Laatste update: oktober 2022

Door: Sam

Best Geteste 3D printer

Best geteste

Creality 3D Ender-3 PRO

De beste 3D printer van het jaar volgens de consumentenbond én volgens de uitgebreide test van Top-X, is geworden; de Creality 3D Ender-3 PRO! Dit product is zo goed uit de test gekomen, dat de keuze voor de Creality 3D Ender-3 PRO als beste 3D printer vrij simpel was. De Ender-3 Pro is in tegenstelling tot andere goede 3D printers erg compact, en heeft veel verbeterde eigenschappen ten opzichte van de vorige editie in de Ender lijn van 3D printers. Dit en nog veel meer is de reden waarom we de titel van best geteste 3D printer met trots kunnen geven aan de Creality 3D Ender-3 PRO! In dit artikel lees je waarom dit de beste koop 3D printer is van 2022, en waarom je deze beste printer volgens de consumentenbond het beste kunt kopen.

Een 3D printer kent steeds meer toepassingsmogelijkheden. Zo hebben veel mensen een 3D printer als hobby, maar ook bedrijven kunnen bijvoorbeeld hun producten prototypen in 3D doormiddel van een goede 3D printer. Maar welke 3D printer kan je nou het best kopen op welk budget?

Er zijn veel verschillende specificaties en features in 3D printers, en het is haast niet voor te stellen dat je van al die dingen weet wat het in houdt als je als hobbyist gewoon een keer een 3D printer uit wil proberen. Daarnaast is het natuurlijk veel fijner als de 3D printers die je wil kopen, al gereviewed zijn door een objectieve partij. Top-X helpt je hier graag bij!

Wij hebben de beste koop 3D printers voor je uitgezocht, en op basis daarvan hebben we een uitgebreide test uitgevoerd. Dankzij onze test hoef jij niet meer uren door alle verschillende 3D printers heen te scrollen, maar kun je kiezen uit onze top 5!


Hoe hebben wij getest?

Om een betrouwbaar advies te geven hebben wij een unieke testmodus ontwikkelt, hierdoor weet je zeker dat je geen miskoop doet!

8

Producten getest

19

Uur onderzoek gedaan

26

 Ervaringen gecheckt

6

Webshops vergeleken


Top 5 Beste 3D Printer

Best geteste

Beste koop van 2022:
1.  Creality 3D Ender-3 PRO

Polaroid PlaySmart 3D printer

Beste 3D printer onder 500 euro  
2. Polaroid PlaySmart 3D printer

Flashforge Creator Pro

Beste 3D printer onder 1000 euro   
3. Flashforge Creator Pro

Creality Ender 3 - incl start kit

Beste 3D printer voor beginners
4. Creality Ender 3 - incl start kit

Creality Ender 3

Beste budget 3D printer
5. Creality Ender 3


Waar op letten bij het kopen van een 3D printer?

Als je om wat voor reden dan ook een 3D printer aan wil schaffen, is het niet meer dan logisch dat je je geld goed wil besteden. Je hebt geen zin in een grote 3D printer helemaal installeren, om hem vervolgens weer terug te moeten sturen omdat hij niet bevalt. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar sommige specificaties, zodat je weet wat je nodig hebt en ook weet dat de printer die je koopt aan je eisen voldoet.

In de beste 3D printer test van Top-X zijn alle aspecten van een goede 3D printer op de proef gesteld, dus niet alleen de hieronder omschreven specificaties waar je op moet letten. Maar als je zelf ook nog wil oordelen over welke printer je misschien moet kopen, raden we aan om op de volgende dingen te letten voor je afrekent!

Verbindingen

Natuurlijk is de manier waarop je prints naar de printer doorgeeft, erg belangrijk. Waarschijnlijk maak je de prints op een PC of laptop in een 3D programma, om vervolgens deze naar de printer op te sturen. Maar doe je dat via WiFi, met een kabel of een andere verbindingsmanier?

Software

3D printers hebben software op uw computer nodig om goed te kunnen werken, maar niet alle software is even prettig in gebruik. Bij sommige printers zit het meegeleverd met het apparaat, maar bij anderen moet je het soms nog (gratis) downloaden.

Dual of single extruder

De printkop van de 3D printer heet een extruder. Het is van belang om na te gaan of u in een of twee kleuren of printmaterialen gaat werken. Een printer met 1 extruder (single) kan maar in 1 materiaal tegelijk werken, waardoor je dus een monochrome, simpele print krijgt die maar 1 kleur ondersteunt.

Detail (resolutie)

Hoe gedetailleerd worden je prints, denk je? Dat is handig om te weten voor je een 3D printer koopt. Goedkopere 3D printers hebben vaak een lagere resolutie, net als bij normale 2D printers. Als je hele kleine objecten print met veel details in de kleine ruimte, dan is het beter om een 3D printer met hoge resolutie te kiezen!

