fbpx
  • Home
  • /
  • Geld
  • /
  • Wat zijn de Beste Cryptomunten? [update 2023]

Laatste update: augustus 2023

Door: Sam

De afgelopen jaren kun je er bijna niet meer om heen: cryptomunten. Van je buurman, tot collega's of zelfs naaste familieleden. Iedereen denkt precies te weten welke crypto's je het best kan kopen.

En het advies zal weliswaar goedbedoeld zijn, echter is het zelden objectief.

Om dit probleem dan ook voor eens en voor altijd opgelost te hebben bespraken we met verschillende professionele beleggers, financiële experts en IT-ondernemers.

We vroegen hen wat nou de beste cryptomunten zijn van 2023 om in te stappen. Na onze uitleg waar je op moet letten bij het aanschaffen van digitale currency, zullen we de top 6 één voor één behandelen.

Goed om te melden: hoewel we dit artikel in samenspraak met specialisten hebben geschreven vind je in dit artikel geen financieel advies. Wij schrijven hobbymatig omdat we het leuk vinden en hier veel van onze tijd insteken. 

Tijdelijke actie!

Schrijf je nu in bij Bitvavo en ontvang een welkomstbonus. Handel de eerste € 1000 gratis.

Waar let je op bij het kopen van cryptocurrency?

Er zijn een aantal aspecten die je altijd aan kunt houden. Door hierop te letten vergroot je de kans op succes. Al deze aspecten lichten we hieronder toe. Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen? Laat het ons weten en we proberen je z.s.m. verder te helpen.

Market Cap

De market cap, ook wel marktkapitalisatie genoemd, zegt heel veel over de groeipotentie van een cryptomunt. De marktkapitalisatie van een munt wordt berekend door de waarde van een enkele munt te vermenigvuldigen met het aantal munten dat in omloop is. Crypto's met een hele hoge market cap kunnen zeker nog meer waard worden. Er dient echter wel veel meer nieuw geld in te stromen om in waarde te blijven stijgen.

Dat betekent niet dat een coin met een hoge market cap geen goede investering kan zijn. Verwacht echter minder forse prijsstijgingen dan bij een hele lage marktkapitalisatie.

Use case

Zeker als je erin zit voor de lange termijn is de Use case, oftewel de toepassing in de praktijk, van essentieel belang. Als jij op zoek bent naar de beste crypto voor de lange termijn dan heb je niks aan een munt die nooit door een groot publiek gebruikt gaat worden. 

Concurrentie

Naast de real life toepassing is het ook goed om te zien hoeveel concurrentie er is en wie dat zijn. Als er 100 coins zijn met dezelfde use case dan moet je goede redenen hebben om te denken dat jouw munt overblijft. Is er bijna geen concurrentie? Dan is de kans op succes vele malen groter!

Team

We doelen hierbij op het team achter het project. Wie zijn de mensen die een bepaalde cryptocurrency hebben ontwikkeld. Hebben zij een bewezen trackrecord? Zijn ze al eerder betrokken geweest bij succesvolle projecten of hebben we te maken met een ongeorganiseerde groepje mensen op een stoffige zolderkamer? De experts die ons hebben geholpen bij dit artikel gaven aan dit een van de belangrijkste factoren te vinden.

Risico

Hoeveel risico ben je bereid te nemen? Uiteraard brengen beleggingen altijd risico met zich mee, maar hoe hoog het risico is bepaal je zelf. Hetzelfde geldt voor jouw zoektocht naar de beste cryptocurrency. Ben je bereid om alles te verliezen, in ruil voor de kans dat jouw munt 10x zoveel waard wordt? Of neem je liever wat minder risico en ben je tevreden als jouw investering het dubbele waard wordt?

Koers

De koers is bijna altijd leidend. Er is geen vaste vuistregel die je kan toepassen om een koers te lezen. Wel is het vaak zo dat je er iets uit kan halen, zeker als je je focust op de korte termijn. Als je in een krote tijdsperiode (1 - 4 weken) wil instappen en weer cashen, dan is het goed om naar de koers over de afgelopen 4 weken te kijken. Loopt de lijn snel naar boven toe tussen deze periode? Dan is de kans vrij groot dat dit niet het juiste moment is om in te stappen. Wacht in dit geval op een 'terugslag' Vandaar het spreekwoord: Buy the dip!

Nu we je verteld hebben waar je op moet letten, en waar onze specialisten op hebben gelet is het tijd om met onze aanbevelingen te komen. We verdelen deze onder in 3 verschillende categorieën;

  • beste op dit moment
  • korte termijn
  • lange termijn

Wat zijn de beste crypto's van dit moment?

Waar kun je nu op dit moment het best in investeren? Wat zijn de beste cryptomuunten van 2022? We legden het voor aan het panel van specialisten.Voor de beste crypto's van dit moment hebben we de volgende 2 aanbevelingen;

Cardano (ADA)

Cardano is al een van de bekendere cryptocurrency op de markt. Het is opgericht door onder meer Charles Hoskinson. Hoskinson was ook een van de oprichters van Ethereum. Hij heeft het project een aantal jaren geleden echter verlaten omdat hij het niet eens was met de weg die werd ingeslagen. Hij voorzag problemen rondom de schaalbaarheid van Ethereum. Met Cardano wilde die blockchain opzetten dat veel beter schaalbaar is. De bijbehorende currency wordt ADA genoemd.

Cardano is volledig opgezet vanuit een wiskundige visie. Dit houdt in dat het niet stuk kan gaan. Alles wat ontwikkelt wordt op de Cardano blockchain werkt volgens wiskundige en wetenschappelijke berekeningen. Nu het platform ook Smart Contracts ondersteund zullen er de komende jaren steeds meer gebruikers bijkomen die van ADA gebruik zullen maken.

Interessant om te weten: veel van de issues waar Ethereum nu mee kampt zijn voorspeld door Charles Hoskinson, oprichter van Cardano. 

Polygon (MATIC)

Polygon heeft in tegenstelling tot Cardano niet een eigen blockchain ontwikkeld. Polygon is namelijk een toevoeging op het huidige Ethereum netwerk (ETH). Zoals we hierboven al even benoemde heeft Ethereum een aantal issues. Een hiervan is dat het platform te maken heeft met hoge transactiekosten. Dit maakt dat Ethereum (op dit moment) niet geschikt is voor micro betalingen. De transactiekosten zouden dan namelijk hoger zijn dan het te betalen bedrag zelf.

Polygon, met zijn eigen crypto valuta MATIC, heeft een toevoeging gebouwd op Ethereum. Polygon richt zich hiermee enkel en alleen op het doen van kleinere betalingen. Deze betalingen vinden snel plaats en er dienen geen forse transactiekosten betaald te worden. Waarom dit een van de beste cryptomunten van dit moment is? Ethereum is al zeer succesvol en zal niet zomaar wegvallen. Met de oplossing die Polygon door middel van MATIC heeft gebouwd is de kans groot dat zij zullen meeliften op het al bestaande succes van ETH.

Beste cryptomunten voor de korte termijn

Wil je in een korte tijd zoveel mogelijk winst proberen te behalen met crypto? Hieronder vind je de beste cryptomunten voor de korte termijn.

Solana (SOL)

Solana is niet alleen een interessante crypto voor de korte termijn, deze digitale currency en blockchain bestaat ook nog niet heel lang. Het is een coin die zich richt op de markt van gedecentraliseerde financiën. Voor velen meer bekend onder de engelstalige term Decentralized Finance (DeFi). De DeFi markt groeit zeer snel. Veel verschillende DeFi coins hebben de afgelopen maanden eenopmars gemaakt. Solana is echter wel een bijzondere crypto tussen alle andere die er zijn.

Solana is de eerste crypto ter wereld die gebruik maakt van een combinatie van Proof of History en Proof of Stake. Zonder je met de technische details te vervelen betekent dit dat Solana onbeperkt schaalbaar is en extreem veel transacties per seconden kan verwerken. Hieronder zie je de koers van SOL over 1 dag, een week of 30 dagen. 

VeChain (VET)

Heb je weleens van de crypto VeChain gehoord? VeChain is eigenlijk op ieder moment interessant, zowel korte als lange termijn. Deze crypto heeft een geweldige use case. Het richt zich op het inzichtelijk maken van logistieke routes, processen en de herkomst van producten. Het is dan ook niet voor niets dat VeChain al samenwerkingen heeft lopen met internationale topbedrijven als Renault, LVMH (Louis Vuitton) en BMW. Wij voorzien op korte termijn door de toenemende globalisatie en wereldhandel een steeds groter wordende vraag naar oplossingen zoals die van VeChain. De currency op VeChain's eigen blockchain wordt afgekort als VET. 

Beste cryptovaluta voor de lange termijn

Oke, laten we eerlijk zijn, investeren in crypto brengt risico's met zich mee. Er zijn honderden voorbeelden van crypto's die eerder zijn betiteld als beste cryptomunten van 2023 maar nu niets meer waard zijn. Als je iets meer op safe wil spelen dan is het goed om de lange termijn in het achterhoofd te houden. Dit zijn volgens het panel de beste cryptovaluta voor de lange termijn.

Bitcoin (BTC)

Ehm, Bitcoin? Die kent iedereen toch al? En die is al hartstikke veel waard. Hoe weet je dat die over langere tijd nog veel gaat stijgen?

Nou, allereerst, dat weten we niet. Maar Bitcoin is niet voor niets de grootste en meest bekende crypto ter wereld. En dat zal voorlopig ook zo blijven. Bitcoin domineert de markt. Krijgt BTC een klap? Dan zakt bijna de hele markt mee. Het grootste argument zit hem echter in het feit dat het aantal Bitcoin wat er ooit in omloop kan zijn gelimiteerd is. De Bitcoin wordt over de komende jaren dus steeds schaarser. Het is dan ook een zeer logisch om te stellen dat de kans extreem aannemelijk is dat de Bitcoin over 5 jaar veel meer waard is dan dit moment. BTC is in onze ogen dan ook een van de beste crypto's van de toekomst.

Ethereum (ETH)

Toegegeven, we gaven eerder in dit stuk aan dat deze crypto met best wel wat problemen kampt. Dat neemt niet weg dat we heel erg geloven in de toekomst ervan. Ethereum heeft eigenlijk ALLES wat je van een cryptocurrency mag. verwachten. Betalingen, smart contracts en nog veel meer. Het is een zeer groot ecosysteem. En juist omdat het zo groot is is het al bijna 'too big to fail'.

Ook als we kijken naar de roadmap zien we dat alle problemen stap voor stap worden opgelost. Ethereum is dan ook het antwoord op de vraag welke cryptomunten er niet in een divers portfolio mogen ontbreken.

Andere interessante cryptomunten

Helaas was er niet ruimte voor nog veel coins in dit artikel over "Beste cryptomunten van 2023". Om deze currency toch nog een eervol plekje geven benoemen we er hier een aantal;

Binance Coin (BNB), Ripple (XRP) Polkadot (DOT), Algorand (ALGO) en Uniswap (UNI), Chainlink (LINK). Je kunt deze coins kopen bij de meeste crypto brokers in Nederland. Wij raden aan om te kiezen voor Bitvavo aangezien je hier de minste handelskosten betaald. Ook kun je in onze Coinmerce review lezen dat dit ook een uitstekende partij is.

beste cryptovaluta

Overige vragen

Hoe weet je welke crypto gaat stijgen?
Dat weet je niet en wij ook niet. Je kunt wel zo goed mogelijk voorspellen door een gedegen onderzoek te doen. Alle benodigde informatie kun je vinden op het internet of op bronnen als Reddit. Neem echter niet alles klakkeloos aan. Doe altijd je eigen onderzoek. Deze tips dienen slecht als informatievoorziening.

Welke crypto is het best van 2023?
Dit is subjectief. Wat voor de een het best is, is dat niet voor een ander.In dit artikel vind je tips voor de beste crypto van dit moment, voor de korte termijn of voor de lange termijn.

Hoe zijn jullie tot de huidige lijst gekomen?
Speciaal voor dit artikel hebben we verschillende experts gevraagd die al jaren lang zichzelf bewezen hebben in de wereld van crypto en beleggen. Ons panel bestaat uit 5 leden.

Let op:  Wij leveren enkel een visie op beleggen. Wij zijn geen experts en de inhoud van deze website is op geen enkele manier een beleggingsadvies.

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>

🎁 Alleen deze week:  Meld je aan bij Bitvavo en krijg tijdelijk €10 in crypto naar keuze helemaal gratis!