DNA van andere mensen verwant is aan dat van jou. Hierdoor kan je ongeveer 5 generaties terug kijken.

Y- DNA afkomst test

Vrouwen hebben twee X chromosomen, en mannen een X en Y chromosoom. Deze test kan dus alleen uitgevoerd worden door mannen en laat zien tot welke haplogroep (groep mensen die hetzelfde DNA delen) je behoort aan de kant van je vader. 

X- DNA afkomst test

Deze test in tegenstelling tot het Y- DNA het X- DNA. Hierbij wordt dus gekeken naar het verwantschap aan de kant van je moeder. Deze kan door zowel mannen als vrouwen afgenomen worden.

Grootte database en regio's

Hierbij geldt: hoe groter de database van de website waar je de test wil laten doen: hoe meer resultaten. En hoe meer regio’s een website heeft opgenomen, hoe specifieker. Hierbij is de ene DNA test iets uitgebreider dan de ander.

Meestal kosten de uitgebreide DNA afkomst testen ook iets meer, omdat er dus meer informatie is opgenomen in de database. Maak dus voor jezelf de afweging of je dat wil of niet. 

Betrouwbaarheid uitslag

Een autosomale DNA afkomst test kan als een teleurstelling komen. Het kan namelijk zijn dat ze niet meer informatie kunnen verzamelen dan de stamboom die ze al hebben samengesteld. 

Dit heeft ermee te maken dat je maar 6% van je DNA in bezit hebt dat overeen komt met dat van je betovergrootouders. Dat is dan niet meer specifiek genoeg.

Als je meer zekerheid wil, kan je beter kiezen voor een aparte Y- DNA of X- DNA test. Dan is de kans groter dat je uitgebreidere resultaten krijgt.


Wat is de beste DNA afkomst test van 2021? 

Aan de hand van bovenstaande factoren (en natuurlijk nog véél meer) hebben wij uitgebreid onderzoek gedaan. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden onder tientallen verschillende DNA testen, om zo jou te kunnen verzekeren van alleen de allerbeste kwaliteit. 

Veel DNA afkomst testen gingen erg gelijk aan elkaar op en het was dan ook een zeer spannend onderzoek. Maar na lang wikken en wegen zijn er een paar duidelijke winnaars naar voren gekomen. Ben jij ook benieuwd naar welke DNA afkomst testen in deze top vijf zijn belandt?

Dan presenteren we je graag vol trots de top vijf beste DNA afkomst testen van 2021!

1. Ancestry DNA test

Beste DNA afkomst test

9.3

Eindbeoordeling

Betrouwbaarheid

9.5

Prijs / kwaliteit

9.1

Gebruiksgemak

9.3

Zoals met iedere wedstrijd ook zo is, kan er uiteindelijk maar eentje de beste zijn. En in dit geval was dat overduidelijk de DNA test van Ancestry! Deze DNA test is zo uitgebreid te maken als jij zelf wil. De prijzen variëren ook per test waardoor er voor ieder budget wat tussen zit.

Ancestry is wereldwijd ook een erg betrouwbare test waardoor de database ook erg groot is. Dit zorgt ervoor dat je verzekerd bent van de meest betrouwbare testresultaten.

Voordelen Ancestry DNA test

 • Erg betrouwbaar
 • Verschillende soorten testen
 • Zit iets tussen voor ieder budget

Nadelen Ancestry DNA test

 • Website is alleen in het Engels

2. 23andMe DNA afkomst test

9.2

Eindbeoordeling

Betrouwbaarheid

9.3

Functionaliteiten

9.6

Prijs / kwaliteit

8.8

Ben je nou specifiek geïnteresseerd in de familieziektes die misschien in jouw familie voorkomen en wil je daar meer over weten? Dan is deze test van 23andMe perfect. Deze test geeft je namelijk een compleet beeld van je gezondheid en welke invloed jouw DNA en dat van jouw familie daar op heeft. 

De test is erg specifiek en biedt jou de meest betrouwbare resultaten omdat dit gericht is op puur jouw DNA. Super handig en fijn, en dan weet je ook direct waar je aan toe bent.