Formaat

Hoe groot worden uw prints, dat is de volgende vraag! 2D en 3D printers hebben meer met elkaar gemeen dan je waarschijnlijk denkt – want ook bij 3D printers moet je een grotere printer kopen om grotere objecten te kunnen vervaardigen. Bij een goede 3D printer wordt het formaat altijd aangegeven in lengte × breedte × hoogte. Bij sommige 3D printers is de vorm echter rond, en bij anderen is het gewoon een vierkant. Houd er bij ronde 3D printers rekening mee dat het formaat van de printer misschien niet in elke dimensie te printen is (door de ronde vorm).

Assemblage

Sommige 3D printers komen in losse onderdelen geleverd, zodat je ze zelf nog even in elkaar moet zetten. Dit is om ruimte te besparen in de doos, en de kosten van de 3D printer te verminderen. Eens je de printer in elkaar hebt gezet hoef je hem niet meer uit elkaar te halen, maar als je liever een printer koopt die je gelijk na aankoop kunt gebruiken, kun je kiezen voor een voorgebouwde printer.


Top 10 Beste 3D printers.

Wil je direct weten hoe de top 10 3D printers eruit ziet?  In deze top 10 is gekeken naar de prijs, de kwaliteit, de opties en beoordelingen van bestaande gebruikers. Deze top 10 wordt regelmatig geüpdatet en gewijzigd zodat je altijd de juiste keuze maakt. Vergelijk eerst, koop slimmer!


Tijd voor de test - wat is de beste 3D printer van 2022?

Aan de hand van bovenstaande criteria hebben we bij Top-X een handige top 5 voor u opgesteld. We hebben een handjevol met de best beoordeelde 3D printers getest, en in verschillende categorieën geplaatst. In elke categorie, bijvoorbeeld beste budget 3D printer, beste premium 3D printer, et cetera, hebben we de beste voor je uitgekozen. Dit maakt jouw zoektocht naar een 3D printer veel makkelijker!

1. Creality 3D Ender-3 PRO

Best geteste

9.4

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.4

Functionaliteiten

9.5

Prijs / kwaliteit

9.3

Als best uit de test gekomen, is de Creality 3D Ender-3 PRO! Deze printer is voor iedereen geschikt, of je nou beginner bent of al een tijdje ervaring hebt met 3D printen. De Creality 3D Ender-3 PRO zorgt voor hele precieze printresultaten, en dat voor een betaalbare prijs. De printer is makkelijk in elkaar te zetten en is volledig open source, waardoor je maximale vrijheid hebt over je prints. Een magnetisch veld zorgt ervoor dat je je mislukte prints makkelijk weg kunt halen. Al met al is dit de beste 3D printer van 2022, volgens de consumentenbond EN de test van Top-X!

Voordelen Creality 3D Ender-3 PRO

 • Compacte vorm, neemt niet veel ruimte in beslagfBlauw lichteffect geeft de rook een ijzige look, heel leuk op feestjes
 • Makkelijk in elkaar te zetten
 • Beste prijs-kwaliteit verhouding
 • Nauwkeurige printer
 • Redelijk ruim printoppervlak, zeker voor de prijs
 • Voldoet aan industriële kwaliteitsnormen op het gebied van precisie en snelheid
 • Stabiele en betrouwbare hardware met een uitgebreid geteste extruder, zodat je zeker weet dat al je prints goed lukken

Nadelen Creality 3D Ender-3 PRO

 • Niet heel goed mee te nemen door het grote formaat en het zware gewicht

2.  Polaroid PlaySmart 3D printer

Polaroid PlaySmart 3D printer

8.8

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.7

Functionaliteiten

9.6

Prijs / kwaliteit

8.1

Polaroid is al een bekend merk in de foto wereld, maar ook in de wereld van 3D printers hebben ze een fantastisch aanbod. Zo ook deze Polaroid PlaySmart 3D printer, de beste 3D printer voor onder 500 euro volgens de test van Top-X! Met deze 3D printer krijg je standaard een kilo PLA filament meegeleverd, waardoor je dus lang kan printen zonder extra te hoeven kopen. Het verwarmde printbed zorgt voor ABS – ondersteuning, en de handige app werkt voor zowel Android als iOS!

Voordelen Polaroid PlaySmart 3D printer

 • Verwarmd printbed, waardoor je ook kan printen met ABS materiaalr
 • Je hoeft deze printer niet zelf in elkaar te zetten voor gebruik
 • Een kilo PLA filament standaard meegeleverd, zodat je niet gauw extra moet bij bestellen
 • Handige app met ingebouwde camerafunctie, waardoor je ook als je weg van huis bent live de voortgang in de gaten kan houden

Nadelen Polaroid PlaySmart 3D printer

 • Geen ondersteuning voor Linux-apparaten
 • Er wordt geen USB-stick meegeleverd om de SD kaart in de computer te kunnen doen

3. Flashforge Creator Pro

Flashforge Creator Pro

8.4

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.4

Functionaliteiten

8.2

Prijs / kwaliteit

8.7

3D printers komen in verschillende soorten, maten, en zeker ook prijsklassen. De Flashforge Creator Pro is de beste 3D printer onder 1000 euro, en is zijn prijs dubbel en dwars waard. Dat is onder andere door de dubbele extruder, oftewel het mondstuk van de 3D printer die dus in twee kleuren of verschillende materialen kan werken.

Ook is het printbed van de beste koop 3D printer onder 1000 euro verwarmd. Dit betekent dat je met de Flashforge Creator Pro ook ABS prints kunt maken, zonder daar iets extra’s voor te hoeven kopen. 

Voordelen  Flashforge Creator Pro

 • Verwarmd printbed, waardoor je ook kan printen met ABS materiaal
 • In twee kleuren of materialen printen dankzij de dubbele extruder
 • Alle nodige accessoires worden meegeleverd met de Flashforge Creator Pro

Nadelen Flashforge Creator Pro

 • Geen geïntegreerde camera, waardoor je niet van afstand kunt zien of de print goed lukt of niet

4. Beste voor beginners - Creality Ender 3 - incl start kit

Creality Ender 3 - incl start kit

8.3

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.0

Functionaliteiten

7.6

Prijs / kwaliteit

8.3

Als je het gemak en de relatief lage prijs van de Creality Ender 3 heel aantrekkelijk vindt, maar je niet zeker weet of je de complexe installatie en het ingewikkelde gebruik ervan meteen zal begrijpen, doe je er goed aan om een Creality Ender 3 inclusief starters kit aan te schaffen. Deze uiterst goede 3D printer heeft alle voordelen van de Ender 3, maar dan met een handige starters kit inbegrepen. De starters kit bevat alles wat je nodig hebt om te kunnen 3D printen, zoals een USB stick van 8 GB, een daarbij passende SD kaart, verschillende tools om te helpen bij de print en een lading aan PLA test filament.

Voordelen Creality Ender 3 - incl start kit

 • Beste prijs-kwaliteit verhouding in de budget-categorie
 • Voldoet aan industriële kwaliteitsnormen op het gebied van precisie en snelheid
 • Stabiele en betrouwbare hardware met een uitgebreid geteste extruder, zodat je zeker weet dat al je prints goed lukken
 • Inclusief makkelijke starters kit zodat je geen extra aankopen meer hoeft te doen bij je 3D printer, om gelijk aan de slag te kunnen

Nadelen Creality Ender 3 - incl start kit

 • Iets lager bouwvolume dan de Ender 3 PRO
 • Meegeleverde programma werkt alleen op Windows, Mac programma kan gedownload worden via de site

5. Creality Ender 3

Creality Ender 3

7.9

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.5

Functionaliteiten

7.2

Prijs / kwaliteit

8.0

De Creality Ender 3 is de goedkopere uitvoering van de Ender 3 Pro, die we hebben verkozen tot beste 3D printer van 2022. De Ender 3 heeft een iets kleiner printoppervlak en print iets langzamer, maar met dezelfde sterke precisie. Ook is de Creality Ender 3 makkelijk te bedienen via de computer, maar ook via een app op je telefoon!

Zo gauw je de Ender 3 in elkaar hebt gezet kun je aan de slag met je 3D designs. Het uitprinten is relatief makkelijk gedaan en ook het in elkaar zetten van deze beste koop 3D printer is een fluitje van een cent!

Voordelen  budget 3D printer - Creality Ender 3

 • Beste prijs-kwaliteit verhouding in de budget-categorie
 • Voldoet aan industriële kwaliteitsnormen op het gebied van precisie en snelheid
 • Stabiele en betrouwbare hardware met een uitgebreid geteste extruder, zodat je zeker weet dat al je prints goed lukken

Nadelen  budget 3D printer - Creality Ender 3

 • Iets lager bouwvolume dan de Ender 3 PRO
 • Meegeleverde programma werkt alleen op Windows, Mac programma kan gedownload worden via de site

Navigeer naar overige printers:
- Pocket printer
- Printers voor thuis
- Beste printer
- 3d pen


Veelgestelde vragen:

ℹ Hoeveel 3D printers hebben jullie getest?

Wij willen een zo compleet mogelijk beeld geven. Voor dit onderzoek en deze review hebben we dan ook meer dan 8 3D printers getest. Op basis hiervan hebben we 5 producten geselecteerd die tot de beste behoren. Bekijk deze hier.

Waar hebben jullie de 3D printers op beoordeeld?

Om te bepalen wat de beste 3D printers van dit moment zijn kijken we naar verschillende aspecten. We kijken naar prijs, kwaliteit, functies en beoordelingen van andere gebruikers. Dit nemen we allemaal mee in onze bepaling van de uiteindelijke scores.

Hoe betrouwbaar zijn jullie reviews?

Het ene product is het andere niet. Daarom doen we altijd voordat we beginnen met testen een productonderzoek om te bepalen wat gebruikers belangrijk vinden en wat de trends zijn binnen dit product. In elk product zit een minimum van 6 uur productonderzoek. Bekijk hier wat de beste 3D printers zijn.

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >

  Let Op: Alleen vandaag hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP