fbpx
  • Home
  • /
  • Tankpas
  • /
  • ANWB laadpas Review: hoe goed is deze kaart?

Publicatie datum: 7 maart, 2023

Door: Jerry van Es

Ons oordeel

als beste beoordeeld

Onze beoordeling

Ben je lid van de ANWB, rijd je elektrisch en wil je een laadpas met een goede dekking? Dan is de laadpas van de ANWB misschien wel wat voor jou. 

Je kunt de pas gratis aanvragen maar je betaalt dan wel transactiekosten bij elke laadactie. Wil je dat niet? Dan kun je ook kiezen voor een abonnement. 

De ANWB maakt gebruik van eerlijke tarieven en is een prima laadpas. Toch is het niet onze favoriet, omdat je de pas niet kunt gebruiken om te parkeren, te tanken of je auto te wassen.

Ook is het goed om te weten dat je de kaart enkel kunt aanvragen als je ook lid bent van ANWB pechhulp.

Of bekijk welke laadpas het meest geschikt is voor jou in ons artikel over de beste laadpas.

Dekking Nederland: 8.8

Dekking Buitenland: 8.3

Kosten: 9

Extra opties: 5.5


Dat je als automobilist bij de ANWB terecht kunt voor pech onderweg is al jaren bekend. Maar de ANWB heeft meer te bieden. Want ook als je elektrisch rijdt, moet je bij de ANWB zijn. Met de laadpas van de ANWB kun je bij praktisch alle oplaadpunten in Nederland terecht en ook in het buitenland. Aan het einde van de maand krijg je een overzichtelijke afrekening, zoals je van de ANWB mag verwachten.

Een eerste kennismaking met de ANWB-laadpas

Het idee achter de laadpas van de ANWB is iets anders dan bij de meeste laadpassen. Want de ANWB stelt de laadpas beschikbaar aan haar leden. Dit doen ze in samenwerking met Eneco eMobility. Je kunt met een laadpas niet alleen bij de gewone laadpunten terecht, maar ook bij de snelladers. Bij het aanvragen van de laadpas heb je twee opties, je kiest voor een laadpas zonder abonnement. Dit is gratis. Je rekent de kosten van het laden af en je betaalt een starttarief. Of je gaat voor een abonnement waar je een klein bedrag per maand voor betaalt, samen met de laadkosten. Er zijn dan geen transactiekosten van toepassing.

Voordelen

  • Overzichtelijke facturen. De laadsessies worden duidelijke weergegeven en het overzicht is inclusief het opladen bij een specifieke provider of bij openbare laadpunten. Je kunt de factuur online opvragen.
  • Een goede klantenservice. De jarenlange ervaring van de ANWB is ook zichtbaar in de service die verleend wordt bij de laadpassen. De medewerkers van de klantenservice zijn vriendelijk en werken oplossingsgericht.
  • De laadpas is beschikbaar voor zowel particulieren als ondernemers. Er zijn geen voorwaarden van toepassing waardoor je als particulier geen toegang hebt tot de laadpas. Dit is bij bepaalde andere aanbieders wel het geval.

Nadelen

  • Alleen beschikbaar voor ANWB-leden. Dit kan een nadeel zijn. Maar een groot deel van de Nederlandse automobilisten maakt als gebruik van de diensten van de ANWB, bijvoorbeeld in de vorm van pechhulp. De laadpas is dan een uitbreiding op de diensten die al afgenomen worden.

Over de ANWB

De geschiedenis van de ANWB gaat terug naar 1883. De officiële naam luidt voluit Algemene Nederlandse Wielrijders Bond. Deze bond hield zich voornamelijk bezig met de ondersteuning van het recreatief fietsen in Nederland. Dit gebeurde door wegwijzers te plaatsen en de aanleg van fietspaden te stimuleren. De functie van de ANWB is in de loop van de jaren gewijzigd van fietsbond naar toeristenbond. Maar ook dat dekt de lading eigenlijk niet meer. Inmiddels is het een vereniging die voor automobilisten in het algemeen een belangrijke rol speelt.

De ANWB heeft als vereniging leden. De leden kunnen gebruik maken van verschillende diensten, waaronder pechhulp via de Wegenwacht, rechtshulp en de alarmcentrale in het buitenland. Daar is, sinds de introductie van de elektrische auto’s, nu ook de laadpas bijgekomen.

ANWB laadpas Kosten

Bij de ANWB zijn er twee mogelijkheden als je de laadpas aanvraagt.

Optie 1:
Je kiest voor een gratis laadpas zonder abonnement. De laadpas is gratis, je betaalt alleen € 1,95 voor het toezenden van de laadpas. Voor het opladen zelf zijn de kosten verdeeld in € 0,34 voor een laadsessie bij een openbaar laadpunt in Nederland. Hier komt het tarief van € 0,60 per kWh in Nederland vervolgens bij. Let op: laadtarieven kunnen per maand veranderen op basis van de huidige energieprijzen.

Optie 2:
Kies je voor een laadpas met abonnement, dan zijn de vasten kosten hiervoor € 3,99 per maand. Voor het toesturen van de laadpas betaal je tevens eenmalig € 1,95. Er worden bij een abonnement geen transactiekosten per laadsessie gerekend. De kosten voor het opladen zelf worden uiteraard wel doorgerekend. Ook bij het abonnement is dat in Nederland € 0,60 per kWh. Als je regelmatig in de maand je auto oplaadt, bijvoorbeeld meer dan twaalf keer per maand, dan is een abonnement voordeliger dan een laadpas zonder abonnement.

De genoemde tarieven voor het opladen staan vast en zijn van toepassing op de gewone openbare laadpunten. Voor snelladen zijn de kosten in Nederland vastgesteld op € 0,85 per kWh. Dit geldt echter niet voor alle aanbieders van de laadpalen. Maak je gebruik van snelladers van Fastned en Ionity dan betaal je het tarief van de aanbieders zelf. Datzelfde geldt voor de tarieven in het buitenland. Deze zijn per land verschillend.

Hoogst beoordeelde tankpassen volgens Top-X

Tankpas.nl
Meest gekozen!

Kosten: € 7,75 per maand
Dekking: 99%

Bijzonderheden: Meest populair in NL 

MoveMove

Movemove Tankpas

Kosten: € 6,95 per maand
Dekking: 99%

Bijzonderheden: maandelijks opzegbaar

Shell Card

Kosten: € 0,- (betaal een klein bedrag per transactie)
Dekking: Alle Shell tankstations

Bijzonderheden: Ontvang korting bij Shell


Ervaringen met de ANWB-laadpas

Om  deze ANWB tankpas review op Top-X zo objectief mogelijk te houden is het belangrijk om niet alleen op ons eigen onderzoek af te gaan. Daarom kijken wij ook naar de ANWB laadpas ervaringen van bestaande klanten. 

Het is prettig dat je bij de ANWB alle zaken met betrekking tot het autorijden kunt regelen. Het is alleen jammer dat je dit niet als een pakket kunt afsluiten, maar de pechhulp bijvoorbeeld apart moet aanvragen.

John Raadkamer

De ANWB is misschien niet de meest goedkope aanbieder van laadpassen, maar je kunt aan alle kanten merken dat je met een professionele organisatie te maken hebt. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de overzichtelijke factureren en de klantenservice die dag en nacht bereikbaar is.

Timo J.

De app die gekoppeld is aan de laadpas is heel nuttig om onderweg de dichtstbijzijnde laadpunten op te zoeken. Bovendien is het handig dat je in de app de geschiedenis van het opladen kunt terugvinden, wat je vervolgens voor je eigen administratie naar Excel kunt exporteren.

Anoniem


ANWB laadpas opties

Je kunt de laadpas van de ANWB alleen gebruiken om je elektrische auto bij ruim 200.000 laadpunten in Europa op te laden (zie ook laadpas Europa). Bij de laadpas van de ANWB zitten geen andere services inbegrepen. Het is dus puur gericht op het elektrisch rijden. Wil je gebruik maken van pechhulp dan moet je dat apart aanvragen. Zaken als tanken van fossiele brandstof, het wassen van de auto of parken onderweg, kun je dus niet met deze laadpas afrekenen.

Brandstof tanken

Helaas is het niet mogelijk om met de laadpas ook te tanken.

Wasstraat

De pas van ANWB is niet te gebruiken voor wasstraten. Mocht dit in de toekomst veranderen zullen we dit vermelden.

Parkeren

Ook parkeren is helaas niet mogelijk met deze pas.


Bij welke tankstations kun je terecht met de brandstofpas van Shell?

Bij vrijwel alle Nederlandse openbare laadpunten kun je met de ANWB-laadpas je elektrische auto opladen. Dit geldt voor zowel de gewone laadpalen als de snelladers.
In het buitenland kun je eveneens met de ANWB-laadpas terecht.

Het aantal beschikbare laadpunten verschilt per land. Op de snelwegen zijn de laadpunten over het algemeen in ieder geval goed vertegenwoordigd.

shell tankstations

Het gemak van de ANWB-laadpas

Als je voor de ANWB-laadpas kiest, heb je een overzichtelijke pas. Je kiest voor een pas met of zonder abonnement, waarbij je in Nederland altijd een vast tarief per laadsessie betaalt. De kosten worden iedere maand op een duidelijke factuur vermeld. Deze kun je eenvoudig vanuit de app naar je eigen administratie overzetten, zodat je ook je kilometeradministratie gemakkelijk bij kunt houden.

Of bekijk welke laadpas het meest geschikt is voor jou in ons artikel over de beste laadpas.

Over de auteur

Jerry van Es

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>