Voordelen 23andMe DNA afkomst test

 • Erg betrouwbaar
 • Richt zich op gezondheid
 • Snelle resultaten

Nadelen 23andMe DNA afkomst test

 • Gaat alleen over gezondheid en niet afkomst

3. MyHeritage DNA afkomst test

8.6

Eindbeoordeling

Betrouwbaarheid

8.5

Functionaliteiten

8.5

Prijs / kwaliteit

8.7

Wil je graag jouw stamboom uitbreiden en deze in kaart brengen, met foto’s en namen? Dan is deze DNA afkomst test van MyHeritage wel wat voor jou. Deze test gaat specifiek op zoek naar jouw stamboom en zet deze voor jou in elkaar. 

De stamboom kan je makkelijk terugzien op je mobiele telefoon en is door het grote databestand van MyHeritage erg specifiek.

Voordelen MyHeritage DNA afkomst test

 • Perfect voor stambomen 

 • Komt met foto’s
 • Uitgebreide database zorgt voor betrouwbaarheid

Nadelen MyHeritage DNA afkomst test

 • Speelt niet in op gezondheidsrisico’s

4. DDC Diagnostics DNA afkomst test

8.6

Eindbeoordeling

Betrouwbaarheid

9.0

Functionaliteiten

8.7

Prijs / kwaliteit

8.1

Deze test is uitstekend wanneer jij benieuwd bent naar je afkomst en je je afvraagt of jij bijvoorbeeld wel 100% Nederlands bent of misschien ook een beetje Duits. Deze test werkt erg snel en brengt dit heel specifiek in kaart. 

Voordelen DDC Diagnostics DNA afkomst test

 • Laat je afkomst zien
 • Erg betrouwbaar
 • Snelle resultaten

Nadelen DDC Diagnostics DNA afkomst test

 • Geen stamboom in de resultaten

5. DNA profiel test

7.8

Eindbeoordeling

Betrouwbaarheid

8.4

Functionaliteiten

7.1

Prijs / kwaliteit

8.0

Heb je nou niet een heel groot budget om te besteden maar wil je graag je DNA profiel in kaart brengen. Dan is deze test wel wat voor jou. De test is één van de goedkoopste testen op de markt en werkt ondanks dat erg goed.

Voordelen DNA profiel test

 • Goed voor klein budget
 • Specifiek
 • Snelle resultaten

Nadelen DNA profiel test

 • Geen stamboom in resultaten

Veelgestelde vragen:

ℹ Hoeveel DNA testen hebben jullie getest?

Wij willen een zo compleet mogelijk beeld geven. Voor dit onderzoek en deze review hebben we dan ook meer dan 10 soorten DNA testen getest. Op basis hiervan hebben we 5 producten geselecteerd die tot de beste behoren. Bekijk deze hier.

Waar hebben jullie de DNA testen op beoordeeld?

Om te bepalen wat de beste DNA testen op dit moment zijn kijken we naar verschillende aspecten. We kijken naar prijs, kwaliteit, functies en beoordelingen van andere gebruikers. Dit nemen we allemaal mee in onze bepaling van de uiteindelijke scores.

Hoe betrouwbaar zijn jullie reviews?

Het ene product is het andere niet. Daarom doen we altijd voordat we beginnen met testen een productonderzoek om te bepalen wat gebruikers belangrijk vinden en wat de trends zijn binnen dit product. In elk product zit een minimum van 6 uur productonderzoek. 

Over de auteur

Thea

Mijn naam is Thea en sinds een aantal jaar ben ik vaste schrijver voor Top-X.nl. Ik heb twee grote passies: Klussen & Verzorging! Ik zou mijzelf beschrijven als een echte klus freak! Dagelijks ben ik aan het klussen in huis en ik vind het heerlijk om lekker in huis te rommelen. Uiteraard hecht ik ook veel waarde aan persoonlijke verzorging en verzorg ik het huishouden voor mijn gezin.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>

Let Op: Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP