• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Alles wat je moet weten over het DGA salaris

Laatste update: november 2021

Door: Redactie Top-X

alles over DGA salaris

Als jij een eigen onderneming wilt starten, dan kun je dit doen in de vorm van een besloten vennootschap, ook wel afgekort als BV. Je kunt zelf een BV oprichten of samen met anderen. Binnen een BV is er ook sprake van kapitaal. Het kapitaal is verdeeld in aandelen. Wanneer je bestuurder bent en minimaal 5% van de aandelen bezit van de BV spreken we van Directeur Grootaandeelhouder. Dit wordt ook wel afgekort als ‘DGA’.


Toe te kennen salaris

Als DGA ben je verplicht om jezelf een minimum aan salaris uit te keren dat afkomstig is vanuit jouw vennootschap. Het salaris is vastgesteld op €47.000,- per jaar. Je loon kan ook worden vastgesteld op basis van 75% van het loon dat andere werknemers krijgen in soortgelijke functies of op het hoogste loon van werknemers die bij jouw besloten vennootschap in dienst zijn.

Belastingdienst

De belastingdienst heeft het minimum DGA salaris in het leven geroepen zodat ondernemers niet de kans krijgen om minder belasting te betalen dan ze verplicht zijn. 

Als ondernemer is het namelijk voordeliger om jezelf een gedeelte van de winst van jouw onderneming uit te laten betalen dan een vast salaris per maand toe te kennen. De toe te kennen €47.000 per jaar aan inkomsten is dan ook een verplichting. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met startende ondernemers die dit bedrag zichzelf niet kunnen toe eigenen.

Startende ondernemers

Ben jij een startende ondernemer, dan is het logisch dat jij jezelf nog niet zoveel toe kan kennen, omdat je nog niet veel op de balans hebt staan. Als starter kun je een verzoek indienen tot verlagen van het DGA salaris. In dit verzoek tot verlaging moet je kunnen voorspellen wat de uitgaven en inkomsten zijn van jouw eigen onderneming. Ook moet je de reden aangeven waardoor jij niet in staat bent voor een bepaalde periode het wettelijk verplichte DGA salaris uit te kunnen betalen.

In sommige gevallen moet je voldoen aan bepaalde eisen. Zo moet je kunnen aantonen dat jij een S&O verklaring hebt van het kalenderjaar. Dit is een formeel document waar je als onderneming een bedrag in mindering kunt brengen met de te betalen loonheffing. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je recht hebt op verhoogde starterspercentage. Dit houdt in dat je kunt aantonen dat je één of meerdere voorgaande kalenderjaren geen werkgever was en je niet meer dan twee keer een S&O verklaring hebt aangevraagd.Ook kan het zijn dat je een RVO verklaring nodig hebt waarmee wordt verklaard dat je met jouw onderneming niet boven het minimis plafond uitkomt. Het minimis plafond is de steun die je hebt ontvangen om jouw onderneming op te starten. En RVO verklaring kun je online downloaden.

Redactie Top-X

Over de productexpert

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Via onderstaande buttons neem je snel en gemakkelijk contact met mij op!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Exclusieve deals, aanbiedingen en tips ontvangen? 

 Laat je e-mail achter en sluit je aan bij meer dan 5.000 andere 

>

Let Op: Cyber Monday deals (korting tot 70%) staan nu al live op Bol.com! OP=OP