fbpx

Publicatie datum: 19 april, 2023

Laatste update: 17 november, 2023

Door: Sam

Best Geteste 3D printer

Best geteste

Creality 3D Ender-3 PRO

De Creality Ender 3 PRO is een mooie, compacte 3D-printer met een middelgroot printoppervlak (220x220x250 mm) voor een zeer betaalbare prijs. Verder is dit een accurate printer die aan de industriële kwaliteitsnormen voldoet, beschikt hij over stabiele en betrouwbare hardware en is hij binnen een handomdraai in elkaar te zetten. Kortom, je haalt hierbij een groot bouwvolume voor een geweldige prijs in huis. Deze printer is volledig open source.

Ben jij op zoek naar de beste 3D-printer van 2023? Dan zit je hier goed! Wij hebben namelijk 5 goede 3D-printers op een rijtje gezet. 

Er zijn veel verschillende specificaties en features in 3D printers, dit maakt het kopen van een goede printer natuurlijk ontzettend moeilijk. 

Om je op weg te helpen hebben wij een overzicht gemaakt van de meest populaire 3D printers van 2023. Hierbij hebben we o.a. gekeken naar de prijs / kwaliteit, ervaringen van consumenten en de features / specificaties. Kortom, lees gauw verder!


Hoe hebben wij getest?

Om een betrouwbaar advies te geven hebben wij een unieke testmodus ontwikkelt, hierdoor weet je zeker dat je geen miskoop doet!

8

Producten getest

19

Uur onderzoek gedaan

26

 Ervaringen gecheckt

6

Webshops vergeleken


Top 5 Beste 3D Printer

Best geteste

Beste koop van 2023:
1.  Creality 3D Ender-3 PRO

Polaroid PlaySmart 3D printer

Beste 3D printer onder 500 euro  
2. Polaroid PlaySmart 3D printer

Flashforge Creator Pro

Beste 3D printer onder 1000 euro   
3. Flashforge Creator Pro

3d printer voor kinderen

Beste 3D printer voor kinderen
4. 3D&Print® 3D-Printer Easythreed Nano

Creality Ender 3

Beste 3D printer voor beginners
5. Creality Ender 3


Waar op letten bij het kopen van een 3D printer?

Als je om wat voor reden dan ook een 3D printer aan wil schaffen, is het niet meer dan logisch dat je je geld goed wil besteden. Je hebt geen zin in een grote 3D printer helemaal installeren, om hem vervolgens weer terug te moeten sturen omdat hij niet bevalt.

Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar sommige specificaties, zodat je weet wat je nodig hebt en ook weet dat de printer die je koopt aan je eisen voldoet.

Het kopen van een goede printer is natuurlijk een flinke klus. Want waar moet je op letten? Hieronder vind je de belangrijkste criteria die je in je achterhoofd dient te houden bij het kopen van een 3D-printer. 

Verbindingen

Natuurlijk is de manier waarop je prints naar de printer doorgeeft, erg belangrijk. Waarschijnlijk maak je de prints op een PC of laptop in een 3D programma, om vervolgens deze naar de printer op te sturen. Maar doe je dat via WiFi, met een kabel of een andere verbindingsmanier?

Software

3D printers hebben software op uw computer nodig om goed te kunnen werken, maar niet alle software is even prettig in gebruik. Bij sommige printers zit het meegeleverd met het apparaat, maar bij anderen moet je het soms nog (gratis) downloaden.

Dual of single extruder

De printkop van de 3D printer heet een extruder. Het is van belang om na te gaan of u in een of twee kleuren of printmaterialen gaat werken. Een printer met 1 extruder (single) kan maar in 1 materiaal tegelijk werken, waardoor je dus een monochrome, simpele print krijgt die maar 1 kleur ondersteunt.

Detail (resolutie)

Hoe gedetailleerd worden je prints, denk je? Dat is handig om te weten voor je een 3D printer koopt. Goedkopere 3D printers hebben vaak een lagere resolutie, net als bij normale 2D printers. Als je hele kleine objecten print met veel details in de kleine ruimte, dan is het beter om een 3D printer met hoge resolutie te kiezen!

Formaat

Hoe groot worden uw prints, dat is de volgende vraag! 2D en 3D printers hebben meer met elkaar gemeen dan je waarschijnlijk denkt – want ook bij 3D printers moet je een grotere printer kopen om grotere objecten te kunnen vervaardigen.

Bij een goede 3D printer wordt het formaat altijd aangegeven in lengte × breedte × hoogte. Bij sommige 3D printers is de vorm echter rond, en bij anderen is het gewoon een vierkant. Houd er bij ronde 3D printers rekening mee dat het formaat van de printer misschien niet in elke dimensie te printen is (door de ronde vorm).

Assemblage

Sommige 3D printers komen in losse onderdelen geleverd, zodat je ze zelf nog even in elkaar moet zetten. Dit is om ruimte te besparen in de doos, en de kosten van de 3D printer te verminderen.

Eens je de printer in elkaar hebt gezet hoef je hem niet meer uit elkaar te halen, maar als je liever een printer koopt die je gelijk na aankoop kunt gebruiken, kun je kiezen voor een voorgebouwde printer.


Top 10 Beste 3D printers.

Wil je direct weten hoe de top 10 3D-printers eruit ziet?  In deze top 10 is gekeken naar de prijs, de kwaliteit, de opties en beoordelingen van bestaande gebruikers.

Deze top 10 wordt regelmatig geüpdatet en gewijzigd zodat je altijd de juiste keuze maakt. Vergelijk eerst, koop slimmer!


Wat is de beste 3D-printer van 2023?

Goed, tijd om over te gaan naar het leukste gedeelte van dit artikel. In onderstaande sectie geven we antwoord op de vragen:

 • Wat is de beste 3D-printer van dit moment?
 • Welke 3D-printer kun je het beste kopen?

Uiteraard is er rekening gehouden met verschillende prijsklassen. Verder hebben we gekeken naar de reviews van andere consumenten en de specificaties / functionaliteiten. 

1. Creality 3D Ender-3 PRO

Best geteste

9.4

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.4

Functionaliteiten

9.5

Prijs / kwaliteit

9.3

Wanneer jij op zoek bent naar de beste 3D printer van 2023 dan is de Creality Ender 3 PRO een absolute aanrader. Voor zo'n goede prijs zijn we haast geen printer tegen gekomen die beter presteert.

Met de Creality Ender 3 PRO haal je een compacte 3D-printer in huis die beschikt over een middelgroot printoppervlak van 220x220x250cm.  Dit is een upgrade van de originele Ender-3 en daarmee dé budgetprinter van Creality 3D. 

Met verbeterde mechanische eigenschappen en een handig C-MAG magnetisch bed voor het makkelijk verwijderen van prints zijn alle problemen met de originele Ender-3 verholpen, wat de Ender 3 PRO tot de perfecte betaalbare 3D-printer maakt. De printer is gemakkelijk in elkaar te zetten en volledig open source.

Kortom, dit is een zeer goede 3D printer en wat ons betreft een absolute aanrader voor zowel beginners als gevorderden. 

Voordelen Creality 3D Ender-3 PRO

 • Compacte vorm, neemt niet veel ruimte in beslagfBlauw lichteffect geeft de rook een ijzige look, heel leuk op feestjes
 • Makkelijk in elkaar te zetten
 • Redelijk ruim printoppervlak, zeker voor de prijs
 • Voldoet aan industriële kwaliteitsnormen op het gebied van precisie en snelheid
 • Stabiele en betrouwbare hardware met een uitgebreid geteste extruder, zodat je zeker weet dat al je prints goed lukken

Nadelen Creality 3D Ender-3 PRO

 • Geen

2.  Polaroid PlaySmart 3D printer

Polaroid PlaySmart 3D printer

8.8

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.7

Functionaliteiten

9.6

Prijs / kwaliteit

8.1

Polaroid is al een bekend merk in de foto wereld, maar ook in de wereld van 3D printers hebben ze een fantastisch aanbod.

Zo ook deze Polaroid PlaySmart 3D printer, de beste 3D printer voor onder 500 euro volgens de test van Top-X!

Met deze 3D printer krijg je standaard een kilo PLA filament meegeleverd, waardoor je dus lang kan printen zonder extra te hoeven kopen.

Het verwarmde printbed zorgt voor ABS – ondersteuning, en de handige app werkt voor zowel Android als iOS!

Voordelen Polaroid PlaySmart 3D printer

 • Verwarmd printbed, waardoor je ook kan printen met ABS materiaalr
 • Je hoeft deze printer niet zelf in elkaar te zetten voor gebruik
 • Een kilo PLA filament standaard meegeleverd, zodat je niet gauw extra moet bij bestellen
 • Handige app met ingebouwde camerafunctie, waardoor je ook als je weg van huis bent live de voortgang in de gaten kan houden

Nadelen Polaroid PlaySmart 3D printer

 • Geen ondersteuning voor Linux-apparaten
 • Er wordt geen USB-stick meegeleverd om de SD kaart in de computer te kunnen doen

3. Flashforge Creator Pro

Flashforge Creator Pro

8.4

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.4

Functionaliteiten

8.2

Prijs / kwaliteit

8.7

3D printers komen in verschillende soorten, maten, en zeker ook prijsklassen. De Flashforge Creator Pro is de beste 3D printer onder 1000 euro, en is zijn prijs dubbel en dwars waard. 

Dat is onder andere door de dubbele extruder, oftewel het mondstuk van de 3D printer die dus in twee kleuren of verschillende materialen kan werken.

Ook is het printbed van de beste koop 3D printer onder 1000 euro verwarmd. Dit betekent dat je met de Flashforge Creator Pro ook ABS prints kunt maken, zonder daar iets extra’s voor te hoeven kopen. 

Voordelen  Flashforge Creator Pro

 • Verwarmd printbed, waardoor je ook kan printen met ABS materiaal
 • In twee kleuren of materialen printen dankzij de dubbele extruder
 • Alle nodige accessoires worden meegeleverd met de Flashforge Creator Pro

Nadelen Flashforge Creator Pro

 • Geen geïntegreerde camera, waardoor je niet van afstand kunt zien of de print goed lukt of niet

4. 3D&Print® 3D-Printer Easythreed Nano - 3D Printing Starterspakket voor Beginners en Kinderen 

3d printer voor kinderen

8.3

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.0

Functionaliteiten

7.6

Prijs / kwaliteit

8.3

Tegenwoordig zijn er ook verschillende 3D-printers voor kinderen te koop. Een 3D-printer voor kinderen is een leuke manier om je kind in aanraking te brengen met nieuwe technologieën. 

Als jij een goede 3D-printer zoekt voor kinderen dan is de 3D&Print® 3D-Printer Easythreed Nano zeker een aanrader. Dit is een betaalbare 3D-printer die beschikt over een goede / prijs kwaliteit.

Verder is dit een lichte Nano 3D printer die niet alleen modellen kan afdrukken, maar ook eigen creatieve kant ontwerpen.

Kortom, een zeer toegankelijke 3D-printer die geschikt is voor elke beginner.

Voordelen 3D&Print® 3D-Printer Easythreed Nano - 3D Printing Starterspakket voor Beginners en Kinderen 

 • Licht in gewicht
 • Compact formaat
 • Perfect cadeau voor kinderen en volwassenen

Nadelen 3D&Print® 3D-Printer Easythreed Nano - 3D Printing Starterspakket voor Beginners en Kinderen 

 • Alleen geschikt voor beginners

5. Creality Ender 3

Creality Ender 3

7.9

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.5

Functionaliteiten

7.2

Prijs / kwaliteit

8.0

De Creality Ender 3 is de goedkopere uitvoering van de Ender 3 Pro, die we hebben verkozen tot beste 3D printer van 2023. De Ender 3 heeft een iets kleiner printoppervlak en print iets langzamer, maar met dezelfde sterke precisie. Ook is de Creality Ender 3 makkelijk te bedienen via de computer, maar ook via een app op je telefoon!

Zo gauw je de Ender 3 in elkaar hebt gezet kun je aan de slag met je 3D designs. Het uitprinten is relatief makkelijk gedaan en ook het in elkaar zetten van deze beste koop 3D printer is een fluitje van een cent!

Voordelen  budget 3D printer - Creality Ender 3

 • Beste prijs-kwaliteit verhouding in de budget-categorie
 • Voldoet aan industriële kwaliteitsnormen op het gebied van precisie en snelheid
 • Stabiele en betrouwbare hardware met een uitgebreid geteste extruder, zodat je zeker weet dat al je prints goed lukken

Nadelen  budget 3D printer - Creality Ender 3

 • Iets lager bouwvolume dan de Ender 3 PRO
 • Meegeleverde programma werkt alleen op Windows, Mac programma kan gedownload worden via de site

Navigeer naar overige printers:
- Pocket printer
- Printers voor thuis
- Beste printer
- 3d pen


Veelgestelde vragen:

ℹ Hoeveel 3D printers hebben jullie getest?

Wij willen een zo compleet mogelijk beeld geven. Voor dit onderzoek en deze review hebben we dan ook meer dan 8 3D printers getest. Op basis hiervan hebben we 5 producten geselecteerd die tot de beste behoren. Bekijk deze hier.

Waar hebben jullie de 3D printers op beoordeeld?

Om te bepalen wat de beste 3D printers van dit moment zijn kijken we naar verschillende aspecten. We kijken naar prijs, kwaliteit, functies en beoordelingen van andere gebruikers. Dit nemen we allemaal mee in onze bepaling van de uiteindelijke scores.

Hoe betrouwbaar zijn jullie reviews?

Het ene product is het andere niet. Daarom doen we altijd voordat we beginnen met testen een productonderzoek om te bepalen wat gebruikers belangrijk vinden en wat de trends zijn binnen dit product. In elk product zit een minimum van 6 uur productonderzoek. Bekijk hier wat de beste 3D printers zijn.

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >

  Mis het niet: Black Friday Deals nu al live op Bol.com (tot 70% korting)!